ШОKАНТАН ТРАМПОВ ЗАОKРЕТ: САД се окреће надолазећем поморском обрачуну… АЛИ НЕ СА ИРАНОМ

ŠOKANTAN TRAMPOV ZAOKRET: SAD se okreće nadolazećem pomorskom obračunu… ALI NE SA IRANOM

21 maja 2019

Postoje mnoge naznake da se Sjedinjene Države i Kina kreću prema potencijalnom sukobu u Južnokineskom moru. Kada postanu jasni motivi ovog rata, ulozi postaju mnogo ozbiljniji.

Dok svet bruji o potencijalnom, pomorskom obračunu između SAD-a i Irana, zapadni mediji ignoriršu potencijalni, nazirući konflikt u Južnokineskom moru, koji se godinama stvara.Nedavni događaji

Samo prošle nedelje, pomorski brodovi iz Japana, SAD-a, Indije i Filipina plovili su kroz Južnokinesko more u gotovo sedmodnevnoj, vojnoj vežbi koja je imala za cilj da zaustavi sve veći uticaj Kine u regionu. Kako to već biva, obnovljeno prijateljstvo Kine sa Filipinima, pod vladavinom Rodriga Dutertea, bilo je kratkotrajno i ne ide baš onako kako je planirano.

Tek prošlog ponedeljka, filipinski visoki sud naredio je raznim službama, uključujući i filipinsku mornaricu, policiju i obalsku stražu da zaštite grebene i život na primorju. Prema rečima portparola predsednika Salvadora Panela, vlada je sada “dužna” da izvrši sudski nalog.

Da ne spominjemo da je multilateralna, vojna vežba, u kojoj su se Filipini udružili sa Indijom – najvećim kineskim konkurentom u Indo-pacifičkom regionu – i Japanom – istorijskom suparniku Kine, trebala svima da pokaže u kom pravcu ide sve ovo.

Štaviše, šef operacija američke mornarice, admiral Džon Ričardson, upravo je objavio da želi da vidi da australijske i indonezijske pomorske snage imaju veće pomorsko prisustvo u Južnokineskom moru, ohrabrujući dve zemlje da učestvuju u tome što SAD nazivaju operacijom “slobodne plovidbe”.

Australija je za sada odbila da učestvuje u operaciji , dok je Indonezija, s druge strane, otvorila vojnu bazu na ostrvu Natuna Besar, koji se nalazi na južnom obodu Južnokineskog mora.

Odgovor Kine

Sa druge strane Peking na ove događaje ne gleda pozitivno. U nedavnom uvodniku, državne novine Global Times jasno su stavile do znanja da Kina mora da nastavi da gradi svoju mornaricu kako bi odvratila Vašington od toga da slobodno plovi Južnokineskim morem.

“Samo ako je kineska mornarica dovoljno jaka, američki ratni brodovi se neće usuditi da uđu u kineske morske vode”, piše list. “Snažna kineska mornarica je garancija mira i stabilnosti Južnokineskog mora, pa čak i čitavog sveta.”

Potpuno svesna da će Peking morati da projektuje svoju vojnu snagu u regionu, kako bi branio svoje interese, Kina je ove sedmice otkrila dva nova pomorska razarača, deo flote od 20, opremljene sa 256 raketa. Jedna takva raketa nazvana je “najsmrtonosnijom anti-brodskom krstarećom raketom (ASCM), vertikalno lansiranom IJ-18 ASCM.”

Zaboravite na Iran. Velika katastrofa “nacionalne bezbednosti” SAD-a uslediće kada ojačana i ohrabrena kineska vojska i mornarica sa hipersoničnim raketama budu imale potpunu kontrolu nad ovom geostrateškom lokacijom. Trilioni dolara trgovine prolaze kroz ovaj region godišnje, što predstavlja otprilike jednu trećinu globalne špedicije. Prema Savetu za spoljne odnose, Južnokinesko more ima procenjenih 11 milijardi barela neiskorišćene nafte i 190 triliona kubnih stopa prirodnog gasa.

Gledajte na to kao na mali Irak ili Iran koji je zakopan pod morem, koji SAD ne želi da Kina prisvoji sebi.

Upravo iz tog razloga Filipini su Kinu predali Stalnom arbitražnom sudu u Hagu 2016. godine, zbog monumentalnih ležišta nafte i unosnih ribolovnih područja na spornoj teritoriji. To je isti razlog zbog kog je upravo prošlog meseca Duterte zapretio da će rasporediti vojnike, nakon što su kineski brodovi otplovili u blizinu filipinskog ostrva u regiji.

Kada pogledate prirodne resurse, posebno naftu i prirodni gas koji su u pitanju, kontekst tog sukoba počinje da ima mnogo više smisla.

Savet za spoljne odnose je označio konflikt koji se pojavio u Južnom Kineskom moru kao jedan od glavnih sukoba na koje treba da se pazi ove godine, navodeći da je on ocenjen kao prioritet za SAD u 2019. godini.

Međunarodni sistem zasnovan na pravilima

Dok takozvani Russiagate skandal, i mnogi drugi besmisleni skandali i dalje dominiraju zapadnim etrom, malo pažnje se posvećuje zakonima koji zapravo prolaze pod upravom Trampa, koji nam daju uvid u to o čemu se zapravo radi u ovoj administraciji.

Na primer, Zakon o inicijativi za osiguranje Azije (ARIA), usvojen poslednjeg dana 2018. godine, primorava SAD da “razvije diplomatsku strategiju, koja uključuje rad sa saveznicima i partnerima Sjedinjenih Država za sprovođenje zajedničke pomorske obuke i operacije slobode plovidbe u Indo-Pacifičkom regionu, uključujući Istočnokinesko i Južnokinesko more, kao podršku međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima koji koristi svim zemljama. “

Još značajnije je, međutim, da se ovaj zakon takođe u velikoj meri usredsređuje na odnose Vašingtona sa Tajvanom, podržavajući transfer “odbrambenih artikala” na samoopredeljeno ostrvo. Postaje sasvim očigledno da će SAD doći u pomoć Tajpeju u slučaju izbijanja rata između Kine i Tajvana – a to je možda mnogo verovatnije nego što međunarodni mediji prenose.

SAD se pripremaju za rat u ovom delu sveta, i to već neko vreme, iako retko kada vidite takve naslove. I ne samo to, Trampova administracija se očigledno odriče bilo kakve odgovornosti, ukoliko se ovaj obračun pretvori u nešto konkretnije, davanjem ovlašćenja za donošenje odluka američkoj vojsci, uključujući i Indo-Pacifičku komandu.

Kao i uvek, ono što je potencijalno razorno pitanje biće u velikoj meri zanemareno dok ne dođemo do tačke bez povratka. Rat sa Iranom je krajnji san za neokonzervativce u Trampovoj administraciji kao što je Džon Bolton, ali Boltonova sklonost da nas prevari trebalo bi da bude još jedan razlog da se posveti pažnja još većem sukobu koji se odigrava ispod naših noseva, zaključuje Darius Šatamasebi za RT.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. samostalan says:

  Sizofrenicari menjaju planove svakih pet minuta, vise me ne interesujete.

  • opet ja says:

   Ne brini, gube rat i protiv Irana i protiv Kine, a i protiv S. Koreje ako i na njih krenu. Kauboji pokušavaju na blef da nateraju države da postupe onako kako oni žele.

  • Slobodanka says:

   Boje se da im se primiče kraj, ovo su grčeviti i panični skokovi pred smrt. Uzvišeni vlasnici Amerike ne dozvoljavaju da se ijedan deo sveta otme kontroli te zato su se toliko raširili po celom svetu: Venecuela plus Kuba i Nikaragva, a izrekli su sankcije i Haitiju; Bliski istok - Sirija, Irak, Iran, Jemen, zatim dalje Avganistan pa Kina. Oni sukobi u Kašmiru izmedju Indije i Pakistana da li su bili namerno i vešto kreirana pretnja Indiji? Sada izgleda da ne samo zemlje EU nego i Indija odustaje od kupovine iranske nafte pod pritiscima Amerike. Indije je najbliža iranska nafta, a odakle će Indija odsad uvoziti naftu? Koliko tek Indiji (3.287.590 km2 i 1.339 milijardi stanovnika) treba nafte, a nema je.

 2. milorad2 says:

  USA se priprema za simultani napad i na kinu i na rusiju.ZATO moraju da unište iran prvo, jer kinezima treba MNOGO nafte,a "neutralni" izvor nafte iz irana u slučaju istovremenohg napada na rusiju i kinu bi bio dragocena alternativa uništenju rusko kineskih naftovoda i pruga(to je strategija koja se mota po glavama u USA).Osnovna greška američkog plana je što oni misle da će rat sa kinom i rusijom biti dugotrajna igra iscrpljivanja, nekažnjeno uništavanje sa daljine, vitalne infrastrukture i kine i rusije konvencionalnim orudjima i blokadom trgovine obe države. Činjenica je da napad na te dve države ne može ostati dugo konvencionalni sukob jer i rusija i kina zbog blizine američkog vojnog okruženja nemaju drugi izbor sem nuklearnog udara po teritoriji USA i njihovih najvažnijih saveznika.U vašingtonu se zaista igraju vatrom i to nuklearnom vatrom i veoma je opasno što oni tamo sve više liče na brod ludaka, koji jednostavno ne mogu ni da shvate više upozorenja koja im JASNO stižu i iz kine, i iz rusije, vrlo opasna i krajnje rešena upozorenja.Mislim da predstoji nuklearni rat i to u vrlo skoroj budućnosti, i takodje mislim da se ni rusi ni kinezi neć mnogo razmišljati da li prvi sinhrono da udare.Vreme američkih pretnji prvim udarom je prošlost jer ONI su ti koji imaju SVE da izgube i NIŠTA da dobiju, dalji napadi a pogotovo otvoreni vojni uari uz nesputanu finansijsku pirateriju mogu samo da izazovu PUNU i NESPUTANU REAKCIJU OD STRANE OBE NUKLEARNE SILE.Zaprepašćujući je nivo totalne indolentnosti u vojnom i političkom vrhu NATO i USA, mislim da su oni tamo previše glupi da shvate ka čemu vodi njihovo ponašanje, i da su potpunio UBEDJENI da oni u stvari pobedjuju u ovom momentu, da je taktika i strategija koju vode USPEŠNA i da daje EFEKTE, i pri tome uopšte ne mogu da vide i shvate, da jedini razlog zašto im nije odgovoreno na jedini PRAVILAN i SVRSISHODNI NAČIN ZA POTEZE I NEDELA KOJI ČINE JE TO ŠTO I RUSI I KINEZI ŽELE JOŠ MALO DA DOBIJU NA VREMENU I ŽELE DA SAMI SEBE UVERE DA SU UČINILI SVE ŠTO JE U NJIHOVOJ MOĆI DA DO RATA NE DODJE.Još malo vremena je ostalo do tog momenta a kada polete rakete više nema NAZAD.Svako ko se SAVEZNIČKI vezuje sa USA, NAIVNO veruje da ni kinezi ni rusi neće pokrenuti takav rat ili bar da oni neće biti spaljeni jer eto nisu oni najvažniji igrači u toj igri, ali SVI oni previdjaju ODLUČNOST i rusije i kine da više NIKAD ne dozvole da ih svedu na nivo država trećeg sveta, polu-mafijaške kolonije i države u kojoj je "prirodna" smrtnost stanovništva veće nego smrtnost u ratnim uslovima.Genocid koji je već pokušanh nad rusijom i kinom je sasvim sigurna garancija da su oni itekako svesni posledica povlačenja pred ovim podivljalim napadom na njihov OPSTANAK.Zato, se sigurno neće suzdržavati da desetkuju stanovništvo SVIH učesnika i unište DRŽAVE i ekonomije SVIH učesnika.Tim potezom, tu nema pobednika koji bi mogao da dovrši ovaj novi pokušaj genocida nad tim nacijama , drugim sredstvima doduše ali sa istim ishodom.trategija je JASNA i vrlo JEDNOSTAVNA u ovoj priči i ne treba biti anštajn da se to shvati, i ako se ovako nastavi onda će biti TAČNO kako sam napisao gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *