ШОKАНТАН НЕРЕД У РУСИЈИ: Недовршена симфонија Бахмута – KУДА ОДЛАЗИ ВАГНЕР?

ШОKАНТАН НЕРЕД У РУСИЈИ: Недовршена симфонија Бахмута – KУДА ОДЛАЗИ ВАГНЕР?

7 маја 2023

5.маја 2023. године Јевгениј Пригожин дао је веома оштар изјаву: ПМЦ „Вагнер“ намерава да преда Бахмут и околину снагама Министарства одбране и повуче се из зоне борбених дејстава због недостатка муниције.

Међутим, дао је наговештај да би „Вагнер“ могао да се врати након што ратници излече ране. У сваком случају, њихово одсуство прети врло непријатним последицама, јер су ударна пешадија, вредан и, нажалост, дефицитарни ресурс у условима градских борби. Где одлази „Вагнер“ и ко би могао доћи као њихова замена?Видео снимак, који је снимљен од стране шефа ПМЦ „Вагнер“ Јевгенија Пригожина на позадини тела погинулих бораца, несумњиво ће постати један од трагичних симбола онога што се назива Бахмутска месарска машина.

У тешким борбама, наши борци су привукли велике резерве украјинске војске на Бахмутском правцу, нанели огромне губитке противнику, исцрпљујући не само територијалну одбрану и мобилисане снаге, већ и елитне јединице Украјине, укључујући снаге специјалних операција. Међутим, цена је била велика.

Недостатак муниције – куга целог фронта Након видеа са „музичарима“ (алузија на Вагнера чувеног композитора), уследило је званично обраћање Пригожина Врховном команданту, министру одбране, начелнику Генералштаба и руском народу.

Према његовим речима, због катастрофалног недостатка муниције, за шта су „војни бирократи“ криви, ПМЦ Вагнер ће 10. маја ове године „бити приморан да преда положаје“ у Бахмуту јединицама Министарства одбране и повуче своје борце у позадинске логоре ради допуне и опоравка снага.

Плаћамо људске жртве због недостатка муниције. Таква ситуација није само на Артјомовском (Бахмутском) правцу, само је Јевгениј Викторович један од ретких који о томе може говорити. На Авдејевском правцу не можемо покренути напад због недостатка муниције.

На Угледарском, на Гулајполском правцу ситуација је слична. Свуда где смо имали нападачки потенцијал, он је исцрпљен због проблема у артиљерији. На Гулајполском правцу, како ми је рекао мој друг, дали су им три (!) метка и рекли им да су то за један дан, наглашава у коментару војни дописник Аким Апачев.

Притом, напомиње војни дописник, ситуација с муницијом код украјинских бораца је очигледно боља. Губитке „вагнероваца“ Апачев повезује с чињеницом да противник прекрива њихове позиције непрекидном паљбом. У том погледу, општеприхваћено мишљење о намерном гомилању граната са наше стране пре контраофанзиве Оружаних снага Украјине за стручњака делује контрапродуктивно.

Док будемо „обнављали стратешке залихе муниције“, можда једноставно неће бити људи. Не видим логику. Сутра неће бити ко да чува ове залихе с муницијом, жали се Аким Апачев.

Заиста, тема недостатка муниције се све чешће спомиње. Негде је ситуација боља, негде лошија. Јединствена слика дуж целог фронта не постоји, каже посланик Државне Думе и лидер организације „Савез добровољаца Донбаса“ Александар Бородај. И питања се постављају не толико Министарству одбране, колико Војно-индустријском комплексу, па стога приговори Пригожина нису сасвим на адреси:

„Фабрике раде у три смене“ – то је апстракција. Kоје фабрике раде у три смене? Kолико је тих фабрика? Где је њихова производња? Претпоставимо да је то војна тајна. Али ипак, где су резултати рада у три смене? Сви који ратују имају значајне приговоре не толико Министарству одбране, колико нашем Војно-индустријском комплексу, који већ много месеци весело извештава о „раду у три смене“. Лоше ми је представити да негде седе „злонамерни“ генерали, који имају складишта препуна муниције, али је не шаљу на фронт. Лично ја нисам видео ништа слично.

Деценијама се стварао мит да Русија има моћан модерни Војно-индустријски комплекс, али у стварности, према речима нашег саговорника, ми се, уз ретке изузетке, и даље боримо са совјетским оружјем, техником скинутом са база дуготрајног чувања, старим залихама муниције. Али чак и ако смо се у овој ситуацији нашли на почетку конфликта и најновији модели технике су изгубљени у току првих фаза борбених дејстава, наш Војно-индустријски комплекс у протеклих готово 1,5 година требало би да опскрби фронт са пројектилима, заменским цевима за топове и другим најновијим производима. Да не би у принципу постојало питање да треба нешто акумулирати, а онда, када наступи критичан тренутак, нешто обезбедити, сматра Александар Бородај.Јасно је да руководиоци домаћег војно-индустријског комплекса већ дуго времена врше обману, укључујући и на највишем нивоу. А сада, што је очигледно према резултатима прошлогодишњег више од годину дана дугог сукоба у Донбасу, њихов рад не може се сматрати ефикасним, закључио је посланик Државне думе.

Недовршена симфонија „Вагнера“

По општом признању, приватна војна компанија „Вагнер“ је најбоља јуришна јединица коју имамо. Од марта 2022. године, „музичари“ су пробили најјаче утврђене положаје Оружаних снага Украјине у Донбасу, који су били изграђивани осам година. Прошле године на Дан победе, „вагнеровци“ су ослободили Попасну, помогли да се заустави противнички напад на Kременку, а до сада су ослободили Северодоњецк и околна подручја, око 90% Бахмута. Одлазак приватне војне компаније у позадину дефинитивно ће смањити нашу офанзивну способност.

Где одлазе

Ако гледамо са дистанце, одлазак неће изгледати непоштено за саму компанију. Борци су постигли одличне резултате, нанели неприхватљиве губитке непријатељу, решили борбени задатак који им је био постављен готово у потпуности и у суштини могу с чистом савести напустити зону борбених дејстава у Донбасу и отићи у Африку и друге делове света који су интересантни руководству компаније.

Према сопственим речима, Пригожин није спреман да жртвује људе због недостатка муниције, јер је за њега принцип чувања људи веома важан. Људи су најнеопходнији ресурс. Пројектили се могу произвести за неколико месеци, доставити за неколико сати или дана, док је за раст новог руског војника потребно најмање 18 година. Поред тога, сносити потпуно неоправдане губитке значи довести у питање углед компаније на међународној сцени.

Kо ће заузети место „Вагнера“ на овом делу фронта, као и на другим, још увек није јасно. Јуришна пешадија је у дефициту и, како је наглашено у једном од ранијих материјала, игра одлучујућу улогу заједно са артиљеријом у специјалној војној операцији.

Због недостатка координисаних борбених јединица, имали смо проблеме и код Херсона, и код Харкова, и код Kијева. Да је „Вагнер“ тада био тамо, ситуација би могла бити другачија. Али се то није догодило. Они су дошли тада када је операција, благо речено, кренула лоше, рекао је Андреј Пинчук у коментару.

„Вагнер“ може бити потребан свуда где је потребан победнички ефекат, где није довољно само претрпети удар противника. Стална одбрана увек води поразу, класици војне вештине не могу се оспорити. Нико осим приватне војне компаније „Вагнер“ неће моћи да напада велике градске агломерације као што је, на пример, Славјанск-Kраматорск. Након Гостомела, ваздушно-десантне снаге су претрпеле велике губитке, јединице специјалних снага такође су ослабљене, у јединицама ДНР се рупе попуњавају мобилизованим људством, поделио је своје мишљење војни експерт.

Шта значи све то?

Очигледно је да у познатом видео снимку Јевгениј Пригожин делимично глуми. Он није човек који ће тако емотивно реаговати на губитке. Људи се свакако жале. Али Пригожин је навикао на губитке, колико год то звучало грубо. И није уобичајено да људи из његовог круга тако јасно показују своје емоције.

Тренутно се виде два развоја догађаја. Или ће се приватна војна компанија „Вагнер“ „лепим“ путем повући из Бахмута и пренети ову зону одговорности на јединице Министарства одбране, концентришући се на своје послове у Африци, или ће постићи прихватљиве услове за вођење борбених дејстава. И са те тачке гледишта, обраћање шефа приватне војне компаније изгледа као трговина.

Очигледно је да би, у интересу спровођења специјалне војне операције, приватна војна компанија и Министарство одбране требали да дођу до заједничког разумевања и јасно координишу своје активности у интересу постизања заједничког циља.

Без обзира на међусобне контрадикције и бројне проблеме, заједнички рад помогао је у решавању готово свих задатака, јер су имали слично искуство у Сирији.

Сада је потреба за остављањем несугласица по страни и рад на заједничком циљу још већа. Резултати специјалне војне операције ће бити исти за приватну војну компанију, Министарство одбране, руску владајућу елиту и народ.

Владимир Александров (Царград)

Превод и адаптација: Wебтрибуне.рс

KOMENTARI14 коментара

 1. milorad5 says:

  kao i NATO što zna da će se strateška igra završiti i rešiti strateškim nuk.udrima tako to znaju i rusi...kažu u engleskoj da imaju municije za 24h ozbiljnog ratnog suoba i ja im verujem..isto tako rusi sad preusmeravaju resurse ka konačnom rešenju...klasičan ratni sukob neće još dugo trajati kako se nadaju NATO planeri...nuk.udar iz rusije je sve bliže.ALI MI treba da imamo municije svake vrste..kad očajni i gladni navale ovamo...

  • Kulak says:

   Maskirovka. Rusi taktiku znaju i na taj način pobeđuju.

 2. Zoran says:

  Vagnerovac nosi americki kacket. hahahaahah vrh....

  • Један тамо, не знаш га ти 🖕... says:

   Која си ти дијабола...

 3. Риста Бре says:

  Свака част Александрову. Паметан човек. После два сата, када је стигло појачање Вагнеру(Пригожину), када је стигла нова испорука муниције и оружја, Пригожин се насмејао и смирено изјавио да ће Бахмут бити заузет за пар дана. Вагнер је опет у офанзиви. Међутим, тачно је да ће Русија повући Вагнер јединице јер оне ратују већ годин дана без икаквог одмора. Биће ротирање јединица и Вагнер иде на одмор а после тога, не знам.

 4. Риста Бре says:

  Од како је почела пропаганда укрјинске офанзиве која заиста може да продре мало дубље, мада се не зна тачно где, али после тога следи уобичајено погубљење украјинских јединица. Што се тиче оног фамозног плана да ће преко Мелитопоља доћи на ободе Кримске регије, то је само идиот могао да смисли. Као пресеће руске трупе на леве и десне и тако их онеспособити. Па можда их Руси и пусте да то ураде, али то је уједно и најглупљи потез који Украјина може направити. Они продру, а са леве стране Руси, испред Руси, са десне стране Руси и Русима остаје само да им пресеку линије набавке одназад и почиње кланица. Нема везе ко је смислио тај план, да ли Америка или Украјина, то је највећа глупост коју сам чуо у животу. Да је Америци свеједно због мртвих Украјинаца, само нека буде продора и мртвих Руса заједно са Украјинцима, сви знамо и не чуди ме што Америка ипак претњама Зеленском убрзава ову офанзиву, иако су Урајински генерали неколико пута изјавили да то је то немогућа мисија и да немају довољно ни људства ни наоружања. Одмах је Америка изашла у јавност са објашњењем да су снабдели Украјинце са 97% свега што су тражили и да офанзива мора да се изведе.

 5. persida says:

  Ne verujem Jevrejinu Prigozinu, ali ne verujem ni Sojguu -- tom zombiranom vojnom liku koji se proslavilo samo time sto je sa Putinom pecao pastrmke. No, kako se sukob izmedju ruskog vojnog vrha i Vagnera stalno obnavlja, nesto svakako nije u redu. Neko zeli da produzi rat (jer je tako dogovoreno sa Amerikancima). Verujem da na propduzetku rata vise insistira Putin (polu-Jevrejin), nego Jevrejin Prigozin. Sve u svemu, ruzno i providno. Ruski vojni kompleks se bez obzira na svoju snagu otkriva kao korumpiran i rastimovan. Rusi su ovim ratom izgubili svaki ugled. Mogu da osvoje i celu Evropu, ali ne i srca Evropljana.

  • Риста Бре says:

   Шојгу није војни лик. Он је цивил.

 6. Miroslav says:

  Као Аркан у '90ма. Упадне у неко место, опљачка па се повуче.

 7. Saturnalije says:

  Mislim da je ovo navlakusa za ukrose i kontraofanzivu, tobože Rusi nemaju municije.

  • EkRostand says:

   Klasična maskirovka,Prigožin je više puta ovako dramio i pokazalo se uspješnim,usrajinci se na ovo pecaju ko somine i ginu na kilotone.

 8. Риста Бре says:

  Шојгу и Пригожин нису војна лица и уопште не командују у војним јединицама нити у сукобу са Украјином. Пригожин је по неким вестима добио "наследника" који ће од 10 маја преузети вођство Вагнером. Вођство, а не команду. Пригожин ће вероватно бити упућен шта, где и како треба да прича. Неће бити уклоњен, што би Запад заиста желео. Оснивач Вагнера није Пригожин. Чак није вероватно ни да је он дао идеју. Оснивачи Вагнера су руска специјална служба и Генералштаб уз благослов Путина. Пригожин није ни највећи финансијер Вагнера, има их још вероватно двоје. Највећи финансијер Вагнера је РФ. Али Пригожин јесте најјавнија и најпопуларнија личност у Вагнеру. Бар до данас биЈо тако то.

 9. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Риста и Перса и даље нешто "коментаришу" !?! Образ ђон, мозак - дијабола!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u