ШОКАНТАН ОДГОВОР РУСИЈЕ: Руси уводе нови систем одбране

ŠOKANTAN ODGOVOR RUSIJE: Rusi uvode novi sistem odbrane

8 oktobra 2018

Kao rezultat kontinuiranog neprijateljstva protiv Rusije od strane NATO, rusko Ministarstvo odbrane je upravo najavilo razvoj novih protivraketnih sistema.

Novi sistemi mogu da presretnu balističke i aerobatske rakete – ako budu brojno raspoređeni, to će Rusiju učiniti skoro nepobedivom protiv američkih ICBM – interkontinentalnih balističkih raketa.Rusija je decenijama ispred SAD u raketnoj tehnologiji, i tako je već nekoliko generacija. Čak i danas, američka NASA, kao i privatne kompanije poput Space-X, oslanjaju se na ruske tehnologije kako bi poleteli.

Ruski gradovi, industrijski parkovi i društveno značajna mesta će biti zaštićeni mobilnim sistemima vazdušne odbrane, kaže izvor ministarstva.

Komponente sistema odbrane se mogu preneti iz jednog regiona u drugi i biti brzo raspoređeni.

Takičko-operativni nivo

Sistem strateške vazdušne odbrane A-135, koji je već raspoređen u Rusiji, uskoro će biti zamenjen naprednijim A-235. Glavna misija je da zaštiti industrijski region Moskve od interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa lansiranih sa podmornica u slučaju nuklearnog rata.

Novi protivavionski sistem odbrane obezbeđuje manje zadatke i može presretati balističke i aerobatske rakete na udaljenosti od više stotina kilometara. Pre svega, posebno se radi o severnoameričkim ATACMS taktičkim raketama.

ATACMS rakete su primljene u službu 1991. godine i već ih je koristila američka vojska na Bliskom istoku tokom operacije Pustinjska oluja i Sloboda Iraka. Ukupno je lansirano 500 raketa ove vrste. Prošle godine, 20. terenski artiljerijski puk američke vojske je započeo testiranje nove verzije ATACMS na razdaljini od 400 do 500 km. Ovi pokazatelji su već uporedivi sa mogućnostima ruskih taktičko-operativnih raketnih sistema Iskander.

Raspoređivanje ovih raketa u Poljskoj na rusku vojsku u regionu Kaljiningrada je predloženo Pentagonu. Ali činjenica je da ovo oružje nije dostupno samo NATO zemljama. Balističke rakete kratkog dometa se trenutno mogu proizvoditi u Kini, Pakistanu, Iranu, Indiji i Severnoj Koreji. Pjongjang već prodaje ovo naoružanje Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Međutim, najveći problem je ako ovo oružje padne u ruke terorističkih organizacija, onda bi posledice za gradove na jugu Rusije bile katastrofalne.

Zajedničke postojeće komponente

Nije baš jasno kada i gde će ti nestrateški protivraketni sistemi biti raspoređeni, kao i to koje će elemente posedovati. Međutim, prema rečima mnogih vojnih stručnjaka, Ministarstvo odbrane ima sve što je potrebno za ovo. Ruske kopnene snage i vazdušno-kosmičke snage su naoružane sistemima sposobnim za efikasno uništenje balisitičkih i vazdušnodesantnih raketa kratkog dometa. I moguće je napraviti promene u sistemima da rešavaju nove zadatke relativno brzo i jeftino.

“Oružane snage imaju dovoljno protivavionskog oružja za uništenje ovih meta: Top-M2, Buk-M2 i Buk-M3, S-300B4, S-300PMU2, S-400,“ rekao je Viktor Murakovski.

“Ovde se radi o stvaranju jeftinijeg sistema. Raketa ovog sistema mora biti specijalizovana, mala i namenjena za presretanje balističkih i aerobalističkih meta na relativno kratnim rastojanjima,“ dodao je on.

Analitičar je naglasio da novi sistem možda ne mora nužno biti mobilan. Da bi zaštitili fiksne objekte, jednostavno treba biti prenosiv.

Prema rečima Murakovskog, ostale komponente koje se mogu koristiti u novom sistemu odbrane su već kreirane i uspešno se koriste.

Kompletna zaštita

S-350 Vitez sistem, koji može služiti kao osnova za stvaranje nestrateškog protivraketnog sistema, prvobitno je predstavljen javnosti na vazduhoplovnom skupu MAKS-2013. TO je samohodni raketni bacač koji radi u kombinaciji sa radarom punog pogleda sa elektronskom pretragom i komandnim mestom zasnovanim na šasiji spacijalnog BAZ kamiona.

Sistem se sastoji od raketa srednjeg dometa, koje su korišćene u sistemima vazdušne odbrane S-400, i raketa kratkog dometa.

Prema rečima šefa raketnih vojnika ruskih vazdušno-kosmičkih snaga, majora generala Sergeja Babakova, novi protivavionski sistem odbrane će imati visoku sposobnost manevrisanja i sposobnost za preživi. Ranije je prijavljeno da će S-350 biti usvojen do kraja ove decenije.

U svetu postoji iskustvo u stvaranju nestrateškog protivraketnog sistema, posebno taktičkog sistema Iron Dome koji već sedam godina efikasno štiti izraelske gradove od raketa na dometu od 4 do 70 kilometara. U budućnosti, Izrael planira da modernizuje sistem za borbu protiv balističkih meta i da poveća njihov domet na 250 kilometara.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *