ШОК У ВАШИНГТОНУ! Путин поставио нуклеарке у Венецуели!

ŠOK U VAŠINGTONU! Putin postavio nuklearke u Venecueli!

7 maja 2019

Rusija je instalirala nuklearne projektile u Venecueli, tvrdi američki kongresmen iz Republikanske partije, dok tenzije rastu u ovoj južnoameričkoj državi. Ova šokantna tvrdnja podsetila je sve na Kubansku raketnu krizu, kada je tokom Hladnog rata između SAD i Sovjetskog Saveza umalo izbio Treći svetski rat, zbog ruskih vojnih baza na Kubi.

Kongresmen Mario Dijaz Balart objavio je ovo nekoliko dana pošto je predsednik Venecuele Nikolas Maduro slomio pokušaj puča lidera opozicije Huana Gvaida. Govoreći sa Takerom Karlsonom za Foks Njuz, Dijaz Balart je rekao da bi ovo, ako se ispostavi da je istina, moglo da dovede do nuklearnog sukoba u Americi.Republikanski kongresmen, međutim, nije ponudio bilo kakav konkretan dokaz za svoje tvrdnje. On je rekao i da su ruska, kineska, iranska vojska kao i Hezbolah već u Venecueli, i da žele da iskoriste ovu državu kao „platformu za napad na SAD“.

Upitan da li veruje da bi Vladimir Putin naredio invaziju na SAD, kongresmen je rekao „najbliže što smo ikad došli do nuklearnog rata je bilo kad su Rusi stavili nuklearne rakete na Kubu“. Dijaz je zatim rekao da misli da je rusko nuklearno oružje već u Venecueli, i da će trenutna kriza otvoriti vrata Rusima, Kinezima i drugima da „pojačaju aktivnosti protiv bezbednosnog interesa SAD“.

Uprkos tome što nema dokaza za tvrdnju Dijaza, mediji podsećaju da je ruska vojska imala nekoliko misterioznih letova krajem 2018. godine, kao i da su u Karakas sletali bombarderi koji imaju nuklearni kapacitet. Gvaido je, inače, rekao da razmišlja da od SAD traži da vojno intervenišu u Venecueli, kako bi srušio Nikolasa Madura sa vlasti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da je „američka vojna intervencija u Venecueli moguća ako je to neophodno“.

(Espreso)

KOMENTARI9 komentara

 1. A akoM says:

  Pa,to bi bilo dobro da su Rusi instalirali A-rakete u Venecueli,pogotovo hiperzvučne,a kao protutežu onima USA A-raketama u Rumuniji,Poljskoj itd.!Ali,to se nažalost vjerovatno nije dogodilo,jer bi USA to izrokala,kad bi to bilo tako,a da ona to zna!A teško da bi to Rusi uspjeli instalirati tajno,a da USA to ne sazna!Tako da je to vjerovatno samo patka,kao opravdanje za USA vojni napad!

 2. Istina says:

  ...neće rusi na amere, da jim ovi ne zamere...

 3. samostalan says:

  Sto ih nije postavio u Siriji, nego je tu zemlju ostavio Izraelu da je komada i napada na dnevnoj bazi. Putinov neprijatelj broj jedan nije Tramp nego cionisticki lobi, ali to malo ko ume da vidi.

  • Slobodanka says:

   Opet pišeš neistinu i to onako kako tebi godi. Nuklearno naoružanje odavno je uneto u Siriju!

 4. milorad2 says:

  Koje gluposti, rusima nije potrebno da postavljaju rampe za lansiranje bilo gde , to je već sve na podmornicama oko amerike, i bilo bi jako neoprezno da smeštaju nuklearno oružje u državam koje se nalaze u takvoj krizi i pod takvim napadima kao što je venecuela npr.Ako negde i budu rasporedili takvo oružje to može da bude samo kuba, jer amerikancima bi trebali meseci ratovanja da predju more i ozbiljno ugroze kubu a venecuela je okružena neprijateljskim režimima sa svih strana i stavljati u ruke plutonijum takvim desničarskim marionetskim vladama kao što je kolumbijska je jako opasno.Ovaju kongresmen galami jer je potrebno BILO ŠTA samo da izazove napad na venecuelu a gde ćeš bolji standardni izgovor od "odbrane amerike" i "zlih rusa".Medjutim i dalje verujem da USA neće pokušati direktnu akciju u venecueli a neki gerilski rat je takodje vrlo teško izvesti i čitava njihova konstrukcija obaranja levičarske vlade u venecueli je zato i igrala na kartu sankcija i nekih budala kao što je guido, inače bi oni vojno odavno intervenisali, kao onomad u panami.Cela situacija se rasplamsala samo zato što su i maduro i kompletna administracija venecuele bili previše naivni i pokušavali da smire situaciju umesto da odlučno saseku priču još u korenu.To je osnovna greška SVIH vlada koje su došle pod napad USA, naivna nada da će legitimitetom izakonitošću "dokazati" nekoj zamišljenoj "svetskoj zajednici" i nekoj zamišljenoj "demokratskoj javnosti" amerike da su u stvari oni dobri momci koji štite zakon i ustav i tako izbeći ekonomski rat koji im je nametnut.U stvari svaki DIVLJAČKI napad USA na bilo koju suverenu državu dosada je bi slom svakog zakona i demokratije i sve njihove akcije su pre svega bile kriminalni pljačkaški poduhvat, a sa takvim piratskim grupama se pomoću zakonitosti i legitimnosti ne može pobediti i odbraniti.Jedini način da se ta banda otera sa svog praga je momentalna i surova primena sile na sve pojedince koji su umešani uključujući i njihovi "diplomatsko" osoblje i to u SAMOM POČETKU, čim zinu udri inače problemi na kraju odovde do još većih šteta i razaranja.Bukvalno će, uskoro, SVI koji žele da imaju nezavisnost morati da obuiče specijalne unutrašnje antiameričke eskadrone i specijalne jedinice samo za tu namenu..To i nije neki prevelik broj ljudi potreban i samo je potrebna odluka da se oni udare po njušci čim je pokažu na vašoj teritoriji i u vašoj politici i ekonomiji.A sankcije.. pa njih niko ne može da spreči dokle god amerika postoji ovakva kakava je , a neće još dugo to je sigurno.

 5. Velika Metla says:

  Nadamse da Putin neće povući rakete kao one komunjare u "SSSR-u" što su ih povukle s Kube!

 6. padre says:

  Pa čim to tvrdi jedan senator, mora da je istina i strašan šok!Oni su poznati po tome, da tri puta provere pre nego šta tvrde, mada znaju i da slažu!

 7. Rafmanjinov says:

  Ma kako da nije,eto Rusi idu tako po svetu i dele nuklearne bombe,ovi amerikanci su izgubili razum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *