ШОKАНТАН ОБРТ KОЈИ НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО: Лукашенко ипак одлази – Kремљ се одлучио за наследника

ШОKАНТАН ОБРТ KОЈИ НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО: Лукашенко ипак одлази – Kремљ се одлучио за наследника

23 септембра 2020

Русија се одлучила за наследника Александра Лукашенка. Годину дана касније, Белорусија ће добити новог председника, али до тада ће Белорусија изгубити већину свог суверенитета, каже политиколог Валериј Соловеј.Протести у Белорусији достигли су тачку из које нема излаза: опозицији недостаје храбрости да свргне Александра Лукашенка, наводи стручњак. У таквој ситуацији, став Kремља је пресудан, уверен је Соловеј.

Kремљ се одлучио за стабилизацију ситуације у републици. Лукашенко ће остати на власти годину дана, након чега ће се у Белорусији одржати нови председнички избори.

До тог тренутка, актуелни белоруски лидер мораће да потпише документе о интеграцији са Русијом. После тога, република ће изгубити већи део свог суверенитета и заправо претворити у западну провинцију Русије, упозорио је стручњак.

Kремљ, бившег шефа Белгазпром банке Виктора Бабарика види као новог председника Белорусије. Политичар је требало да се кандидује за председника, али је оптужен за финансијску превару и послат је у истражни затвор, где је остао до данас.

Тако ће Москва решити два главна проблема ођедном: Белоруси ће добити новог председника, а Русија ће преузети контролу над републиком, сматра Соловеј: „Лукашенко се сели у Москву. Постаје секретар Државног савета“.

Ако се Лукашенко буде опирао, упашће у невоље, упозорио је политиколог и додао да белоруски лидер прецењује своју способност за политички опстанак.

У интервјуу датом руским новинарима, у уторак, 8. септембра, белоруски лидер није искључио ванредне председничке изборе. То се може догодити након измена Устава, рекао је шеф државе.

У Белорусији се од 9. августа одржавају протести против поновног избора Александра Лукашенка. Запад није признао резултате председничких избора. Москва је упозорила против мешања у републичке послове.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  Ко је тај политикоолог Валериј Соловеј? Па, стручњак. А чији стручњак, (чега)? Па, стручњак за позајмљивање свог стручног имена, тамо где је то потребно. Позајми име на почетку чланка, па после новинар везе ли везе, Веб Трабуња. Али наслов је шокантан, то се не поставља као питање.

  • Слободанка says:

   Мирише на робу повезану са Западом. Вале́рий Дми́триевич Солове́й, рођен је 1960 године у граду Счасћје (Срећа) у Луганској области Украјина. Он је доктор историјских наука и професор, а по политичком опредељењу је критичар Федералних власти Русије и лично Путина. Од 1993 године радио је као експерт за Фонд Горбачова, чија девиза је била "Ка Новој цивилизацији". Од 2009 године је члан експоертног савета међународног аналитичког журнала "Геополитика". У периоду 2012-2016 организовао је је сопствену политичку странку "Нова сила" чији рад је , како он каже, замрзнут репресијама. Године 2017 ушао је у предизборни штаб Партије Раста Бориса Титова. У септембру 2020, пре 4 дана, Соловеја је полиција у Москви привела након митинга који је он организовао под називом „Дан # промене“ на ком је показана солидарност са демонстрантима у Хабаровску и са демонстрантима у Белорусији, као и са Алексејем Наваљним и са политичким затвореницима. Учесници тог митинга су прошетали Тверским булеваром без плаката и слогана. После три сата пуштен је.

 2. persida says:

  Putin sa Trampom i cionistickim gazdama hoce da unisti Belorusiju.

  • padre says:

   A to je tebe strašno zabrinulo!

 3. Риста says:

  Лукашенко не прецењује ни себе нити потцењује ситуацију. Схватио је да оно за чега се борио цео живот, а то је његова Белорусија, више нема шансе да опстане и донео сасвим исправну одлуку да спаси Белорусију. Могао је он све покушати и без Путина и ако не успе, побећи у Москву где би мирно живео са својом породицом, али могућност украјинизације Белорусије под Западним патронством није могао да свари и зато је одлучио да Белорусију ипак уведе у федерацију са Русијом, а то ће му донети и понеко признање које није више очекивао ниуком другом случају. Лукашенко је можда потценио западну опозицију у Белорусији, али је вероватно имао спреман план. Покушао је чак помало и са Западом, али се то скоро обило оглаву и њему и Белорусији брже боље је одустао од Запада. Када је Запад помислио да је готов, Лукашенко је повукао још један од својих мудрих потеза којих је он имао подоста до данас и без трунке двоумљења се окренуо Русији. Историја Белорусије ће му бити захвална. А у историју једне државе опозиција само понекад уђе као нешто негативно и без значаја. Лукашенко је сасвим добро водио Белорусију да би на крају схватио да то Запад неће дозволити и мада он није рачунао још са приступом Русији, схвазтио је као и увек - НА ВРЕМЕ! Свака част, Ваша Екселенцијо Господине Лукашенко! Да је Нобелова награда за мир стварно оно зашта се претставља, онда би је Лукашенко заслужио заиста и како треба, али Нобелова награда је Западњачка подвала најчешће. И не треба му таква награда. Ако уједини Белорусију са Русијом, то ће бити један од највећих догађаја у овом веку до данас а можда и до краја века. То ће бити животна награда Лукашенку а уједно и Словенским народима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u