ШОКАНТНА АНАЛИЗА РУСКОГ АНАЛИТИЧАРА: Ево какви су односи Русије и Србије

ŠOKANTNA ANALIZA RUSKOG ANALITIČARA: Evo kakvi su odnosi Rusije i Srbije

17 septembra 2020

Piše: Aleksandar Nekropni za tehnowar.ru

Nedavno je Beograd užasno uvređen objavom koju je na Fejsbuk objavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova – o Vučiću u Beloj kući i „Niskim strastima“.

Kakva se oluja digla! Ruskog ambasadora u Srbiji su pozvali „radi objašnjenja“, a neki Rusi su stajali uspravno poput planine „za jedini bratski narod u Evropi“. Da, bratski …

Možete da raspravljate koliko god želite o formi i stepenu opuštenosti govora Zaharove, o tome da li je takvo iznošenje sopstvenog mišljenja dozvoljeno diplomati na tako visokom položaju.

Nećemo ni pokušati da ulazimo u ovu diskusiju. Ali, smanjujući recimo društvenu odgovornost nekih državnih lidera, na kraju se ispostavilo da je sto odsto u pravu. Najnovije akcije Beograda i Aleksandra Vučića lično, to potpuno potvrđuju.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, onaj koji je tako grubo i beskompromisno komentarisao izjavu Zaharove, patetično podsećajući da je Vučić, koji joj se ismevao, „vrhovni komandant vojske, sa kojom ruske oružane snage imaju saradnju na najvišem nivou“, rekao je dan ranije da Beograd, kao što je ranije obećano, neće učestvovati u vežbama Slovensko bratstvo-2020 planiranim u bliskoj budućnosti.

Prvo je šef lokalnog odbrambenog odseka pokušao da promrmlja nešto o vladinoj odluci, na osnovu koje je vojna saradnja Srbije sa „bilo kojim partnerima i saveznicima“ obustavljena na šest meseci.

Međutim, kasnije je, očigledno skupivši hrabrosti, Vulin dao iskrenije priznanje: Otkazivanje manevara sa Rusijom i Belorusijom izazvano je „strašnim i neopravdanim pritiskom Evropske unije“. Odnosno, Srbi su za to svim srcem! Jednoglasno spremni da stojimo u jednoj formaciji sa slovenskom braćom! Ali samo ako Brisel to dozvoli.

Istovremeno, treba napomenuti da Beograd nije u svim stvarima toliko zabrinut zbog pretnji iz Brisela. Na primer, govor predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Petera Stanoa, koji je odlučno upozorio Srbiju na najavljeno preseljenje ambasade u Jerusalim od strane Donalda Trampa, koji se čuo ovog ponedeljka. Razlog je jednostavan – u ovoj situaciji Vučić sledi direktno naređenje Vašingtona, a ne Moskve.

Zvanični Beograd, teško uvređen od Zaharove, optužio je nju i Moskvu u celini da Aleksandra Vučića nisu cenili dovoljno. A on je sav neutralan – ne nameće antiruske sankcije, a prijem ruskog predsednika „čeka sat i po“.

Glavna stvar je „nikad ne traži zasebnu stolicu“. Na zajedničkoj klupi, verovatno ispred Vladimira Vladimiroviča. Pitamo se s kim? Sve su to citati iz odgovora na Fejsbuku Marka Đurića, koji se završavaju izjavom da „se nikome neće dozvoliti da napadne ponosnu Srbiju!“.

Ali pitamo se kuda je otišao taj ponos upravo u trenutku kada je Vučić u Beloj kući potpisao papire koje mu je Donald Tramp doturio, očigledno bez prava da ih prvo pročita.

Kada je američki predsednik ponosno najavio novinarima predstojeće preseljenje srpskih diplomata u Jerusalim, šef „ponosne Srbije“ umalo se nije onesvestio i počeo mahnito da lista stranice po fasciklu u svojim rukama.

Međutim, za Rusiju su drugi momenti koji su formalizovani na istom sastanku mnogo bolniji. Čak i ako do bilateralnog sporazuma između Beograda i Prištine nije došlo kao rezultat „okupljanja“ u Ovalnoj kancelariji, prvi ozbiljniji korak ka priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije tamo je napravljen, i to se radi ne samo bez konsultacija sa Rusijom, već uprkos njenom sasvim nedvosmisleno izraženom (i više puta ponovljenom) stavu.

Moskva je više puta proglasila svoje potpuno nepriznavanje „nezavisnosti“ Prištine. Za to postoji puno geopolitičkih razloga. Ipak, pod bliskim nadzorom Donalda Trampa, Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su paket dokumenata koji zapravo označavaju povlačenje Beograda sa ranijih pozicija.

„Ekonomska saradnja“, uključivanje Kosova u takozvani „mali šengen“, zajednički projekti koji se sprovode američkim novcem – takođe udruživanje napora u „borbi protiv diskriminacije LGBT osoba“, veoma važno, naravno, posebno za pravoslavnu Srbiju.

Sve je to, doduše na prvi pogled malo, ali u stvarnosti vrlo ozbiljno „pomeranje“ ka nezavisnosti. Kako možete ekonomski sarađivati i istovremeno „odlučno ne priznavati državu“?

U isto vreme, inače, srpska izdaja izvršena je ne samo protiv Moskve. Ni Peking nije mimoiđen. U Sjedinjenim Državama, Vučić i Hoti pokazali su zaista dirljivo jedinstvo, obećavši da će se zajedno boriti protiv „nepouzdanih dobavljača telekomunikacione opreme“, posebno zabranom upotrebe komponenti dobijenih od njih u stvaranju 5G komunikacionih mreža.

Početkom prošle godine predsednik Rusije je svog srpskog kolegu odlikovao ordenom Aleksandra Nevskog – „za njegov veliki lični doprinos razvoju saradnje među zemljama“. Ipak, trenutni postupci Vučića i drugih predstavnika Beograda teraju na razmišljanje o potpuno drugačijim „obeležjima“.

O nečemu poput Judejskog reda koji je uspostavio Petar Veliki, a koji je zatim dodeljen drugom predstavniku „bratskog naroda“ koji je prešao na stranu neprijatelja Rusije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI44 komentara

 1. persida says:

  Sledi priznavanje Kosova od strane Rusije i Kine. Srbi su to zasluzili, napokvareniji narod Evrope. Daj boze.

  • Kupujmo kinesko says:

   Ne lupetaj! A pokvarenost mozes samo sebi pripisati. Nema nista od svega toga, jer i nnema razloga. Analiza je krs .. a analiticar ‘pokvaren’, s neiskrenim namjerama.

 2. persida says:

  Znam da ce Srbi reci, pa to je Vucic, nismo to mi. A gde je makar pola miliona na ulicama onih koji ce izraziti neslaganje sa Vucicem? Nema ih jer su moralno potonuli. E, pa, sada slede polodovi karme koju jos niko nadmudrio nije, a pogotovo ne Jevrejin Hrist, srpski duhovni Vucic.

  • Miša says:

   Ajde za početak odluči da li si Srpkinja ili nisi!?

 3. Kupujmo kinesko says:

  Jak analiticar...Cita sto se njemu 'cini' a ne sto je napisano. Takodje bez grama razumijevanja polozaja Srbije i da Srbija ne sjedi na atomskoj bombi pa da moze onako samo svim srcem...

  • Rista says:

   podrška (ali ne kupujte samo kinesko. Malo i srpskog...)

 4. Doktor says:

  Kada smo mi ratovali protiv 27-drzava vi ste cutali,zato sada zacepite gubicu,pi.ke!

  • Nine says:

   Evo klasičnog SNS bota. Srbija nije ratovala protiv 27, već protiv 19 država članica NATO u nelegalnoj vojnoj intervenciji. Ti naravno pojma nemaš da je presudom Okružnog suda u Beogradu Kb.381/2000, od 21. septembra 2000. godine, osuđeno 14 odgovornih lica za tu vojnu intervenciju nad SRJ 1999 godine. Za tvoju informaciju ovo su imena osuđenih lica: 1. VILIJEM KLINTON 2. MEDLIN OLBRAJT 3. VILIJEM KOEN 4. ENTONI BLER 5. ROBIN KUK 6. DŽORDŽ ROBERTSON 7. ŽAK ŠIRAK 8. IBER VEDRIN 9. ALEN RIŠAR 10. GERHARD ŠREDER 11. JOZEF FIŠER 12. RUDOLF ŠARPING 13. HAVIJER SOLANA 14. VESLI KLARK Svima je bila izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od po 20 (DVADESET GODINA) Svi su osuđeni za sledeća krivična dela: - podsticanje na agresivni rat, - povreda teritorijalnog integriteta, - ubistvo najviših državnih funkcionera u pokušaju, - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i - upotreba nedozvoljenih sredstava borbe Ovu odluku ukinuo je Vrhovni sud Srbije nakon petooktobarskog puča, uz obrazloženje da Okružni sud nije nadležan za ovo suđenje već Vojni sud, koji je u međuvremenu vlast ukinula. Obzirom da ratni zločin ne zastareva može li neko od svih koji su se izredali na vlasti od petog oktobra do danas objasniti zašto nije obnovljen postupak protiv odgovornih lica pred stvarno nadležnim sudom. To bi samoproglašeni najbolji student prava morao znati, ako već nije naučio Ustavno i Međunarodno javno pravo, te ne pominje ni Ustav republike Srbije, na koji je položio zakletvu, ni Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN kojima je na nedvosmislen način regulisan status Kosova i Metohije, kao sastvavnog dela SRJ (čiji je pravni sledbenik Srbija), a Aneksom 2 Rezolucije narodu Kosova se mora obezbediti suštinska autonomija. Mudri pregovarač je umesto pregovora tehničke prirode koje je vodila prethodna vlast, čije je odluke pre dolaska na vlast obećao ukinuti, u Briselu nastavio pregovore statusne prirode, na šta ga niko nije ovlastio, jer je o statusu AP Kosovo i Metohija narod odlučio referendumom 2006. godine. Ti samozvani doktore pojma nemaš ni o čemu, a prostački rečnik govori sve o tebi. Biće da si portir u nekoj JKP, zahvaljujući članstvu u stranci. Takvima ona gospođa u helankama pokazuje gde i šta na glasačkom listiću treba da zaokruži. Zahvaljujući takvim glasačima Srbija je i dovedena u sraman i ponižavajući položaj u kakvom se nije nalazila nikad u istoriji.

  • Nine says:

   Pitaj "Doktore" svog "velikog vođu" sa koliko smo zemalja ratovali, a za rečnik ti je već kasno. To ti je posledica propusta roditelja, a kućno vaspitanje se ne uči u školi, koju svakako nemaš. Ako si dobio i neki posao u JKP to si dobio zbog članstva u stranci. Ministar protiv informisanja u Miloševićevoj vladi svakako zna sa koliko zemalja je SRJ ratovala, ali je zaboravio i taj period i sva obećanja koja je ikad dao pre "dovođenja" na vlast od strane onih koje danas naziva "naši zapadni prijatelji". Malo drugačije ih je nazivao kao ljuti opozicionar. Nisam ja iza skupštinske govornice izgovarao: "Šta nam danas ova nesrpska fukara poručuje? Hoćete li da idemo sa onima koji su nas bombardovali? Hoćete li da idemo sa SAD? Ubijte jednog Srbina mi ćemo stotinu Muslimana. S kim danas ide? Koliko Muslimana dovodi u Srbiju umesto jednog Srbina koji je otišao u beli svet zbog toga što, zbog takvih kao što si ti, nije mogao dobiti posao. Ko danas bilo gde može dobiti posao ako nije član SNS? Koliko radnih mesta zauzimaju ono dvoje naprednih poslanika koji su štrajkovali glađu (povremeno uzimajući pljeskavice) ispred Skupštine Srbije zbog štrajka glađu Boška Obradovića. Čini mi se da onaj muški poslanik obavlja sedam funkcija računajući i poslaničku, a gospođa iz Pančeva pet, za šta mesečno ostvaruje zaradu od 333.000 dinara. Veoma napreDNO!

   • Rista says:

    Ne znam ko je doktor niti su mi poznati neki drugi njegovi komentari, ali Doktor je izneo samo jednu jedinu činjenicu koju nikakva vratolomija od odgovora ne može poništiti. Nije to SNS bot, nego istina veća od oba tvoja komentara. Ti ode u poslanike i Boškove a propusti ono najvažnije! Pa Boško je poručeni antipeder demostrant i tako se izborio za jasle u skupštini a ti turaš Boška kao neki svetao primer??? Boško je posledica i nema nikakve vrednosti niti značaja osim savremene poslaničke nauke kako se lukavo dolazi do jasala. Dobro nisi počeo razmatrati i patriotske stavove portira na sajmu.

  • Rista says:

   Doktore, nisu oni SAMO ćutali, nego su bnam uveli i sankcije a njihovi tadašnji mediji su toliko pljuvali po Srbima, da je to bilo već za povraćanje. Samo ta se istina danas pokušava ukloniti iz javnosti jer je teška bruka i tadašnje i današnje Rusije. Ali treba razumeti i Rusiju. Rusija je takođe bila tada porobljena od Zapada. Nije ni danas slobodna, ali eto, ima A bombu. Rusija je zadnja država koja treba bilo šta da zameri porobljenoj Srbiji, jer što je Rusija tada potpisivala i predavala Americi to Srbija čak i nema.

 5. joota says:

  Korektno prevedeno, zapravo potpuno autentično, OSIM NASLOVA KOJI GLASI Kraj „slovenskog bratstva“. Srbija otvoreno izdaje Rusiju Konec «slavяnskogo bratstva». Serbiя otkrыto predaet Rossiю

 6. Nine says:

  Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zamlju pogledaše. Gde su komentari podržavaoca aktuelne vlasti? Imaju li primedbe na članak koji napisa Aleksandar Nekropni? Možda ima primedbu budući ambasador u SAD Marko Đurić, koji, isto kao i Vučić, u pregovorima sa Lajčakom u Briselu Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao nacionalnu manjinu. Ne uđe im u glavu članak Anje Filimonove, ako već nije gradivo iz udžbenika sa fakulteta, ko u suverenoj državi predstavlja nacionalnu manjinu i da li takva nacionalna manjina, pa i Autonomna pokrajina, imaju pravo na odcepljenje od države u čijem su sastavu. Ništa im ne znači ni odluka doneta na referendumu o odcepljenju Katalonije od Španije i odluka Vlade Španije da u Kataloniji sutradan uvede vanredno stanje, a izabrani predsednik Pučdemon pobegne iz zemlje. Jadan je fakultet na kome su ova dva državnika dobila pozitivne ocene iz Ustavnog i Međunarodnog javnog prava, a Vulina tu ne svrstavam, jer pored tvrdnje da je završio Pravni fakultet u Novom Sadu ispade da je završio samo prvi stepen pravnog fakulteta u Kragujevcu, inače poznatom po "aferi indeks". Bar tako pišu nerežimski mediji, čiji su novinari proveravali njegovu tvrdnju. Inače Marko Đurić je, kao vrstan pregovarač, doveo Srbiju u vođstvo u utakmici sa pregovaračima iz Prištine od 5:0, još pre kraja utakmice, kad je Kosovu dodelim međunarodni pozivni broj +383, proglašavajući to brojem "geografske regije". Ako je neko zaslužio mesto ambasadora onda je to ovaj "stručnjak" koga su kosovski policajci, s rukama na leđima vukli ulicom, ako to nije bila još jedna gluma za zamajavanje srpske javnosti, kao i ispraćaj onog išaranog voza u Kosovsku Mitrovicu, koji je, pun botova, stigao do Kraljeva, a onda dobio komandu "na levo krug", a budući ambasador izašao iz voza na prvoj stanici.

 7. Slobodanka says:

  Od ovog ima i još gore: "ALARMANTNO! Vučićev režim uskoro kupuje Gejtsovu vakcinu za Srbe!" 17-09-2020 "Srbija privodi kraju pregovore sa međunarodnim programom COVAX o pristupu vakcini protiv virusa korona i ugovor će biti potpisan 18. septembra, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borislav Vekić. COVAX je organizacija koju zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom vode GAVI i CEPI, čiji je osnivač Fond Bila i Melinde Gejts. ALARMANTNO! Vučićev režim uskoro kupuje Gejtsovu vakcinu za Srbe! 17-09-2020 08:12 Izdvojeno Srbija Politika Srbija privodi kraju pregovore sa međunarodnim programom COVAX o pristupu vakcini protiv virusa korona i ugovor će biti potpisan 18. septembra, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borislav Vekić. COVAX je organizacija koju zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom vode GAVI i CEPI, čiji je osnivač Fond Bila i Melinde Gejts. Tako bi Srbija ušla u krug zemalja koje su zainteresovane za vakcinu razvijenu zahvaljujući pomoći dva programa čiji je glavni partner Bil Gejts.

  • Gagi says:

   Pre toga su dobili nalog da digitalizuju Srbiju, u narednim godinama nam sledi jos jedan zivotni reket, racuni za internet. Pored struje i infostana, moracemo da placamo jos jedan namet jer vise nije moguce ziveti bez interneta. Covid je izmisljen upravo zbog toga da bi se prikrio plan digitalizovanja zemljine kugle, pored toga, sto da se ne napravi ekstra dohodak sa vakcinama. Ceo svet je na udaru malog broja svetskih bandita koji zbog svog enormnog dohotka ugrozavaju ceo svet. Sutra ce biti ucene tipa, ako ne priznate Kosovo iskljucicemo Srbiji internet. Onda staje drzava jer su sve institucije digitalizovane, nista ne funkcionise, nema vise normalnog zivota. Neko nas opasno i podmuklo uvlaci u digitalno ropstvo.

 8. Zaliv says:

  Ukratko Vucic ce tek da plati ovo sta je ucinio a mogli su da drze jezik za zubima. Platice na narednim izborima jer vecina nas postuje nasu bracu Ruse. Kazem kao neko ko je podrzavao i podrzava vecinu onoga sta Vucic radi, ali sad ga brate pretera, dovede cara do duvara...nisu ni taj Djuric ni Vulin to izjavili bez konsultacija sa Vucicem a ako jesu jednako lose....

 9. Slobodanka says:

  Ponosna Srbijo šta ćeš sada?

 10. Nine says:

  Što objavljujete članke koji razgolićuju veleizdajničku politiku moderatoti reimskog portala? Mislite da ima slepaca koji će napasti pisca članka. Eno vam na portalu Pravda članaka i komentara čitalaca koji su ogorčeni nikad gorom vlašću, koja je osramotila Srbiju kao niko u njenoj istoriji. Ugasite svoj portal, jer je za botove dovoljan list ovog portala na kojem mogu pisati otrcane komentare bez ikakvog smisla i sadržaja, jer niti znaju nešto napisati, niti će napisati nešto protiv politike onih koje podržavaju radi svojih ličnih sitnosopstveničkih interesa.

 11. Milutin says:

  Nas nije bombardovala Rusija niti je od nje deo Srbije pod "plišanom" okupacijom. Bombardovao nas je Zapad pod vođstvom SAD. Zato pomoć Rusije treba da očekujemo na diplomatskom planu jer svakako, ma koliko Rusija razmatra i vojnu opciju pomoći mi ne smemo biti povod globalnom sukobu Istok - Zapad. Mi smo prinuđeni da razgovaramo sa našim okupatorima a tako se Zapad prema nama i ponaša. Zapad pri tome dobro zna da Istok nije maligna opcija. Oni ga doživljavaju kao takvu pošto teži oslobađanju sveta od stega kapitala a to doživljavaju kao udar na njihove interese. Pri tome ne vide ogromnu razvojnu opciju koju politika Istoka i njima pruža. Srbi su okrenuti mnogo više ka Rusiji a u zadnje vreme i prema Kini nego ka Zapadu. Naravno da izuzetno ceni demokratska dostignuća Zapada. Ali jedno su demokratska dostignuća a drugo državne politike. Srbija ne želi da sedi na dve stolice. Srpski narod je po ko zna koji put spreman da pruži ruke obema stranama nebi li se oni ovde kod nas rukovali. To je teško breme za nas ali znali smo mi i za gore i za teže. Neka Srbija ne bude mesto oslonca gde će oni da mere svoje mišice i obaraju jedno drugom ruke. Nego mesto saradnje. Mi živimo na prostorima Vinčanske civilizacije koja je pokrenula čovečanstvo u novom smeru. I mi se odgovorno odnosimo prema tlu po kojem hodamo. Neka dođu i drugi i nek nauče to od nas.

 12. bane says:

  još od borbe protiv turaka pa svedo danas, uvek je bil isto _ fali nam oruzja, municije... mi trazio, rusi daju... ali to nije dovooljo, ponekad prekasno itd. rusija je predaleko. kao i sada. dnirali nam tenkove, brdm i drugo, ali evo tri godine cekamo sa to stigne. svaka pomoc je dobrodosla, ali mi moramo sa odradimo glavnu stvar sami.a bivalo je i da su rusi bili puz nase neprijatelje, npr bugare, da su podrzavali hrvate vise nego nas u ovom zadnjem periodu , sa je staljin zavodio sankcije jugoslaviji i td. Ako ne razumete da ne mozemo ponovo sami protiv svih, onda dobro. znajte da je srpski narod uvek uz vas.

 13. Rista says:

  Gotovo nikome ništa nije jasno i nemaju pojma šta da misle ili kažu. Jedino je komentator pod imenom doktor nešto rekao konkrektno. Pa stvar je prosta. Srbija je poražena, okupirana i nema svoju vlast i pitanje je samo vremena kada će porobljena Srbija i nametnuta vlast prećutati priznanje Kosova od strane Zapada. Za sada nas kuvaju bez problema jer iz lonca ne možemo da izađemo, Rusija nije u stanju da nas izvadi a Kinu zaboli đon. U suštini tako stvari stoje. Ne priznaje srpski narod ništa jer ga niko ništa i ne pita. Ne priznaje Srpska vlast ništa, jer takvu vlast Srbija nema. Nezvanična Rusija uporno zaboravlja da nam je uvela sankcije zajedno sa Zapadom a kada je ona došla pod udar Zapada, čak ni strana vlast Srbije na čelu sa srbinom kvislingom Vučićem, nije uvela sankcije Rusiji. Čak se i kvislinška srpska vlast borila za Ruse više nego Rusi za nas 90tih godina. Mi smo onda poraženi, Precednik Srpskog Naroda Milošević je ubijen u Hagu a Rusi nisu mogli ništa da urade a možda nisu ni hteli baš toliko da se zameraju Zapadu. Nema veze ko je priznao Kosovo kao državu a ko nije, jer najveća sila Sveta Amerika je stvorila bombama, sankcijama i ubijanjem Srpskog naroda koji je morao da kapitulira kao i sa nekad turskom. Nikoga tada nije bilo da zaustavi Tursku, Evropa nije bila u stanju a nije ni danas i prošli su vekovi da se Srbija povrati. Sve to samo zato da je odmah posle oslobođenja napadne Evropa a u drugoj polovini prošlog veka i Amerika. To je porobilo Srbiju ponovo. A kada jedan narod koji ima snagu Srbije prolazi kroz viševekovne udare daleko jačih naroda Sveta, onda polako nestaje. Ništa Vučić nije potpisao što već ratom nismo izgubili. Radi utehe možemo reći - privremeno, ali i to privremeno nije večito privremeno. Rusija je izgubila celu Aljasku, sve sporne teritorije prema Kini je dala Kini radi mira u kući nakon uvošenja sankcija Zapada, samo to u Rusiji nije dozvoljeno da se spominje, Kina ceo Tajvan a Srbija Kosovo. To je znak da Istočni narodi ne mogu i nemaju snage da se suprotstave Zapadu. Pljuvanje na Srbiju od bilo koje države Istoka zato što je vojno poražena od strane država Zapada je čista glupost. Jer Srbija treba da vrati Tajvan i Aljasku i reši sporne teritorije između Rusije i Kine??? Rusija je predala te teritorije, zar ne? Pa vratite vaše zemlje, porazite Zapad i Srbija će pronaći svoju šansu. A ovako, dokle god Rusija gleda i čak sankcioniše Srbiju za vreme napada Zapadnih država na Srbiju, Srbija nema nikakve šanse. Dakle, Istočne države nisu u stanju da se ujedine što bi Srbiji itekako pomoglo. Za čega Srbija da se uhvati kada pokuša da se izvuče iz ropstva? Za moj...? Nema Rusije, nema Kine...Današnji obračuni preko medija i zamenika političara nisu zasnovani ni kakavim argumentima. To što se trenutno događa, gospodo, SAMO SU POSLEDICE PORAZA SRBIJE. A uzrok poraza je poprilično širok i nezgodan i za Rusiju i za Kinu a ne samo za Srbiju i trebalo bi mi nekoliko stranica bar da nacrtam osnovnu sliku šta su ti uzroci. SVE ŠTO SE DISKUTUJE U MEDIJIMA NISU ZVANIČNI STAVOVI NITI Srbije niti Rusije i zato malo ublažite doživljaj. Samo je pitanje vremena kada će kvislinška vlast Srbije morati da stavi potpis na priznanje Kosovoa i to svi znaju. Prolaze decenije, Srbija se čak i sa kvislinškom vlašću još uvek održava iznad vode, ali Istok ne da nije u stanju da pomogne Srbiji, nego ni sam nije u stanju da pomogne i odbrani se od sankcija Zapada i polako ga zatvaraju u svoje granice. Rusija je proterana iz Sveta, Kina skoro i tu nema ničega na čega bi se Srbija mogla osloniti. Srbija NEMA izbora. Ostaje nam samo da sačuvamo sećanje na sve kako je bilo, pa ako ikad dođe do nekih promena...I ako preživimo pored takvih prijatelja kao što su Kina, Rusija i Amerika.

 14. Rista says:

  U Srbiji se gotovo u detalje događa "TEŠKO ONOM KOME JE AMERIKA PRIJATELJ, KOGA RUSIJA BRANI I KOGA KINA HRANI!"

 15. Gagi says:

  Risto, mozes li da objasnis ovaj tvoj deo teksta "Ništa Vučić nije potpisao što već ratom nismo izgubili". Interesuje me, ako smo rat izgubili, odakle ovoliko nasih oficira "pobednika" koji se drustveno slave i imaju sve drzavne beneficije. Da li je to neka nova mentalna gimnastika da se od gubitnika napravi pobednik da bi se zadrzale vec stecene beneficije iz neke cudne i politicki sumnjive proslosti po Srpski narod. Kako to da najveci junaci Srpskog naroda, obicni vojnici, nemaju hleba da jedu jer su izgubili rat a, komunisticki oficiri postadose junaci jer su pobedili NATO. Meni tu nista nije jasno, osim toga, ako smo izgubili rat, mi smo okupirani a to je vec druga prica. Cudno mi je da se dokazani gubitnici i dalje uvazavaju i savetodavno pomazu drzavu, ama, sve je ovo veoma nakaradno i bez ikakve logike zdrave pameti, ako je uopste vise ima.

  • Rista says:

   Sve je to plod okupacije, Gagi. A okupacija je plod bombardovanja Srbije. A naša nemoćna batrganja su plod usamljenosti na ovom potononulom Svetu gde se svi boje Amerike i sankcija i onda da bi sačuvali poštenje, internet teoretski pomažu Srbiji. Lepo sam napisoa "da nas kuvaju ko žabu u loncu, ali mi nismo u stanju da iskočimo iz lonca, a Rusija nije u stanju da nas izvadi". Sve ostalo su teoretisanja o Međunarodnom Pravu. Između osnove države parama i ratom. Tako je stvorena Panama, tako je stvoreno Kosovo, tako su kupili Aljasku ali se Rusi danas posipaju pepelom. Pa tu su i druge države koje će živeti dok Americi treba, kao Tajvan na primer. Što Kina ne vrati Tajvan, kad je tako pametna?

 16. Nine says:

  Sve što ti svestrani analitičaru Risto pišeš je samo lupetanje, počev od toga da je Rusija uvela sankcije Srbiji, da nije htela pomoći Srbiji u 78-dnevnom nelegalnom ratu 1999-te pa do priče o predaji Aljaske. Pročitaj malo šta o svemu pišu i pričaju oni koji znaju istinu o svemu o čemu ti guslaš poluistine ili neistine, a neke nebuloze koje iznosiš možeš proveriti i na Wikipediji. U vreme nelegalne agresije 19 zemalja NATO sa SRJ (nelegalnost znači da taj rat nije odobrio Savet bezbednosti UN, kao jedini ovlašćen organ za to). U vreme napada na SRJ predsednik Rusije je bio pijani Jeljcin, prozapadno orjentisan, a ministar inostrenih poslova je bio Andrej Kozirjev, koji je imao odlučujući uticaj na Jeljcina. Andrej Kozirjev danas živi u Majamiju i jedan je od najljućih protivnika Vladimiru Putinu. Aljaska nije predata SAD već prodata (deo Aljaske), a ko je to učinio i kad isto tako veoma lako možeš proveriti. Čemu ti inače služi internet? Priču da je Srbija izgubila Kosovo u ratu 1999-te možeš vezati mačku o rep, jer je Kumanovskim sporazumom samo dogovoren prekid rata, o čemu ti lepo može objasniti pukovnik Goran Jevtović. Imaš više njegovih video priloga na JutJubu. Briselski sporazum koji je potpisao Vučić, zajedno sa Dačićem, Prvi, dok je sve ostale potisao sam Vučić nikad nisi pročitao, kao ni Ustav Republike Srbije (makar preambulu u kojoj se navodi status Kosova i Metohije, a o Rezoluciji 1244 da i ne govorim. Opet će ti u tome pomoći internet, jer na njemu imaš i Rezoluciju i Aneks 2 Rezolucije pa lepo pročitaj kakav je status KiM njime definisan i koje su obaveze privremenih institucija na KiM, koje Vučić nikad ne pominje, počev od obaveze povratka do 1000 pripadnika vojske i policije Srbije, povratka proteranih i raseljenih Srba i ostalog nesrpskog stanovništva na KiM, rasformiranje OVK, o čemu takođe potpisnik protivustavnog Briselskog sporazuma nikad ne zbori ni reč (ali je prvi najavio formiranje vojske Kosova). Da Rusija i Kina nemaju uticaja u svetu to je samo tvoja proizvoljna tvrdnja, jer veoma dobro znaš da i Rusija i Kina u UN još uvek brane teritorijalni integritet Republike Srbije, pozivajući se na Rezoluciju 1244. Neko drugi zagovara izmenu te Rezolucije da bi olakšao priznanje nezavisnosti Kosova. Srbija, po tvom skromnom mišljenju, nema izbora već da se samovoljno odrekne dela svoje teritorije. Što to isto nije učinila Španija odričući se Katalonije? Što Kipar nikad nije priznao nezavisnost severnog dela svoje okupirane teritorije još od 1974. godine i Evropska ga nije uslovljavala priznanjem prilikom učlanjenja u EU? Zbog toga što to nije učinila ni jedna država na svetu osim one koja je izvršila agresiju na Kipar. Zašto još uvek pored Kipra i Španije nezavisnost Kosova nisu priznale države članice EU Grčka, Slovačka i Rumunija? Zato što poštuju međunarodno pravo, koje zabranjuje nasilno menjanje granica međunarodno priznate države, a kojom Rezolucijom je to regulisano objasnila je čitaocima Pravde i ostalih nezavisnih portala Anja Filimonova. Čitaj Risto i slušaj šta o meteriji u koju se ne razumeš pričaju i pišu oni kojima je to struka.

  • Rista says:

   Aj ne lupetaj. Znam ja kako je prodata Aljaska ali sam napisao kako su i Rusi gubili teritorije. Misliš, poštenije je prodati nego izgubiti ratom? Pa aj da prodamo! Što se tiče tvojih znanja i istina gde ti je izvor internet, svaka čast. Potkovan si debelo. Ko žaba. Na internetu ima 1000 istina i Milijon laži. A što se tiče Filimonove za koju si zapeo, znam ja još radikalnije rodoljube i imam još raduikalnije stavove i od tebe i od nje. A što se tiče istine o događajima, pa Nine, lako je samo urlikati i gađati se događajima sa interneta. A ta međunarodna prava možeš mačku o rep. Značaj međunarodnog prava si otkrio na internetu, jel? E, pa da te obradujem. Međunarodno pravo je MADEIN Zapad i samo ga Zapad koristi kako treba. To jest, kad mu treba a ostala potrčkala kao što je Rusija i Kina i Srbija, samo kad izgube rat ili dobiju sankcije. Međunarodni sud "pravde" u Hagu je Sud zapadnih naroda Istočnim narodima. OUN je Američka svetska organizacija, naslednik Američke Lige Naroda. To nisi pročitao na internetu a tamo svega ima? A kao fil na tortu, prijatelju ograničenih shvatanja, i INTERNET JE PROIZVOD Zapada i kontrolisan je od Zapada, odnosno Amerike. Gledaj da se služiš više mozgom nego internetom i možda shvatiš šta Rista piše. Ja sam pratio Filimonovu još pre nekih desepetnajs godina i sve što se na ovom Svetu promenilo sa njenim shvatanjima i pisanjima jeste da je ona starija danas desepetnajs godina i ništa više. Vajnih vikača i istinoljubaca imamo na sve strane ali nema vajde od njih. Aj sad idi i kandiduj se za opozicionog rodoljubivog poslanika. A možeš i demokratski miroljubivo, po svim pravima o demokratskim demonstracijama čak da počistiš i tragove peder parade kao tvoj rodoljubivi primer Obradovi, koji između ostalog, više ne demonstrira. Takvi ste vi demokratski, internet rodoljubi. A tamo, u demokratskoj opoziciji po Zakonima Amerike, takve priče i demonstracije Međunarodne Pravde važe, a u stvarnosti je sve sasvim drugačije. Svejedno ti to ne možeš shvatiti pa se zalud ganjamo.

 17. Gagi says:

  Nekako je normalno da se na drzavne funkcije imenuju ljudi sa dugogodisnjim radnim i profesionalnim iskustvom. Nigde u svetu nema prakse da se svrseni student nekim cudnim uticajima i kratkim politickim stazom imenuje na najvise drzavne funkcije. Ovu nasu drzavu, kako vidim, vode elokventni i beskrupolozni diplomci. A, sta drugo da rade, profesionalno nisu u stanju da se iskazu vec im je jedino ostalo da "vode" narod. Nazdravlje nam narode.

 18. Doktor says:

  Nisam ja SNS,...,samo želim postaviti pitanje,kako su “braća”mogli mirno posmatrati “čerečenje”male SRBIJE i posle svega nas nazovu “kurvom”!

  • Miraš says:

   Zašto ti je kefalo toliko zaribalo? Raspad SSSR-a desio se krajem 1991 godine, ali nisu tada zaustavljeni teški problemi u kojima se našla Rusija (Ruska Federacija). Koliko ratova se tada dogadjalo na periferiji Rusije. Koliko teških terorističkih akata je izvršeno na teritoriji Rusije? Kolike su bile ekonomski problemi Rusije do kraja 20 veka? Rusija je bila u velikim problemima i baš zato tada Zapadne sile, prvenstveno SAD i Nemačka, donele su odluku o razbijanju i uništenju Jugoslavije. Za njih je to bio veoma povoljan momenat. Postoje i naše krupne greške sa ozbiljnim posledicama. Nekadašnji ministar odbrane Pavle Bulatović blagovremeno je predlagao Miloševiću da nabavimo PVO sisteme S-300. Nema sumnje da bi nam Rusija tada prodala takve sisteme. Zašto ga Milošević nije poslušao??? Poslednji pokušaj da nam Rusija dostavi takve sisteme išao je preko Madjarske kroz rusku humanitarnu pomoć, ali je "prijateljska" Madjarska pod rukovodstvom našeg "prijatelja" Orbana to sprečila. Madjarska idan danas žali za izgubljenim teritorijama nakon prvog svetskog rata i Trijanonskog sporazuma. Očigledno da rat od 1991-2001 (računam i sukobe u Makedoniji) protiv SFR Jugoslavije jeste revizija rezultata prvog i drugog svetskog rata. Za državu Madjarsku je i dan danas bolno što tom prilikom ona nije dobila ništa od te revizije.

   • Miraš says:

    Sad mi smo u poziciji da i naše prve susede i mnoge države Evrope pazimo i mazimo i nazivamo ih prijateljima, iako to iskreno nisu. Valjda je to nekakav pokušaj pripitomljavanja divljaka. Naprimer ako Madjarska pokrene secesiju severnih delova Vojvodine izgubiće važan putni pravac od srednje do jugoistočne Evrope i do drugog kontinenta preko Turske i Grčke. Time bi ona unela poremećaj i za zemlje EU jer koridor 10 je deo najdužeg putnog pravca u Evropi. Nema sumnje da time bi pospešila ponovno iseljavanje Madjara iz Vojvodine, kao što se već desilo 90-tih godina, jer običan svet se sklanja od mogućih većih nevolja. Već tada se pokazalo da opasna igra sa bivšom Jugoslavijom i Srbijom može da se vrati kao bumerang.

  • Slobodanka says:

   U ekonomiji Rusija se našla pod čerečenjem Zapadnih multinacionalnih kompanija i krupnih institucija i pre raspada kroz niske cene nafte, a posebno intenzivno od 1991 godine, dok Srbija je intenzivno ušla u tu fazu oko 10 godina kasnije posle 05 oktobra 2000. Vremenski gledajući faze veoma negativnih procesa se ne poklapaju u Rusiji i Srbiji. U tom smislu Rusija je potonula pre nas, dok smo mi 90-tih grčevito nastojali da to izbegnemo. Zatim je potonula Srbija, a Rusija je počela da se podiže. Iz tih razlika ne treba da razvijamo svadju, netrpeljivost i medjusobno nerazumevanje izmedju Srbije i Rusije. Uostalom pogledajte pažljivije film Prezident, imate ga još uvek na Faktima sa prevodom. Činjenica je da je napadnut ceo slovenski svet. A s druge strane na Bliskom istoku (uključujući i severnu Afriku) vidimo da je napadnut i ceo arapski svet. ... Ovog leta uspela sam da malčice porazim kovid svetski poredak, letovala sam na Crvenom moru u Egiptu. To je ulaganje u moje zdravlje pred nastupajuću zimu. Prosečna plata egipćana je oko 100 evra. Moj 10-dnevni aranžman je koštao oko 440 evra, od toga oko 300 evra ide avio prevozniku, a samo 140 evra ide hotelu s tim da za razliku od Grčke ovde nema dodatnih troškova za ležaljke niti za osvežavajuća pića i užine. U Grčkoj bih potrošila skoro duplo od toga, a pritom treba imati u vidu da je avio prevoz do Grčke jeftiniji. Moji dodatni troškovi iznosili su ukupno oko 50 evra za suvenire i druge zanimljive sitnice koje sam donela sebi i svojim prijateljima. Izgleda da mi treba da saradjujemo više sa ovakvim zemljama izbegavajući velike sile. Postoje razlike koje daju dobru osnovu za saradnju, blizu 100 milionski Egipat uvozi 50 posto hrane te mi bi trebali da prema takvim područjima povećamo izvoz hrane. Ali najpre treba kod nas pospešiti poljoprivredu i prehrambenu industriju.

   • Rista says:

    Slobodanka, komentar o paradajz turizmu u Egiptu ti potpuno neumesan. Sledeće gorine u Tursku, pa one sledeće u Tunis. Ali ti si dama, pa aj da preskočim detalje. Ako ne budeš imala evre kroz koju godinu, kako bi bilo da dođeš na par nedelja u moju vilu na Dunavu između Čortanovaca i Beške? Sa svim svojim kućnom ljubimcima. Imam i peščanu plažu nekih 50 metara i pokoji čamac. Garantujem nezabravan odmor. Imaćeš na raspolaganju malu jahticu i džip. Za džabe. Ne treba ti ni 1 evro. Dole Dunav a gore šume i zveri, preko puta Dunava rit a u Dunavu i oko Dunava somovi. Jes videla nekad u životu živog soma? Častim.

    • Slobodanka says:

     Nije to paradajz turizam, ne nosimo mi tamo ništa od hrane sa sobom, jedino sam ponela neke lekove za svaki slučaj i nijedan mi nije bio potreban. Crveno more jeste pravo more sa svim lekovitim svojstvima, to je najvažnije. Dunav je 700 metara udaljen od mog stana, jeste lep, ali ne kupam se u Dunavu. ON nije more i ono što mi najviše smeta intenzivno smrdi na vlažnu zemlju od čega se razbolim. Pre bih otišla u banju Vrujci. Zbog propisa EU veoma dobro uskladjenih sa kovid svetskim poretkom mi smo ove godine izvisili od posete crnogorskom delu Jadranskog mora, takodje i Hrvatskog primorja ali Kroacija mi od 1991 nije privlačna i tako će i ostati. Nemam nameru da ih častim za etničko čišćenje i progon Srba, za bolesnu srbomržnju, a cene su im prilično paprene. Ja ni u Srbiji ne kupujem u njihovim trgovinama, držim se Univereksporta i još nekih trgovina domaćih vlasnika. Najveće iznenadjenje je što smo izvisili od poseta morima Grčke (Egejskom, Jonskom i Sredozemnom moru). Dok Egipat i Turska nisu toliki zavisnici od propisa famozne EU. Turska sa njenom morskom turističkom ponudom me nikako ne interesuje jer pitanje je dana kada će izbiti ratni sukob Turska-Grčka. E samo mi to nedostaje ja tamo na odmoru a rat da zaplamti na putu kojim treba da se vratim.

 19. Nine says:

  Doktore, objasnio sam ti ko je bio na vlasti u Rusiji u vreme bombardovanja SRJ, a u kakvom je ekonomskom položaju bila Rusija nešto malo ti je nabacio Rista. Bila je u položaju totalnog sloma zbog grabljenja ogromnog bogatstva od strane tajkuna koji su se doladskom na vlast Vladimira Putina razbežali po svetu (naravno svi na zapad, gde su prebacili novac). Napisao sam kakav je bio predsednik Jeljcin koji se klatio od pijanstva dok se pozdravljao sa Klintonom, pa ga je čak tako pijan uhvatio za dupe, dok je ovaj crkavao od smeha. Kakav je uticaj na njega imao ministar spoljnih poslova Andrej Kozirjev takođe sam napisao. Nisam napisao kakav je bio pregovarač Viktor Černomirdin koji je s Martijem Ahtisarijem dolazio u Beograd da pregovara sa Miloševićem za vreme ratnog sukoba. Ako ne znaš, Ahtisari je zapretio Miloševiću da će, ako ne prihvati njegov ultimatum, Beograd sravniti sa zemljom. U Rambujeu je održan sastanak predstavnika AP Kosovo i Metohije i vlasti iz Beograda sa Ahtisarijem, a predstavnici srpske vlasti, predvođeni poznatim pravnim stručnjakom, Ratkom Markovićem, profesorom Ustavnog prava, odbili su predlog Ahtisarija. Taj plan predviđao je priznanje nezavisnosti Kosova, uz široku autonomiju za srpske opštine, uz punu vlast Prištine. Ahtisarijev plan nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN zbog ruskog veta. Pozivajući se upravo na Ahtisarijev plan Priština je jednostrano proglasila nezavisnost 17. februara 2008. godine. Skupština Republike Srbije je u februaru 2007. godine usvojila Rezoluciju o Kosovu kojom su odbačeni svi stavovi iz predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija. Poslanici su se složili da se tim planom krši suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije kao međunarodno priznate države. Vučić je sve zaboravio, iako je bio poslanik u Skupštini kad je usvajana Rezolucija o Kosovu i protivustavnim Briselskim sporazumom u potpunosti implementirao Ahtisarijev plan. Inače tvoja tvrdnja da su nas "braća" nazvali "kurvom" nije ni na čemu utemeljena. Marija Zaharova je samo kritikovala odnos američke vlasti prema Vučiću prilikom pregovora Vučića i Hotija pred Donaldom Trampom, kojim je Vučić zaista ponižen sedeći ispred Trampa na stolici kao učenik ispred profesora koji sedi iza katedre. Ti znaš šta je smisao izjave Marije Zaharove, ali ne znaš šta znači Vučićeva izjava da je od Zaharove gori onaj ko ju je postavio na mesto portparola. Šta je time poručio Vladimiru Putinu? Može li se njegov portparol, odnosno predstavnica za štampu, porediti sa Marijom Zaharovom? Nikad! Sve što je izjavila nakon sastanka u Vašingtonu odmah je demantovao Ričard Grenel. Misliš da američku diplomatiju predstavljaju laici, te da ne znaju svaku izgovorenu reč predstavnika vlasti u Beogradu? Razmisli malo kakve veze sa ekonomskim pitanjima, koje su navodno bile tema pregovora, ima podrška LGBT, izmeštanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, ili pridruživanje proglašenju Hezbolaha terorističkom organizacijom. Inače ja sam ti zemerio na prostačom rečniku, te bi bilo požljno da ga kogiguješ. Pozdrav!

 20. Nine says:

  Ispravka štamparske greške, pretposlednja reč glasi "koriguješ".

 21. Rista says:

  Doktore, batali rodoljubive teoretičare koji sve znaju šta je bilo i šta treba ali ne znaju kako može. Nemo se zamaraš. Čuvaj istinu, trebaće nam pa makar i sa psovkama. Istina je da je Zapad rasturio čak i jedan SSSR a danas Rusija i Kina unezvereno gledaju kako da se provuku kroz sankcije. Srbija tu može samo da posluži kao štap kojim bi udarili Zapad pa makar i slomili štap. Oni svoje štapove izvoze u Ameriku a nas koriste. Nema nikakve pomoći ni od Kine ni od Rusije a Amerika se i ne trudi da nam pomaže, nego da nas satre pa da svršava gledajući Kinu i Rusiju kako su se ukakali od straha, jer oni su sledeći. Pišam im se na jake vojske, ekonomije i bogatstva kada kleče pred Zapadom. To klečanje je doprinelo da Zapad počne ofanzivu na Istok preko Srbije. Između ostalog, Srbija strada i zato što je uvek mrsila račune Zapadu kada krene na Istok. Samo Istok nikada nije krenuo na Zapad i zato Srbija nije nikada došla sebi. I neće ako se i dalje bude oslanjala na Rusiju i danas još i Kinu. Srbi moraju da pronađu neki put i da se spasu a ne da večito gubimo milion ljudi svaki put kad Rusija uđe u probleme sa Zapadom a Zapad se istrese prvo na Srbiju. Ubuduće, Srbija mora naći način da to izbegne. A rodoljubi neka sunčaju dupeta na morima i čitaju filimonovne priče sa Kavkaza. Za njih će uvek biti mesta pa makar i u skupštinama Srbije.

 22. Doktor says:

  Sve je to jasno,ali ako su “cutali” ‘99 treba da cute i sada.Ako su mislili poslati diplomatsku poruku neslaganja,to se radi preko “analiticara” podobnih vlasti. Ali ovakva iizjava visokog funkcionera se smatra aktom neprijateljstva!

 23. Doktor says:

  Nadam se da zaharova nece politicki preziveti ovaj “ispad”!

  • Nine says:

   Samo se nadaj Doktore, ali se bojim da ti se nada nikad neće ispuniti, jer Zaharova nije napravila nikakav "ispad". Ti zaboravljaš šta je "veliki vođa" izjavio povodom izjave Zaharove, odnosno kako je nazvao Vadimira Putina. Tebi nije jasno kako je onaj ko je onako unezvereno gledao u papir koji je potpisao pred Donaldom Trampom sa kosovskim premijerom Hotijem (a ne sa Trampom, kako zamajava narod) samo nekoliko dana ranije na televiziji nazvao Trampa. Koliko me pamćenje služi izjavio je:" Ja sam mali a on je veliki, ali kad treba da se ukrade". Znaš li šta takva izjava znači Doktore? Nazvao je Trampa lopovom. Misliš da američke diplomate ne prate svaku izgovorenu reč srpskih zvaničnika? Nije li i Ričard Grenel nakon izjave portparolke Vučića Suzane Vasiljević odmah demantovao to što je ona izjavila? U Srbiji prolazi laž samo kod onih kojima je televizor jedini prozor u svet. Posledice Vašingtonskog sporazuma već se osećaju, a tek će se osetiti. Zar misliš da je najava Španije da će priznati nezavisnost Kosova ako to učini vlast u Srbiji iznenađenje? Ne mogu oni biti veći Srbi od Srba, kako je to svojevremeno izjavio ruski ambasador u Beogradu, ali Španija je čvrstog stava da nikad neće priznati nezavisnost dela svoje teritorije Katalonije. Koji god predsdnik bilo koje države na svetu ne ceni sebe i svoju državu ne ceni ni njega niko. Tapšaće ga po ramenu dok im treba, a kad završi posao zbog koga je "doveden" biće zaboravljen kao da ga nikad nije bilo. Kako će ga srpski narod pamtiti o tome će pisati istorija.

   • Rista says:

    Ja ti lepo kažem da si ti seoska alapača. Izjava "ja sam mali a on veliki a kad treba da se ukrade..." znači - Nema veze što sam mali. Kad treba da se ukrade ja ću ukrasti" Ne mora ni to da znači, ali pre će biti tako nego onako. Uostalom, te izjave su izjave za "slobodne medije" i vašare gde se ti krećeš i niko ih ne zarezuje. Takve priče možeš lepo da plasiraš sa babama na pijaci. U Srbiji takvi tračevi prolaze samo kod baba Mileva kao što si ti. Ti mora da si paparaci i uvek viriš iz neke rupe a najdraže ti da viriš kroz prozore spavaće sobe. I zapamti. Kosovo ne otima niko iz Srbije, nego ga otima Amerika. To što si ti podlegao CIJA medijskim podvalama srpskom narodu koje za predaju Kosova uporno nastoje da nađu nekog krivca u Srbiji, nije samo tvoj problem. Takvih ima nekoliko hiljada u Srbiji i takvi su gotovo sigurni da su baš oni izmislili toplu vodu. Pogledaj tvoje komentare i na čemu ti vrtiš svoje vreme? Na nekoj trač izjavi koju uopšte nisi razumeo a takve izjave uopšte nisu ni važne za ono o čemu pišeš.

 24. Pera Volina says:

  Izgleda da diskutuju samo neki Rista, Nine, Miraš, a povremeno se uključuje Doktor.

 25. Nine says:

  Mnogi diskutuju gospodine Pero, ali je Rista univerzalnu tumač tuđih misli. Evo navešću tačno šta je dragi nam predsednik rekao o Donaldu Trampu i Vladimiru Putinu, pa ti proceni da li lupetam ja ili onaj ko me naziva "alapačom", "posetiocem vašara": -Donalda Trampa doživljavam kao velikog lidera. Ja sam mali, on je veliki, uvek je bio veliki, ali kad je trebalo nešto da se ukrade -Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i o onima koji su je tu postavili – rekao je Vučić. Nije li ovim izjavama Trapma nazvao lopovom (jer ko krade, ako ne lopov), a Putina primitivcem i prostakom? Daleko je on od Putina i Trampa da bi sebi dozvolio izgovaranje reči koje je izgovorio na svojim medijima, misleći da zvaničnici dve najznačajnije države na svetu, uz Kinu kojoj je Vašingtonskim sporazumom, kao i Rusiji, gurnuo prst u oko, a najveću štetu naneo Srbiji. Rista igleda ima sposobnost viđenja kakvu je imao onaj vidovnjak koji je, vrteći prsten na prstu, zatvorenih očiju, izgovarao: "Javlja mi se". Mogao bi mu biti asistent. Posbno mu je zanimljivo teoretisanje o pravu, u koje se razume ko Marko Kraljević u televiziju. Na ovu temu nemam više nameru komentarisati, a Rista može mleti još mesec dana.

 26. Nine says:

  Ostale vrlo aktivne komentatore (Miloard 3, Slobodanka, Zaliv, Gagi, Persida) si zaboravio gospodine Pero. Izgleda da ti je ovo prva poseta portalu režimskog lista Informer. Najekskluzivniji i omiljeni komentator i sveznalica je gospodin Rista i njegova uvek mora biti poslednja. Svu pamet sveta je on posisao, a naročito onu iz oblasti prava, u koju se razume k'o Marko Kraljević u televiziju.

 27. Nine says:

  Rista, ranije zvani Svetozar prestao dalje komentarisanje na ovu temu. Nije lako lagati onog ko je pročitao laži moj Dragane, jabuko sa grane. Izvrtati ono što je neko rekao onom kome nije ni do kolena ne može onaj ko takvom služi radi svog ličnog interesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *