ШОК ЗА СРБИЈУ! ЕУ ПРЕКИДА ПРЕГОВОРЕ СА СРБИЈОМ и враћа све на почетак!?

ШОК ЗА СРБИЈУ! ЕУ ПРЕКИДА ПРЕГОВОРЕ СА СРБИЈОМ и враћа све на почетак!?

6 фебруара 2020

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи представиће у среду (5. фебруар) у Бриселу ревидирану методологију процеса приступања ЕУ.

Државе чланице Европске уније (ЕУ) ће имати више моћи да иницирају суспензију приступних преговора.

Ова методологија се неће примењивати на Србију и Црну Гору, али остаје отворена могућност да и те две државе обухвате новим приступом, уколико се те две земље сложе.Ово су кључни елементи нове методологије ЕK којом ће се променити приступ у преговорима о чланству за земље које ће тек отпочети овај процес.

– Иако напредак у реформама треба подстицати и опипљивије награђивати, једнако тако постоји потреба и за одлучнијим мерама које би пропорционално санкционисале сваку озбиљну или дуготрајну стагнацију или чак заостајање у провођењу реформи и испуњавању захтева процеса приступања – стоји у нацрту документа.

Акценти из новог документа

Могућа стагнација или преокрет преговарачког процеса требало би да буде саопштена годишњом проценом ЕK.

Оставља се могућност и државама чланицама ЕУ да допринесу овом процесу тако што ће Kомисији дојављивати било какву стагнацију или озбиљно заостајање у процесу реформи:

Омогућиће се државама чланицама ЕУ да одлуче да се преговори око одређених области не одрже, или у најозбиљнијим случајевима, обуставе у целини;

Већ затворена поглавља могу се поново отворити или ресетовати ако проблеме треба преиспитати;

Опсег и интензитет финансирања из ЕУ може се прилагодити наниже (умањити), са изузетком подршке цивилном друштву;

Предности ближе интеграције, нпр. приступ програмима ЕУ, једностране концесије за приступ тржишту могу се зауставити или повући.

Предвиђени подстицаји

Условљавање неће бити ненаграђивано, наведено је. Тако ће ЕK инсистирати и на јасним услове од самог почетка.

Спомиње се у документу да је важно да земље кандидаткиње „познају референтне вредности на основу којих ће се мерити њихов учинак и да државе чланице ЕУ деле јасно разумевање шта се тачно тражи од кандидата“.

– Ако земље довољно пређу на реформске приоритете договорене у преговорима, то би требало да доведе до ближе интеграције земље са ЕУ, раду на убрзаној интеграцији и ‘поступном увођењу’ у појединачне политике ЕУ, тржишта ЕУ и програме ЕУ, уз обезбеђивање равноправних услова – истиче се у нацрту нове методологије.

Предвиђају се и повећана финанцијска средства и инвестиције, укључујући инструмент претприступне подршке, заснован на перформансама и на реформе за ближу сарадњу са међународним финансијским институцијама како би се подржала подршка.

О Србији и Црној Гори

Од укупно 35 преговарачких поглавља, Црна Гора је отворила 34, а привремено затворила три. Србија је отворила 18 поглавља, а привремено затворила два, од укупно 35.

Преговарачка поглавља биће груписана у тематским кластерима, укупно шест њих.

Ови кластери обухватају широке теме као што су управљање, унутрашње тржиште, економска конкурентност и повезаност. Омогући ће да се утврде најважније и најхитније реформе по секторима а преговори о сваком кластеру биће отворени у целини – након испуњавања почетних мерила.

Иако се предвиђа да се методологија примени само за оне земље које ће тек отпочети приступне преговоре, остаје отворена могућност да и Србија и Црна Гора, које су дубоко у овом процесу, укључе у овај начин преговарања, али за ту могућност је потребна њихова сагласност.– Да би се у преговорима са Србијом и Црном Гором унео већи динамизам, рад на поглављима може се организовати и око кластера, уз поштовање постојећих преговарачких оквира и уз договор ових земаља – наводи се.

У нацрту нове методологије се истиче да би то омогућило већу политичку усредсређеност на кључне секторе и политички замах у земљама око кључних питања која су неопходна за усклађивање.

Задовољениа захтеви Француске

Методологија у приступном процесу се формално мења након 17 година. Последњи пут је ово учињено 2003. године уочи највећег проширења у историји ЕУ, 2004. године када је европски блок ођедном примио десет нових чланица.

Промену приступа је иницирала Француска, која је ово условљавала отварањем приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Француска је прва изашла са њеним идејама како треба да се воде будући преговори о приступу. После ње су и остале земље чланице допринеле предлозима. Нова методологија у већини задовољава француске захтеве, али у неким елементима има у обзир и предлоге осталих земаља.

Усвојену методологију би требале подржати земље чланице ЕУ. Тек након тога се може поново разматрати питање отварања приступних преговора са Скопљем, односно Тираном. То ће се највероватније догодити на самиту који ће бити одржан крајем марта у Бриселу.

KOMENTARI30 коментара

 1. milorad2 says:

  Ovo je dobra prilika da se ZAVRŠI taj besplodan napor koji cedi našu državu i naciju u nekoj fantastičnoj fatamorgani prijema u EU.Alo,jasno i glasno su rekli NEĆEMO VAS.Ja stvarno ne znam dal treba opet da nas bombarduju da ovi kokosi u bgd shvate to.Ima ko HOĆE i ko nudi DOBRE uslove ne vidim zašto bi dalje gubili vreme sa EU pričama, imaju oni dobre razloge zašto će i dalje, i to još više da saradjuju i trguju sa nama, nemoramo da lomimo noge oko toga. MI NJIMA trebamo a oni nama MOŽDA.

  • Ivana says:

   Tako i treba s vučićevom Srbijom koja nema ni trunke samopoštovanja i dostojanstva. Da se Vučko ugledao na neoustašku Hrvatsku ljubimicu Evrope i napao i počistio Kosovo od šiftara ko šta su ustaše uz pomoć Evrope počistli genocidom Srbe iz Krajine i hrvatske. Mi bi već odavno bili u Evropi ovako niko ne voli kukavice, slabiće mlakonje i šonje.

   • Buta says:

    Zašto Vučićeva Srbija ? EU se prema nama ružno ponaša i posle 5.okt.Tada nije Vučić bio na vlasti, nego demokrati. Nije mi namera da branim Vučića, ima njega ko da brani. Jednostavno, smeta mi bilo čija jednostranost. A u tu Evropu ušli, kad JA budem na čelu kolone,tj nikad. Bednici belosvetski!

  • Giga says:

   Zato sto av i buljumenta imaju zadatak da zamajavaju Srbiju i odvedu je u propast. Eto zato.

  • Tadlok says:

   Čoveče gde ti živiš? U Afganistanu? Molim te ne pričaj ti i ne komentariši ništa o Evropskoj Zajednici kad o tome pojma nemaš. Nažalost nudi ti jedini koji ništa ne zna. Ima vas takvih u Srbiji 80% i to jedna velika katastrofa za samu Srbiju.

   • Slobodanka says:

    Smanji zagledanje u EU. To što EU jeste ona je to za sebe i svoje, ali ne i za nas. Time što bi ušla u EU Srbija ne bi postala ni bogatija ni srećnija. Lepota se ne prenosi pogledom, a ni bogatstvo se ne prenosi pogledom. Ovo drugo obavezno nauči da se svet ne zžasava koliko si blesav.

    • Pera says:

     Svi znamo da eu kastinski sistem ! U prvu kastu patricija spadaju nemacka francuska i drzavice u okolini, druga kasta plebejaca su drzave iz bivseg istocnog bloka, a treca kasta parija su bulgarija i rumunjesku. Kad bi mi usli, verovatno bi izmislili i cetvrtu kastu ! Ko nezna ovu podelu, retko se i od novinara spominje, a cik pronadjite u nekom od eu epp sajtova, dajem na znanje : prva kasta daje recimo 1 poslanika na 100.000 svojih gradjana, druga 1 na 150.000, a treca 11 na 300.000., sto kod nas ,,nasi,, politicari instistiraju da budemo robovi kao bugari i rumuni, pa neznam, mi smo vec odavno cionisticki robovi ! Doduse istorija sveta je na nasoj strani ! Rimskoj imperiji smo bili robovi, pa se ona raspade. Otomanskoj imperiji isto ! Austrougarska imperija htede da nas porobi, pa se raspade. Hitler se isto zeznuo, pa red je da se i cionisticki eu raspadne ! Historia magistra vitae est , al ne shvatase odemonjene duse, a ni sada !

      • Pera says:

       Nemacka 82 miliona, francuska 67, italija 60, spanija 46, holandija 16, = 271 milion. Tu u prvoj klasi su jos portugalija, belgija, luksemburg itd. Rumunija i bulgarija 26 miliona, sta mislite, kad bi one i ostale bivse istocne zemlje izglasale nesto za sebe u odnosu na gore navedene ? Unija ima ukupno 512 miliona !

   • Buta says:

    Aman prosvetli nas!Otvori nam oci.Nas 80%jadnika, ne znamo prednosti ulaska u EU. Očigledno, treba nam hitno seminar,pa ćemo biti poslušniji robovi.

 2. "Brozomora" says:

  Јаоооооо.....,није ми добро.........,јаоооооооо.........,падам у контра свест...........,јаооооооооооо........,мука ми је..........,јаоооооооооооооооо...........,умирем од туге...........,јаоооооооооооооооо.........,плачем и све ми сузе уз образе...........,јаоооооооооо га менииииииииии..........! А теби?

 3. krojač says:

  Mislim da je to stvar eu, a ne naša. Neka rade šta znaju. Nas to ni na koji način ne dotiče. Mi ionako niti ćemo više ikad poželeti da udjemo u eu, niti će oni hteti da nas prime. Samo neka oni štrikaju svoje, a mi treba da uredjujemo ovu našu Srbijicu tako da NAMA bude lepo u njoj Švajcarcima je baš dobro, što ne bismo i mi tako. Fino, polako i gospodski. A onako uzgred, da priupitam: otkud sad odjednom toliko zanimanje eu za proširenje, sad kad im se sve ruši, kad članice izlaze ili najavljuju izlazak? Koja muka to njih tera da tako pažljivo obradjuju Balkan sa "posebnim osvrtom na Srbiju". Smešni su.

 4. Milos says:

  Daj Boze.Nema EU i nema vise drzanja vlasti za tu pricu kao pijan plota.Samo neka nastave da namecu svoje zamisli.Ne pomazu ni placeni analiticari, placena istrazivanja javnog mnjenja, ne pomaze ni kad mole strance da hvale politicare i "reforme" ...Nema u EU.

 5. Sveta says:

  Nikad u naci eu, daleko vam lepa kuća!!!

 6. Djoka Brica says:

  Pa konacno dobre vesti iz propale EU. Sa Sv. Savom nikada necemo uci u taj djavolski pakt. Danas sam je divan dan.

 7. Gagi says:

  Punih dvadeset god. nas "nasa" politicka neradnicka bulumenta zamlacuje sa pristupom u EU. Dosta dobro i kvalitetno se zivelo od ove politicke prevare Srpskog naroda. Svima je bilo jasno da nas nikada nece primiti u njihov savez jer ce nam stalno postavljati nove uslove koje nikada necemo moci ispuniti. Sve to nije bilo bitno profiterima ovog naroda, jedino je bilo vazno da se ima stalni radni angazman, bez obzira sto taj rad nece imati nikakve pozitivne rezultate. Gde li ce sada ta armija evropejaca da nadje uhlebljenje da ponovo jase narod.

  • Tadlok says:

   Za vas takve mora to trajati još jedno 50 godina. Niste vi ni za Banglades a kamoli za EU! Koji nivo zaostalosti pa to je zastrašujuće.

   • Doca says:

    Zaosta je tvoj pohlepno-gramzivi i slugeranjski mozak, nema mu pomoći.

   • Velika Metla says:

    А шта ћеш ти усрашо овде међу заосталима? Гриже те покатоличена савест? Није ти лако носити то проклетство покатоличења. Узели сте убедљиво НАЈГОРУ назови веру. А тек слугарење вам је специјалност. Никоговићи.

 8. dinki says:

  Bravo,a sada ruske baze u Srbiju.

 9. Dragi says:

  Ovo nije šok, već je odlična vest za građane Srbije! A kome se ide u EU, granice su širom otvorene, pa neka im je sa srećom.

 10. vanja says:

  EU je rimokatolicka tvorevina, osnovana od sve samih politicara klerikalaca (de Gasperi, Adenauer, Moris Suman, Valter Halstajn) 1991 je dogovoreno izmedju drzava clanica da ce nova EU obuhvatiti samo katolicke zemlje. Medjutim, zbog americkih strateskih prioriteta, primljene su Rumunija i Bugarska (kontrola Crnog Mora). Sa Bregzitom, uticaj anglo-saksonaca je spao u Evropi, pa se sve vise prica da se iskljuce Bugarska i Rumunija. Pravoslavni svet bi trebalo da razmislja o pravoslavnim integracijama umesto da uskace u vatikanski voz.

 11. Beli Orao says:

  Јалова посла била и биће , е сад само да бик схвати да га воде на клање!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u