ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ – ШТА СЕ ДЕСИЛО? Америчке снаге напуштају Ал Танф и Сирију – РУСИЈА ОСТАЈЕ…

ŠOKANTAN PREOKRET – ŠTA SE DESILO? Američke snage napuštaju Al Tanf i Siriju – RUSIJA OSTAJE…

18 jula 2018

Ruski savetnici koji su u poseti sirijskom glavnom gradu Damasku, tvrde da će se američke snage povući iz Al Tanfa i da će nastojati da se u potpunosti povuku sa severa Sirije (Al Hasaka i Deir ez Zor) u narednih šest meseci.Prema rečima oficira sa sedištem u Damasku, američki predsednik Donald Tramp vrši pritisak na svoju administraciju da odobri već pripremljen plan povlačenja.

Međutim, uprkos Trampovom ograničenom poznavanju spoljne politike i potpune nesvesnosti posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni, on nije pronašao uverljive elemente – kažu izvori, koji su zatražili da ostanu anonimni – u prezentaciji njegove administracije, gde bi američke snage mogle imati koristi od nastavka svog prisustva u takvom neprijateljskom okruženju i bez gubitaka u budućnosti.

Trampov najveći strah je da vidi američke specijalne snage koje su raspoređene na severu Sirije i u Iraku kako se vraćaju u zemlju “u plastičnim vrećama.“ On bi sigurno imao poteškoća da pruži bilo kakvo objašnjenje za američku okupaciju Levanta (Sirija) nakon poraza ISIS-a (grupe “Islamska država“) ili onoga što je preostalo u Siriji i Iraku.

Štaviše, Tramp je primetio da neprijateljstvo protiv njegovih snaga u Iraku raste: iračke snage bezbednosti (Hashd al-Sha’bi) su obećale osvetu SAD-u nakon uništenja njihove komandne i kontrolne pozicije na iračko-sirijskoj granici, od strane nepoznatih aviona (veruje se da su izraelski), sa posebnim naređenjima da stanu i unište terorističke grupe ISIS-a koje prelaze u Irak.

Izvori smatraju da predsednik Tramp nije spreman – uprkos njegovoj strastvenoj podršci Izrelu – da vidi kako američke snage plaćaju cenu igre koju je Izrael odlično igrao decenijama.

Ruski izvori koji su uključeni u pripremu samita između Putina i Trampa, veruju da je ruski predsednik ponudio dovoljno argumenata američkom predsedniku da napusti Levant pre nego što SAD upadnu u sirijsko-iračku močvaru.

Ključ za postizanje ovog cilja je da Tramp ima dovoljno elemenata da garantuje sigurnost Izraela – po njegovom mišljenju – bez iranskih ili snaga Hezbolaha raspoređenih na liniji razvajanja iz 1974. godine. Ali naravno, Rusija ne može ponuditi nikakvu garanciju da Sirija neće tražiti nazad okupiranu teritoriju na Golanskoj visoravni.

U stvari, Damask nije zabrinut sa ponudama bilo kakve garancije Izraelu. Ipak, pošto centralnoj vladi nisu potrebne strane jedinice raspoređene u zemlji nakon što se oslobodi sva sirijska teritorija koja je okupirana posle 2011. godine (uključujući i sever), sirijski predsednik Bašar al Asad može garantovati kontrolu nad sirijskom vojskom širom zemlje.

Jedini izuzetak ostaje na granici između Libana i Sirije, gde je potrebna bliska saradnja sa de fakto silama na terenu sa obe strane kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja i prolaz džihadista preko granica.

Rusi smatraju da su SAD i Izrael prihvatili poraz zacrtanog cilja “promene režima“ u Siriji i da je ovaj neuspešni pokušaj, nakon više od 7 godina rata, ojačao “Osu otpora“ uprkos milijardama dolara uloženih u odvajanje Sirije od ove “ose.“

Štaviše, poznato je da je Obamina administracija bila ta koja je omogućila ISIS-u da raste bez blagovremene intervencije za zaustavljanje toga, kreirajući lokalnu silu, u Iraku koji je neprijateljski nastrojen prema SAD.

Američki establišbment strahuje da će njihovo prisustvo u Siriji na granicama sa Irakom stvoriti veću štetu odnosu Amerike i Iraka, koji je još uvek “pod kontrolom“ premijera Hajdara Abadija. Pretnja koju je Kataeb-Hizballah Irak pokrenuo protiv američkih snaga i koju je pomenuo libanski lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasarlah, stvorila je ozbiljnu zabrinutost među američkim vojnim osobljem i unutar političkog rukovodstva, čiji je cilj izbegavanje iskustva iz perioda od 2003-2011. godine (kada su napadnuti i od Sunita i Šiita tokom američke okupacije Iraka).

Sa druge strane, američki establišment traži od Rusije podršku za inicijativu “posao veka“ koja se odnosi na Palestince. Rusija veruje da je ovo američko-izraelski manevar za zamenu Sirije sa Palestinom, i da je to nerealno.

Rusija nema moć nad Palestincima da nametne dogovor. Štaviše, ako Rusi rasporede redovne snage u Siriji i izvade Asada iz “Ose,“ Rusi će držati mrtvu kartu. Značaj Sirije su njene granice sa Izraelom, njene veze sa Palestincima i sa Irakom i Hezbolahom. Ako bi Rusija oduzela taj privilegovani položaj Sirije na Bliskom istoku, Moskva bi kontrolisala zemlju bez moći.

I SAD i Rusija znaju da Tramp nestrpljivo čeka da se njegov establišment složi sa povlačenjem njihovih snaga iz Sirije. Stoga, nema potrebe za bilo kakvim ustupcima koje Rusije ne može da ispuni.

Moskva želi da održi dobre odnose sa Vašingtonom – što su mnogi ruski zvaničnici preneli i Damasku i Teheranu. Štaviše, Rusija i SAD su svesne da sirijske i iračke snage otpora treba samo jedan cilj da slede u narednim godinama: napad na američke snage.

Webtribune.rs

KOMENTARI10 komentara

 1. Miraš says:

  IRAN NEĆE NAPUSTITI SIRIJU SVE DOK IZRAEL NE NAPUSTI OKUPIRANU GOLANSKU VISORAVAN. - Kroz medije bilo je mnogo špekulacija i komentara o navodno "pozitivnom" i "tajnom sporazumu" izmedju ruskog predsednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na sastanku prošle nedelje u Moskvi. Izraelski mediji nazivali su posetu "uspešnom" kao i druge nedavne posete (tri u poslednjih 6 meseci). Medjutim ruski izvori govorili su suprotno. Vladimir Putin na tom sastanku jeste bio uobičajeno učtiv i ljubazan. Uvažio je liniju razgraničenja iz 1974 godine izmedju Sirije i okupirane Golanske visoravni, a inače vlada u Damasku tu liniju razgraničenja poštuje već više od 40 godina. Putin je čak rekao i da razume izraelsku zabrinutost zbog vojnog prisustva Irana u Siriji. Ali Putin je rekao gostu da će bilo kakva rasprava o prisustvu Irana u Siriji biti odložena sve dok ne bude poražen terorizam u Siriji i to na celoj teritoriji Sirije. Rekao je i sledeće: AKO SE TERORISTI KRIJU NA PROSTORU KOJI KONTROLIŠE IZRAEL (OKUPIRANA GOLANSKA VISORAVAN) MI (RUSIJA I SAVEZNICI) ĆEMO IH UNIŠTITI JEDNO PO JEDNO. Putin je podsetio Netanjahua da savezničke snage se bore rame uz rame sa ruskim trupama na teritoriji Sirije. Zato Moskva nije u poziciji da pita saveznike Damaska da zadovolje zahteve Izraela pogotovo kada se zna da je Tel Aviv pomagao "Al Kaidu" i druge džihadiste sa ciljem promene režima u Siriji. U vezi Netanjahu-a je jasno da on nije "zlatni dečak" Putina, on prvenstveno računa sa bliskim odnosima SAD-Izrael i na važnost i značaj Izraela u SAD. Izrael zna da je izgubio rat protiv Asada te sada pokušava da dobije bar najmanju moguću štetu na izlasku iz rata. Netanjahu može da se oslanja na izjavu Trampa i Putina sa samita u Helsinkiju o poštovanje linije razgraničenja iz 1974 godine. Medjutim stav sirijske vlade je drugačiji i njena poruka je vrlo jasna: IRAN NEĆE NAPUSTITI SIRIJU SVE DOK IZRAEL NE NAPUSTI OKUPIRANU GOLANSKU VISORAVAN. Uostalom sirijska vlada je donela odluku o oslobadjanju Sirije ne čekajući taj samit u Helsinkiju. Izrael će nesumnjivo nastaviti da napada Hezbolah i iranske snage prisutne u Siriji. Sukob izmedju Izraela i "ose otpora" tek će da udje u novu fazu. Zahtevi upućeni Iranu "samo idite" iz Sirije neće biti prihvaćeni u Teheranu jer Iran je jedan od pobednika u sirijskom ratu. Pitanje Golanske visoravni će tek rasti kao uslov koji će Damask i Teheran postavljati Izraelu.

  • Miraš says:

   Kao što piše u gornjem tekstu Tramp ima ozbiljne razloge za povlačenje američkih trupa iz Sirije. Ali nakon američkog povlačenja sigurno je da će u Siriji ostati ne samo ruske snage, nego i iranske snage. Nema zdrave logike da tako brzo napuste Siriju koja je preživela strahovit rat i agresiju sa učešćem tako puno stranih plaćenika. Na šta bi to ličilo ako brzo odu? To bi bilo kao da pozivaju sponzore terorizma i teroriste da ponovo krenu. Neće biti naivni i to po narudžbini Izraela.

 2. Miraš says:

  Danas su takodje vidna napredovanja u oslobadjanju zapadnog dela pokrajine Dara. Danas su oslobodili mesta: Tell al-Mal, al-Mal, Tell Aqraba, Aqraba, Nimr, Tell Mahas. Takodje snage SAA preuzele su veći grad Džasim (preko 37.000 stanovnika9, on se ranije pominjao da je prihvatio program pomirenja. Danas su počela bombardovanja grada Newa koji se nalazi južnije i ima oko 60.000 stanovnika. Ranije taj grad je odbacio program pomirenja vlade, ali praktično on je sada jedino preostalo veće uporište "zelenih" terorista u zapadnoj Dari. Njihov otpor nema više svrhe te se pretpostavlja da će se i oni ubrzo predati. Izgleda zasad tako da će najpre osloboditi celu pokrajinu Dara, pa Kunejtru. Na kraju da li će pretresti i bafer zonu bez obzira na pretnje Izraela, ipak u njoj ima 30-tak manjih mesta. Moraju tako da napreduju u trakama te deo po deo prema zapadu, da im izraelske snage ne pokvare na kraju ovu dosta uspešnu ofanzivu.

  • goran says:

   Izrael ce bombardovati ponovo Siriju i to ne jednom vec stotinu puta, Rusi ce se ponovo praviti da ne vide, kao i Amerikanci. Covek treba da je slep pa da ne vidi ko je reziser cele situacije.

   • Miraš says:

    U japanskom filmu Rašomon lepo je prikazano kako isti dogadjaj više svedoka prikazuje sasvim različito. Kad se (i ako se) američke snage snage konačno povuku iz Sirije, e tek tada će biti interesantno uporediti šta će se dešavati sa avionskim napadima Izraela u odnosu na period dok su bile prisutne američke snage. U ovom periodu ne potpunog ali prilično jasnog poraza većine terorističkih snaga u Siriji Izrael računa na novu vrstu i to otvorenog rata protiv Sirije. U tom ratu najznačajnije i najveće učešće ali i teret podnele bi Američke snage. Pored dosadašnjih terorista nn porekla država SAD bi se tada prikazala kao otvoreni i jasan agresar na Siriju. Dosad je rat protiv Sirije hibridno vodjen te su teroristi raznih vrsta i iz raznih država širom sveta bili jedini vidljiv agresor na Siriju,što je državama koje su bile sponzori terorizma odgovaralo da kriju svoju agresiju na Siriju. Mogu čak i da pravdaju da to nije zvaničan stav države, nego da su to nekakve ekstremne snage koje se otimaju kontroli. Ali Izrael prilikom svih dosadašnjih napada jeste se pokazao kao otvoreni agresor na državu Siriju. Stvar je u tome - druge države da li će se usuditi da predju Rubikon kao Izrael. Ako bi to uradile veoma mnogo rizikuju, te Izrael nameće ozbiljnu zamku svojim saveznicima u ratu protiv Sirije.

   • Miraš says:

    Rat u Siriji branioci Sirije drže na nivou borbe protiv teroizma, i ne dozvoljavaju da se on proširi na otvoreni sukob još i sa susednim državama kao što je Izrael niti na otvoreni sukob sa državom SAD. Zasad je tako dok se u potpunosti ne oslobode terorista. Naprimer Sirija bi mogla sa svoje strane da prihvati sukob sa SAD i da napadne neku od američkih baza koje su ilegalno prisutne u Siriji. Ali uradiće to u momentu kada njoj to odgovara i kad je sigurna da može i da završi takav posao, a ne da bi se naivno uvukla i to u nevreme u još veći rat. Odgovora sirijske PVO na dosadašnje izraelske napade je bilo tek sa ciljem da ih odvraćaju. Jasno je da nije bilo najsnažnijih mogućih odgovora da ne bi prouzrokovali pored rata sa teroristima koji je u toku još i rat sa Izraelom. U pretpostavljeni novi i otvoreni sukob Izrael-Sirija ubrzo bi mogla da se uključi Amerika navodno štiteći Izrael. Bar mi znamo šta su operacije pod lažnom zastavom i propagandno obmanjivanje celokupne svetske javnosti!!! Amerikanci ma koliko da podržavaju Izrael ipak neće toliko podmetnuti svoja ledja. Ako nema terorista onda ne mogu napade na SAA više da pravdaju ni slučajnom greškom, kao što su dosad radili. Puno rizikuju, a znamo ih već da im najviše odgovara da za njih gine neko drugi.

   • Miraš says:

    Snage SAA su dužne da brane i oslobadjaju ne samo teritoriju nego i stanovništvo Sirije. Posebno je gadno što teroristi su se infiltrirali u naseljena mesta te štite sebe koristeći civile. Napadi na njihova uporišta ugrožavaju i civile. Tada civilne žrtve nažalost ne mogu da se izbegnu jer ne mogu teroriste drugačije da primoraju na kapitulaciju ili da ih oteraju. Nažalost tako je, ovo je veoma prljav rat. Procene su da je dosad poginulo oko milion Sirijaca i više miliona je raseljeno. Ako SAA i njeni saveznici naivno prihvate još i rat sa armijama drugih država koliko će još Sirijaca poginuti, a tek koliko će ih se raseliti. U ovoj fazi ratovanja biraju izmedju dva zla manje.

 3. smerč says:

  Nema svrhe više da ostanu jer su njihovi punoglavci potučeni potpuno. Ili možda da ostani i da se igraju u pesku sa koficom i grabuljicama...

 4. Miraš says:

  Važna napomena: U pokrajini Hasaka (severoistok Sirije) ne lete sirijski i ruski avioni i helikpteri, nego samo letelice američke koalicije. Pitam se da li je ovakvih padova možda bilo i ranije (bar zbog kvara letilica), pa da su to prikrivali. Naime ovo je vest: AMERIČKA KOALICIJA POKUŠALA DA SAKRIJE GUBITAK: Oboren im avion u Siriji (VIDEO)- 18.07.2018 Slavlje pobunjenika se pretvorilo u razočarenje, a onda je krenulo brisanje videa sa interneta. Pobunjenici iz provincije Al Hasaka juče su objavili snimak delova oborenog aviona uz tvrdnje da pripada ili sirijskoj, ili ruskoj avijaciji. Avion pao na 15 kilometara južno od grada Al Šadadi u južnom delu pokrajine Al Hasaka. Eksplozija u trenutku pada čula se veoma daleko, pa su pobunjenici otišli na lice mesta i napravili video snimak. Ubrzo su ga okačili na zvanični sajt jedne od pobunjeničkih Sirijskih Demokratskih Snaga uz veliko likovanje. Nije prošlo mnogo vremena, a snimak su uklonili jer se utvrdilo da avion koji je pao pripada američkoj koaliciji. Na njihovu veliku žalost, snimak su sačuvali novinari..."

 5. Miraš says:

  Ista vest objavljena je u poznatom libanskom mediju juče ovako: Jedan nepoznat ratni avion srušio se u južnom delu pokrajine Hasaka, danas, lokalni aktivisti su prijavili večeras. Prema izveštajima, nepoznati ratni avion srušio se oko 15 km južno od grada Al-Šadadi, što je imalo za rezultat snažnu eksploziju. Izveštaji su tvrdili da ratni avion verovatno pripada Američkoj koaliciji, ali je rano još reći. Fotografije koje prikazuju ostatke aviona nakon nesreće objavljene su od strane lokalnih aktivista ove večeri; tip aviona zasad se nije mogao utvrditi. Grad Al Šadadi trenutno je pod kontrolom SAD koje podržavaju SDF; prethodno je bio okupiran od strane ISIS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *