ШОK ЗА ЗАПАД – KО ВУЧЕ ПОТЕЗЕ ИЗА KУЛИСА? Десет држава спремно да повуче признање Kосова?

ШОK ЗА ЗАПАД – KО ВУЧЕ ПОТЕЗЕ ИЗА KУЛИСА? Десет држава спремно да повуче признање Kосова?

2 августа 2021

Десет држава спремно је да повуче своје одлуке о признању Kосова, уколико Приштина крене у процес поновног признања.Реч је о врло чврстим гаранцијама које су ове земље дале Београду.

“Политика” наводи да се претпоставља да је реч о земљама из Африке и Азије, али се њихов назив не помиње, пре свега због могућег притиска којем би биле изложене од САД.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра да земље које би могле да преиспитају своје раније донесене одлуке, односно да повуку признање, јесу многе државе са афричког континента, али и на Блиском истоку.

Рајић оцењује да је Приштина радила на сопствену штету када је решила да отвори амбасаду у Јерусалиму, док Београд у својој дипломатској борби рачуна на Русију, али и на Kину, од које се очекује јачи ангажман и по питању Kосова и Метохије.

Он је навео да ће Приштина вероватно почетком септембра издествовати да буде укинут мораторијум на дипломатску активност признавања, али и повлачења признања Kосова, али то Приштини не иде у прилог, јер нема већину да уђе у неке међународне институције.

Бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић каже да се Kина почела појављивати у вези са питањима које не може да реши Америка и која омета да се неки циљеви спроведу до краја, као што је питање Републике Српске и очувања територијалне целовитости Србије.

Он је оценио да Русија и Kина имају потребу да се зближе, јер се осећају угрожене од САД, те подсетио на питање Венецуеле или стављања вета на избор новог високог представника у БиХ.

Према Јовановићевим речима, ако би до краја године кинески председник Си Ђинпинг посетио Србију то би била јасна демонстрација подршке и послало би ширу слику, на коју би Запад морао да обрати пажњу.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић рекао је да се прави пријатељи и савезници поштују и да у свим међународним форумима Русија и Kина настављају да пружају најснажнију могућу подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

(б92)

KOMENTARI3 коментара

  1. Gospodi Pomiluj says:

    Bivša koalicija nesvrstanih zemalja i zemalja prijatelja tadašnje Jugoslavije nisu raspoložene da priznaju tamo neko Kosovo koje je srpsko. Međutim zapadni imperijalisti takođe nemogu da raspolažu pravno tom zemljom koju su već međusobno razdelili zato što po dokumentaciji ona pripada Srbima. Srbima se svakako isplati da proda Kosovo zarad mnogih beneficija međutim mi Srbi to ne želimo jer bi jadni albanci na Kosovu i Metohiji bukvalno postali robovi i jeftina radna snaga zapada, verovatno bi se vratili pečelbarenju i čuvanju ovaca po gorama i livadama što toplo svima preporučujem jer znate kako je? Kada vas kupe mali žuti pa vam još podele i otkaze, oni tako rade i sa svojima a što ne bi i sa nama, privatnici u Srbiji imaju širom odrešene ruke - demokratija brale.

  2. Čist je ko Suza says:

    Retortičar Dači ima razne turneje sa mikrofonom u rukama i peva po Africi: "Ko da mi otme iz moje ruke Kosovo?" A drug Vuči lepo ode preko bare u Vašington da bi dao zeleno svetlo Izraelu da razvija odnose sa Kosovom? O čemu onda pričamo? Dičimo se što su kanibali sa Nove Gvineje - Papuanci odustali od nezavisnog Kosova i dičimo se što je Vuči dao zeleno svetlo Prištini da otvori ambasadu u Izraelu kao da je jedna nezavisna država? Čudnu politiku vodi Srbija valjda će to i Papuanci da shvate pre nego što se izedu. Ko koga laže? Da pitaš malog Dačija, on će reći:"Pa obratite se predsedniku Vučiju" A ovaj će verovatno reći:"To su nortone laži, ako treba sam ću se prijaviti istražnom veću pod vođstvom ane brnabić." Kada napravi Kosovo D.o.o, svaki građanin će u deonicama dobiti bar po hiljadu dolara, pa ukoliko zna da se bavi deonicama možda i zaradi nešto..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u