ШОK ВЕСТ! АМЕРИKА ЛОВЦЕ Ф-35 ДАЈЕ ГРЧKОЈ УМЕСТО ТУРСKОЈ! Трамп не прашта Ердоганову „издају“!

ŠOK VEST! AMERIKA LOVCE F-35 DAJE GRČKOJ UMESTO TURSKOJ! Tramp ne prašta Erdoganovu „izdaju“!

28 oktobra 2020

Sjedinjene Američke Države odlučile su da prodaju lovce F-35 namenjene Turskoj njenom protivniku – Grčkoj, izveštava „Grčki siti tajms“.Američki državni sekretar Majk Pompeo doleteo je u Atinu kako bi razgovara o ovom pitanju. Planirano je da se isporuči ukupno 20 aviona, od kojih je šest ranije bilo namenjeno Ankari. Grčka će takođe kupiti šest lovaca „Rafal“ od Francuske.

O ovoj temi se već raspravlja u američkom Senatu, nakon što je turska strana kupila protivavionske raketne sisteme S-400 od Rusije. SAD razmatraju i premeštanje američke vojne baze „Indširlik“ iz Turske na ostrvo Krit.

Portparolka američkog Stejt departmenta Morgan Ortegus je ranije u oktobru upozorila Tursku na ozbiljne posledice ukoliko kupi ruske raketne sisteme S-400. Prema njenim rečima, Vašington se nada da sistemi neće biti korišćeni i to jasno stavlja do znanja.

Testiranja ruskih sistema PVO održana su 16. oktobra u Turskoj. Lansirane su tri rakete koje su uspešno presrele tri cilja. Pretpostavlja se da su ciljevi turskog S-400 „Triumf“ bili dronovi „Banše“ britanske proizvodnje.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milan says:

    Turska može da postavi S-4oo na svojim zapadnim i jugozapadnim granicama. Hoće li borbeni avioni F-35 naletati na njih kao leptiri na sveću? Na taj način biće isprobana efikasnost ruskog S-400? Imajući u vidu koliko su loši tursko-grčki odnosi te da jako malo nedostaje do početka tursko-grčkog sukoba.

  2. Milan says:

    I pored ove mere Erdogan je opet u prednosti. Nije pametno čačkati tursku mečku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *