ШОК ЗА РУСЕ У СИРИЈИ: Ситуација се променила преко ноћи

ŠOK ZA RUSE U SIRIJI: Situacija se promenila preko noći

5 novembra 2018

Turska je 12. oktobru oslobodila američkog državljanina, pastora Andrewa Brunsona, koji je u zatvoru bio od oktobra 2016. godine zbog sumnje da je u saradnji s klerikom Fethullahom Gülenom sudelovao u organizaciji propalog vojnog udara u Turskoj.

Pre dva dana su Ankara i Washingtona odlučili ukinuti sankcije koje su nametnuli jedni drugima i tako je poništen dekreti o turskim sankcijama protiv ministra pravosuđa i državnog sekretara Jeffa Sessionsa i američke ministarke državne bezbednosti Kirstjen Nielsen. Washington je istovremeno ukinuo sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i turskog ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua.S jedne strane je svako smirivanje napetosti dobro, posebno za Tursku ekonomiju, koja je u vreme zaoštravanja odnosa sa Sjedinjenim Državama trpela velike finansijske gubitke, kao posledica američkog pritiska na tursku valutu. Trenutni nivo turske valute je 5,42 lire za jedan američki dolar, a kako Turska ima ogromne kredite denominirane u američkoj valuti, oslobađanje Brunsona i smirivanje napetosti se može promatrati kao logičan korak Erdogana i njegove uprave.

Međutim, član Odbora za odbranu Veća Ruske Federacije, Franc Klincevič, govoreći za ruski Euroazijski Dnevnik, kaže kako bi se ovo otopljavanje odnosa vrlo lako moglo odraziti na promenjivu Erdoganovu politiku u Siriji, gde NATO zemlje još nisu odustale od provokacija s lažnim hemijskim napadima i da bi im Turska mogla pružiti potrebnu pomoć.

Osim toga, istog dana kada je objavljeno obostrano ukidanje sankcija, američka i turska vojska su počeli sprovoditi zajedničke patrole u području severnog sirijskog grada Manbija, dok američka uprava i Pentagon nijednom rečju nisu osudili tursko granatiranje položaja svojih saveznika, kurdskih YPG snaga, zapadno od pograničnog grada Ayn Al-Araba, kojeg su Kurdi preimenovali u Kobani.

Čini se da u Moskvi nimalo ne veruju Erdoganu, ali su ipak odlučili da ga je bolje držati blizu, nego ostaviti da deluje samovoljno ili u uskoj saradnji s NATO saveznicima i zalivskim monarhijama, kako je bilo od početka sirijskog sukoba sve do propalog vojnog udara kada su mu podršku dali Moskva i Teheran.

“Odluka Ankare i Washingtona o uzajamnom ukidanju sankcija mogla bi imati posledice na Siriju, gde je nastao ozbiljan čvor protivrečja. Preseći ga biće iznimno teško. Gotovo sve zemlje NATO pakta su zainteresovane za odlazak trenutne sirijske uprave.

U ovom slučaju je moguća podela Sirije i stvaranje haosa u kojem će svako pokušati dobiti svoje i rešavati svoje probleme. Samo Rusija ostaje pri stavu da se sva pitanja moraju rešiti u okviru međunarodnog prava i u skladu s mandatom Ujedinjenih naroda. Pre svega, mi delujemo u interesu sirijskog naroda i vodstva, koji ima sve pravne temelje za upravljanje zemljom”, rekao je Franc Klincevič.

“Turska sprovodi svoju politiku prema istočnjačkom mentalitetu. Želi ugoditi svima, sve nadmudriti i sve iskoristiti”, dodao je ruski senator.

“Danas u Siriji se množe sve vrste falsifikovanja, ne mareći za kvalitet. Prikazuju se jeftine lažne namere s ciljem diskreditacije svega i svakoga. Zatim sledi pokolj. Ali moram reći, prvo, mi smo se navikli na ovaj stav Zapada. Drugo, pre ili posle će Zapad kolektivno morati odgovarati za to. Živimo u XXI veku, kada je iznimno teško skrivati informacije ili preoblikovati istinu. Istina će biti na kraju poznata svetskoj javnosti”, siguran je Klincevič.

Valja napomenuti da se uzajamno ukidanje sankcija između Turske i Sjedinjenih Država podudara s izveštajima o nadolazećim provokacijama u Siriji i dopisnik Evroazijskog Dnevnika je zamolio senatora da komentariše je li to slučajno?

“Sjedinjene Države su zemlja sa znatnim vojnim, političkim i ekonomskim uticajem. Ne računati na ovaj aspekt je vrlo teško. Poznavajući delovanje američkih tajnih službi i širok raspon njihove interakcije s turskim službama, mislim da takva “slučajnost” čak i nije slučajna”, veruje ruski senator.

Klincevič također ne isključuje da bi Ankara mogla i pozitivno uticati na buduće odnose Moskve i Washingtona. Rusija ne zanemaruje Trumpov pragmatičan pristup. Mi ovdje raspravljamo s tačke gledišta nekih službenih i vidljivih manifestacija. Ali postoji mnogo okolnosti, odluke i obaveza koje mi ne vidimo. Na tome radi veliki broj ljudi i službi. Ne mogu se ne uzeti u obzir ove nijanse. Odluke se na površini vide na kraju, a okolnosti njihovog usvajanja su vrlo teške teme. Ne želim biti deo nikakve teorije zavere. Dopustite mi samo da kažem da je Erdogan iskusan političar, koji se već navikao na takvu igru. Pokušaće sediti na nekoliko stolica istovremeno. Ne isključujem ni da izgradnjom normalnih odnosa s Rusijom Turska može pozitivno uticati na buduće odnose Moskve i Washingtona. Jeste neobično, ali se i to može dogoditi”, zaključio je Franc Klincevič.

EA Daily (logicno.com)

KOMENTARI25 komentara

 1. milorad says:

  Videćemo šta će kurdi uraditi u sledećih mesec-dva.U zadnje vreme su se primirili, očigledno je da im neko komanduje, i ovo BLAGO popuštanje napertosti izmedju turaka i USA je verovatno plod mirovanja kurda.Sa druge strane turska nameštaljka s.arabiji koja je u stvari ubistvo novinara iz amerike htela da namesti turcima.sic!:) je vrlo ozbiljan udarac tursko američkim odnosima pre svega, čak veći od gulena, sveštenika i turskog zaokreta ka nekakvoj traljavoj saradnji sa rusima.Gloopi saudijski princ se upecao i time su turci uspeli da udare u samo srce proameričkog režima u s.arabiji. Takodje taj državni zločin koji je postao JAVAN je izuzetno destabilizujuć za vladavinu trenutnog kralja i ako počne klanje za vlast( a vrlo verovatno je VEĆ POČELO) u s. arabiji to će tek da bude dodatni udarac planovima i strategijama USA na b. istoku. Sve u svemu u dogledno vreme njima će da ostane kao saveznik jedino izrael i to će biti JAKO loše za izrael a turska i izraels us SVE samo ne prijatelji.Mislim da je edrogan opasno dobro odigrao igru, bezobzirno i surovo, i ovo američko povlačenje sankcija!!! je DOKAZ koliko su onoi jak šamar dobili od turaka, ali isto tako je to samo kraj prvog poluvremena, jer edrogan je SVESTAN da amerikanci ne zaboravljaju i ne opraštaju, samo su trenutno curiknuli u zabuni šta ih je snašlo.Mislim da će uskoro da stignu značajne isporuke oružja kurdima jer to je pravac koji amerika gura od samog početka, cepanje turske i stvaranje nezavisne kurdske države, a to turci ne mogu da dozvole čak i po cenu otvorenog rata sa USA.Mislim da zato turska neće da pokida tanke veze saradnje sa rusima i njihovim saveznicima u vrućem b.istočnom kazanu.Trenutno se radi punom parom na destabilizaciji jordana, čija teritorija bi onda poslužila za nastavak proxy rata protiv sirije, i mislim da jordan neće uspeti da se spase, a tada to otvara NOVE i neslućene paklene kombinacije tamo.

 2. raikkonen says:

  amaan za aman sa ovim shokovima..sutra ce biti neki nivi shok..svaki naslov je shok za srbiju..shok za amerikance ruse..kineze..irance..........

  • SLAVKO-KNIN says:

   Vidices da ce Amerikanci Turke docerati u situvaciju da ce momentalno morati okreniti ledja Rusima.Turcima su Amerikanci dali vragu njevu valutu a ujedno Amerikanci su im zaprjetili da im nece isporuciti avijone F35.Turci su se prepali svega toga onda su brze bolje odlucili sljediti Americki kurs.Rusiju moraju procerati iz Sirije ako misle imati mir na tim prostorima.Osim toga Rusiju se mora sacerati u okvire Rusije tako da nemere vise nikad izlaziti van svoji granica.

   • Filip says:

    Jesi li danas Slavko ili 6 Lička, jel ti dedat četnik ili partizan? Šta ćeš danas da lažeš? Ili ćeš izmisliti novi lik? Pozdrav izdajniče iz Golubića

    • Čirilica U Srcu says:

     Nisan ja on, tako mi pravopisa Srpskog jezika!

   • Sasulja says:

    Neznam Slavko koliko imas godina ali sa svojim komentarima pokazujes da nisi dorastao vremenu i da si umno malo vise osinut.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Majkane imam 52 godine.12 Maja 2019 punim 53 godine.Jos sam ja mlad cojek njesam bas za staro zeljezo sto bi se kazalo.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Njesam ja manjit cojek kako ti mislis.Mene je zivot i iskustvo ocelicilo. I politicki i svakako.Ja sam zdrav u svakom pogledu i u glavi sam zdrav i u tjelu.Pa majkane umeni ima 110 kila pucam jos od snage sto bi se kazalo jos bi volu rep moga iscupati.Jedino sto sam pogubijo zube nemam u glavi nijednog zdravog zuba jbg.Od cigara i vina sve propalo.Moram nekako viditi umjetnu vilicu sa zubima nekako da metnem u usta.Nemerem se posteno ni nasmijati.Vavje usta rukom prekrivam kad ocu da se nasmijem nezgodno zera.

     • godzila says:

      Ma nema veze, bre, to ti je u stvari prednost, lakše ćeš da ga poduvaš svom dečku!

 3. Nina says:

  Zabrinjava turski uticaj na sirijski Idlib i na neke delove pokrajine Alepo jer je veoma sličan američkom uticaju na Sirijske Kurde, ali postoji i veoma ozbiljan i nerešiv sukob izmedju Turske i SAD po pitanju Sirijskih Kurda. Turska se sa jedne strane pomalo miri sa SAD da bi sa druge strane opet upadala u minus jer mora da napada Sirijske Kurde. Mora zato što Turska ne želi da vidi Sirijske Kurde blizu turske granice sa druge strane iz Sirije, a baš tu je najveća etnička koncentracija Sirijskih Kurda. Tursko vojno učešće u Siriji, bilo u Idlibu u kom pretežno žive Arapi, bilo u Afrinu i u drugim oblastima gde žive pretežno Kurdi zvanični Damask ne odobrava, ne odobrava bez obzira šta se dogovore u Astani predstavnici Rusije, Irana i Turske. ... JA BIH TO OVAKO REŠILA: Da bi zaštitili svoj etnički prostor na severu Sirije vojne snage Sirijskih Kurda moraće da napuste položaje u jugoistočnoj Siriji gde se još uvek bore protiv ISIS, a ta oblast inače nije etnički kurdski prostor nego arapski. Tada bi snage SAA mogle da preuzmu borbu protiv ISIS tu u jugoistočnoj Siriji i da ne udju u sukob sa Kurdima jer oni bi se odatle povukli. Jeste važno da se izbegava razvijanje arapsko.kurdskog sukoba unutar Sirije. Takva pretpostavljena ofanziva snaga SAA zahteva veoma dobru pripremu te pored postavljanja novog pontonskog mosta na Eufratu važno je da su oficiri SAA do početka takve akcije ovladali rukovanjem sistema S-300 i svom ostalom pristiglom tehnikom posebno onom za radioelektronsku borbu - zbog aviona američke koalicije. Time se ostvaruju pretpostavke da snage SAA opreuzimaju kontrolu nad mnogobrojnim manjim naftnim poljima kojih tu baš ima, a kruna svega je veliko naftno polje Omar. Kod Omar polja Amerikanci su navodno ovog proleća počeli da grade svoju bazu, možda su je već izgradili, ali bez obzira na činjenicu kada bi snage SAA mogle da preuzmu to najveće naftno polje veoma je važno odseći američko prisustvo iz južnog pravca u tom najistočnijem delu zemlje.

  • Nina says:

   Ko prati rat u Siriji zna o kom prostoru govorim. To je prostor istočno od Eufrata tj. istočno od prošle godine već oslobodjenih gradova: Al Bukamal (on je najjužnije), As Salihija, Al Ašara, Al Qurayya, Al Majadin. Tek naspram Al Majadina i još malo severnije i nešto bliže reci Kabur koja se uliva u Eufrat nalazi se Omar polje. Ovaj prostor je prilično nenaseljen sem uz samu reku što je prednost za izvodjenje vojne ofanzive, a u tom južnijem dolu naspram AS Salihije pa napredujući na sever do i naspram mesta Al Qurayya ima baš dosta manjih naftnih polja. Oslobadjanje ovog velikog i pretežno pustinjskog džepa sada mi izgleda puno važnije od oslobadjanja Idliba. Idlibsku zonu samo održavati spolja prema većim gradovima kao što su Alepo i Hama,itd.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Zemska glavo Amerikanci i Izrael ce satrati i Rusiju i Sirijsku vojsku.Turci ce iljadu posto okreniti ledja Rusima.Savjetujem ti da uzmes suvoga svinjskog mjesa i da skuvas suvog gra.Zate je kuhinja a nikako politika i posebno vojna pitanja.Ako nes kuvati ti uzmi igle pa pleti dzempere.Moj Caca nikad mojoj Materi nije dozvoljava da se petlja u politiku.Vavje joj je govorijo kani se politike uzmi igle pa pleti dzempere. Ili pravi zaprsku i kuvaj rucak.

   • Filip says:

    Jesi li danas Slavko ili 6 Lička, jel ti dedat četnik ili partizan? Šta ćeš danas da lažeš? Ili ćeš izmisliti novi lik? Pozdrav izdajniče iz Golubića

    • Miki says:

     Hahahahahaha...pa ja ovakvo rasturanje u komentarima nisam video ni na jednom sajtu...hahahahaha. Bravo Filipše, rasturio si ovog skota SLAVKA ili 6 Lička, ne znam ko je, ne zna ni on! hahahahahaha....svaka čast Filipe

     • Paul Simonon says:

      Svaki sajt mora da ima svoju dvorsku budalu, tako je upisano...

     • Nina says:

      "Ko je vlasnik organa umrlog lica? - Čovek kad umre tog momenta nije više vlasnik bilo čega pa nije više vlasnik ni svojih organa!" Pravnik, tačnije magistar prava, docent na Pravnom fakultetu, Šef poslaničke grupe SNS od 104 lica, dakle značajno utiče ili orkestrira kakvi će zakoni važiti za celu Srbiju koliko je on bolji od bleSlavka?

      • ralence says:

       Skrnavljenje čovečijeg tela je protiv svih zakona humanosti i čovečanstva,etičkih i civilizaskih vrednosti..Živa osoba pri zdravoj svesti ima pravo da odluči i da ostavi poruku kako da se sahrani posle svoje smrti testamentom ili usmeno pred svedocima. To Država ili njeni zakoni ne mogu da odlučuju ili prepisuju šta treba da se radi sa umrlom osobom. Država ili Vlada ne mogu da se bave trgovinom ljudskih organa bez prvobitnog odobrenja umrle osobe ili najuže porodice. Kriminalne radnje uzimanja ljudskih organa na silu ne mogu da se opravdavaju nikakvim zločinačkim Zakonima. Kad je došao na vlast Hitler je zakonski ubijao metalno obolele i retardirane građane Nemačke jer je mogao tako da se ponaša. Srbska Vlada ne treba da ide koracima Hitlerove politike.

    • Nina says:

     Filipe, ništa nisu bolji od BleSlavka svi koji glasaju za EU put Srbije, čak su gori i opasniji od Bleslavka jer su značajno prefriganiji. Oni glume finoću dok BleSlavko je bar iskreniji od njih te samo iznosi šta bi on i kako bi on. "Jesi li ti onaj BleSlavko?# ili "Jesi li ti ona Milićka?" - to ih sve redom treba pitati, i one što sede u SANU.

     • Filip says:

      Kukala im majka svima...svi crni kao noć!

   • Milan says:

    Zaboravio si na kraju da napišeš ono : MAJKE MI !

   • Dani says:

    E moj crni bleSlavko,kao sto vidis gospodjica ili gospodja @Nina (@Slobodanka je takodje zapazena)ima vise u malom prstu(i sto se tice politike i vojske,i ratovanja i kuvanja,i svega drugog),nego ti u celoj tvojoj blesavoj tintari.Jadan si kad te i zene/devojke potuku do nogu.Od muska ni "m"!E bas mi te "zao",hahahaaaaaa...Svim nasim damama(mada ja vise volim da vas nazivam nasim sestrama Srbkinjama)poruka:"Pametnije ste i hrabrije nego stotine hiljada muskaraca,vi bi ste 100% bolje vodile i zastitile Srbiju i Srbski narod,jer samo zena/majka najvise i bez interesa voli i stiti svoje dete(Srbiju/Srbski narod/Srbsku decu).Zato sestre moje Srbske samo napred u komentare,a onaj bleSlavko-mravojed u kuhinju i da pravi rucak i zaprsku,a mogao bi i igle u ruke pa udri po dzemperu i vunenim carapama(valjda mravojed toliko i zna),jer iskreno,ruku na srce,u politiku,vojsku i ratovanje se razume ko krava pred novim vratima;)))Poruka braci Srbima,da se ne ljute na ovaj moj komentar,al'nasa je duznost da stitimo nase sestre(one su nesto najbolje i najlepse sto imamo!!) od ovakvih mravojeda kakav je bleSlavko i njemu slicni.Svima (osim mravojedima) veliki i lep pozdrav

  • Deda Micko says:

   Putin i Vucko su vise puta tvrdili da mu veruju. Ima li jos pitanja?

   • Velika Metla says:

    DM,nisam tebe ni pitao ništa,ali ajd kad si odgovorio da ti i ja kažem! Boli me "vršnjak" da li mu ova dvojica pomenutih veruju! Isto mi se piše! Ni jednom,ni drugom ne verujem! A o turetu da i ne govorim!

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  "Drugo, pre ili posle će Zapad kolektivno morati odgovarati za to. Živimo u XXI veku, kada je iznimno teško skrivati informacije ili preoblikovati istinu." Konačno od strane Rusije da se čuje jasna pretnja sudom zapadnim nacističkim parazitima !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *