ШОK ЗА НЕМАЧKУ, ЛОША ВЕСТ KАО ГРОМ ИЗ ВЕДРА НЕБА!

ŠOK ZA NEMAČKU, LOŠA VEST KAO GROM IZ VEDRA NEBA!

5 avgusta 2022

Cena električne energije za godinu dana unapred dostigla je 400 evra/mVh nakon što je Uniper saopštio da će možda morati da obuzda proizvodnju u nemačkoj elektrani na ugalj zbog niskog vodostaja reke Rajne.

Uniper upozorio na „nepravilan rad“ u ključnoj elektrani na ugalj u Nemačkoj, jer se kompanija bori da obezbedi zalihe goriva duž reke Rajne, javlja Blumberg.Nivoi vode na Rajni pali su na minimum. Uniperova elektrana Staudinger-5 od 510 megavata ima ograničene količine uglja na lokaciji i ne može lako dobiti više, navodi kompanija u podnesku.

Evropa se već suočava sa najvećom krizom u snabdevanju energijom u poslednjih nekoliko decenija, jer Rusija ograničava isporuke prirodnog gasa. Ograničenje na reci, pogoršano klimatskim promenama, moglo bi da poremeti protok svega, od goriva do hemikalija, dok vlade pokušavaju da spreče energetsku krizu da region odvede u recesiju.

Nizak nivo reka takođe utiče na nuklearne elektrane u Francuskoj. Toplotni talas podiže temperaturu vode, ograničavajući sposobnost Electricite de France SA da ohladi neke objekte.

Francuska kompanija saopštila je da će elektrane na rekama Rona i Garona verovatno proizvoditi manje električne energije u narednim danima, ali će postojati minimalni nivo proizvodnje da bi mreža bila stabilna.

Elektranama je potrebna rashladna voda koja se obično dovodi iz obližnje reke ili mora pre nego što se vrati, često na višoj temperaturi nego kada je ušla. Postoje ograničenja u tome koliko topla voda može biti kako bi se zaštitile ribe i drugi vodeni organizmi.

(Tanjug)

KOMENTARI9 komentara

 1. Toma says:

  Nemačku očekuju teški dani,biće štrajkova,kriminal,trgovina robljem,to su zaslužili jer su vekovima ubijali Srbe.

  • padre says:

   Dat će Bog!

 2. Lilika says:

  A zasdto ne bih dao??

 3. Kosovac says:

  Sada je jasno kako to Zelena Banda (agenda) uspeva da i Nemce, i Srbe napravi na idiote sa debilitetom. Preko medijuma uspeju da slažu Nemce da njihova termoelektrana ne može da radi zato što nema vode u Rajni za hlađenje turbine. Preko medijuma uspeju da slažu Srbe da njihova termoelektrana ne može da radi zato što nema uglja (sic!). ……………Nemačka termoelektrana ima izgrađen hladnjak koji prirodnim putem ventilacije hladi vodu iz elektrane, pa je kao takvu vraća u proces. A deo ispušta u reku Rajnu. I šta lažu novinari, nikada se nije desilo da Rajna presuši, sve te novinare treba staviti pod mač. ……………Srpska termoelektrana koristi karbonizovan ugalj - lignit. A naš krovni predsednik Aleksandar Vučić i ministar iz potkrovlja Zorana Mihajlović, fol uvoze ugalj, nama kažu da nema uglja. A samo u Kostolcu imamo rezerve uglja u količini od 3 milijarde tona. Do sada, za 76 godina rada srpske termoelektrane su potrošile 1 milijardu tona. Ostalo je 2 milijarde, koje možemo da krckamo još 150 godina. Čuješ, krovni predsednik sabotira svoje termoelektrane, mi ležimo na uglju, a on pametnjaković dobročinitelj uvozi ugalj. Pa onda priča okolo kako je EPS u gubitku i da propada. Znate, moraćemo da ga prodamo kao nerentabilnog. Ne krovnog, nego EPS. Plus što je nametnuo EPS-u da izdržava privatne solarne elektrane, i mini, i maksi. Čuješ, EPS nama prodaje struju, a vlasnicima solarnih panela je obavezan da plaća (kupuje) isporučenu struju. Gde to ima? Neće da kažu po kojoj ceni, deo mi sirotinja isplaćujemo te nerentabilne „obnovljive“ proizvođače, prema svakom pristiglom računu za struju.

 4. Čudoser iz Nazareta says:

  Al Hrvacka je energetski stabilna sila, oni će pomoći nemcima, hrvacka ima more i iz mora proizvode užasno mnogo morske električne struje i nema za švabiju brige dok je Hrvata, a hrvacka ima mnoštvo hidrogenskih morskih centrala i ako svu tu snagu skoncentrišu u jedan električni projektil oni mogu da unište i Rusiju koliko su samo ekonomski jaki ti hrvati a i nemci isto, šta je njima 400 eura, nemojmo da smo smešni i da smo laici 😁

 5. Rostand says:

  Slom švabije namjeravam dostojno proslaviti,nek crknu prokleti nepopravljivi srbožderski ološ.

 6. Rista Bre says:

  Pa nemojte tako Rusi, bre! Mislim, nije lepo. Ukinuli ste im gas i naftu, ugalj i drvo ali šta će vam nemačka voda?

 7. Kulak says:

  Neka pitaju Plenkija kako da se izvuku iz novonastalih govana. Plenki i njegovi su od stoljeća sedmog čekali da dobiju državu. Valjda su ponešto naučili čekajući toliko, pa mogu i druge da savetuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *