ШОКАНТАН ПЛАН АЛБАНАЦА! Приштина повлачи пет ужасних потеза на Косову који ће означити почетак тешких сукоба!?

ŠOKANTAN PLAN ALBANACA! Priština povlači pet užasnih poteza na Kosovu koji će označiti početak teških sukoba!?

1 novembra 2018

Tzv. kosovska vojska, Interpol, preuzimanje elektro-mreže kroz članstvo Kosova u Evropskoj asocijaciji operatora prenosnih sistema (ENTSO-E)… Sve su ovo stvari koje bi narednog meseca mogle da dovedu do još veće “vatre” u ionako zapaljivim odnosima između Beograda i Prištine.

– Pred nama je težak mesec kad je reč o Kosovu i Metohiji. Priština namerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, a istovremeno pokušava da preuzme nadležnosti srpske “Elektromreže” – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče, govoreći o Kosovu i svemu onome što će se ovog novembra dešavati.

Potezi koje Priština planira da povuče, a koji su svi protivni interesima zvaničnog Beograda, mogli bi da dovedu po povećanja tenzija, što je još problematičnije budući da sve sve dešava u trenutku kada je briselski dijalog u blokadi.

Ipak, krenimo redom.

1. Vojska Kosova

Prvi u nizu poteza je formiranje vojske na mala vrata. Kako je sam predsednik Srbije u nekoliko navrata ponovio, prištinske vlasti će formirati vojsku 28. novembra kada se, između ostalog, i na Kosovu obeležava Dan albanske zastave.

Priča o formiranju kosovske vojske nije nova, ali jesu skorašnji potezi iz Prištine, koja se uprkos stalnim kritikama i sugestijama iz međunarodne zajednice da vojsku formira u skladu sa ustavnim promenama, odlučila za nešto drugo – transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Kosovske snage bezbednosti mimo propisanih pravila.

Iako je objašnjenje da je reč samo o kozmetičkoj promeni naziva, to je pratilo i usvajanje tri zakona pre nepunih mesec dana, koje predviđaju da KSB budu ustrojene praktično kao vojska, i da imaju sve njene zadatke i atribute, od komande, preko činova, odlikovanja, broja pripadnika, naoružanja…

Zanimlljivo je da će KBS, po tim zakonima, imati i svoje simbole, a navodi se i da će dan Kosovskih snaga bezbednosti biti 27. novembar, samo dan pre Dana kosovske zastave, koji se inače obeležava kao državni praznik, ustanovljen pre dve godine. Otuda sveopšta “bura” u srpskoj, kosovskoj, ali i evropskoj javnosti, od toga šta bi formiranje vojske loše moglo da donese, do pravdanja i objašnjenja da Kosovo na to ima pravo.

2. Interpol

Drugi potez je pokušaj prijema u Interpol. Da li će Kosovo, posle nekoliko neuspelih pokušaja, opstvariti svoj cilj i uspeti da se priključi svetskoj policijskoj organizaciji znaće se nakon 21. novembra, kada će biti završena četvorodnevna sednica Generalne skupštine ove organizacije u UAE.

Ofanziva prištinski vlasti da se priključe Interpolu takođe traje godinama i u taj cilj se ulažu milionske sume. Ipak, do sada im to nije polazilo za rukom jer je Srbija, takođe zahvaljujući svojoj diplomatskoj ofanzivi, ali i “prijateljima” poput Kine i Rusije, uspevala da ih spreči. Ove godine je Kosovo, međutim, uspelo da se “ubaci” na dnevni red, na kome bi bilo reči o njegovom članstvu.

Posledice prijema Kosova u Interpol bi bile drastične, upozoravaju srpske vlasti, koje već neko vreme objašnjavaju da je reč o kršenju međunarodnog prava i presedanu, koji bi doveo da „lova na veštice“, lažnih optužnica, ali i derogiranja Interpola.

3. Članstvo u ENTSO-E

Treći potez bi bio pokušaj preuzimanja elektro-mreže. Iako se u javnosti nije govorilo mnogo o pokušaju Kosova da postane članica Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), oni traju već neko vreme. Da li će se to zaista i desiti, znaće se 9. novembra kada će ova organizacija doneti konačnu odluku.

Srpski predsednik je najavio da će povodom ugrožavanja rada “Elektromreže Srbije” i pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenio je i da bi eventualna odluka ENTSO-E na štetu Srbije “bila apsolutni skandal”.

– Kad smo pregovarali, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu – rekao je on.

Vučić je objasnio da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do severa KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

Upravo to se desilo već dva puta ove godine, kada je Srbija dobila “packe” od ove organizacije, jer su zbog ovog problema kasnili digitalni satovi u nekim evropskim zemljama. Suština je bila u manjem naponu strujne mreže u ovom delu Evrope, što je Srbija detektovala na Kosovu, koji se dalje reflektovao i na zemlje EU.

4. Ograničenje dijaloga

Četvrti potez bio bi pokušaj “ograničenja dijaloga”. Naime, suština je u tome što se kosovski parlament, odnosno jedan njegov, pre svega opozicioni deo, trudi iz sve snage da kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju “skrati krila” kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

To su pokušali i pre izvesnog vremena, ali i danas, na posebnoj sednici na kojoj pokušavaju da usvoje rezoluciju kojom bi se Tačiju zabranilo da vodi pregovore u ime Kosova i da se sa dnevnog reda u nastavku dijaloga Beograda i Prištine “skine” pitanje eventualne korekcije granica.

5. Kažnjavanje Srba za napad na tekovine OVK

Poslednji, peti potez, koji bi na svojoj koži osetili upravo Srbi na Kosovu jeste uvođenje pravne tekovine kojim bi se, prektično, kažnjavalo negativno pominjanje zločina terorističke OVK. Reč je o planu, o kojoj se za sada samo spekuliše u medijima, jeste potencijalna mogućnost da se na dnevni red neke od sednica kosovskog parlamenta nađe predlog da je kažnjivo napadati tekovine borbe takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

– To znači da svaki Srbin koji živi na KiM mora da hvali te tekovine – rekao je Vučić.

(Blic)

KOMENTARI24 komentara

 1. Barakuda says:

  I sve ovo nam ispriča presjednik Srbije AVAV !? Pa sa kime si ti pregovarao, sa tipom koji je Srbima na živo vadio organe i na kraju pod "okriljem" EU i porno zvijezde Mogerini potpisuješ "briselski ugovor", a niko živ u Srbiji ne zna o čemu se radi u ugovoru ! Zaključak je da je tvoja politika, ne samo neuspješna, nego katastrofalna ! Pomozi sebi i daj ostavku !

  • Željko says:

   Za beogradski pašaluk Srbi su spremni!! Hrvatska vojska trenira buduću vojsku Kosova!!

 2. Deda Micko says:

  Šiptari će održati lekciju Srbima i Rusima, izgaziće sve do Beograda, Rusi će gledati, a Vučko će moliti da se sastane sa Tačijem.

 3. deda mraz says:

  Tipicna komunisticka petokolonaska komedija jer su siptarima vec sve legalno dali i potpisali u Briselu i ovo je samo zaokruzivanje toga a Srbima su bacali pesak u oci sa tom Srpskom zajednicom opstina i tako dalje i naravno na kraju cej im dati nesta simbolicno jer sve su ovo zajednosa siptarima pripremili ali stolica u UN e to je najveci vrhunac izdaje Srbije i to mora dobro da se umota u oblandu.

 4. Sasulja says:

  Vucicu,vi ste, ti i tvoj ministar Dacic, vise doprineli ovom stanju na Kosovu,nego svi siptari Kosova.Niste smeli nipokoju cenu voditi razgovore sa tacijem i haradinajem,pogotovo,kad je gosp.Dick Marti izneo odredjene podatke-optuzbe o istima, ko su i sta su.A vi ste pristajanjem sa njima da razgovarate,automatski im dali legitimitet i na neki nacin ih "oslobodili" svih onih optuzbi,koje je zvanicni gospdin Marti izneo.

 5. Miraš says:

  Juče slavni i hrabri Aleksandar Nevski, danas tek portparol Kosova i njihovih mentora? Zašto se kiti tudjim perjem iz srednjeg veka? Zar mi nemamo iz tog istog perioda svoje heroje poput Miloša Obilića, Lazara Hrebeljanovića, itd? Današnja Srbija medju svojim odlikovanjima ima "Sretenjski orden", "Orden Karadjordjerdjeve zvezde", postoji i "Medalja za hrabrost „Miloš Obilić“ (zlatna i srebrna)", itd. Ima li iko danas medju nama da stvarno zaslužuje ova pomenuta naša odlikovanja? Teritorije koje je nekad branio sveti Aleksandar Nevski one su i dan danas ruske i ma koliko da nam Rusi jesu braća neće one postati srpska istorijska tekovina. Ne možemo se tešiti na pogrešan način zagledajući se na daleki sever u Novogorod, Ižoru i Čudsko jezero, čitajući o njegovim pregovorima sa Mongolima i ostalima i diveći se šta su sačuvali Rusi, a da se pravimo slepi šta je na našem jugu i da JOK jokane nemamo ni mudrosti ni istrajnosti ni svetog žara da sačuvamo tekovine naših predaka. ... "Potezi koje Priština planira da povuče (svih ovih 5 koje nabroji Vučić), a koji su svi protivni interesima zvaničnog Beograda, mogli bi da dovedu po povećanja tenzija, što je još problematičnije budući da sve sve dešava u trenutku kada je briselski dijalog u blokadi." - Po čemu i u čemu Srbiju čuva briselski dijalog? Otkad smo u tom dijalogu Srbija ima sve više problema. Briselski dijalog nas konzervira da budemo mirni dok otimačina Kosova napreduje. Zar Srbija je sad tek briselska konzerva koja čeka da prodje i taj 09 novembar kada će Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) učlaniti Kosovo u svoju organizaciju? Iza toga mogu da stoje baš Nemačka i V.B. kojima će Vučić pismeno da se obrati. Ne verujem da će nas tek i samo dopisivanje spastiti jer evo pre neki dan Nemačka koja je najvažniji akter EU i Brisela dostavila je značajan broj vozila za Vojsku Kosova. Dakle mi ništa ne vidimo i glavom ne mislimo, jedino se poput najnežnije visibabe čuvamo od tenzija.

  • SLAVKO-KNIN says:

   S obzirom da si primjetijo da Srbija nike koristi nema od tog nakog Aleksandra Nevskog i da on nije nas cojek.I da te teritorije koje je on oslobadja su i danas dijo Rusije.Pitam te zasto bi mi Srbi odje na Balkanu branili vise Ruske interese tako sto izbjegavamo uci u Zapadne integracije??????Ja sam ti ljepo kaza mi Srbi trebamo Ruse ocerati ca odsebe.I moramo gleti samo svoje interese.Cilj nam mora biti NATO PAKT.

   • Miraš says:

    Prevara lažnog vodje je u sledećem: Gledajte zaneseno tamo u u daleki sever dok Vam briselska ekipa kojoj pripadam i NATO ekipa seku i skraćuju noge. Mi Srbi treba da znamo ko je bio Aleksandar Nevski. On je svetao primer kako se brani sloboda i svi drugi važni interesi sopstvenog naroda i države. Imamo mi svojih svetaca i uzornih ličnosti koje su slične Aleksandru Nevskom. Lažni vodja je veoma neskladan jer hoće Nevskog, a neće ni da čuje za kosovski zavet i Hrebeljanovića. Naši junaci i svetli primeri kojih se sećamo nikako ne mogu ići ukorak i ni blizu sa SAD i NATO ubicama iračke, sirijske, libijske dece i naroda. Povrh svega sećamo se da su i nas ubijali. Zato naš cilj nikako ne može biti ulazak u NATO pakt. To što ti želiš samo djavolu lično je milo jer to je isto kao da tražiš 1941-1945 da se priključimo Hitlerovim SS divizijama.

   • Miraš says:

    Pronadji ovaj tekst pa vidi tvoju Ameriku i NATO kako je svesrdno pomagala Hrvatskoj i na kraju si ispao i ti zbog toga ispao kolateralna šteta. "Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine" Veljko Đurić Mišina sreda, 03. avgust 2011.

    • SLAVKO-KNIN says:

     Taj Veljko Djuric Mjesina je obicni krostofil.Slusa sam skoro emisiju na Novosadskoj televiziji dje je on gostova kod Vukasinovica.Taj Djuric Mjesina veli da u Jasenovcu nije ubijeno 700 iljada Srba.Dakle nemam ja sta slusati tog kroatofila.A esi brate nasa cije cu podatke uzimati ki relevantne.Pa on negira ustaski genocid cojece boziji esi li ti svjestan toga????? Slusaj ti tog Veljka Djurica Mjesinu meni on netreba on je jedan kroatofil Milosevicevac Rusofil i negator ustaskog genocida nad Srbima.Meni on netreba uzmi ga sebi.On cak brani i Stepunca.Poslusaj emisiju sanjim imas na Yutubeu na Novosadskoj televiziji sa Vukasinovicem pas cuti sta drobi.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Polako zera po zera uvidjas svu pogubnost Srpskog sluganisanja Rusima.Ovaj tvoj komentar ljepo to kazuje.E pa Majkane moj posto si zakljucijo da mi nike benefite od tog Aleksandra Nevskog nemamo a samim tim ni od Rusije.Ti Alaudiras na to da ipak mi nemamo koristi od Rusa.Moram ti kazati fala i svaka ti cast.Napravijo si maci korak u dobrom pravcu.Ipak uvidjas da mi Srbi pripadamo Zapadu a ne Aziji.

   • Miraš says:

    Vidim tvoju pogubnost slugerisanja, ti samo slugom umeš i možeš da budeš i zato negde moraš da slugerišeš. "Junače" šta je sa slobodarstvom?

    • SLAVKO-KNIN says:

     Sloboda da ali pod Zapadnim okriljem.A nikako pod Ruskijem.Sto dalje od Rusa to bolje daleko im ljepa kuca.Srbija mora biti moderna demokratska drzava sa Zapadnom arhihekturom drustvenog i drzavnog uredjenja.Taku Srbiju ocu da vidim kojoj ce se prilaziti a ne dase iznje bjezi.

     • test01 says:

      Dace ti zapad takvu modernu Srbiju kada nastave sa daljim cepanjem teritorije posto posle KiM nece biti nikakvih crvenih linija a ovaj rezim ce na sve pristati da bi ostali na vlasti!Pa lepo je izasao dokument u vikileaks kako su ameri odredili da se Srbiji ne sme dozvoliti da se ekonomski razvija, nego je stalno treba gusiti i to i rade. Drzava je urusena zahvaljujuci tom istom zapadu kome zelis da slugaras. A ti bi da im das sve sto traze? Pa gde je sada tvoja Krajina u kojoj su Srbi ziveli od pamtiveka? Znas ko je pripremio tu operaciju, obucio i naoruzao Hrvate i dozvolio taj genocid? Pa taj isti zapad! Srbija je na zapadu geografski i to joj ne mogu oteti a da bi preziveli i sacuvali drzavu Srbija mora da se okrene prijateljskim drzavama a ne dzelatima!

 6. Za Srbiju says:

  Obzirom da si dokazao svoju nesposobnost, miči se sa te funkcije!

  • Stop says:

   Postoji samo jedno Rjesenje ?! POZVATI RUSIJU KINU I SVE ZEMLJE KOJE ZELE DA DODJU U SRBIJU I BRANE SRBE I SPROVEDU RESULUCIJU UN . Ostalo je sve sviramju k.. i onako nismo vise drzava ...

 7. SLAVKO-KNIN says:

  Ma gonite vragu politiku vise.Nego ljudi zna li neko odvas odje ima li dje kaka stocna pijaca u okolni Novog Sada ili privatna farma????????Za kupiti posjeke sad za zimu.Ja sam vec metno 150 kila kisela kupsa nesto ribanog nesto u glavicama.

  • Filip says:

   Znači živiš u Novom Sadu? Ovo mi je jako bitno...ima kod Mladenovca jedan čovek prodaje junetinu, domaću. Tu istu priču o mesu si pisao kad si se predstavljao kao komunista koji radi kao poštar, ličanin...a deda ti je krvnik koji je ubijao Srbe po Srbiji i Bosni, a silovao žene. Pozdrav bolesni

   • SLAVKO-KNIN says:

    Ti cojece njesi normalan.Ja njesam Lican eli se tebi to da objasniti???Zivim u Novome Sadu i pitam na vaki nacin zna li neko dje ima kupiti posjeka.Ljepo sam ti skrenijo paznju ne vrjedjaj me gomilom svoji bljuvotina.Ako nemes ljepo pisati nemoj ni vako.Svaka rjec ti je naka uvrjeda.Ja te jos nijednom njesam nicim uvrjedijo a ti mene esi.Jopet te molim postedi me bljuvotina.Fala

    • Filip says:

     Zašto te vređa ono što si ti pisao, a pisao si da ti je deda ubijao Srbe po Srbiji i Bosni i da ti je deda silovao žene po Bosni jer je bio u UDBI. Ja te još nijednom nisam uvredio, samo ponavljam šta si ti pisao. Kako vreme bude odmicalo, tako ću sve da ponavljam šta si pisao. Pozdrav ustašo

 8. deda mraz says:

  Ovaj SLAVKO je tipicni komunisticki potparol pa i budala zna da od 1946 god. Rusi nemaju nikakav uticaj na Balkanu jer ih je komunisticki sljam oterao posto su nas oslobodili od fasista a sepavi austrougarski kaplar je sve slao na goli otok i ovo sto nam se desava samo mozemo nasem komunistickom sljamu zahvaliti i njihovim velikim Nato prijateljima jer nas oni zajedno vec 70 god. unistavaju a nasa usljiva elita iz kruga dvojke nikada nije bila za Ruski uticaj ovde jer ih je Engleski i Americki sljam doveo na vlast i od ubistva kralja oni nas zajedno unistavaju.

  • SLAVKO-KNIN says:

   A Milosevic?????Preko njega su Rusi obavili devedesetije ono sta njesu mogli za vrjeme tog colavog.I danas Ruska agentura pokusava kociti Srbiju na putu prema Zapadu.Nece im uspjeti dzabe im je sve.Srbija ce biti clan NATO.Vjerovatno nikad necemo biti clan EU zbog Rusko Ljemacke ljubavne veze.Ali ocemo biti clan NATO iljadu posto jer u NATO nema te Rusko Ljemacke ljubavne veze.Tamo nas nemogu blokirati.

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kralj Aleksandar je najveca licnost u istoriji Srpstva.Da njega nije bilo ustase bi davno procerale Srbe iz Krajine.On je stvaranjem drzave SHS ipak sprjecijo stvaranje ustaske drzave.Vi koji pljujete Kralja Aleksandra ste istomisljenici sa ustasama.Ni vama ki ni ustasama nije odgovarala Jugoslavija.Vi ste celi praviti Veliku Srbiju ali bez Srpskije teritorija u Krajini.To ste namjenili ustasama predati jos tad.Kralj Aleksandar nije cijo praviti Veliku Srbiju jer je zna da ce van te Velike Srbije ostati cirka milijon i osamsto iljada Srba bas sa prostora danasnje Hrvatske.Zato je napravijo drzavu SHS da bi sve Srpske teritorije stavijo pod jedan krov.On je veliki cojek najveci kojeg smo ikad imali.

 9. Jovo Veselinovic says:

  Slavko Srbija se Rusi Sto Crvene Ustase Vladaju u Begradu Sa Srbima i Srpskom Zemljom a to su sns srs i sps ivica dacic koji vladadaju 80 godina u beogradu nijedan Srbin nema u stranci sps samo su tamo poslusnici titini i unuk titin joza oni su izrucili Srbe u hag koji su branili Srbe od bele alkaide a to je naj veci borac PREDSEDNIK RADOVAN KARADZIC I RATKO MLADIC prodali su ih titini poslusnici u BEOGRADU da nisu Ratka Mladica izrucili u hag, nikada crvena ruka i izdajnici nebi vladali u Beogradu ni u Srpskoj Republici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *