ШОКАНТАН ПУТИНОВ ЗАОКРЕТ ПРЕМА ЈЕРМЕНИЈИ: Москва прави војни блок са Азербејџаном – ГЕНЕРАЛИ НАТО У НЕВЕРИЦИ

ŠOKANTAN PUTINOV ZAOKRET PREMA JERMENIJI: Moskva pravi vojni blok sa Azerbejdžanom – GENERALI NATO U NEVERICI

11 septembra 2018

Obelodanjeno je da Azerbejdžan, bivša sovjetska republika u južnom Kavkazu, namerava da se pridruži ODKB Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO – vojni blok bivših sovjetskih republika). ODKB se na Zapadu naziva istočni NATO. Takođe je rečeno da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kolega iz Azerbejdžana Ilham Alijev navodno zaključili tajni dogovor na ovu temu.

Prema uslovima tajnog dogovora, Azerbejdžan se pridružuje CSTO-u kao posmatrač, a Moskva koristi svoj uticaj na Jermeniju kako bi pomogla Azerbejdžanu da povrati kontrolu nad pet od sedam oblasti u blizini Nagorno-Karabaha. Trenutno su ovi regioni okupirani od strane jermenske vojske.Postoji veoma važan detalj u ovoj priči: predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana nisu odbacili medijske izveštaje o mogućnosti da se Baku pridruži CSTO-u.

Hikmet Hadžijev, zvanični portparol ministarstva, samo je odbio da komentariše ove informacije. Kao što je poznato, fraza “bez komentara“ u diplomatskom jeziku najčešće znači da će informanije verovatno biti istinite, ali se zvaničnici odlučuju da ne komentarišu tu temu.

“U ovom trenutku, nemamo dodatnih komentara u vezi sa ovim pitanjem,“ rekao je Hadžijev na brifingu u Bakuu u Azerbejdžanu. Dalje, zvaničnik je rekao da Jermenija ne bi mogla da stavi veto na članstvo Azerbejdžana u organizaciji. “Jermenija nije jedini član CSTO-a, postoje i drugi članovi ove organizacije,“ izjavio je azerbejdžanski diplomata.

U međuvremenu, Jermenija ne skriva zabrinutost zbog mogućeg ulaska Azerbejdžana u ODKB. Vršilac dužnosti portparola Ministarstva spoljnih poslova, Ana Nagdaljan, je rekla: “Razmatra se mogućnost da se Azerbejdžan priključi ODKB na nivou ekspertske zajednice, ali zvanični stav Ministarstva spoljnih poslova je sledeći: Jermenija će iskoristiti pravo veta.“

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog azerbejdžanskog kolege Ilhama Alijeva, koji je održan u subotu 1. septembra u Sočiju, dodao je još ulja na vatru. To su bili razgovori licem u lice, tako da niko ne zna o čemu su ova dva predsednika razgovarala iza zatvorenih vrata.

Međutim, iz izjave Ilhama Alijeva odmah nakon sastanaka je postalo jasno da je jedna od glavnih tema sastanka bila problem konflikta u Nagorno-Karabahu. Predsednik Azerbejdžana je ponovio da bi jermenska vojska trebalo da napusti sedam oblasti u blizini Nagorno-Karabaha.

Još uvek nije jasno da li je Vladimir Putin pristao da pomogne Azerbejdžanu u tome da povrati kontrolu nad tim oblastima. Međutim, moguće je da su Putin i Alijev zaključili sporazum “ODKB u zamenu za teritorije.“

Možda ćemo uskoro biti svedoci istorijskog momenta, kada se Azerbejdžan pridruži ODKB kao posmatrač, a Jermenija ne postavi nikakve prepreke pod pritiskom Moskve da vrati pet od sedam okupiranih teritorija.

Međutim, problem je što Organizacija Dogovora o kolektivnoj bezbednosti ne predviđa takav entitet kao “zemlju posmatrača u organizaciji,“ iako nije teško postaviti takav mehanizam.

Azerbejdžan, koji je član međunarodnog Pokreta nesvrstanih, poput Turkmenistana i Uzbekistana, pozicionira se kao zemlja koja se pridržava neutralnog statusa. Drugim rečima, ova zemlja odbija da ulazi u vojne blokove, uključujući NATO, i isključuje raspoređivanje stranih vojnih baza, uključujući i ruske, na svojoj teritoriji.

CSTO je čisto vojna organizacija. Ako se Azerbejdžan pridruži ovoj organizaciji, čak i kao posmatrač, to bi značilo da će zemlja prekršiti politiku neutralnosti u spoljnoj politici.

Azerbejdžan je takođe podneo zahtev za pridruživanje još jednom regionalom udruženju – Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO). Baku je već dobio status “partnerske zemlje za dijalog“ u ovoj inicijativi. Iako SCO, za razliku od CSTO-a, nije vojna organizacija, članstvo u njoj je suprotno konceptu neutralne spoljne politike zemlje. U svetlu trenutnog pogoršanja odnosa sa Vašingtonom, SCO postaje struktura protivteže ofanzivnoj spoljnoj policici SAD-a.

Ukratko, poruka Moskve Jermeniji je jednostavna: Ako Jerevan nastavi svoju politiku približavanja NATO-u, Kremlj će otežati svoj stav prema Jermeniji i, vrlo verovatno, ponovo preispitati pitanje za povratak nekih teritorija u blizini Nagorno-Karabaha Azerbejdžanu.

Webtribune.rs

KOMENTARI7 komentara

 1. Deda Micko says:

  Virus sizofrenije preneo se sa Erdogana na Putina. Dva bolesnika.

  • Sasulja says:

   Gorane,to je za tebe astronomija,da bi bilo sta razumeo.

 2. Deda Micko says:

  Putin’s maternal grandfather was a Jew involved in the bolshevik revolution, his paternal grandfather worked all his life as the chef of Lenin and Stalin. His paternal grandfather, Spiridon Ivanovich Putin (1879–1965), was employed at Vladimir Lenin‘s dacha at Gorki as a cook, and after Lenin’s death in 1924, he continued to work for Lenin’s wife, Nadezhda Krupskaya. He would later cook for Joseph Stalinwhen the Soviet leader visited one of his dachas in the Moscow region. Spiridon later was employed at a dacha belonging to the Moscow City Committee of the Communist Party of the Soviet Union, at which the young Putin would visit him. His other grandfather was a jew from a Ukranian village and a bolshevik activist. Putin was put into power by the Federation Of Jewish Organizations In Russia. The Jewish Chairman of this organization Abramovich stated in a 2005 interview that Putin could obtain Israeli citizenship if he wanted as an ethnic Jew. And that his mother was a Jew Shelomova. This makes Putin full Jewish by Jewish law. Putin traces his earliest connection to Judaism back to his early childhood in Leningrad, now St. Petersburg, when he befriended a Jewish family that lived in his apartment block. In his 2000 autobiography, Putin wrote that the unnamed family loved him and that he used to seek its company. “They were observant Jews who did not work on Saturdays and the man would study the Bible and Talmud all day long,” Putin wrote. “Once I even asked him what he was muttering. He explained to me what this book was and I was immediately interested.” Can anyone believe that Jews let goyim read their holy books?

 3. vanja says:

  Putin je zaista svemocan. Nadigrao je po ko zna koji put Nato. Zbog cega nije zaustavio americku obojenu revoluciju u Jermeniji. Zato sto mu je u ovom casu vaznije da privuce Tursku u SOS i Azerbajdzan u evroazijsku uniju. Kada odmetnicka Jermenija bude shvatila da ostaje enklavisana unutar velikog evroazijskog bloka, bez ikakve koristi od svog pro-zapadnog zaokreta, vratice se matjuski Rusiji i zdravom razumu.

  • Velika Metla says:

   Vanja,Rusija je UVEK igrala na kartu širokih narodnih masa,za razliku od sotonističkog zapada koji uvek traži otpadnike u nekom narodu za svoje saradnike! Sila naroda je nemerljiva,a to je ono što glupi zapad nikako da shvati! Oni,zapad,glupani misle da ako potplate nekoliko hiljada nesoja u nekom narodu da su posao završili???! Budale!

  • Deda Micko says:

   Putin jeste u vise navrata nadigrao Nato, no pitanje ostaje: sta od toga imaju ruski gradjani, obicni ljudi???

   • Miraš says:

    Ruski gradjani, ti "obični ljudi" neće morati da strepe od novih sukoba i rata u regionu Kavkaza. Severni Kakvkaz pripada Rusiji i on spada u najnaseljenije delove Rusije! Južnije iza ruske granice u subregionu Zakavkazja (Južnog Kavkaza) nalaze se Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan, ali i Abhazija, Južna Osetija i Nagorno Karabah u kojima se u novije vreme ratovalo. Azerbejdžan je najveća država u području Zakavkazja sa kojom Rusija ima i direktnu granicu te dobra vest je da Azerbejdžan se interesuje za ODKB, a ne za NATO. Ceo potez od Crnog mora, od Krima pa do Kaspijskog mora ima šanse da postane stabilniji, reč je o južnim granicama Rusije. Realno gledajući jedino Rusija može da obezbedi stabilan mir u Zakavkazju jer dobro poznaje razne probleme tog subregiona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *