ШОК ЗА АМЕРИЧКОГ ПРЕДСЕДНИКА! ПУТИН ОДБИО ТРАМПА: О овом догађају бруји цео свет!

ŠOK ZA AMERIČKOG PREDSEDNIKA! PUTIN ODBIO TRAMPA: O ovom događaju bruji ceo svet!

5 juna 2020

Više puta ponovljeni predlog američkog predsednika Donalda Trampa da se u septembru Rusija i njen lider Vladimir Putin ponovo pridruže samitu grupe najrazvijenih zemalja (G-7), zvanični Kremlj još nije prokomentarisao, ali su zato brojni politikolozi ocenili da u Vašingtonu ovim zapravo žele da ohlade odnose Moskve i Pekinga jer Kina nije pozvana na skup.

Na drugoj strani, ovom predlogu Trampa o naknadnom priključenju Rusije, suprotstavilo se više evropskih lidera, kao i premijer Kanade. Oni smatraju da Tramp bez dogovora sa njima ne može da zove na samit nikoga, pa ni Putina.Protivnici Trampove ideje smatraju da Rusija mora da vrati Krim pre nego što se ponovo pojavi na samitu G-7.

Inače, članovi te grupe su, pored SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Kanada. Osim Rusije, Tramp je na samit planiran za septembar, pozvao i Australiju, Indiju i Južnu Koreju.

Oni očigledno ne razumeju da Putin i nije zainteresovan da se vraća u to društvo, kao i da u Rusiji niko ne pomišlja na povratak krimskog poluostrva Ukrajini. Rusija je posle pripajanja Krima matici bila isključena iz G-7. Tada je Putin rekao da ionako od te „pričaonice“ nije ni bilo koristi i da je takav format prevaziđen. Predsednik Rusije je bio jasan da se svetski problemi ne mogu rešavati bez Kine i predstavnika Južne Amerike.

Na samitu u SAD Tramp namerava da raspravlja o krivici Kine o širenju korone. U Moskvi smatraju da na Zapadu nemaju argumente za napad i optužbu Kine, i u tome ne žele da učestvuju, iako je sasvim je razumljivo što Rusija ne želi da kvari odnose sa Kinom jer su oni sada jako dobri: raste trgovinska razmena, Kina je veliki kupac ruskih energenata, a trgovinska razmena 2019. godine između te dve zemlje iznosila je 110 milijardi dolara.

Moskva ne želi ni da trenutnu zapaljivu situaciju u Americi koristi za skupljanje političkih poena. A na optužbe političara iz SAD, koji u neredima u njihovoj zemlji vide „ruski trag“, u Moskvi gledaju sa podsmehom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija ne meša u unutrašnje stvari nijedne države, pa ni SAD. Moskovski politikolog Dmitrij Suslov kaže da politička elita u SAD nije spremna da krene u reforme društva.

Kovid 19 kao tema samita

Pitanje odgovornosti Kine za širenje virusa korona, što u svojim nastupima stalno ističu vodeći ljudi američke administracije, biće sigurno tema skupa G-7. Trampu će ići naruku i pre nekoliko dana objavljena vest agencije AP da je imala uvid u snimke na kojima se predstavnici SZO žale još 6. februara na ponašanje Kine i kažu da Peking ne deli s ostatkom sveta sve podatke ne bi li se procenio rizik koji korona predstavlja za ostatak sveta.

(Novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Slobodanka says:

  Evropski članovi G7 su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija. Velika Britanija i Nemačka neće odustati od zahteva za povratak Krima tojest ne žele Rusiju u G7. Dok Italija pa čak i Francuska u tome mogu biti popustljivije. ... Šta će se desiti? Ovi neredi u SAD trajaće do izbora, dakle do kraja godine. Protesti iz SAD već sada se prenose u Evropu, izgledaju kao solidarnost sa afroamerikancima ali da li iza tog "solidarisanja" stoji soroš i njegova bratija s ciljem da svuda prave haos. Zatim epidemija korone u Evropi je na izdisaju pa mogu ponovo da puste migrante, eto nama krčkanja i u Evropi. ... Rusi jesu pritekli u pomoć Italiji početkom godine, ali neće niti mogu da spašavaju celu Evropu.

  • Slobodanka says:

   Iz ovoga jasno je da Rusiji nije potrebno članstvo u G7. SAD hoće američku vojsku u Poljskoj a hoće i Rusiju u G7. Tramp kad o tome pregovara sa Dudom on zapravo vrši pritisak na Rusiju da postane američka poslušnica. Od Rusije najteže je napraviti poslušnicu.

 2. Slobodanka says:

  Kolika je Rusija (17.125.191 km², 1-a u svetu po površini) pa ne daju svoj Krim (27 000 km² tj. 0,1577% od teritorije cele države) a za ljubav prema Zapadu. Kolika je Srbija (88.499 km², 111-a u svetu po površini) pa bi neki da daju olako i što pre KIM (10.908 km2 tj. 12,326% od teritorije cele države). Upadljiv je kukavičluk i sklonost ka izdaji, a pritom izgubila se i mudrost i savest i odgovornost.

  • Istina says:

   Jadno je to kad prcednik vam zeli dio teritorije Otudjiti a vi sjedite I nista ne radite. Jadan prcednik jos jadniji narod.

  • uddu says:

   jeste,izdaja je,ali zar ne bi bilo bolje sačekati povoljniji momenat,možda se situacija bude malo poboljšala u našu korist,možda vremenom steknemo naklonost Amerike.Bolje da čekamo da šiptari prave neki pogrešan korak a ne da srljamo prema Rusiji.Amerika to vidi,a oni su ti koji imaju vlast,vojsku i uticaj na Kosovu.Verujem da je to jedino ono šta nam može vratiti Kosovo ili,još verovatnije,jedan njen deo.Mi ratovati protiv NATO-a ne možemo.Inaćenjem samo sebi činimo još gore.Verujem,da dokle god je kod nas ovakva vlast,ovakvi mediji i ovakva atmosfera rusoljublja i Putinodivljenja stvari se neće menjati čak će vremenom biti još gore.Kao što je to neko već pomenuo ovde,vlast samo želi da se stvori utisak da mi idemo ka Rusiji ali ta atmosfera rusoljublja je zaista prisutna,to mogu čuti na svakom koraku.Ako su u Americi republikanci na čelu sa Trampom na vlasti ,zašto se barem malo ne okrenemo ka njima,zašto više niko ne pominje hapšenje Nikole Sandulovića-predsednika republikantske stranke kod nas.Alarmirajmo javnost,obraćajmo se Americi za to.Sve je bolje nego sedeti skrštenih ruku!

   • Slobodanka says:

    A što tvoj vule-vulence ne bi kočio sa njegovom izdajom-predajom KIM? Zašto vule-vulence srlja i to protivno Ustavu, protivno Rezoluciji 1244 i protivno volji naroda? Zašto njemu ne rade kočnice? Ti si bre skuvana žaba kojoj nema pomoći, a vidi se po tome što si se usro od straha i to bez razloga. Skuvana žabo, nema govora o ratu zato što misija KFOR sedi na KIM više od dve decenije. NATO nema razloga da napada Srbiju, niti bi se na to usudio u ovom periodu otkad je Rusija vojno jača. Nema inaćenja u tome da se poštuje Rezolucija 1244, inaćenje i to podlo inaćenje je kad ti navijaš da se radi mimo te Rezolucije. Nije te ni sramota da pišeš kukavne izmišljotine koje pišeš.

    • uddu says:

     Ti si idejno izgubljen slucaj.Idi u Rusiju i tamo gladuj zajedno sa njima!

   • Milan says:

    Da bi NATO pokrenuo neki novi rat to ne može da se desi bez dozvole SAD, bez Trampove odluke. Tramp želi da privuče Rusiju na stranu Zapada da bi Kina ostala usamljena. Sem vojnog jačanja Rusije to je još jedan veoma ozbiljan razlog zašto NATO neće napasti Srbiju. U takvim uslovima kada mu treba Rusija, NATO predvodjen Amerikom sigurno neće napasti Srbiju. Ne laži i ne obmanjuj sebe i druge da za Srbiju postoji opasnost od NATO-a. Ti ustvari slušaš duboku državu SAD i njoj služiš, hteo bi da dovršiš radove Klintona koji odavno nije predsednik SAD, a svako ko nije toliko štetan i blesav za ovu državu kao ti po tebi se inati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *