ШОКАНТАН АДУТ СРБИЈЕ: Ако Приштина крене, пет земаља је спремно

ŠOKANTAN ADUT SRBIJE: Ako Priština krene, pet zemalja je spremno

19 februara 2021

Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, pišu beogradski mediji.

Ukoliko Priština bude prekršila sporazum po kom treba da se uzdržava od kandidatura za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da aktiviraju proces povlačenja priznanja, prenele su Večernje novosti pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.List je podsetio da su se Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine, Beograd i Priština obavezali na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja, odnosno na podnošenje zahteva za prijem u neku od međunarodnih organizacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da “ima informacije” da Albanci hoće da učlane Kosovo u Konferenciju međunarodnih sudova, navodeći da će u slučaju da se to desi, Srbija biti “primorana da na to odgovori onako kako to ozbiljna i odgovorna država čini”.

“A odgovor im se nimalo neće dopasti. Ne verujem da će se radovati novim povlačenjima priznanja, a ja sada mogu da im kažem da će ih biti”, kazao je Vučić.

(beta)

KOMENTARI5 komentara

 1. šiško says:

  Šta ima veze šta šiptari traže i UN? Mogu i ja da tražim da budem lokomotiva, ali mi to ništa ne vredi. Niko me neće priznati za lokomotivu. Un ne mogu eq prime kosovo* zbog svojih pravila i ruskog i kineskog veta, pa taman šiptari podnosili zahtev za prijem tri puta na dan deset godina. S druge strane, ako ima pet ili koliko bilo zemalja koje su spremne da povuku priznanje, neka ga povuku, Šta psiho ima sa tim? Vašingtonski sporazum ne nalaže da mi moramo da sprečavamo to povlačenje, samo da ga ne tražimo, a i kakve veze ima i ako ga prekršimo. On i onako nije sporazum i ne služi ničemu, osim da se Srbiji uzmu Gazivode i elektromreža.

  • opet ja says:

   Tako je. A vučić je taj koji je povukao naše državne organe sa KiM, jedino radi RFPIO sa filijalom K. Mitrovica. Na granici, pardon "admin prelazu" šiptarski policajci upisuju podatke iz lične karte i saobraćajne i od njihove dobre volje zavisi da li ćeš ući na KiM ili ne.

  • Miraš says:

   S druge strane? > Da li Vašingtonski sporazum tkzv. "ekonomska normalizacija" prestaje da važi ako Kosovo* krši jednu od tačaka? > Ta tačka glasi: Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za povlačenje priznanja i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahtevanja od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. ... Dakle 04 septembra u Vašingtonu postavili su tako da Kosovo može da traži nova priznanja od drugih država, poput onog od Izraela, jedino ne može da traži nova članstva u medjunarodnim organizacijama i to u relativno kratkom roku od godinu dana. Ako dodje do rasta priznanja Kosova* od strane drugih država, zauzvrat Srbija ne može da radi na povlačenju priznanja te vrste! To je za nas veoma nepovoljno! Vučić je dao zeleno svetlo moćnoj Americi da koristeći svoj uticaj poveća broj priznanja nezavisnog Kosova*! Ipak s druge strane postoje moćne zemlje koje će kočiti takav novi uzlet, da ne navodim te zemlje. Koliko je u današnjem svetu prihvatljivo i popularno da Izrael otvara strane ambasade u Jerusalimu mimo dosadašnjih Rezolucija o Jerusalimu, kao što je uradila država SAD? Generalna skupština UN u decembru 2017 godine: 128 država je tada podržalo Rezoluciju o Jerusalimu kojom se traži povlačenje (američke) odluke o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela. Niki Hejli američka ambasadorka pri UN tada je poludela i izjavila: "Nikakvo glasanje u UN-u neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim, Vašington će pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja". Pred svetskom javnošću pitanje Kosova* više nije nezavistan i poseban slučaj. Od septembra prošle godine i nakon izraelskog priznanja nezavisnog Kosova pitanje Kosova* je postalo satelit pratilac pitanja Jerusalima! Sada je jako važno da država Srbija NE OTVORI svoju ambasadu ili nekakvu manju kancelariju u Jerusalimu.

 2. Miraš says:

  Na šta je izuzetna i moćna Amerika spala? Pored svega što imaju treba im čak i naše veštačko jezero Gazivode. Napomena: na dnu tog jezera su ostaci dvorca kraljice Jelene Anžujske, dve srednjovekovne crikve, itd. Mi našu izuzetnost potapamo da ne postoji, a klanjamo se tuđoj i okupatorskoj "izuzetnosti".

 3. harry neron says:

  Ako Priština krene pet država je spremno da pretače krokodilje suze nad sudbinom Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *