ШОК ЗА АМЕРИКУ – ЈАПАНЦИ НА РЕФЕРЕНДУМУ против америчке војне базе!

ŠOK ZA AMERIKU – JAPANCI NA REFERENDUMU protiv američke vojne baze!

26 februara 2019

Prema rezultatima referenduma održanog u Okinavi, 72% lokalnog stanovništva se protivi izgradnji nove američke baze na ostrvu gde se planira prebaciti baze Futenma, piše Vašington Post, koji u lokalnom stanovništvu primećuje veliki osećaj nezadovoljstva zbog američkog vojnog prisustva.

Birači u japanskoj prefekturi Okinava su se na referendumu snažno izjasnili protiv izgradnje nove američke vojne baze na ostrvu, piše list i dodaje kako će to biti nova glavobolja i za američku vladu i za američke snage u Japanu.Ostrvo Okinava je najveća američka baza u azijsko-pacifičkoj regiji u kojoj živi oko 54 000 vojnika. Američke snage kažu kako je njihovo prisustvo na ostrvu ključno ne samo za odbranu Japana, nego i za održavanje mira u regiji.

Ali stanovnici Okinave tvrde da njihovo malo ostrvo nepravedno snosi teret američkog vojnog prisustva u Japanu, a ove nedelje su na referendumu pokazali šta misle o tom pitanju.

Prema referendumu, 72,2% birača je odbacilo ideju izgradnje američke baze u Henokou na severu Okinave. Odaziv na referendum je bio 52%.

U početku se izgradnja baze i vazdušne luke u Henoku smatrala načinom da se ohrabri javnost Okinave, budući da je svrha ove inicijative premestiti bazu Futenma na manje gusto naseljeni deo ostrva.

Međutim, protivnici ovih planova tvrde da nije dovoljno samo zatvoriti bazu Futenme i prebaciti je na Henoko, već uopšte smanjiti broj američkih vojnih objekata na ostrvu.

Ekolozi se žale da će izgradnja baze u Henoku dovesti do uništenja koralnih grebena i prirode, navodi Vašington Post.

Kako navodi list, rezultati referenduma nisu obavezujući, ali prema rečima guvernera Okinave, Denija Tamakija, oni su izuzetno važni.

Guverner Tamaki je već pozvao vlasti da preispitaju svoj stav o premeštanju američke baze u Henoko.

Abe ignoriše referendum i nastavlja da brani američku bazu na Okinavi

Japan će nastaviti s planom premeštanja američke vojne baze na Okinavi, uprkos protivljenju stanovnika te prefekture.

“Ne možemo da izbegnemo potrebu za premeštanjem Futenme, za koju se kaže da je najopasnija baza na svetu”, izjavio je danas japanski premijer Šinzo Abe, ignorišući rezultate referenduma održanog u nedelju.

Međutim, japanski premijer kaže da će “ozbiljno” uzeti u obzir glasove referenduma i da će učiniti “sve što je moguće za Okinavu”.

Abe podseća da se mora pridržavati sporazuma kog su Tokio i Vašington potpisali 1996. godine, kako bi premestili vazdušnu bazu okruženu školama, bolnicama i prodavnicama u manje naseljeno područje na severnom delu ostrva.

Bilo je i nekoliko incidenata vezanih za bazu Futenme, kao što je pad helikoptera na univerzitetski kampus 2004. godine i grupno silovanje kog je 1996. od američkih vojnika pretrpela jedna japanska učenica. Ove epizode, ali ne samo, uveliko su pridonele opštem otporu američkoj vojsci u Okinavi.

“Želimo da stanovnici Okinave shvate da preseljenju nije samo cilj izgradnja nove baze u Henoku, već i prenos funkcija baze Futenma”, rekao je Šinzo Abe.

Sa svoje strane, guverner Okinave, Deni Tamaki poziva vladu da razgovara s ostrvljanima “kako bi se rešio temeljni problem, a to je zatvoriti i iz zemlje ukloniti američku bazu Futenma što je pre moguće”.

Stiven Rid, bivši profesor na Univerzitetu Cuo, izjavio je kako je malo verovatno da će ishod referenduma promeniti stav vlade.

“Ovde nije reč o politici lokalne uprave. To je pitanje spoljnje politike, a dogovor je već postignut”, kaže profesor Stiven Rid.

Već duže vreme meštani se bune protiv baze.

(Logično)

KOMENTARI2 komentara

  1. petrovgrad says:

    Japan doživljavam kao veoma prijateljsku zemlju prema SR Jugoslaviji, SCG i Kasnije Srbiji. Šta su radili za vreme 2-gog svetskog rata to nas nije doticalo, to da su činili genocid u indokini verujem da jesu, ali to neka polemišu narodi indokine. Suština je u tome što su okupirani i nalaze se pod Američkom čizmom. Za sada ćute kao puževi i nesmeju da pisnu. Ameri im roknuli dve atomke i plus porodbili. Jesu vredni marljivi ali mislim da su porobljeni od Amera.

  2. Velika Metla says:

    naci-amerika napravila genocid nad Japanom,i Japanci sada ne žele još jednu nacističku bazu na svojoj teritoriji! Baš "čudno"zašto ne žele,a inače "vole" naci-amerikance kao majka mmrtvog sina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *