ШОК ЗА ШИПТАРЕ – ТРАМПОВ РЕПУБЛИКАНАЦ САОПШТИО: “Скренућу пажњу Трампу на трошкове, за Америку је јефтиније да Kосово остане у Србији”

ŠOK ZA ŠIPTARE – TRAMPOV REPUBLIKANAC SAOPŠTIO: “Skrenuću pažnju Trampu na troškove, za Ameriku je jeftinije da Kosovo ostane u Srbiji”

9 juna 2020

„Pošto je Tramp biznismen, skrenuću mu pažnju na analizu troškova i benefita kosovske nezavisnosti. Daleko je jeftinija varijanata za poreskog obveznika u Americi da Kosovo ostane u Srbiji. Kosovo ne može samo sebe da izdržava, ono će da bude na teretu američkih poreskih obveznika, a to je nešto od čega se predsedniku Trampu diže kosa na glavi“.

Ovo za Sputnjik kaže advokat Andreja Komnenović, član Republikanske partije koji živi u Džordžiji, u Atlanti, gde tokom predsedničke kampanje treba da se sretne sa američkim predsednikom.Za Ameriku jeftinije da Kosovo ostane u Srbiji

On dodaje da na ovu kartu treba da igraju i političari iz Srbije, koji ne treba da zaborave da je Donald Tramp čovek koji eksplicitno izlazi u javnost kao opozicija uzaludnom američkom trošenju para na međunarodnu pomoć.

Komnenović je siguran da će trenutne tenzije odrediti budućnost SAD. Kaže da Trampova borba u ovom napadu duboke države ima benefite i za Srbiju, jer je Balkan trenutno van fokusa Klintonovih kadrova u Stejt Departmentu koji insistiraju na rešenju kosovskog pitanja, koji su pod nekom vrstom autopilota. Ubeđen sam da srpski političari, više nego albanski i daleko više nego američki određuju sudbinu Kosova, kaže Komnenović.

„Snaga srpskog „ne“ ili srpskog „da“ biće odlučujuća, što se tiče SAD, pitanje Kosova može da se odugovlači još neko vreme, dok god pritisci ne dolaze iz samih vrhova ešalona američke politike. Dok god o tome ne krene najeksplicitnije da priča šef Stejt Departmenta ili predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, pritisci vezani za Kosovo neće biti toliko veliki“, kaže.

Komnenović je u Beogradu završio Pravni fakultet, a postdiplomske studije političkih nauka na Džordžtaun univerzitetu, još tri godine studirao je američko pravo i sada ima zvanje doktora.

Radio je u više kancelarija koje su se bavile međunarodnim pravom, ali i u Kejto Institutu u Vašingtonu.

U republikanskoj partiji aktivan je poslednjih 10 godina, bio je u timu predsedničke kampanje Njuta Gingriča, a trenutno je aktivan u Trampovoj kampanji u Džordžiji.

Neviđeni napadi na predsednika SAD

U Atlanti, mestu središta borbe za građanska prava u SAD, gradu Martina Lutera Kinga, demonstranti su prvo demolirali zgradu Si En En-a. Suzbila ih je Nacionalna garda, pa već tri večeri nema policijskog časa.

Andreja Komnenović uveren je da su nemiri kombinacija delovanja duboke države i određenih elemenata na ekstremnoj levici, a sve sa ciljem da se pred novembarske izbre maksimalno oslabi predsednik Tramp. On je uneo neverovatne novine u američkoj politici, imun je na neverovatne napade, protiv njega se koriste do sada neviđena sredstva, a sada trpi i velike pritiske iznutra, što vi u Srbiji ne vidite u dovoljnoj meri, kaže Komnenović.

„To su političari iz naše partije koji ga napadaju, ali oni nemaju nikakvu podršku u bazi. Osnova republikanskih aktivista, birača, registrovanih glasača, je čvrsto uz predsednika Trampa. Međutim, neke ugledne ličnosti iz ranijih administracija, poput predsednika Buša ili senatora iz Jute i bivšeg predsedničkog kandidata Mita Romnija, javile su se kao opozicija Trampu, napadaju ga niskim udarcima, na osnovi koja je više vezana za njegovu ličnost, nego za politiku“, kaže Komnenović.

On je uveren da će američki predsednik uspeti da se izbori sa napadima, prvo u svom okruženju, a onda i na velikom bojnom polju – protiv instrumenata duboke države, pre svega zbog načina na koji komunicira sa biračima. Tramp će rešiti ovu krizu, jer postoji prilično veliki front otpora prema ovakvom stanju stvari, kaže nam.„Postoji jako veliki otpor prema američkom intervencionizmu kod baze glasača. To je nešto na čemu insistira elita, na čemu obični Amerikanci uopšte ne žele da gube svoje vreme. Takođe, postoji i izgrađen front za očuvanje američkog oblika kapitalizma. Ono što mnogi nazivaju neoliberalizmom, nema veze s tim. Kapitalizam je meta napada, jer razni demokratski elitistički krugovi , naročito po akademskim sredinama pokušavaju Ameriku da promene, da od nje naprave državu blagostanja kakve postoje u Skandinaviji i još nekim evropskim zemljama. Tu postoji jako veliki otpor“, tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da je otpor paralelan onom na čijem je talasu Boris Džonson izabran za premijera Velike Britanije, jer je Amerika u suštini konzervativna zemlja i da središte otpora dubokoj državi nisu samo glasači Republikanske stranke i religiozni ljudi, već i nezavisni glasači na kojima će se lomiti i ovi izbori.

Naš sagovornik planira da se uskoro ponovo preseli u Vašington, kako bi politički bio još angažovaniji. Misli da je njegov put najbolji način da se poboljšaju odnosi sa Amerikancima, jer, kaže;

„Srpski kokus u SAD, to je lepa aktivnost, ali nema vidljive rezultate, direktni kontakti sa političarima su najbolje rešenje da nas neko zaista čuje“, kaže Komnenović na kraju razgovora za Sputnjik.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Zorana says:

  Naravno. To je stari plan. Kad opljackaju Kosovo, da ga vrate u Srbiju, da Srbija izdrzava siptare. Srbi nikad nisu bili mudri.

  • persida says:

   Srbija ce sada da izdrzava Siptare plus milion azilanata koji ce uci u sledece dve tri godine. Ima se -- moze se.

 2. Kokolo moj says:

  E baš vam hvala, ali neka hvala, uzmite ga vi, mi smo non-stop oko 60 godina od 40-2000 te neprestano izdvajali za nerazvijenu pokrajinu Kosovo i Metohija, izgradili im fakultet, u Prištini, od prištine napravili moderan grad sve su dobili kao poklon od Srbije, struju i vodu nisu ni plaćali, živeli su bukvalno u obećanoj zemlji da bi na kraju naravno tražili i državnost kada smo im već sve poklanjali da bi se oni razvijali. Srbija je izdvajala i za Crnu Groru intezvino više od 10 godina posle katastrofalnog zemljotresa 70-tih godina, i oni su nam vala lepo vratili, doduše za spomen na naše pomaganje kod strarog grada gde je ono veliko zvono nalazi se i crna mermerna ploča gde nam nesebično zahvaljuju, nešto kao "ćaos glupanos", I tako, ako nam se vrati to Kosovo moraćemo sve da im plaćamo i da ih uključimo u naš budžet i naš problem.

 3. Gardista says:

  E ovakvi politicari sa mozgom nam trebaju. Bravo

 4. Baja do jaja says:

  Ma zna se šta je najbolje za jednu zemlju kao što je Amerika ili recimo Srbija, da onaj narod koji je na trošku i budžetu zemlje izvrši kolektivno samoubistvo, 3% onog naroda koji zaista radi u nekoj proizvodnji ostane tamo za malu ropsku platu, obaveznici da plaćaju svoj porez po sistemu država ti daje - država ti uzima, i naravno da ostane državni aparat koji ima jedan pun trezor svoje banke u kojem se Baja Patak svako jutro kupa. Kakvo kosovo, baze, bakrači, to bre prazni trezor Do You understand?

 5. Paja says:

  To što ste pročitali je tipično razmišljanje za jednog američkog farmera koji gleda koku i vidi da je mesto gde koka daje jaje veoma dobro, a ono gde kljuca ono što ne valja. Skrati on koki kljun, koka manje kljuca a daje isto jaje, skrati on sve više tako, da ustanovi do koje dužine kljuna koka može da kljuca i daje jaje a da ne ugine. Samo napred druže Patak, ti recimo ne kljucaš već samo gramzivo gutaš. Sada, znate, kao što ste od početka i mogli da primetite da je Donald Tramp postavljen za predsednika zvog svog talenta da kako god, makar i svakakvom obmanom zgrne pare, sada to radi na nivou države ne bi li smanjio dug najvećih svetskih dužnika koji su se non-stop zaduživali od FED-a a ovaj im lupao kamate. Ješe i njihova piramida, od novčića uvek naprave pet novih. Nema tu pomoći, ali bar neko mora da glumi štednju, da onako ko bajagi nastoji.

 6. Kulak says:

  Da.Amerima je broj 1 lova.Pametan čovek.

 7. padre says:

  Tako je, ovo vaše "Kosovo" vam je skroz nerentabilno, skoro pa kao NATO!I još vas slabo slušaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *