ШОКАНТАН ПОТЕЗ ИЗРАЕЛАЦА! ПОКАЈАЛИ СЕ: Нетањаху јавно признао…

ŠOKANTAN POTEZ IZRAELACA! POKAJALI SE: Netanjahu javno priznao…

27 septembra 2018

Incident sa avionom Il-20 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koji je oboren iznad Sredozemnog mora, mogao bi dovesti do „ozbiljnijih posledica“, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

„Rušenje ruskog aviona moglo bi da dovede do daleko ozbiljnijih posledica“, rekao je Netanijahu, prenosi izraelski radio „Kan“. Netanijahu nije precizirao šta tačno podrazumeva pod tim rečima.

Premijer je takođe istakao da će Izrael nastaviti da se suprotstavlja jačanju vojnog prisustva Irana u Siriji i da planira da očuva dijalog sa Moskvom.On je dodao da je na sastanku sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, razmatrao isporuku ruskih raketnih sistema S-300 Siriji.

„To su veoma ozbiljna pitanja za bezbednost Izraela u kontekstu nedavnih događaja“, rekao je premijer.

Netanijahu je potvrdio da su se neka od pitanja koja su pokrenuta tokom razgovora sa Trampom odnosila na isporuke S-300 Sirijcima, ali je odbio da precizira šta je tačno tražio od predsednika Trampa, ističe radio.

Incident sa Il-20

Ruski avion Il-20, koji se nalazio na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora, oboren je 17. septembra dok se vraćao u vazdušnu bazu Hmejmim. Istovremeno su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji. Pri tome je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Izrael obavestio rusku stranu o ovom vazdušnom napadu samo minut pre nego što je on počeo. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su izraelski piloti, koristeći ruski avion kao štit, izložili Il-20 napadu protivvazdušne odbrane Sirije. Ruski avion je pogođen raketom sistema S-200. Poginulo je petnaest ruskih vojnika.

Izraelci osporavaju izjave Moskve prema kojima su izraelski bombarderi F-16 iskoristili Il-20 kao štit za još jedan napad na Siriju i faktički ga izložili paljbi sirijske protivvazdušne odbrane. Tel Aviv tvrdi da su sredstva PVO pucala „nasumično i neadekvatno“, ne vodeći računa da li u zoni dejstava ima ruskih aviona. Prema izraelskim podacima, u vreme obaranja Il-20, četiri F-16 već su bila u vazdušnom prostoru svoje zemlje.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 24. septembra objavio o merama za povećanje bezbednosti ruskih vojnika u Siriji kao odgovor na obaranje Il-20, a Rusija smatra da je za taj incident odgovoran Izrael. Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom predsednika, Moskva će opremiti komandne punktove sirijske protivvazdušne odbrane automatizovanim sistemima za kontrolu, koje imaju samo Oružane snage Rusije, a takođe će izvršiti elektronsko potiskivanje satelitske navigacije, avionskih radara i sistema veze ratnog vazduhoplovstva koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji. Što je najvažnije, u naredne dve nedelje će Siriji predati sistem S-300.

Ministar je istakao da je Rusija 2013. godine na zahtev Izraela obustavila isporuke S-300 u Siriju, ali sada se situacija promenila i to ne krivicom Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Čifuti se pokajali??????????? Hahahahahahahahahahaha..................! N I K A D A !

 2. Miraš says:

  Netanijahu, prošo je voz za taj dijalog sa Moskvom, zaslugom tvog Izraela. Koliko daleko je otišao Izrael. Više od dve godine Netanijahu je vodio dijalog sa Moskvom, da bi Izrael sada pokazao Rusima podlo i neprijateljsko lice. Na osnovu takvog truda Izraela i zaslugom Izraela Rusi više nemaju prostora za igrice hoću-neću, zato i isporučuju S-300 Siriji. . ... Napadi SAD i NATO sa lažnim optužbama da Sirija vrši hemijske napade, zatim da bi se zaštitili civili imaju uvek dvostruki cilj: 1) suverena država Sirija da slabi i da počnu da se smanjuju njene slobodne teritorije koje inače rastu i 2) ruske vojne baze da se oteraju iz Sirije, to isto misle i o iranskoj prisutnosti u Siriji. Prošli put u aprilu ove godine kada je napad izvršila trojna NATO koalicija cilj je bila i ruska baza Tartus. Tada su ruski brodovi isplovili iz luke zauzeli borbeni raspored, data im je komanda tipa Streljba, itd. Nisu mi poznati detalji šta još su im Rusi pokazali na otvorenom moru, ali nisu se usudili da napadnu ruske brodove. Taj plan je propao. ... Sada su okupljeni brodovi i avioni imali trostruko veći broj raketa nego u aprilu, a razni nosači raketa i dalje su se okupljali. Šta su planirali sada? Izraelski napad sa obaranjem ruskog izvidjačkog aviona mislim da ne treba gledati kao izolovan napad. Kakav plan su imali Izrael i SAD nakon obaranja baš izvidjačkog rukog aviona? Zašto on nije stupio na scenu? Šta ga je konkretno sprečilo??? ... Zavaravanje je priča da je to bio samo incident, a tako se nastupa sa ciljem da se napravi prostor za novu i sličnu podlost. Zato bi Izrael odnose sa Moskvom da vrati u prethodno stanje, da opet razgovaraju i pregovaraju te kao ranije onako u "prijateljskom" ambijentu da ponovo udari nož u ledja Rusima. Izrael hoće bis - bis u kom će da pada još ruskih glava što bi šokiralo rusku javnost. U tom slučaju svi od Tel Aviva do Vašingtona zadovoljno bi trljali ruke, slatko bi se smejali kako će Rusi sami zatvoriti svoje baze.

  • Miraš says:

   U Tel Avivu, Vašingtonu, Londonu više se igra na to kako iznutra oslabiti i destabilizovati Rusiju i da nezadovoljstvo Rusa po Moskvi radi za Zapad. Puno bi im bilo skuplje da pokušaju da poraze Rusiju direktno na bojnom polju.

  • Milan says:

   O pokajanju Izraela rano je govoriti. Izrael će nastaviti sa svojim napadima na Siriju - to nam upravo govori Netanijahu. Izrael razmišlja kako da i pored S-300 bude uspešan, da li vojna industrija SAD ima nešto što bi sad dobro došlo Izraelu i da li još Trampovih sankcija može da obuzda Moskvu, itd.

 3. milorad says:

  Opet kažem izrael ne treba da se meša u rat u siriji, priče o iranu i hezbolahu su prenaduvane, iran uopšte nema nameru da ratuje sa izraelom njihova glavna meta je S.arabioja i saudi su sigurno GOTOVI zato što su pokrenuli VERSKI rat protiv šiita, iran će im to naplatiti čim bude mogao.Izrael može da obezbedi svoju sigurnost i opstanak samo preko rusije i njenog uticaja medju arappima i ako budu pametno politički odigrali u izraelu, apokalipse u jeriusalimu NEĆE BITI.

 4. Milan says:

  Ima tu još nešto. Pre nekoliko nedelja Izraelska vojska javno je izjavila da je i čemu sve je podržavala 5 terorističko-pobunjeničkih grupa iz Kunejtre i Dare u okviru operacije "Dobar sused". Tako je država Izrael javno priznala da je sponzor terorizma. Ali da li je to sva pomoć Izraela raznim teroristima? Generalni sekretar UN je zadovoljan i zahvalio se što je odložena operacija snaga SAA na Idlib. Tramp se zahvaljuje Siriji Rusiji i Iranu što su odložili operaciju na Idlib. Zapad spašava pripadnike Al Kaide u Idlibu, tačnije rebrandirane grupe koje od nje potiču. U idlibu ih ima , a oko 20.000 i one su najbliže ISIS-u. Sećamo se da je ranije i državni sekretar Keri u pregovorima odbijao da ter. grupe povezane sa Al Kaidom budu označene kao terorističke. Oboreni izvidjački avion Il-20 snimao je tog dana podatke u Idlibu o položaju terorističkih grupa, posebno u gradu Džisr eš Šugur iz kog su najčešće teroristi napadali rusku avio bazu Hmejmim i ostale ciljeve u Siriji. Izraelski avion je oborio Il 20 te da li je zemlja koja sama priznaje da je sponzor terorizma time htela da spasi teroriste u Idlibu, i pomenutu Al Kaidu? Izrael je to mogao da obavi kao zadatak dogovoren sa Vašingtonom. Bez obzira što pre toga objavljeno je da se operacija snaga SAA obustavlja, ali avion je snimio podatke. Da nije oboren snimao bi i dalje takve podatke ... Gde još ima pripadnika Al Kaide? U Iraku ih ima ali se ne zna njihov broj. Tamo su predvidjeni da se bore protiv iranskog prisustva u Iraku. Primećujete li sličnost IZRAEL i AL KAIDA se bore protiv iranskog prisustva! Braća?! Zatim ima ih u Libiji oko 5.000. Od 4.000-6.000 ima ih u Jemenu, a isti takav broj procenjuje se u Somaliji. ... Još se čude zašto Putina nema na ovoj Generalnoj skupštini UN. Taman posla da mu se lično zahvali generalni sekretar UN što je Al Kaida živa i zdrava, isto tako i Tramp, a u Rusiji članovi porodice i prijatelji neka sahranjuju svoje poginule vojnike-oficire i to u komadićima.

 5. Milan says:

  Rusija je odbacila ponudu od izraelske vlade da pošalje delegaciju na visokom nivou u Moskvu posle obaranja IL-20 izviđačkog aviona 17. septembra, pisao je Haarec izraelski list ove nedelje. Harec navodi da je Ruska Federacija odbila ponudu od strane izraelske vlade da pošalje delegaciju na visokom nivou na čelu koje bi bili premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Avigdor Liberman. U vesti se dodaje da je Rusija navodno rekla Izraelu radije da zadrže svoje kontakte na profesionalnom nivou, dodajući da nema potrebe da se pošalje takva delegacija u Moskvu. Odnos Izraela sa Ruskom Federacijom je zategnut od kada je Kremlj našao u postupku istrage da izralske vazdušne snage su odgovorne za obaranje aviona IL-20 u blizini obale Latakije.

  • Sančo Pansa says:

   Milane, sjajni su Vam komentari. Svaka čast! Počinje silazna putanja rusko - izraelkog prijateljstva.Biće potrebne decenije da bi Izrael opet ubijedio Rusiju u "dobre" namjere nakon svega šta su radili prethodnih godina a na šta je Rusija žmurila. Mnogo su se zaglibili u igri zavadi pa vladaj sa svojim Džokerom teroristima i stvaranjem njihovih ratnika ISIS-a, planiranja Islamske države na tuđim teritorijama pod njihovim patronatom. Sada im ne preostaje drugo nego da planiraju atentat na Putina...ili jeftinije rešenje a to je da ga ubijede u prijateljstvo i prihvate igru i plan koji im bude predložio: da se ukupe, i povuku u svoje granice, jer Putin sada više ne može da održi obećanje koje je dao na pitanje: "šta bi uradio ukoliko Iran napadne Izrael? - " Rusija bi stala uz Izrael" Oni su mu na takav odgovor srušili IL20 sa 15članova posade na podao način, u želji da podvale Siriji i izazovu podsmijehe svijeta i ruskih građana u odnosu na Putina i rusku strategiju na BI... Mišljenja sam da su ga ugasili kod Putina i Liberman i Netjanahu i to za sva vremena! Odvratan čin, da se čovjeku smuči! Da su sve svalili na pilote, i ako treba i osudili, iskreno se izvinili i pokjali, pa bi opet trebalo mnogo vremena nekim tamo drugim generacijama da to prevaziđu, ali ovako sav njihov gadluk uz ono što je prethodilo kroz saradnju sa teroristima je prešlo svaku mjeru zdravorazumnog i među neprijateljima a ne prijateljima. Sada ćemo upoznati pravu Putinovu prirodu kad ga prijetelj iznevjeri...Nije davno bilo (prije dva-tri mjeseca) kad je rekao da bi stao na strani Izraela ikoliko bi ih Iran napao, iako sve znamo da Iran nije lud da napada bez razloga bilo koga a tek moćni Izrael čiji je zaštitnik SAD...

 6. Deda Micko says:

  Ovom zlikovcu ce jos dati Nebela zato sto se izvinuo.

 7. Deda Micko says:

  Sta bi, ubio sam 15 Rusa, O I am sorry.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *