ШОК ЗА СРБИЈУ! ЕУ ПРЕКИДА ПРЕГОВОРЕ СА СРБИЈОМ и враћа све на почетак!?

ŠOK ZA SRBIJU! EU PREKIDA PREGOVORE SA SRBIJOM i vraća sve na početak!?

6 februara 2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstaviće u sredu (5. februar) u Briselu revidiranu metodologiju procesa pristupanja EU.

Države članice Evropske unije (EU) će imati više moći da iniciraju suspenziju pristupnih pregovora.

Ova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali ostaje otvorena mogućnost da i te dve države obuhvate novim pristupom, ukoliko se te dve zemlje slože.Ovo su ključni elementi nove metodologije EK kojom će se promeniti pristup u pregovorima o članstvu za zemlje koje će tek otpočeti ovaj proces.

– Iako napredak u reformama treba podsticati i opipljivije nagrađivati, jednako tako postoji potreba i za odlučnijim merama koje bi proporcionalno sankcionisale svaku ozbiljnu ili dugotrajnu stagnaciju ili čak zaostajanje u provođenju reformi i ispunjavanju zahteva procesa pristupanja – stoji u nacrtu dokumenta.

Akcenti iz novog dokumenta

Moguća stagnacija ili preokret pregovaračkog procesa trebalo bi da bude saopštena godišnjom procenom EK.

Ostavlja se mogućnost i državama članicama EU da doprinesu ovom procesu tako što će Komisiji dojavljivati bilo kakvu stagnaciju ili ozbiljno zaostajanje u procesu reformi:

Omogućiće se državama članicama EU da odluče da se pregovori oko određenih oblasti ne održe, ili u najozbiljnijim slučajevima, obustave u celini;

Već zatvorena poglavlja mogu se ponovo otvoriti ili resetovati ako probleme treba preispitati;

Opseg i intenzitet finansiranja iz EU može se prilagoditi naniže (umanjiti), sa izuzetkom podrške civilnom društvu;

Prednosti bliže integracije, npr. pristup programima EU, jednostrane koncesije za pristup tržištu mogu se zaustaviti ili povući.

Predviđeni podsticaji

Uslovljavanje neće biti nenagrađivano, navedeno je. Tako će EK insistirati i na jasnim uslove od samog početka.

Spominje se u dokumentu da je važno da zemlje kandidatkinje „poznaju referentne vrednosti na osnovu kojih će se meriti njihov učinak i da države članice EU dele jasno razumevanje šta se tačno traži od kandidata“.

– Ako zemlje dovoljno pređu na reformske prioritete dogovorene u pregovorima, to bi trebalo da dovede do bliže integracije zemlje sa EU, radu na ubrzanoj integraciji i ‘postupnom uvođenju’ u pojedinačne politike EU, tržišta EU i programe EU, uz obezbeđivanje ravnopravnih uslova – ističe se u nacrtu nove metodologije.

Predviđaju se i povećana financijska sredstva i investicije, uključujući instrument pretpristupne podrške, zasnovan na performansama i na reforme za bližu saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se podržala podrška.

O Srbiji i Crnoj Gori

Od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, Crna Gora je otvorila 34, a privremeno zatvorila tri. Srbija je otvorila 18 poglavlja, a privremeno zatvorila dva, od ukupno 35.

Pregovaračka poglavlja biće grupisana u tematskim klasterima, ukupno šest njih.

Ovi klasteri obuhvataju široke teme kao što su upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomska konkurentnost i povezanost. Omogući će da se utvrde najvažnije i najhitnije reforme po sektorima a pregovori o svakom klasteru biće otvoreni u celini – nakon ispunjavanja početnih merila.

Iako se predviđa da se metodologija primeni samo za one zemlje koje će tek otpočeti pristupne pregovore, ostaje otvorena mogućnost da i Srbija i Crna Gora, koje su duboko u ovom procesu, uključe u ovaj način pregovaranja, ali za tu mogućnost je potrebna njihova saglasnost.– Da bi se u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom uneo veći dinamizam, rad na poglavljima može se organizovati i oko klastera, uz poštovanje postojećih pregovaračkih okvira i uz dogovor ovih zemalja – navodi se.

U nacrtu nove metodologije se ističe da bi to omogućilo veću političku usredsređenost na ključne sektore i politički zamah u zemljama oko ključnih pitanja koja su neophodna za usklađivanje.

Zadovoljenia zahtevi Francuske

Metodologija u pristupnom procesu se formalno menja nakon 17 godina. Poslednji put je ovo učinjeno 2003. godine uoči najvećeg proširenja u istoriji EU, 2004. godine kada je evropski blok ođednom primio deset novih članica.

Promenu pristupa je inicirala Francuska, koja je ovo uslovljavala otvaranjem pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Francuska je prva izašla sa njenim idejama kako treba da se vode budući pregovori o pristupu. Posle nje su i ostale zemlje članice doprinele predlozima. Nova metodologija u većini zadovoljava francuske zahteve, ali u nekim elementima ima u obzir i predloge ostalih zemalja.

Usvojenu metodologiju bi trebale podržati zemlje članice EU. Tek nakon toga se može ponovo razmatrati pitanje otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem, odnosno Tiranom. To će se najverovatnije dogoditi na samitu koji će biti održan krajem marta u Briselu.

KOMENTARI30 komentara

 1. milorad2 says:

  Ovo je dobra prilika da se ZAVRŠI taj besplodan napor koji cedi našu državu i naciju u nekoj fantastičnoj fatamorgani prijema u EU.Alo,jasno i glasno su rekli NEĆEMO VAS.Ja stvarno ne znam dal treba opet da nas bombarduju da ovi kokosi u bgd shvate to.Ima ko HOĆE i ko nudi DOBRE uslove ne vidim zašto bi dalje gubili vreme sa EU pričama, imaju oni dobre razloge zašto će i dalje, i to još više da saradjuju i trguju sa nama, nemoramo da lomimo noge oko toga. MI NJIMA trebamo a oni nama MOŽDA.

  • Ivana says:

   Tako i treba s vučićevom Srbijom koja nema ni trunke samopoštovanja i dostojanstva. Da se Vučko ugledao na neoustašku Hrvatsku ljubimicu Evrope i napao i počistio Kosovo od šiftara ko šta su ustaše uz pomoć Evrope počistli genocidom Srbe iz Krajine i hrvatske. Mi bi već odavno bili u Evropi ovako niko ne voli kukavice, slabiće mlakonje i šonje.

   • persida says:

    Dobro kazes.

   • Buta says:

    Zašto Vučićeva Srbija ? EU se prema nama ružno ponaša i posle 5.okt.Tada nije Vučić bio na vlasti, nego demokrati. Nije mi namera da branim Vučića, ima njega ko da brani. Jednostavno, smeta mi bilo čija jednostranost. A u tu Evropu ušli, kad JA budem na čelu kolone,tj nikad. Bednici belosvetski!

  • Giga says:

   Zato sto av i buljumenta imaju zadatak da zamajavaju Srbiju i odvedu je u propast. Eto zato.

  • Tadlok says:

   Čoveče gde ti živiš? U Afganistanu? Molim te ne pričaj ti i ne komentariši ništa o Evropskoj Zajednici kad o tome pojma nemaš. Nažalost nudi ti jedini koji ništa ne zna. Ima vas takvih u Srbiji 80% i to jedna velika katastrofa za samu Srbiju.

   • Slobodanka says:

    Smanji zagledanje u EU. To što EU jeste ona je to za sebe i svoje, ali ne i za nas. Time što bi ušla u EU Srbija ne bi postala ni bogatija ni srećnija. Lepota se ne prenosi pogledom, a ni bogatstvo se ne prenosi pogledom. Ovo drugo obavezno nauči da se svet ne zžasava koliko si blesav.

    • Pera says:

     Svi znamo da eu kastinski sistem ! U prvu kastu patricija spadaju nemacka francuska i drzavice u okolini, druga kasta plebejaca su drzave iz bivseg istocnog bloka, a treca kasta parija su bulgarija i rumunjesku. Kad bi mi usli, verovatno bi izmislili i cetvrtu kastu ! Ko nezna ovu podelu, retko se i od novinara spominje, a cik pronadjite u nekom od eu epp sajtova, dajem na znanje : prva kasta daje recimo 1 poslanika na 100.000 svojih gradjana, druga 1 na 150.000, a treca 11 na 300.000., sto kod nas ,,nasi,, politicari instistiraju da budemo robovi kao bugari i rumuni, pa neznam, mi smo vec odavno cionisticki robovi ! Doduse istorija sveta je na nasoj strani ! Rimskoj imperiji smo bili robovi, pa se ona raspade. Otomanskoj imperiji isto ! Austrougarska imperija htede da nas porobi, pa se raspade. Hitler se isto zeznuo, pa red je da se i cionisticki eu raspadne ! Historia magistra vitae est , al ne shvatase odemonjene duse, a ni sada !

     • Pera says:

      greska: 1 na 300.000, ne 11 !

      • Pera says:

       Nemacka 82 miliona, francuska 67, italija 60, spanija 46, holandija 16, = 271 milion. Tu u prvoj klasi su jos portugalija, belgija, luksemburg itd. Rumunija i bulgarija 26 miliona, sta mislite, kad bi one i ostale bivse istocne zemlje izglasale nesto za sebe u odnosu na gore navedene ? Unija ima ukupno 512 miliona !

   • Buta says:

    Aman prosvetli nas!Otvori nam oci.Nas 80%jadnika, ne znamo prednosti ulaska u EU. Očigledno, treba nam hitno seminar,pa ćemo biti poslušniji robovi.

 2. "Brozomora" says:

  Jaoooooo.....,nije mi dobro.........,jaoooooooo.........,padam u kontra svest...........,jaooooooooooo........,muka mi je..........,jaoooooooooooooooo...........,umirem od tuge...........,jaoooooooooooooooo.........,plačem i sve mi suze uz obraze...........,jaoooooooooo ga meniiiiiiiiii..........! A tebi?

  • Cetnik says:

   Aco ti li si?

   • persida says:

    Nisam to ja, leba mi!

    • Pera says:

     Ti i svi sidasi se ne vaze !

 3. krojač says:

  Mislim da je to stvar eu, a ne naša. Neka rade šta znaju. Nas to ni na koji način ne dotiče. Mi ionako niti ćemo više ikad poželeti da udjemo u eu, niti će oni hteti da nas prime. Samo neka oni štrikaju svoje, a mi treba da uredjujemo ovu našu Srbijicu tako da NAMA bude lepo u njoj Švajcarcima je baš dobro, što ne bismo i mi tako. Fino, polako i gospodski. A onako uzgred, da priupitam: otkud sad odjednom toliko zanimanje eu za proširenje, sad kad im se sve ruši, kad članice izlaze ili najavljuju izlazak? Koja muka to njih tera da tako pažljivo obradjuju Balkan sa "posebnim osvrtom na Srbiju". Smešni su.

 4. Milos says:

  Daj Boze.Nema EU i nema vise drzanja vlasti za tu pricu kao pijan plota.Samo neka nastave da namecu svoje zamisli.Ne pomazu ni placeni analiticari, placena istrazivanja javnog mnjenja, ne pomaze ni kad mole strance da hvale politicare i "reforme" ...Nema u EU.

 5. Sveta says:

  Nikad u naci eu, daleko vam lepa kuća!!!

 6. Djoka Brica says:

  Pa konacno dobre vesti iz propale EU. Sa Sv. Savom nikada necemo uci u taj djavolski pakt. Danas sam je divan dan.

 7. Gagi says:

  Punih dvadeset god. nas "nasa" politicka neradnicka bulumenta zamlacuje sa pristupom u EU. Dosta dobro i kvalitetno se zivelo od ove politicke prevare Srpskog naroda. Svima je bilo jasno da nas nikada nece primiti u njihov savez jer ce nam stalno postavljati nove uslove koje nikada necemo moci ispuniti. Sve to nije bilo bitno profiterima ovog naroda, jedino je bilo vazno da se ima stalni radni angazman, bez obzira sto taj rad nece imati nikakve pozitivne rezultate. Gde li ce sada ta armija evropejaca da nadje uhlebljenje da ponovo jase narod.

 8. Za Srbiju says:

  Super!

  • Tadlok says:

   Za vas takve mora to trajati još jedno 50 godina. Niste vi ni za Banglades a kamoli za EU! Koji nivo zaostalosti pa to je zastrašujuće.

   • Doca says:

    Zaosta je tvoj pohlepno-gramzivi i slugeranjski mozak, nema mu pomoći.

   • Velika Metla says:

    A šta ćeš ti usrašo ovde među zaostalima? Griže te pokatoličena savest? Nije ti lako nositi to prokletstvo pokatoličenja. Uzeli ste ubedljivo NAJGORU nazovi veru. A tek slugarenje vam je specijalnost. Nikogovići.

 9. Sloba says:

  Dobra vest.

 10. dinki says:

  Bravo,a sada ruske baze u Srbiju.

 11. Dragi says:

  Ovo nije šok, već je odlična vest za građane Srbije! A kome se ide u EU, granice su širom otvorene, pa neka im je sa srećom.

 12. vanja says:

  EU je rimokatolicka tvorevina, osnovana od sve samih politicara klerikalaca (de Gasperi, Adenauer, Moris Suman, Valter Halstajn) 1991 je dogovoreno izmedju drzava clanica da ce nova EU obuhvatiti samo katolicke zemlje. Medjutim, zbog americkih strateskih prioriteta, primljene su Rumunija i Bugarska (kontrola Crnog Mora). Sa Bregzitom, uticaj anglo-saksonaca je spao u Evropi, pa se sve vise prica da se iskljuce Bugarska i Rumunija. Pravoslavni svet bi trebalo da razmislja o pravoslavnim integracijama umesto da uskace u vatikanski voz.

 13. Beli Orao says:

  Jalova posla bila i biće , e sad samo da bik shvati da ga vode na klanje!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *