ШОK ЗА ЗАПАД – KО ВУЧЕ ПОТЕЗЕ ИЗА KУЛИСА? Десет држава спремно да повуче признање Kосова?

ŠOK ZA ZAPAD – KO VUČE POTEZE IZA KULISA? Deset država spremno da povuče priznanje Kosova?

2 avgusta 2021

Deset država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja.Reč je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu.

“Politika” navodi da se pretpostavlja da je reč o zemljama iz Afrike i Azije, ali se njihov naziv ne pominje, pre svega zbog mogućeg pritiska kojem bi bile izložene od SAD.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da zemlje koje bi mogle da preispitaju svoje ranije donesene odluke, odnosno da povuku priznanje, jesu mnoge države sa afričkog kontinenta, ali i na Bliskom istoku.

Rajić ocenjuje da je Priština radila na sopstvenu štetu kada je rešila da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok Beograd u svojoj diplomatskoj borbi računa na Rusiju, ali i na Kinu, od koje se očekuje jači angažman i po pitanju Kosova i Metohije.

On je naveo da će Priština verovatno početkom septembra izdestvovati da bude ukinut moratorijum na diplomatsku aktivnost priznavanja, ali i povlačenja priznanja Kosova, ali to Prištini ne ide u prilog, jer nema većinu da uđe u neke međunarodne institucije.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da se Kina počela pojavljivati u vezi sa pitanjima koje ne može da reši Amerika i koja ometa da se neki ciljevi sprovedu do kraja, kao što je pitanje Republike Srpske i očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije.

On je ocenio da Rusija i Kina imaju potrebu da se zbliže, jer se osećaju ugrožene od SAD, te podsetio na pitanje Venecuele ili stavljanja veta na izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Prema Jovanovićevim rečima, ako bi do kraja godine kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju to bi bila jasna demonstracija podrške i poslalo bi širu sliku, na koju bi Zapad morao da obrati pažnju.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je da se pravi prijatelji i saveznici poštuju i da u svim međunarodnim forumima Rusija i Kina nastavljaju da pružaju najsnažniju moguću podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

(b92)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gospodi Pomiluj says:

    Bivša koalicija nesvrstanih zemalja i zemalja prijatelja tadašnje Jugoslavije nisu raspoložene da priznaju tamo neko Kosovo koje je srpsko. Međutim zapadni imperijalisti takođe nemogu da raspolažu pravno tom zemljom koju su već međusobno razdelili zato što po dokumentaciji ona pripada Srbima. Srbima se svakako isplati da proda Kosovo zarad mnogih beneficija međutim mi Srbi to ne želimo jer bi jadni albanci na Kosovu i Metohiji bukvalno postali robovi i jeftina radna snaga zapada, verovatno bi se vratili pečelbarenju i čuvanju ovaca po gorama i livadama što toplo svima preporučujem jer znate kako je? Kada vas kupe mali žuti pa vam još podele i otkaze, oni tako rade i sa svojima a što ne bi i sa nama, privatnici u Srbiji imaju širom odrešene ruke - demokratija brale.

  2. Čist je ko Suza says:

    Retortičar Dači ima razne turneje sa mikrofonom u rukama i peva po Africi: "Ko da mi otme iz moje ruke Kosovo?" A drug Vuči lepo ode preko bare u Vašington da bi dao zeleno svetlo Izraelu da razvija odnose sa Kosovom? O čemu onda pričamo? Dičimo se što su kanibali sa Nove Gvineje - Papuanci odustali od nezavisnog Kosova i dičimo se što je Vuči dao zeleno svetlo Prištini da otvori ambasadu u Izraelu kao da je jedna nezavisna država? Čudnu politiku vodi Srbija valjda će to i Papuanci da shvate pre nego što se izedu. Ko koga laže? Da pitaš malog Dačija, on će reći:"Pa obratite se predsedniku Vučiju" A ovaj će verovatno reći:"To su nortone laži, ako treba sam ću se prijaviti istražnom veću pod vođstvom ane brnabić." Kada napravi Kosovo D.o.o, svaki građanin će u deonicama dobiti bar po hiljadu dolara, pa ukoliko zna da se bavi deonicama možda i zaradi nešto..

  3. Zoran says:

    A Grci? :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *