ŠOK ZA AMERIKU I EU: Turska postala globalni igrač i opredelila se za Rusiju

ŠOK ZA AMERIKU I EU: Turska postala globalni igrač i opredelila se za Rusiju

6 децембра 2014

gas Erdogan Putin 7221Rusija je napustila mučni projekat Južni tok i sada planira da izgradi drugi cevovod u Turskoj. Ova monumentalna odluka ukazuje na to da je Ankara napravila izbor između evroatlantizma i evroazijskih integracija. Srbija može dobiti svoj jeftin i nezavisni cevovod ako napusti ideju o priključivanju u autoritativnu EU.

Izgleda da je ovim velikim potezom Turska raskrstila sa evroatlantskim ambicijama.

Niko ne bi rekao pre godinu dana da će se to desiti, ali apsolutni neuspeh američke i evropske politike je omogućio da dođe do potpunog preokreta za manje od godinu dana. Očekuje se da Turska još uvek ima neke povlastice kod Zapada, ali čitav odnos se zauvek promenio, obzirom da se ova država zvanično okrenula ka pragmatičnoj multipolarnosti.

Vođstvo Turske je napravilo ogroman potez sklopivši ugovor sa Rusijom u tako osetljivom političkom okrućenju.

Nedostatak znakova

Interesantno je kako je Zapad izgubio tako mnogo za tako malo vremena zbog pogrešne i nepotrebne političke računice, a sve je posledica operacija promena režima u Siriji i Ukrajini.

SAD na Bliskom istoku:

Pre skoro četiri godine, SAD su angažovale Tursku da im pomogne u zbacivanju demokratski izabrane sirijske vlade. Međutim, stvari ne ispadnu baš uvek onako kako su planirane i sirijski narod se upustio u žestok patriotski rat kako bi odbranio postojanje svoje  sekularne države.

Turska nije želela da se uključi u koaliciju protiv ISIS-a jer je čekala na čvršću garanciju da će dobiti nešto od promene režima u Siriji, ali to se nije desilo.

Onda su SAD odigrale „kurdsku kartu“ kako bi primorale Tursku na taj korak, što im se obilo o glavu.

SAD su prekoračile svaku granicu naoružavajuči i trenirajući Kurde (od kojih su neki registrovani i kao teroristi u Turskoj).

EU i njena energetska politika:

U međuvremenu, EU je zapostavila energetsku politiku sa Rusijom.

Kao posledica ukrajinske krize, nastao je ogroman pritisak na projekat Južni tok, uz navode da klauzule evropskih energetskih zakona ukazuju na ilegalnost saradnje Rusije i država članica EU.

Siromašnije države poput Bugarske molile su EU da odobri projekat, naglašavajući koliko je on važan za njihovu ekonomiju, ali nije um uspelo.

Rusija je morala da pronađe zamenski put, a jedina moguća opcija bila je Turska, koja sasvim slučajno prolazi kroz svoju najveću krizu u odnosima sa SAD.

Odlična organizacija

Hajde da bacimo pogled na skorašnje poteze ruskog predsednika Putina koju su doveli do nastanka ovog geostrateškog remek-dela.

(1) Srbija:

Putinova poseta Srbiji u oktobru imala je za cilj da se srpska vlada obavesti o zaustavljanju projekta Južnog toka uz uverenje da se rusko-srpski odnosi neće promeniti bez obzira na projekat.

(2) Sirija i Soči:

Sirijski ministar spoljnih poslova, Valid Mualem posetio je Soči prošle nedelje lično se susrevši sa Putinom i ministrom spoljnih poslova Rusije, Sergejem Lavrovom.

Sastanak iza zatvorenih vrata je istaknut iz razloga što je ruski lider posvetio puno pažnje svom gostu. Putin je mogao da mu kaže da prenese predsedniku Asadu vesti o poseti Turskoj kako bi se ovaj odani i poštovani partner uputio u pozitivne namere i širu sliku njegovih motiva.

(3) Turska:

Poslednji Putinov korak bio je da ode u Tursku i da da izjavu nakon sastanka sa Erdoganom. Turska je svesna da je ova odluka konačna i da nema nazad.

Turska je decenijama odbacivana od EU, a sada je konačno shvatila i da je njen najbliži vojni partner, SAD, pravio budalu od nje tokom čitavog sirijskog rata.

Da stvari budu još gore, kurdska karta je izmakla kontroli i čini se da je gotovo neminovno da će se pobuna pre ili kasnije ponovo usplamsati uz krvave i destabilišuće posledice.

Sa pragmatične strane, globalni događaji se premeštaju sa Zapada na ne-Zapad (čitati BRICS i G20), tako da je u nacionalnom interesu Turske da se pridruži novom krugu pobednika (nakon što su je EU i SAD izdali) i okrene novi list.
Potres

Izjava o novom Južnom toku ima globalne implikacije, ali evo kako to izgleda u regionima:

Evropa:

EU će sada morati da plaća, u proseku 30% skuplji tečni gas, koji će se verovatno prodavati na terminalu grčko-turske granice, ali će i ostati energetski zavisna od rizičnog ukrajinskog puta.

Postoji ipak jedna caka – siromašne države Balkana bi mogle da uštede izgradivši relativno jeftine cevovode na kopnu, ali samo ako napuste EU i njene autoritativne energetske zakone. Kada bi Grčka ili Bugarska napustile Brisel (što se ne čini neverovatnim), projekat bi mogao da prolazi kroz Makedoniju ili Bugarsku ka Srbiji, pa do Mađarske, kao što je prvobitno i planirano. Možemo očekivati da će novi Južni tok podeliti EU kao nikada pre.

Bliski istok:

Nema šanse da bi Rusija ostavila Siriju na cedilu posle toliko godina prijateljstva, naročito nakon Putinovog sastanka sa Mualemom.

Iz tog razloga će se od Turske očekivati da ne napada Siriju direktno (iako ostaje opcija treniranja nekih antivladinih boraca). Međutim, još uvek će moći da ostavi vazduhoplovne baze SAD na raspolaganju.

Turska igra na više strana, gledajući na to da održi odbrambeni odnos sa NATO i SAD, ali ne želi više da bude njihov potrčko.

Sledeći korak turskog okreta ka Istoku mogao bi biti izgradnja cevovoda koji bi povezao Iran sa zapadnim tržištem, omogućavajući Turskoj prihode od tranzita.

Zapadnjaci se sada pitaju kako je došlo do svega ovoga, a mogli su prosto da ostave sirijski i ukrajinski narod na miru i sve bi bilo u redu.

Evroazija:

Najznačajnije, Turska je pokazala da je sposobna da pravi istorijske odluke nezavisno od NATO-a, prigrlivši multipolarnu politiku.

Šangajska organizacija za saradnju pre par meseci je uokvirila specifične procedure za primanje novih članova.

Sada, kada je Turska već partner za dijalog, članstvo u toj organizaciji ne deluje tako daleko. Takođe se pominje i ulazak Turske u slobodnu trgovinu sa Evroazijskom carinskom unijom.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 коментара

 1. Виде Даничић says:

  Напр`дњачка држава Србија (није србска држава!) није, наравно, главни узрочник одустајања Русије од од пројекта Јужни ток, јер су у питању много већи геополитички узроци и разлози. Али остаће у историји записано да је неодосманлијска велеиздајничка власт у времену стварања овог капитално значајног пројекта и за Србију и за целу Европу вршила опструкцију пројекта на многоструке и веома ниске начине и тиме забадала трн у здраве ноге србског народа. Руси и Русија остају наши историјски и духовни пријатељи, али остаје библијска истина: помози себи, па ће ти и Бог помоћи. Не може нама ни Русија помоћи, јер имамо ненародну плаћеничку и велеиздајничку власт, а народ је доведен у стање духа које порађа суицидност. Нисам никакав зналац геополитике, али ми се чини да је овај уговор између Русије и Турске од огромне геополитичке важности за цео свет. Турска је до сада била моћан инструмент ционистичког САД-изма у спровођењу политике декомпозиције Блиског истока и свих исламских држава и опкољавања Русије и Кине. Тиме је Турска нешто добијала у економском смислу, али је много губила у геополитичкој сфери до срозавања угледа чак и у исламском свету. Овај уговор и пројекат могао би по својој природи довести до успостављања много ширих и чвршћих економских, али и политичких односа Русије и Турске. Мислим да је у турској политичкој елити преовладало мишљење да Русија није непријатељ ислама, напротив, и да је опстанак ислама условљен успостављањем чвршћих геополитичких односа са Русијом и Кином. Могуће је да Турска ускоро приступи БРИК-у.То би довело до озбиљне сметње коначном успостављању тзв. америчког светског поретка и, обратно, до радикалног повећања безбедносног аспекта не само Русије и Кине него и целога света. Турска је свакако свесна да овим ризикује покушај САД-изма са организовањем обојене револуције код њих, али је сигурно пажљиво одвагала предности и последице овог значајног и опасног потеза. Наравно, ово је огроман ударац за ционизам и англосаксонски хегемонизам и нови светски поредак и они ће бити спремни да своје позиције и интересе бране и нуклеарним оружјем. Једино ограничење њиховој антиљудској и хегемонистичкој лудости биће контраснага руског нуклеарног оружја. Мислим да овај потез Турске ни у ком случају није никакав значајан узрок могуће експлозије англосаксонске агресије на свет, него управо значајна могућност да се она одложи или да се барем њена ударна моћ значајно ослаби... На крају, морам још једном са тужним жаљењем да нагласим да сви народе и државе који држе до себе знају боље да се геополитички одреде према сарадњи са Русијом од Срба као генетске и духовне руске браће!

 2. Milovan says:

  Kada se u punoj brzini promeni smer neminovno je da ce nastati havarija? Sada se i takve teorije poput Ajstajnove mogu revidirati u koris Geopolitickog opredelenja. Sad vreme radi na sumiranju akcija koje su bile Dvostrane, pa ASD i EU imaju neograniceno vreme za pripremu slicnih akcija? Ovde Srbija ima puno toga da nauci, i da na vreme izvrsi resetovanje. Kada sistem padne, kupovina krntije od avijacije na tu temu , nano brzinom se mora doneti odluka?

 3. Toma says:

  Dobro znamo zasto su Bugarska i Rumunija tako reci naprasno primljene u EU.To im je obecano posle ustupanja vazdusnog prostora prilikom NATO agresije na nas.Tu nisu vazni nikakvi drugi uslovi,ekonomski,pravni itd.Znamo i da Turska vec duze vreme zeli u EU.Posto je Erdogan postao predsednik Turske nedavno,trazice i promene Ustava radi vecih ovlascenja,slicnim kao sto imaju predsednici SAD i Rusije.To je vrlo opasan put i lose za jednu zemlju.Setimo se jakih predsednika,Mubarak,Gadafi,Milosevic itd.Jer kad SAD sruse takvog predsednika,cela drzava se urusava.SAD nece blagonakolno gledati na ovaj sporazum izmedju Rusije i Turske.Sigurno je da ce uraditi sledece kako bi sprecili njegovu realizaciju. 1.Brzo-potezno ce primiti Tursku u EU 2.Podelice Tursku na 2 drzave( Kurdi sa oko 30 miliona) Mnogi ruski analiticari,profesori znalci hiljadugodisnjih odnosa Turske i Rusije nisu mnogo sigurni u neke posebno dobre odnose koji ce nastupiti izmedju dve drzave. Sto se tice Juznog toka,stvar je jasna.Definitivno ga nema u blizoj buducnosti.Izgubili smo mnogo ne svojom krivicom.Sta nasa vlast treba sada da uradi?Traziti da nam Rusi izgrade jednu nuklearku i da time resimo nase energetske probleme i za potrebe daljeg razvoja i potrebe u domacinstvima.Madjarska to radi,Turska takodje.Cak ce u Turskoj da je izgrade i budu vlasnici iste.Verujem da bi i sa nama mogli nesto slicno.Sve druge alternative nisu nesto sto bi moglo zameniti Juzni tok.

 4. Mare says:

  Turci su jednostavno resili da budu bar druga rupa na svirali, a ne da valjaju po potrebi. Za menjanje odnosa iznedju Turske i SAD je bilo presudno naoruzavanje Kurda jer je to najveci moguci udarac, slicno kao da krenu da naoruzavaju IRA u Britaniji. Zapravo Turci su problem sa Asadom zapoceli zbog ustupanja Kobanija i dela teritorije uz granicu sa Turskom Kurdima, koji su se tu obucavali i pripremali za napad na Tursku sa kojom decenijama ratuju.Putin je nimalo naivno zeleo da iskoristi datu mu priliku i sah-mat. - Srbija sa druge strane ni na koji nacin nije sabotirala Juzni tok i glupo je to pricati. Svaka nasa vlada je htela da ga izgradi i radila na tome, ali dzaba kad su Bugari zatvorili prolaz. E tu se sad javlja jedna situacija o kojoj sam pisao ranije. Nemacka je povecala za 50 procenata protok gasa severnim tokom. Znaci najjasnije se vidi da su namerno blokirali juzni tok, da bi preprodavali Evropi gas i time ojacali ekonomiju koja posrce. Neverovatno sta su im dozvolili Bugari.

 5. glup biti je gadna stvar says:

  Samo jos jednu veoma bitnu stvar niko ne spominje a to je da ovaj gasovod o kojem svi pricaju iz azerbejdjana nema teorije vise da ide za evropu jer da im Turci preko svoje teritorije daju da ga vode to je iluzija.Znaci ovi nasi sto lupetaju o ovim nekakvim cevcugama da cej postavljati prema bugarskoj je utopija i mogu samo vazduh da duvaju kroz te cevcuge i 120 miliona dolara samo da bace jer mi to moramo sami platiti.U prevodu za glupe bugare i srbe ce najverovatnije biti najskuplj verzija jer to nisu drzave nego protektorati.A ovi nasi petokolonasi sto stalno pricaju o rudnoj renti koju Rusi placaju moraju nam odgovoriti koliko njihovi prijatelji amerikanci i englezi placaju rudnu rentu za rudnike i termoelektrane na Kosovu i bolje da se pokriju usima i da nam ne sole pamet.

 6. Za Srbiju says:

  Za:glup biti je gadna stvar Bravo za komentar.

 7. Turski Balkan says:

  2009 godine je biro za statistiku R.Srbije je zvanično saopštio da će Srbi u narednih 100 godina biti manjina.Da to je uistinu tačno,šetajući po Beogradskim parkovima,šetalištima možete samo primetiti samice sa svojim "ljubimcima" kako šetaju,ili ih šetaju pa i ponekog samca sa svojim također "ljubimcem" kako upražnjava navodno zdrav život... A žene najplodnije biraju rasne Sandžaklije kako bi ih na neki način zavele,te se udolmile i rađale buduće Sandžaklije :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u