ШОКАНТАН ИСХОД: Трамп разговарао са Хафтаром и договорио…!?

ŠOKANTAN ISHOD: Tramp razgovarao sa Haftarom i dogovorio…!?

25 aprila 2019

AMERIČKA novinska agencija Bloomberg, koja se pozvala na svoje izvore u vrhu Trampove administracije, objavila je da je Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa komandantom Libijske nacionalne armije (LNA) Halifom Haftarom podržao njegovu ofanzivu na glavni grad Libije.

Zvanični Vašington dosad je podržavao – zajedno sa Velikom Britanijom, EU i Ujedinjenim nacijama – Vladu nacionalnog saglasja u Tripoliju, a ista agencija tvrdi da je predsednik SAD pritom odao feldmaršalu priznanje na dosadašnjoj borbi protiv terorista i zaštiti libijskih „naftnih resursa“.Taj „izvor“ je čak otkrio da je Tramp naglasio da SAD podržavaju „svrgavanje vlade u Tripoliju koju podržavaju UN“.

Još jedan „izvor“ je naveo da je prethodno sa haftarom razgovarao Trampov pomoćnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, koji je takođe podržao Haftarovu ambiciju da celu Libiju stavi pod svoju kontrolu.

Iz Brisela je već odreagovano, ali prilično meko, iako je Haftarova ofanziva osuđena.

Saopšteno je da EU očekuje da predsednik SAD razjasni svoju promenjenu poziciju povodom Libije.

U Briselu se procenjuje da je Tramp odlučio da stane iza Haftara jer ga podržavaju i Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Saudijska Arabija.

Iz drugog plana – i Rusija.

Istovremno je ukazano da je u borbama za Tripoli prethodnih dana poginulo oko 300 ljudi, a još najmanje 1.000 bilo ranjeno.

UN i London Haftara i dalje smatraju „agresorom“.

Međutim, Bela kuća je demantovala da je Tramp podržao Haftara i pozvala agenciju da ne širi netačne informacije.

I ovo je, kao što se vidi, prilično meko, što navodi na zaključak da je podrške bilo, ali da se američki vrh predomislio ili tog koraka naprosto uplašio.

Moguće je da je javna podrška povučena, ali da Haftaru iz SAD  niko neće smetati da zauzme Tripoli.

Nezavisno od svega, Haftarova pobeda bi stavila makar privremenu tačku na haos i građanski rat koji ne prestaju od svrgavanja Moamera Gadafija 2011-te. U režiji vodećih zapadnih država.

Haftar je „ofanzivu na Tripoli“ objavio 4. aprila.

(Fakti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Ainu man says:

  Dok se trka ne završi, svi prebacuju uloge na pobedničkog konja. Jbg za politiku ima vremena.

 2. Zoran says:

  Iz prvog plana Rusija, ali sad kao iz drugog, jer Ameri ga podrzavaju.:) Opet s ezeznula Rusija.:)

 3. Slobodanka says:

  Halifa Haftar je državljanin SAD više od 20 godina. Jeste dobar cilj da Libija ne bude podeljena i da više nema suprotstavljenih-zaraćenih strana, a sa teroristima u Tripoliju na miran način veoma teško ili nikad bi objedinili zemlju. Dok Haftar oslobodi Libiju, tj. dok je objedini vojnim putem, a ne žuri sa izvodjenjem ove vojne ofanzive, ko zna šta će se sve desiti i sa Trampom, a i koliko će oslabiti dominacija SAD nad celim svetom. Moguće je da je Haftar mudar jer bez podrške SAD-a ova vojna ofanziva njegovih snaga na Tripoli već bi bila obustavljena od strane Vojske SAD i NATO-a. Ovako u ovoj varijanti sa Haftarom ne blamira se sa novim napadima na Libiju i to pred celim svetom ni Vojska SAD, a ni NATO. Ipak sačekati, tek ćemo videti šta će se sve dešavati. "Najpre skoči pa reci hop".

 4. samostalan says:

  Rekao sam da Ameri i Rusi rade zajedno, niste verovali.

  • test01 says:

   Lupetas iz sve snage... Ameri su samo uvideli sta se desava u Libiji i da ce Rusi i to da im smaknu pa se i oni SADA klade na pobednickog konja. Ko je rasturio i pokrao Libiju - zapad ili Rusija?

   • samostalan says:

    Do sada su pljackali samo Ameri, a od sada ce i Rusi, ne mislis valjda da su tamo otisli na godisnji odmor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *