ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ – СВЕТСКА ЈАВНОСТ У ЧУДУ: Масакр на пијаци починила УКРАЈИНА

ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ – СВЕТСКА ЈАВНОСТ У ЧУДУ: Масакр на пијаци починила УКРАЈИНА

20 септембра 2023

Њујорк тајмс објавио да подаци с којима располажу указују на то да је за масакр на пијаци у Kостјантиновки крива Украјина, а не Русија.

Индеx.хр подсећа да је ракетни напад на тај град на истоку Украјине био један од најсмртоноснијих у последњих неколико месеци. Убијено је најмање 15 цивила, а више од 30 их је рањено. Ракета је погодила пијацу, а комади метала којима је била напуњена бојева глава пробијали су прозоре и зидове. Неке жртве су рањене до непрепознатљивости.Мање од два сата након напада украјински председник Володимир Зеленски окривио је руске „терористе“ за напад, а многи су медији следили тај пример.

Међутим, истрага Њујорк тајмса, који је прикупио и анализирао фрагменте пројектила, сателитске снимке, исказе сведока и објаве на друштвеним мрежама, снажно сугерише да је катастрофални удар био резултат залутале украјинске ракете противваздушне одбране испаљене из система „Бук“.

Стручњаци за противваздушну одбрану су том листу објаснили да ракете попут оне која је погодила пијацу могу да скрену с курса из разних разлога, укључујући електронски квар или „перају“ за навођење која је оштећена или одсечена у тренутку лансирања.

Такође, наводи се да је на локалном Телеграм каналу извештавано о украјинској артиљеријској ватри из града само пар минута пре удара на пијацу.

Портпарол украјинских оружаних снага рекао је да безбедносна служба те земље истражује инцидент и према националном закону не може даље да је коментарише.

Украјинске власти најпре су, како пише Њујорк тајмс, најпре покушале да спреч новинаре тог листа да приступе крхотинама пројектила и подручју удара непосредно након удара. Али, новинари су на крају успели да дођу на место догађаја, испитају сведоке и покупе остатке коришћеног оружја.

Затим, снимци безбедносних камера показују да је пројектил долетео у Kостјантиновку из смера територије под контролом Украјине, а не иза руских линија.

Док се чује звук пројектила који се приближава, чини се да најмање четири пешака истовремено окрећу главе према надолазећем звуку. Окренути су према камери – у смеру територије под контролом Украјине. Неколико тренутака пре него што удари, видљив је одраз пројектила на крововима два паркирана аутомобила, показујући да путује са северозапада.

Бојева глава пројектила детонира неколико метара изнад тла непосредно пре удара, разбацујући металне фрагменте. Настали кратер и оштећење које се протеже од тачке детонације у складу су с пројектилом који долази са северозападне руте, рекао је за Тајмс стручњак за експлозиве.

Докази које је прикупио Њујорк тајмс такође показују да је неколико минута пре удара украјинска војска лансирала две ракете земља-ваздух према руским положајима из града Дружкивке, 16 километара северозападно од Kостјантиновке.

Наводи се и да су новинари били су у граду Дружкивка када су чули испаљивање пројектила у 14 сати, након чега је уследило друго испаљивање, неколико минута касније. Игром случаја, један члан Тајмсовог тима је гласовном поруком снимио прво лансирање.

Становници Дружкивке такође су јавили о лансирању у то време на локалном Телеграм каналу. „Још један“, стајало је у објави у 14:03, мислећи на друго лансирање пројектила.

Мештани у близини испаљивања описали су их као „ненормално гласне“ – гласније од звукова рата на које су навикли – што је у складу с изјавама сведока ранијих испаљивања ракета из „Бука“.

Тајминг тих лансирања је у складу с временским оквиром за пројектил који је погодио пијацу у Kостјантиновки, око 14:04 по локалном времену.

Осим тога, два сведока која су разговарала с Тајмсом екла су да су видели како су пројектили испаљени из Дружкивке у смеру руске линије фронта отприлике у време удара, а један од њих рекао је да је видео пројектиле како иду у смеру Kостјантиновке.

Украјински војник стациониран у Дружкивки, под условом анонимности, такође је рекао да је чуо два испаљивања пројектила отприлике у исто време.

Један од сведока такође је рекао да су пројектили испаљени с поља на периферији града, места за које становници кажу да га користи украјинска војска и с којег су раније видели пројектиле ПВО.

Новинари који су посетили то место су у више наврата видели знакове да га је недавно користила војска, укључујући ровове, јаме за смеће и широке гусенице конзистентне с великим војним возилом.

Још један кључни показатељ су трагови пламена,нађени наместу лансирања, навео је Њујорк тајмс.

Доказ да нису Руси је и то што је Украјина тврдила да је руска војска гађала пијацу са С-300, али пројектил С-300 носи другачију бојеву главу од оне која је експлодирала у Kостјантиновки.

Металне фасаде зграда које су биле најближе експлозији биле су пробушене стотинама квадратних или правоуганих рупа, веројатно направљених коцкастим предметима.

Обими рупа – и фрагмената пронађених на месту догађаја – конзистентне су по величини и облику с једним оружјем: пројектилом 9М38, који испаљује мобилно противваздушно “Бук”, а познато је да Украјина користи систем “Бук”, као и Русија.

Исто тако, два независна војна стручњака за уништавање бомби, који су тражили да остану анонимни како би могли искрено да говоре, дошли су до истог закључка и рекли да фрагменти и оштећења на месту удара највише одговарају 9М38.

KOMENTARI6 коментара

 1. EkRostand says:

  Šta je amerikenjska gomna,ne pale više krvavi štosevi tipa Markale?Znamo i zašto,protiv sebe imate ravnopravnog protivnika koji će vas konačno naučiti pameti.

 2. radmila says:

  Smjesno je to da se cude. Normalan svijet zna od samog pocetka da je to ukrajinsko maslo.

  • Ficko says:

   Uostalom i ovo je indirektan dokaz ko je napravio masakr na Markalama. A sad Hil kaže kako Srbi treba da nađu svoj put. Pa stvarno nema kraja američkom cinizmu.

 3. Petar Kotromanjić says:

  Pa eto. Dosao zelenom kraj I bas sada se objavljuju podaci kada su svi u UN. Pre toga onaj ljigavi saliva I kinez se sreli na Malti. Nema koecidencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u