ШОК ЗА ХРВАТСКУ! ИЗ АМЕРИКЕ СТИГЛА ТУЖБА! Потомци жртава усташког режима ТРАЖЕ 3,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

ŠOK ZA HRVATSKU! IZ AMERIKE STIGLA TUŽBA! Potomci žrtava ustaškog režima TRAŽE 3,5 MILIJARDI DOLARA

13 marta 2017

84232_logor-2_f NDH ustase

Hrvatskoj je ovih dana uručena grupna tužba za naknadu štete koju su Srbi, Romi i Jevreji pretrpeli tokom Drugoga svetskog rata u ustaškom režimu, tadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), piše Večernji list.

Zagrebački dnevnik navodi danas da je reč o postupku koji je nekoliko osoba u maju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Čikagu tražeći za žrtve, njihove naslednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske listu je potvrdjeno da je tužba stigla putem američke ambasade.
Naknada se ne odnosi samo na materijalnu štete vezanu uz oduzetu imovinu, nego i na nematerijalnu štetu koju su pretrpele žrtve ustaških logora.

Tužioci tvrde da je za tu štetu odgovorna Hrvatska kao pravna naslednica NDH.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da Hrvatska ne može da odgovara, jer ona nije naslednica NDH, već počiva na temeljima Zemaljskog antifašističkog veća Hrvatske – ZAVNOH, piše Večernji list.

(Beta)

 

KOMENTARI31 komentara

 1. deda mraz says:

  Opet se spasavaju preko ustas komunista i vise je i najvecoj budali jasno koliko nam je ovaj komunisticki sljam stete naneo od 1940 god. pa sve do dana danasnjega.

 2. MFC says:

  Jel? Sada, kada se radi o parama, odjednom su dobri partizani i više niste ustaše? Kakve su to ljige, da ne veruješ!

 3. Jovan says:

  Samo napred! Treba tuziti i za genocid i "Oluju". Tako i muslimane za genocid nad Srbima ubijenih civila 7000 u Sarajevu(proterani 200 000), ubijeni civili 2500 u Bratuncu, Shiptare,...

 4. Anasa says:

  Mog dedu su uhapsili 1941u kafani,u Sarajevu,samo sto je srbin.Iz zatvora u Sa prebacen je u Jasenovac,tako je zavrsio..

 5. Bambula says:

  Tužba ne može proći, jer nije utemeljena u pravu.

 6. Lajla says:

  Otac hvtske nacije je sto puta rekao da je Hrvatska drzava nastala na temeljima NDH,postoje video govori gde on to tvrdi.Sta su ovi advokati glupi pa neznaju na cemu temelje svoju optuznicu. A sta sd kada su u "oluji " i "Bljesku" napravili etnicko ciscenje,ni tu nisu krivi?Po clanu 5 evropske konvencije svako ima pravo na svoj dom,po tom clanu su se Hrvati iz RS vracali u u svoje domove iako su zamjenili imovinu sa Srbima u Hr a srpsku imovinu prepisali na sebe u Hrvatskoj.

  • Bambula says:

   Srbija je tužila Hrvatsku za Oluju pred Međunarodnim sudom u Haagu i uredno izgubila (protu)tužbu u veljači 2015.

 7. Svetislav Surina says:

  Hrvatska nije sljednica NDH, već SR Hrvatske.Nastala je na temeljima ZAVNOH-a a ne NDH.

  • El Capitano says:

   Tek ce da se cesete. Ni one granice sto imate nisu vase, dobili ste ih na srpskoj nepravdi. Jedini ste narod u svetu koji je u 2 svetska rata bio na gubitnickoj strani a najvise profitirao od toga. Cak ste se i prosirili i uzeli teritorije koje nikad vase nisu bile. A prosirili bi se k.... moj da vas srbi nisu uzeli i spasili posle prvog i drugog svetskog rata. Ali nije ni to problem, vec je problem sto vi nista ne znate da cenite, necete istinu da kazete i lazete sami sebe. Problem je i taj sto ste nam uvek noz u ledja zabili, sto ste nas klali i jos uvek tome tezite, sto je vasa mrznja toliko duboko usadjena prema srbima da vas toliko izjeda da i razum gubite. Vi ste jedan obican sljam, nacija koja nista svoga nema. Pljuc bagro jedna.

   • Pavlovic says:

    Ne moze niko nikome da zabije noz u ledja a da mu ovaj to ne dopusti. Hrvatima a I Muslimanima je potrebno povjerenje Srba ne radi mira, vec da to povjerenje iskoriste u vidu zabijanja noza u ledja. Nakon svega sto se desilo Srbi post idu na more u Hrvatsku, zasto???????

  • zloco says:

   Hrvatska je sama ponistila ZAVNOH jer je iz ustava izbrisala Srbe kao KONSTITUIVNI NAROD.Takvim cinom "moderna"Hrvatska je samu sebe postavila na temelje ZDH(Zlocinacke Drzave Hrvatske od 1941-1945g.)Ovo navodim radi onih koji koji Jos uvek tu nakaradu od drzave nazivaju Nezavisna.

   • Bambula says:

    Gdje se u ijednom ustavu bivše države i njenih rpublika spominje izraz "konstitutivnost"?

  • kuka says:

   Hahaha. Ovo je novi momenat. Kako je mogla da bude pravni sledbenik državnosti od tvorevine koja nije bila država (SR Hrvatska)? Neće ti to valjati. Još je gore od one srednjevekovne kraljevine na kojoj ste jahali jedno vreme, a za koju se ispostavilo da nije ni bila hrvatska nego srpska.

   • Bambula says:

    Kraljevina je bila hrvatska, a vaš je problem što ne znate čitati latinske izvore ili ih izmišljate. SR Hrvatska je na osnovu Ustava 1974. imala državnost, a NDHG nije bila država, već nacističko-fašistički protektorat što je utvrđeno i zapisano u zaključcima Nurnberškog suda.

    • kuka says:

     Ništa mi ne izmišljamo, a latinske izvore čitamo. To vi samo gledate slike. A čitamo i najnovije izvore i otkrića, npr. nemačke. Brozov ustav ti je argument kao kuća.Bolje vam je da odmah platite, moraćete kad tad, a kamata neprekidno raste.

    • TARAS BULJBA says:

     BAMBULA, HRVATSKA NIJE BILA DRZAVA OD 1097 DO 1918 GODINE.821 GODINU MADJARI I AUSTRIJANCI SU VLADALI NAD VAMA!!!.A,STO SE TICE KONSTUTIVNOSTI,ONA SE POMINJE U ZAVNOHU,I POMINJE SE U USTAVU BIVSE SFRJ,A POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA U USTAVU FNRJ.SRBI PRAVOSLAVNI SU BILI KONSTUTIVAN NAROD I ZA VREME CARICE MARIJE TEREZIJE,VLADARKE U HASBURGSKOJ MONARHIJI U 18 VEKU.TADA SU SRBI PRAVOSLAVNI,U VOJNOJ KRAJINI BILI KONSTUTIVAN NAROD KAO GRANICARI AUSTRIJSKOG CARSTVA BILI SU OSLOBODJENI KMETSTVA ZA RAZLIKU OD KATOLIKA HRVATA,KOJI SU BILI OBICNE SLUGE BECKOG DVORA.

 8. Ivan Grozni says:

  AAko niste naslednica NDH zasto onda izjednacavate ustase sa partizanima? Zasto ustase primaju penzije od strane nove NDH? Zasto slavite 10 april kao dan drzavnosti? Zasto u vam u Saboru sede ljudi koji zastupju ustasku ideologiju. Imacete poprilicno posla da dokazete suprotno. Jevreji nisu Srbi pa da vam oprastaju.

 9. Milomir says:

  Ima nade da; KAO SRBI OPSTANEMO! I pored nastojanja Vučića i olopša iz Vlade Srbije, da nestanemo! SRBI U PAMETSE!

  • Milomir says:

   Da li je mogućeee? napisah komentar ćirilicom a "neko" u momentu prevede na latinicu ;-)))

   • Milomir says:

    ...ovaj ustaša iz FESBIKA koji je zadužen za mene, ovako matorog i bezopasnog po svetski poredak me stalno prati i neda mi da objavim na ćirilici ili mi ograniči komentar na 20 bjava , elektronski rat je čudo... šta me zadesi ovako matorog 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • kuka says:

     Idi na vrh strane, pa tamo desno imaš dva dugmeta za da izabereš pismo po svojoj želji.

 10. Svetislav Surina says:

  Ako je sadašnja Hrvatska pravni naslednik NDH, zašto joj se ne vrati Zemun?Pravnoj naslednici treba vratiti i teritorij koji joj je oduzet po zvaršetku rata.Zasšto Francuska, koja je bila Višievska ne plati odštetu Jevrejima, zašto Norveška koja je bila saveznica Hitlera, kao i Srbija pod vlašću Nediće ne plate odštetu Jevrejima?U otetim stanovima Jevrejskim ne žive ustaše, već visoki funkcioneri NOB-a, pa bi bilo uredu da se ljudima vrati oteta imovina kao što se vraća i prognanim srbima.Hrvatska treba vratiti dug od NDH, a onda joj treba vratiti sve što je pripadalo, uključujći teritorij od Boke do Zemuna.

  • kuka says:

   Ništa njoj nije pripadalo. Ona je kao Hitlerova saveznica 1941. ćapila neke teritorije, na njima počinila stravične zločine, genocid, na osnovu kog je neke od tih teritorija uspela da zadrži dosad. S obzirom na zlikovačku prirodu NDH, nije se smelo desiti da se ona bilo kad obnovi, ali se greškom ili zlom voljom SAD i EU to desilo, priznali su Tudjmanovu državu zajedno sa ustaškim karakterom i simbolima, ali sa unitrašnjim Brozovim ADMINISTRATIVNIM republičkim granicama koje nikad nisu potvrdjene kroz pravne procedure, već nasiljem diktatora nametnute i egzistirale onako u nekom nedefinisanom statusu sve do raspada SFRJ, kad ih je Badinterova komisija priznala (to je jedino priznanje ovih granica). Dakle, Hrvatska je hibridna budževina, mutant, greška u evoluciji Evrope i kao takva trebalo bi da nestane radi dobrobiti čovečanstva.

 11. Andjelka says:

  Molim vas ostavite se rasprave. Treba učiti decu o prošlosti a ne raspravljati se stalno.

  • Andjelka says:

   CTBAPHO HE MOŽE ĆIPILICA

 12. Zikica says:

  NDHG znaci neizmerno degenerisane hulje govnarske.... Te zakone na latinskom nemaju znacenje iz vise razloga, prvi je sto su falsifikata. Drugi je razlog jer nema istorijske podrske i istine, a treci sve teritorije pripadaju srbiji i srbima dok cetvrti, istorijsko genetski degenetski pokazuje i dokazuje da su rvati nizi majmunoliki oblik srba. Dokaz, istorija i genetika

 13. dragan says:

  Osnovni pravni princip medjunarodnog prava je kontinualnost drzavnosti. Dakle, metodom eliminacije dolazimo do Hrvatske kao pravne nasljednice NDH. Jer ne moze se tvrditi da je Srbin samoga sebe klao. PRINCIP KONTINUALNOSTI DRZAVNOSTI JE KLJUCAN. KADA SE RASPALA SFRJ, SR JUGOSLAVIJA JE POSTALA PRAVNA NASLJEDNICA. KADA SE RASPALA SR JUGOSLAVIJA, SRBIJA JE POSTALA PRAVNA NASLJEDNICA. TO JE PRINCIP KONTINUALNOSTI DRZAVNOSTI. JEDINI NACIN DA HRVATSKA IZBJEGNE PLACANJE ZA JASENOVAC BILO JE DA OSTANCE UNTAR SFRJ. CIM JE ISTUPILA IZ SFRJ, AUTOMATSKI JE POSTALA NASLJEDNICA NDH PRIMA FACIE. A BADENTEROVA KOMISIJA JE TO I OZVANICILA.

 14. dragan says:

  POTREBNO JE ANGAZOVATI AMERICKE ADVOKATE KOJI SU BRANILI O.J SIMPSONA. NE TREBA ZALITI PARA. ZA OVO SU POTREBNI VRHUNSKI ADVOKATI. MEDJUTIM, KLJUCNO PITANJE JE: ZASTO SE NIJEDAN JEDINI SRPSKI DRZAVNIK I POLITICAR NIKADA NIJE PRIKLJUCIO INICIJATIVI SLICNOJ OVOJ???? OVO JE KLJUC. CAK NI SLOBODAN MILOSEVIC. NI RADOVAN KARADZIC. NI VOJISLAV SESELJ. NI RATKO MLADIC. NIKO NIKADA NIJE STAVIO JASENOVAC U USTA. I NIKO NIKADA NE SPOMINJE PAPSKOG NUNCIJA U BEOGRADU. CITAS O OVOME I ONOME, ALI NIKADA O PAPSKOM NUNCIJU U BEOGRADU. JA IMAM SAZNANJA DA PAPSKI NUNCIJ U BEOGRADU POTPLACUJE SRPSKE DRZAVNIKE I KAPOM I SHAKOM, DA BI CUTALI O JASENOVCU. NIJE LI I SAM DODIK SVOJEVREMENO PREDAO KOMPLETNU ORIGINALNU DOKUMENTACIJU O JASENOVCU AMERICKIM ZLOTVORIMA? PISANO JE O TOME, ALI KRATKO. DOKUMENTACIJU JE POJELA MACA. A U TOM FAMOZNOM AMERICKOM MEMORIJALNOM CENTRU O JASENOVCU DOSLOVNO PISE DA SU ZATVORENICIMA USKRACIVALI DA PISU CESCE SVOJOJ RODBINI. TO JE PO AMERIKANCIMA NAJVECI ZLOCIN U JASENOVCU KOJI SE ODIGRAO. HRVATI SU REKLI VATIKANU: AKO MI POTONEMO, I VI CETE KAO NALOGODAVAC ZLOCINA. STRUCNJAK KOJI JE IMAO NAJBOLJU SPOZNAJU O JASENOVCU, DR MILAN BULAJIC, IGNORISAN JE OD SVIH SRPSKIH REZIMA. JEDINI NACIN DA SE OVO ISPRAVI JE OSNIVANJE PARTIJE ZA JASENOVAC. A DA BI SE ONA OSNOVALA POTREBNI SU LJUDI NEPOTKUPLJIVOG SOJA.

 15. Svetislav Surina says:

  Ukratko, Srbi bi se sami sa sobom morali dogovoriti smatraju li RH pravnom sljednicom Republike iz SFRJ, ili sljednicom NDH.Kako navedeni očito smatraju Hrvatsku pravnom sljednicom NDH, onda to naravno otvara i pitanja granica.Dakle, granice NDH bitno su se razlikovale od avnojevskih granica, te podrazumijeva da NDH nije bila kvinsliška tvorevina u sklopu Reicha, već stvarno neovisna država, pa se onda postavlja pitanje odštete za okupaciju iste od 41-91 godine.Ukratko, ako Srbi već idu stime da je RH slijednica NDH, onda bi bilo dobro da Hrvati podnesu tužbu protiv Srbije, za odštetu koju su počinili ovi koji tuže RH u Chikagu.

 16. Bol i tuga says:

  Ne zna se ko su gori ubice ili komunisti koji su hteli da prekriju sve to. Sramota.

 17. ilija says:

  hrvatska srusila jugoslaviju i prisla anti pavelicu ima oluja 1995- koja je nastala od ustasa i ustaske drzave u ustavu hrvatske nema uopste srba . a bilo ih -17- posto u komunistickoj republici pre oluje -1995- godine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *