ШОК ЗА ШИПТАРЕ И ЕУ НА САСТАНКУ У ВАШИНГТОНУ

ŠOK ZA ŠIPTARE I EU NA SASTANKU U VAŠINGTONU

22 avgusta 2020

Mogućnost da će na sastanku koji organizuje Ričard Grenel u Vašingtonu za delegacije Beograda i Prištine biti prisutan i Donald Tramp, unervozio je Prištinu, zbunio Evropsku Uniju i uneo nemir među redove demokrata koji su mu glavni protivnici na predsedničkim izborima u Americi.Ovo je zajednička ocena sagovornika Sputnjika Milisava Paića, predsednika „Spoljnopolitičkog kruga“, i političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, na najavu da će sastanak u Vašingtonu koji je prvobitno bio zakazan za 2. septembar biti pomeren za 4. septembar kako bi na njemu prisustvovao i predsednik Amerike.

Američko mešanje neprijatno za EU

Paić kao bivši diplomata kaže da nije uobičajeno da se na ovakvim sastancima pojavljuje predsednik države, posebno ne Amerike, ali dodaje da i sama najava da bi mogao da prisustvuje ovakvom skupu pokazuje interes Vašingtona da se nešto uradi po ovom pitanju.

„Ne verujem da će se Tramp upustiti direktno u pregovore, više sam sklon uverenju da će njegovo pojavljivanje biti formalni čin, koji će simbolički da pokaže koliko je interesovanje Amerike za ovo pitanje i ovaj region. Međutim i kao takvo, biće neprijatno i za Evropu i za Prištinu, jer EU ne voli američko mešanje ovaj proces, a Priština mora da se sastane sa suparnikom svojih mentora“ kaže Paić.

Paić takođe veruje da ako Tramp povuče ovaj potez, on može da bude deo njegove političke izborne kampanje, jer mu je stalo da dobije još jedan spoljnopolitički poen.

„Priština je svoje otezanje u razgovoru sa Beogradom učinila u nadi da će moći da odloži suštinske pregovore do završetka predsedničkih izbora u Americi, nadajući se pobedi Džoa Bajdena koji je albanski lobista, što bi kosovsko pitanje vratilo na jednostrano rešavanje u korist Kosova,“ navodi Paić.

Sa Trampom ili ne, mi treba da gledamo naše interse

Dragomir Anđelković smatra da su pregovori koje Amerika sada organizuje u Vašingtonu u cilju Trampove kampanje, pa u tom kontekstu i vidi mogućnost njegovog prisustva na tom sastanaka.

„Tramp pokušava da, kad se radi i o Balkanu postigne neki sporazum sličan onome kakav je zaključen između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela. Verovatno njegovo prisustvo na takvom sastanku čak i ako ne bude nekog čvrstog rezultata treba da pokaže da se Amerika ozbiljno angažuje i da radi na na ovom pitanju,“ ocenjuje Anđelković.Što se tiče Beograda, dodaje naš sagovornik, naš stav treba da bude jasan i da ne prihvatamo ništa što nama ne ide u prilog, bio Tramp na tom sastanku ili ne.

„Nama je važno da sa Trampom gradimo dobre odnose, ali to nije razlog da zbog toga žrtvujemo sopstvene interese,“ decidan je Anđelković.

Inače, mediji na Kosovu pišu da će Avdulah Hoti, premijer takozvanog Kosova, povesti sa sobom Skendera Hisenija, koji je u dogovoru sa Hašimom Tačijem imenovan za koordinatora za dijalog.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. rade says:

  Zasto Vucic uopste ide na razgovore u bijelu kucu? Ti razgovori se moraju odrzati na neutralnom terenu i uz prisustvo Rusije.

  • Slobodanka says:

   Ni Šiptari ni Vučić nemaju sjajne pozicije kod Trampa. Šiptari su u prednosti jer za razliku od Srbije oni jesu bliski saveznici države SAD bez obzira što im više odgovara Trampu suprotstavljena klintonova struja. Zato što sa tom strujom blizak je i Vučić, a da bude još gore to je javno pokazao na veoma glup način finansirajući klintonušinu kampanju. Neodlazak na sastanak koji saziva Tramp još više bi pogoršao Vučićeve pozicije kod Trampa, a Šiptari bi dobili plus i za sebe još bolje pozicije kod Trampa nego Vučić. Ovo je kao kad do zla boga nesposobne službeničice upinju se pred sposobnim direktorom i još sve tako falične međusobno su konkurentne.

  • Slobodanka says:

   Zatim jođ važnije je da baš u Vašingtonu bude nekog napretka u tim nazovi pregovorima Kosovo-Priština, takvog napretka koji bi pogodio EU. Što se tiče Trampa on će se sigurno potruditi da EU bude pogodjena.

 2. Gagi says:

  Svi znamo da nista u zivotu nije slucajno, zbog nase neobavestenosti smatramo da se nesto desilo spontano i samo od sebe. Podsetio bih na dogadjaj koji se desio u Beogradu kada je "slucajno" i bas ovde gostovala Tifani Tramp, koja je eto "bas ovde" od svih gradova na svetu zelela da krunise pocetak svog zajednickog zivota. Njen otac i njegove sluzbe "nisu znali" gde je ona, nego je ona iz svog hira i svoje pameti izabrala Beograd za prelomni trenutak svog zivota. Danas je na sceni mentalni rat u svetu, taj sukob je neuporedivo jaci od oruzanog. U ovom savremenom sukobu se koriste sva drevna saznanja da bi se doslo do pobede,tu prednjaci Vatikan jer u svom posedu imaju najobimniju literaturu koju su vekovima prikupljali i otimali od drugih, zbog toga vekovima uspesno vladaju svetom. Posao im kvari Tesla sa njegovim vanvremenskim saznanjima i izumima, eto jedne slucajnosti, bas Trampov stric ima obimnu Teslinu dokumentaciju i najbolje je upoznat sa njegovim pronalascima kojima moze da se menja svest i raspolozenje kod ljudi. Videcemo sta ce do kraja biti, izgleda da je stigao period konacnog obracuna izmedju dobra i zla, polako se igranka zahuktava. Sudeci po svemu ovome, pretpostavljam da ce nasa delegacija u Vasingtonu dobro proci jer smo na istoj mentalnoj ravni, taj sastanak je klopka za ove koji su na drugoj mentalnoj strani, na onoj strani gde caruje zlo. Bicemo svedoci nesnosljivih urlika Europskih hijena posle obavljenog sastanka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *