ШОKАНТАН ОБРТ KОЈИ НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО: Лукашенко ипак одлази – Kремљ се одлучио за наследника

ŠOKANTAN OBRT KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO: Lukašenko ipak odlazi – Kremlj se odlučio za naslednika

23 septembra 2020

Rusija se odlučila za naslednika Aleksandra Lukašenka. Godinu dana kasnije, Belorusija će dobiti novog predsednika, ali do tada će Belorusija izgubiti većinu svog suvereniteta, kaže politikolog Valerij Solovej.Protesti u Belorusiji dostigli su tačku iz koje nema izlaza: opoziciji nedostaje hrabrosti da svrgne Aleksandra Lukašenka, navodi stručnjak. U takvoj situaciji, stav Kremlja je presudan, uveren je Solovej.

Kremlj se odlučio za stabilizaciju situacije u republici. Lukašenko će ostati na vlasti godinu dana, nakon čega će se u Belorusiji održati novi predsednički izbori.

Do tog trenutka, aktuelni beloruski lider moraće da potpiše dokumente o integraciji sa Rusijom. Posle toga, republika će izgubiti veći deo svog suvereniteta i zapravo pretvoriti u zapadnu provinciju Rusije, upozorio je stručnjak.

Kremlj, bivšeg šefa Belgazprom banke Viktora Babarika vidi kao novog predsednika Belorusije. Političar je trebalo da se kandiduje za predsednika, ali je optužen za finansijsku prevaru i poslat je u istražni zatvor, gde je ostao do danas.

Tako će Moskva rešiti dva glavna problema ođednom: Belorusi će dobiti novog predsednika, a Rusija će preuzeti kontrolu nad republikom, smatra Solovej: „Lukašenko se seli u Moskvu. Postaje sekretar Državnog saveta“.

Ako se Lukašenko bude opirao, upašće u nevolje, upozorio je politikolog i dodao da beloruski lider precenjuje svoju sposobnost za politički opstanak.

U intervjuu datom ruskim novinarima, u utorak, 8. septembra, beloruski lider nije isključio vanredne predsedničke izbore. To se može dogoditi nakon izmena Ustava, rekao je šef države.

U Belorusiji se od 9. avgusta održavaju protesti protiv ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka. Zapad nije priznao rezultate predsedničkih izbora. Moskva je upozorila protiv mešanja u republičke poslove.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Ko je taj politikoolog Valerij Solovej? Pa, stručnjak. A čiji stručnjak, (čega)? Pa, stručnjak za pozajmljivanje svog stručnog imena, tamo gde je to potrebno. Pozajmi ime na početku članka, pa posle novinar veze li veze, Veb Trabunja. Ali naslov je šokantan, to se ne postavlja kao pitanje.

  • Slobodanka says:

   Miriše na robu povezanu sa Zapadom. Valériй Dmítrievič Solovéй, rođen je 1960 godine u gradu Sčasćje (Sreća) u Luganskoj oblasti Ukrajina. On je doktor istorijskih nauka i profesor, a po političkom opredeljenju je kritičar Federalnih vlasti Rusije i lično Putina. Od 1993 godine radio je kao ekspert za Fond Gorbačova, čija deviza je bila "Ka Novoj civilizaciji". Od 2009 godine je član ekspoertnog saveta međunarodnog analitičkog žurnala "Geopolitika". U periodu 2012-2016 organizovao je je sopstvenu političku stranku "Nova sila" čiji rad je , kako on kaže, zamrznut represijama. Godine 2017 ušao je u predizborni štab Partije Rasta Borisa Titova. U septembru 2020, pre 4 dana, Soloveja je policija u Moskvi privela nakon mitinga koji je on organizovao pod nazivom „Dan # promene“ na kom je pokazana solidarnost sa demonstrantima u Habarovsku i sa demonstrantima u Belorusiji, kao i sa Aleksejem Navaljnim i sa političkim zatvorenicima. Učesnici tog mitinga su prošetali Tverskim bulevarom bez plakata i slogana. Posle tri sata pušten je.

 2. persida says:

  Putin sa Trampom i cionistickim gazdama hoce da unisti Belorusiju.

  • padre says:

   A to je tebe strašno zabrinulo!

 3. Rista says:

  Lukašenko ne precenjuje ni sebe niti potcenjuje situaciju. Shvatio je da ono za čega se borio ceo život, a to je njegova Belorusija, više nema šanse da opstane i doneo sasvim ispravnu odluku da spasi Belorusiju. Mogao je on sve pokušati i bez Putina i ako ne uspe, pobeći u Moskvu gde bi mirno živeo sa svojom porodicom, ali mogućnost ukrajinizacije Belorusije pod Zapadnim patronstvom nije mogao da svari i zato je odlučio da Belorusiju ipak uvede u federaciju sa Rusijom, a to će mu doneti i poneko priznanje koje nije više očekivao niukom drugom slučaju. Lukašenko je možda potcenio zapadnu opoziciju u Belorusiji, ali je verovatno imao spreman plan. Pokušao je čak pomalo i sa Zapadom, ali se to skoro obilo oglavu i njemu i Belorusiji brže bolje je odustao od Zapada. Kada je Zapad pomislio da je gotov, Lukašenko je povukao još jedan od svojih mudrih poteza kojih je on imao podosta do danas i bez trunke dvoumljenja se okrenuo Rusiji. Istorija Belorusije će mu biti zahvalna. A u istoriju jedne države opozicija samo ponekad uđe kao nešto negativno i bez značaja. Lukašenko je sasvim dobro vodio Belorusiju da bi na kraju shvatio da to Zapad neće dozvoliti i mada on nije računao još sa pristupom Rusiji, shvaztio je kao i uvek - NA VREME! Svaka čast, Vaša Ekselencijo Gospodine Lukašenko! Da je Nobelova nagrada za mir stvarno ono zašta se pretstavlja, onda bi je Lukašenko zaslužio zaista i kako treba, ali Nobelova nagrada je Zapadnjačka podvala najčešće. I ne treba mu takva nagrada. Ako ujedini Belorusiju sa Rusijom, to će biti jedan od najvećih događaja u ovom veku do danas a možda i do kraja veka. To će biti životna nagrada Lukašenku a ujedno i Slovenskim narodima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *