ШОК У ВАШИНГТОНУ! ОТЦЕПЉУЈЕ СЕ ДЕО АМЕРИKЕ?

ŠOK U VAŠINGTONU! OTCEPLJUJE SE DEO AMERIKE?

17 maja 2020

Predsednica Vlade Portorika Vanda Vaskes Garsed potpisala je zakon o održavanju referenduma 3. novembra 2020. godine na kojem će se rešiti pitanje pridruživanja SAD u svojstvu 51 države, piše „El Nuevodia“.

SAD nisu u obavezi da prihvate rezultate referenduma.Ovo nije prvi put da Portoriko pokreće pitanje statusa teritorije.

U novembru 2012. godine na referendumu koji je trebao da odredi politički status Portorika, ulazak u sastav SAD podržalo je 65 odsto izašlih birača, dok je 31 odsto bilo za davanje arhipelagu statusa pridružene države u savezi sa SAD. Samo 4 odsto je podržalo punu nezavisnost teritorije. Međutim, pitanje pridruživanje SAD nije podržao Kongres.

Stanovnici Portorika su poslednjih godina sve više i više razočarani odnosom Vašingtona prema njima, pogotovo nakon uragana Marija koji je 2017. godine uništio ovu ostrvsku državicu i izazvao veliku humanitarnu krizu.

Portoriko je otkrio Kristifor Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. godine i tako je postalo deo španskih poseda.

Amerika je 10. decembra 1898. godine anektirala Portoriko. To je bila posledica špansko-američkog rata.

Donošenjem Džonsovog akta (1917) Portoriko ponovo dobija pravo na unutrašnju samoupravu, koja se 1948. godine još proširuje. Ostrvo dobija komonveltski status 25. jula 1952.

U glasanjima 1967., 1993. i 1998. godine Portorikanci su se izjasnili protiv nezavisnosti i za nastavak povezanosti sa SAD.

KOMENTARI3 komentara

  1. Beli Orao says:

    🤪i ko se tu sad izdvaja ??? I gdje se to osipa USA ???

  2. Rista says:

    Moram, jednostavno ne mogu da se suzdržim čitajući...Amerika neće primiti jednu teritoriju koju je portorikanka Vučić ponudila na tacni? Jel ovi nas zajebavaju?

  3. persida says:

    Budalastina, pitajte bilo kod Portorikanca i on ce vam reci da Portoriko nikada nece biti americki. On je americki koliko je i Kosovo siptarsko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *