ŠOK ZA SAD I EU: Britanija na strani Rusije i Putina i protivi se sankcijama

ŠOK ZA SAD I EU: Britanija na strani Rusije i Putina i protivi se sankcijama

4 marta 2014

vladimir-putin-cameron-davidTajni dokument koji sadrži nacrt stava Britanije prema krizi u Ukrajini, uslikan je dok ga je službenik vlade nosio u Dauning strit, gde je premijer Dejvid Kameron juče održao sastanak povodom situacije ne Krimu. Dokument otkriva da Britanija neće podržati sankcije protiv Rusije.

Velika Britanija „ne bi trebalo da podrži ekonomske sankcije“ protiv Rusije, niti bi trebalo da „zatvori“ londonski Siti za Ruse – stav je Londona o rešavanju krize u Ukrajini. To se navodi u dokumentu koji je savetnik nosio britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, a čiji je deo fotografisan ispred Dauning Strita.

„Velika Britanija ne bi trebalo da podrži, za sada, ekonomske sankcije… niti da za Ruse zatvori finansijski centar u Londonu (Siti)“, piše u dokumentu. Mnoge ruske kompanije kotiraju se na Londonskoj berzi, a ruski oligarsi imaju nekretnine u glavnom gradu Velike Britanije.

U tekstu se navodi, prenose mediji, da Ujedinjene nacije, a ne Evropska unija, treba da u prvom redu politički rešavaju krizu u Ukrajini. Dejli telegraf je preneo i da britanska vlada razmatra preduzimanje „opreznijih koraka, uključujući restrikcije viznog režima“ za državljane Rusije.

Dauning strit nije želeo da komentariše objavljivanje informacije o dokumentu.

Šefovi diplomatija EU su juče oštro osudili povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine ruskom vojnom agresijom, pozvali Moskvu da povuče snage i zatražili „mirno rešenje krize i puno postovanje načela i obaveza saglasnih međunarodnom pravu“.

Naveli su da, ukoliko Rusija ne učini poteze za smirivanje, to može imati posledice po veze EU-Rusija i „mogu biti razmotrene dodatne mere“.

XU*7785329

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *