ШОКАНТАН ПЛАН Ангеле Меркел за мигрантску кризу

ŠOKANTAN PLAN Angele Merkel za migrantsku krizu

11 februara 2017

angela-merkel-nato 65

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponudiće migrantima gotovinu u višemilionskim iznosima da se vrate kući, ne bi li utišala kritike zbog politike „otvorenih vrata“ u godini kada će Nemci ponovo izaći na birališta, pišu danas britanski mediji.

Merkelova je dogovorila paket mera da ubrza proces deportacije oko 450.000 migranata, kojima je odbijen zahtev za azil. Ovaj kontroverzni plan predviđa sumu od 76 miliona dolara koja će biti ponuđena migrantima da napuste Nemačku dobrovoljno.

Dogovor je postignut sa 16 regionalih vlada koje će biti zadužene za organizaciju deportacije, dok će prema palanu, u Berlinu biti otvorena kancelarija koja će radi na koordinaciji masovnih deportacija.

– Mi se u velikoj meri oslanjamo na dobrovoljne odlaske, ali znamo da to neće biti održivo ako ljudi znaju da ne postoji obaveza povratak u svoju zemlju ikada – rekla je Merkelova.

Planiranim reformama, biće smanjena novčana pomoć koju primaju određeene kategorije migranata. Tako, će na primer biti smanjena primanja na ime dodtka za dete za migrante čija se deca trenutno nalaze u nekoj drugoj zemlji.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Nemačkoj i širom Evrope osudile su ovaj plan kancelarke, a mediji prenose da su u Briselu izuzetno zabrinuti zbog ovih mera i stahuju da Nemačka okreće leđa izbeglicama.

Sa druge strane, mnogi ovaj potez Angele Merkel vide kao očajnički pokušaj da pridobije podršku birača uoči izbora u septembru, jer upravo zbog otvaranja granica i velikog priliva migranata u prethodnoj godini, Merkelova je izgubila jedna deo podrške birača, iako je i dalje prema anketama najpopularniji političar u Nemačkoj. Paralelno sa padom podrške Merklovoj, rasla je podrška desničarskim i ultradesničarskim organizacijama kao što su Alternativa za Nemačku (AfD) i Pegida koji svoji retoriku i politiku baziraju na izrazitim antimigrantskim stavovima.

Od 170.000 zahteva za azil koji su odbačeni prošle godine, 55.000 migranata odlučio da dobrovoljno napuste Nemačku, a 26,000 je vraćeno u zemlje iz kojih su došli.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *