ШОK ЗА СРБИЈУ: ЕУ има нови план – Заборавите на чланство – ОВО ВАС ЧЕKА

ŠOK ZA SRBIJU: EU ima novi plan – Zaboravite na članstvo – OVO VAS ČEKA

30 oktobra 2019

Srbiji i ostalim državama u regionu koje žele da postanu deo EU Brisel će najverovatnije “servirati” nova pregovaračka pravila o pristupanju, pišu “Novosti”.

To bi trebalo da se dogodi na sledećem samitu EU i Zapadnog Balkana u maju 2020. godine, istiće taj list i dodaje da je u igri više modela, a svaki ide u pravcu da se zemljama kandidatima, umesto proširenja, ponudi neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU, tačnije ekonomska integracija bez formalnog članstva.Oko nove metodologije pregovaranja, tvrdi list, uveliko se vode direktni razgovori između dve najuticajnije zemlje EU, Francuske i Nemačke, dok se u šire krugove ovih dogovora uključuju pre svega najtvrdokornije zemlje kada je reč o prijemu novih država – Holandija i Danska.

Dogovor bi, dodaje list, trebalo da bude postignut u narednih šest meseci i usvojen u Evropskom savetu u martu sledeće godine.

Jedna od ideja je uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sistem Unije u toj oblasti, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica.

Na primer, objašnjavaju “Novosti”, kada završi pregovore u oblasti transporta, saobraćaja ili ekologije, država kandidat odmah bi imala pristup i svim fondovima EU, kao svaka druga članica.

Na stolu je i “norveški model”, po kojem bi Srbiji i ostalim zemljama regiona, umesto članstva u EU kada dostignu potrebne standarde, bilo ponuđeno članstvo u dve ključne evropske institucije – Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropski ekonomski prostor (EEA), čije su članice Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, koje nisu u EU, navodi list.U briselskim diplomatskim krugovima tvrde da Francuska insistira na tome da se nova pristupna pravila promene ne samo za države koje tek treba da počnu pregovore, a to su Severna Makedonija, Albanija i BiH, već i za Srbiju i Crnu Goru, koje su odmakle u tom procesu.

Ima i onih koji smatraju da bi se EU ponela neprincipijelno i suprotno svojim vrednostima ukoliko bi Beogradu i Podgorici promenila pravila usred trke ka članstvu, ali je verovatnija opcija da će i Srbija i Crna Gora biti obuhvaćene novom metodologijom, zaključuje se u tekstu u “Novostima”.

(Tanjug)

KOMENTARI32 komentara

 1. Gardista says:

  Ma kakva EU, sta fali Svajcarskoj i ekipi. Treba napraviti balans izmedju njih i Evroazijske unije i plivati lagano.

  • Ivana says:

   Srbija ako želi ući u EU treba se ugledati na Hrvatsku miljenicu Evrope i Amerike. Znači veličati javno fašizam, proterati Hrvate iz Srbije, popaliti im kuće i crkve. Trećinu pobiti ostale proterati ili prevesti u pravoslavlje. Stalno govoriti o srpskoj kulturi i hrabrosti. Govoriti o srpskim carevima i prirodnoj a ne velikoj Srbiji. Izolirati prijatelje koji nisu Srbi i pravoslavci. E vidite upravo baš tako to radi Hrvatska i zato je u eu. Vučiću znaj niko ne ceni tvoje puzanje na kolenima, samoponižavanje, uvlačenje, gadiš se svima kako onda da te bilo ko poštuje.

   • Kulak says:

    Genijalan komentar.Bravo!

 2. Jura iz Samobora says:

  Niš od Europske inije, Hrvatska če odlučivat o vašem ulasku u EU! Varvarima i nije mjesto u Europi

  • Rafmanjinov says:

   O kojoj oni uniji pricaju,koga interesuje eu???? Evroaziska unija,i nista drugo!! To oni neka postrojavaju,njihove vazale a Srbiju sigurno nece! NIKAD U EU,NIKAD U NATO!

   • Sloba says:

    Tako je ...

  • padre says:

   A šta onda vi radite tamo?

  • Cetnik says:

   Pa i varvari su manje zlo od fasista i usrasa.

  • Istina says:

   Hahahaha, pa dok budete vi odlučivali, ode vam Evropa u qrac...

  • Gardista says:

   Jurek, varvari ne kolju decu. Ne zaboravi!

  • test01 says:

   Jura, ovo je radosna vest za mene i moje Srbe! A sto se tice vasih odluka, pa vi ne odlucujete ni o hrvatskoj a kamoli o cemu drugome (malim slovima o drzavi koja je nastala na genocidu Srba).

   • Kulak says:

    Ukinuti hrvatsku.

  • Kaj ne says:

   E Jura, Jura, da si ti i ono za šta se prodaješ onda bi napisao; "Barbarima" , a ne "Varvarima". Ti si jedan Niš, Niš, Niški samoorac.

  • Za Srbiju says:

   Napokon da imamo neke koristi od vas.

  • Velika Metla says:

   Ne brini konjušaru eUroPski,niko te neće ugroziti niti se otimati za tvoje radno mesto konjušara. Vi ste za konjušarenje predodređeni. Toliko vas eUropa poštuje da su vam dodelili štale i konje za timarenje,hahahahahahahaha........,bedo!

 3. milorad2 says:

  hehe to znači da će oni sami da prekinu pregovore o pridruživanju koje vode sa nama a sva ona nebulozna "poglavlja" i kompletan napor dubljenja na trepavicama zbog EU postaje teška glupost i najmaje 15god izgublenog vremena za ovaj narod i državu.Postavlja se pitanje KO JE KRIV za ovu tešku PREVARU.Mislim da podhitno treb pripremiti CARINSKE i ostale zakone za zaštitu naše privrede i gradjana od PREDATORSKOG ponašanja tog konglomerata koji se zove EU.Na kraju krajeva njihovo "prijateljstvo" je imalo još GROZOMORNIH i veoma štetnih poteza prema nama i našoj državi.Sad će da plaćaju a ima i ko da ih natera da plate sve što su pljačkali ovde.Ovo što rade nam čeka i bugare i rumune oni će biti "degradirani" iz EU SIGURNO.Naš izvoz u EU je POTREBAN NJIMA i to što tamo ide lako i možda i povoljnije možemo da prodamo i na drugoj strani ali njihov izvoz bez restrikcija i kontrole ubija našu ekonomiju i zato postoje CARINE i TARIFE + DRUMARINA.Do sad su ze BESPLATNO dobijali odavde a svaki konkurentski proizvod su gasili ili opterećivali tarifama.Šta bi odjednom sa kineskom čeličanom u smedervu samo je podsednik kolonijalnog stava u ekonomskoj razmeni sa nam.

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..Da je samo 15 (20) godina izgubljenog vremena. Nego su nas rasturili kao Bugarsku skupštinu. Pogledaj samo koje su nam zakone doneli, svaki zakon je bio sabotaža, nisu bili glupi kako umemo da kažemo, nego usmereni na moralno i finansijsko iscrpljivanje građana Srbije. ……….Prvo što bi trebalo uraditi, to je da se svi zakoni ponište, a onda ukinuti kompletan vrh vlasti i petu kolonu koja joj nosi skute. A onda pročešljati Zelenu bandu.

   • persida says:

    Pa, tvoj Irinej je ordenovao najveceg grobara Srbije, a ti nisi o tome smeo da zucnes. To se zove biti licemer, da ne kazem nesto jos gore.

 4. padre says:

  Ovi njhovi planovi su kao ,kad ja planiram, da ustanem, pa popijem kafu i pripalim jednu!A kad ću da ustanem, pojma nemam, kad se probudim!

 5. Miki says:

  Mi Srbi smo starosedeoci Evrope, te nas kao takve nemožeš imenovati varvarima,jer nikada nismo bili osvajači niti kolonijalisti poput ostatka zapadne Evrope. Varvari su oni divljaci kojima je malo svoga,pa u krvi otimaju i tuđe. Naši koreni datiraju na ovim prostorima blizu 7000 godina svidelo se to vama varvarima ili ne a tu istinu vekovima pokušava Vatikan u ime vas da opovrgne kako biste izbegli varvarizam.

 6. Kosovac says:

  Srbija je već član Evropske Unije preko regije Zapadni Balkan. III brzine. Sve je to definisano po Tajnom službenom listu. ……….Mašta sorošoida je velika i neosporna, sada je izbacila izraz „Privilegovano partnerstvo“. Zašto privilegovano, zato što će se poništiti važnost koji će partner biti gornji, a koji donji. Vidimo da je partner koji traži prijem srećan i zadovoljan u obe varijante primanja čuvenog Astrijskog lidera Kurca. ……….Ipak bi mogli da vratimo u opticaj stari dobri razumljivi izraz „okupacija“. Makar nezvanično, a u zvaničnim kontaktima da nas ne bi bombardovali, da i dalje šenimo u cilju zatvaranja pojedinih „poglavlja“. A ne kao što nam u izveštajima Evropskog centralnog komiteta piše: „Srbija je UMERENO PRIPREMLJENA…..“, „U prethodnom periodu ostvaren je izvestan napredak…..“, „U narednom periodu Srbija treba da nastavi da jača….. i saradnju sa….. u oblasti koordinacije sistema…..“. „…..da usvoji KROVNI ZAKON…..“ „Umereno je pripremljena za zatvaranje neodrživih prljavih Mini HE, i otvaranje čistih održivih i obnovljivih Fukušima“. „…..i proizvodnje obnovljivog dizel zejtina“.

 7. Slobodanka says:

  Sa državicama na z. Balkanu poigravaju se sada ovako: Ima članstva u NATO-u i nema članstva u EU. Ovo je još jedan dokaz da Srpska je debelo u pravo što se odupire uvodjenju BIH u NATO članstvo. Otkad EU i NATO ovo planiraju za neusisane države z. Balkana? Odavno oni to znaju,minimum godinu dana, verovatno i duže, pa užurbano rade za sebe i tek na kraju otkrivaju. To su: Srbija, Crna Gora, zatim Severna Makedonija, BIH, Albanija. Krajem oktobra prošle godine održan je neuspeli referendum o promeni imena Makedonije u S. Makedonija, ali bez obzira na to toj državi su promenili ime i usisali su Makedoniju u NATO da bi joj pre nekoliko dana saopštili da nema ni početka pristupnih pregovora u EU. Već skoro godinu dana (otprilike od decemnra 2018- januara 2019 godine) Komšić i ekipa sve više ucenjuju da se pošalje ANP i na tome rade neprestano, a ni lutkice iz Sarajeva ne igraju na svoju ruku nego kako im narede zapadni moćnici i mentori. Zatim u februaru ove godine smo javno čuli od francuske ministarke Loazo da neće biti ni pridruživanja Srbije u EU. ... Da li ovakva situacija u Evropskoj uniji čini NATO alijansu nervoznijom i užurbanijom u pogledu ciljeva te vojne alijanse? Sigurno da. GLAVNO PITANJE: Kako će sve ovo uticati na NATO planove u pogledu potpunog osamostaljivanja i očuvanja njihovog čeda Kosovo? Takse 10% Srbiji tkzv. Kosovo je uvelo početkom novembra prošle godine, a zatim pred kraj prošle godine uveli su takse 100%. Sve se to poklapa sa promenama u EU u vezi obustavljanja proširivanja. Najverovatnije će ići na to da tkzv. Kosovo priključe Albaniji tojest da natovska curica Albanija izvrši aneksiju Kosova. Na to po Rezoluciji 1244 nemaju pravo, ali budemo li mi čekali samo pravno poštovanje te Rezolucije proći ćemo kao Sirija sa okupiranim Golanom (1967 je okupiran). Moraće se reagovati silom, dakle vojskom. Tri važna ordena: Aleksandar Nevski, Sveti Sava i Pancir S1, da li će pomoći junaku?

 8. Crna Plovdina says:

  Smrt fašizmu - SLOBODA NARODU

  • Euroslav says:

   Brate pošto nema više otvorenog fašizma ajmo preciznije: Smrt demokratijji, Sloboda narodu!

 9. Istina says:

  Jurek pitat ću te zajedno 3 godine koliko će vas Hrvata ostati u vašoj lijepoj, kada budu >>dobre mačke zagrebačke<< dolazile u Beograd da se udavaju, jer će jim biti dosta opranog mozga vatikanskog i kada budu shvatile da niko nema što srbin imade... Kao što sam napisao: KOPAJTE I DALJE PO KONTEJNERIMA, OD JEVROPE DOBIJATE SAMO PIMPEKA...uskoro vrlo uskoro čim vam svane u vašem opranom mozgu...

 10. Miraš says:

  Ne mogu da ostvare svoje osvajačke ciljeve na Bliskom istoku, zaustavljeni su u Siriji a ni Iran ne smeju da napadnu. Zaustavljeni su i u Ukrajini jer ni tamo nisu ostvarili svoje ciljeve: Krim je na sigurnom u Rusiji, Rusija sasvim sigurno sa Krima ima kontrolu Crnog mora a ne SAD i NATO, zatim ne kontroliše celu svoju teritoriju te ne može da postane ni članica NATO-a. U Kad ne mogu imati Bliski istok onda im nije potreban ni z. Balkan, drugačije rečeno sada im više ne treba ni put prema B.Istoku. Kako će se ova vest odraziti na Ukrajinu? Da li će splasnuti ukrajinska zaludjenost Evropom i Zapadaom? Ukrajina ni nije bila u planu za ulazak u evropsku uniju, ali Ukrajinci jesu to priželjkivali. Ukrajina je bila u planu samo za Istočno partnerstvo i za NATO članstvo zajedno sa Moldavijom, Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom, i Belorusijom. Moldavija i Gruzija takodje ne mogu postati NATO članice slično kao Ukrajina, Belorusija i Jermenija su u ODKB. Azerbejdžan? Rusija, Irana, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbejdžan potpisale su Konvenciju o Kaspijskom moru koja sve pomenute države obavezuje izmedju ostalog i na zabranu vojnog prisustva trećih zemalja u kaspijskom regionu. Dakle NATO ne može da se širi na teritoriju Azerbejdžana, Turkmenistana, Kazahstana, i naravno Irana. ... Nakon svih tih neuspelih pokušaja zapadne zemlje uglavnom pokazuju da poštuju jačeg i sada žele popravljanje odnosa sa Rusijom da ona ne bi postala suviše bliska sa Kinom. Na osnovu njihovog promenjenog ponašanja da li Rusija sada može da kaže: Ma sklanjajte se i sa Kosova i sa z. Balkana.

 11. Euroslav says:

  Merkelova je nedavno rekla da su evrointegracije Srbije interes Nemačke. Molim vas, obratite pažnju da to ne znači članstvo. To je isto kao da sam ja rekao svom tastu da je moj interes da se sa njegovom ćerkom zabavljam, a to znači da mi nije interes da stupim u brak.

 12. persida says:

  EU banditi, sluzite za podsmeh, uskoro ce vas Arapi i crnci dokrajiciti. Molicete da vas primimo u Srbiju, ali ce odgovor biti: NE.

 13. Beli Orao says:

  Ima li iko muda iz političkih krugova da kaže toj upišanoj EU marš đubrad pokvarena !!!! Jebite se i vi vaša EU!!!

  • persida says:

   Srpski politicari su svoja muda odavno prodali, da ne ulazimo u cenu.

   • paja says:

    Glupost.Ne moze se prodati ono cega nema.

 14. vanja says:

  To je jednako Istocnom Parterstvu. A od dva partnera, najprivilegovaniji je EU, kao sto se moze videti u slucaju Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *