ШОКАНТНА И УВРЕДЉИВА ТВРДЊА БРИТАНСКОГ БИ-БИ-СИЈА: Помирење Србије са НАТО-ом осећа се у ваздуху! (ВИДЕО)

ŠOKANTNA I UVREDLJIVA TVRDNJA BRITANSKOG BI-BI-SIJA: Pomirenje Srbije sa NATO-om oseća se u vazduhu! (VIDEO)

11 oktobra 2018

U tekstu pod nazivom „Sada svi zajedno: Srbija i NATO ostavili bombardovanje iza sebe“, povodom održavanja civilne vežbe Srbije i Alijanse o upravljanju posledicama vanrednih situacija, engleski medij koji je prednjačio po „satanizaciji“ Srbije, Bi-Bi-Si, navodi da Srbija i NATO ostavljaju bombardovanje iza sebe.Kako se približava dve decenije od NATO bombardovanja, deluje da bi se u vazduhu moglo osetiti pomirenje, piše Bi-Bi-Si. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Bi-Bi-Si, kako navodi britanski javni servis, da oseća da je vreme za Srbiju da preispita negativna osećanja prema NATO.

– Mislim da je sve to zbog emotivnih pitanja – uglavnom zbog 1999. godine i pitanja Kosova. To je nešto na čemu moramo da radimo – i to je nešto što ćemo raditi u budućnosti. Mislim da ćemo nakon nekog vremena, morati da postavimo stvari na racionalnije osnove. I to će se dogoditi – rekao je Vučić.

Podsećajući da se himna NATO ne čuje često u Srbiji, Bi-Bi Si napominje da je ona ove nedelje odjekivala u Mladenovcu, jer je Srbija prvi put bila domaćin velikih vežbi predvođenih NATO, ali ističe da Srbi nisu zaboravili “akcije NATO” 1999. godine.

– Druge bivše jugoslovenske zemlje možda su se pridružile NATO, ali se javno mnjenje u Srbiji i dalje snažno protivi tome – napominje britanski javni servis.

Bi-Bi-Si primećuje da su Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uspravno stajali dok je intonirana himna, dok se iza njih nalazio amblem u kojem su spojene srpska zastava i logo NATO-a, te smatra da bi ta scena “mogla biti šok za one koji Beograd smatraju vernim saveznikom Moskve”. Britanski servis, međutim, napominje da Srbija dugo vodi politiku vojne neutralnosti, a da njeni vojnici redovno učestvuju u vežbama koje organizuju i Rusija i NATO. Podseća i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da je partnerstvo sa Srbijom postalo još važnije, ali ističe da je pitanje da li je Srbija spremna da prihvati bliže odnose sa NATO.

Kako navodi, šetnja Beogradom, gde se mogu videti murali i grafiti protiv NATO, potvrđuje da je sećanje na bombardovanje i dalje bolno za mnoge ljude. Prenosi i izjavu direktora Beogradskog instituta za evropske studije Miše Đurkovića, koji smatra da se teško može videti promena stavova.

– Nakon 2000, zemlje NATO nastavile su da vode opštu regionalnu politiku ovde veoma zasnovanu na dvostrukim standardima. Ljudi dolaze do veoma logičnog zaključka da NATO ne radi mnogo stvari, koje bi poboljšale njihov pogled na Zapad – kaže Đurković.

S druge strane, navodi Bi-Bi-Si, ima onih koji su ubeđeni da je neizbežno da će Srbija nastaviti da se kreće dalje ka Zapadu, imajući u vidu da su pregovori o njenom pristupanju EU u toku.

Jedna od njih je i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja kaže da “svi možemo mnogo da dobijemo”.

– Zemlja se približava političkom Zapadu, za sada vojno neutralna, ali uz proces EU integracija koji bi mogao da dovede do demokratskog nadzora nad vojskom. Ali najvažnije, presecanje ključnog puta ruskog uticaja u regionu – rekla je Milićeva.

Bi-Bi-Si navodi da bi se vežba Srbije i NATO o upravljanju posledicama vanrednih situacija pre mogla shvatiti zdravo za gotovo, nego kao znak bilo kakve promene lojalnosti.

– Ali kako se približava 20 godina od bombardovanja NATO, deluje da bi se u vazduhu moglo osetiti pomirenje, pre nego uzajamne optužbe – zaključuje britanski javni servis.

(B92)

KOMENTARI13 komentara

 1. raikkonen says:

  niti je shokantna niti uvredljiva..ovaj put BBC pishe istinu, nazalost!..buzati polutan mora biti sklonjen !!

  • Vladimir says:

   Tačno, ne znam zašto pišete takav naslov?! Niti šokantno, niti uvredljivo, već pravo činjenično stanje. I uopšte nema potrebe objašnjavati,jer i malo dete može shvatiti o čemu je reč ovde.Ali, dobro, ispiranje mozga celoj naciji je uvek imalo efekta, pa zašto ne nadtaviti dalje...

  • Za Srbiju says:

   Šokantno je i ponižavajuće je kako se ponaša vlast u Srbiji, a onda i ceo narod koji nije ni trepnuo na ove uvredljive "vežbe". Kao ni sve vežbe do sada. Kao ni sve potpisano sa NATO.

 2. Darko says:

  Kako smo ludi, sve je moguće

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Mogu oni da njuškaju vazduh kolko god žele ali to možda njima samo smrde noge? :-)))

 4. danka says:

  1999 god. 19 NATO država, sada ,,predstavnici,, 38 ZEMALJA NATO pakta..ubijali nas, rušili, zasipali OSIROMAŠENIM URANIJUMOM,uvoze se njihove sumnjive vakcine ,,nepoznatog,, sadržaja, ,,nove, eksperimentalne,, lekove, GMO semena i hranu na ,,mala vrata..,,kupuju,, našu decu preko socijalnih zavoda, Barneverna, na ,,usvajanje,,.jednom rečju, poniženju i porobljavanju, ubijanju SRBIJE NEMA KRAJA UZ POSREDOVANJE VELIKOG SRBOMRSCA TONIJA BLERA, ZA MESEČNU PLATU OD 150.000 DOLARA, OD STRANE NAŠE VLADE, KAKO NA TV N1 izjavljuje Vuk Jeremić.../demantija nema/

  • djole says:

   Tačno je do kraja i još mnogo drugih ne napisanih.Ovaj'narod'od visoko obrazovanih do neobaveštenih!?na izborima glasa.Gro glasača ne prepoznaje obmanu odnosi se na glasače u'drugoj'polovini života.Od rata mladi su očarani zapadnom europom 'Diznilend',obećana zemlja.Ova zemlja nema prvog pravog čoveka koji drži dostojanstvo svog naroda i kroz istoriju i dan danas,nasuprot on ponižava žrtve i porodice iz prvog i drugog i nedavnog rata.Veliki njegovi prijatelji.Na žalost ove zemlje ne postoji jaka opozicija.

  • Klaus fon Bre says:

   Sve je tačno, možda i gore...Ali da ima za Blera a da nema za trudnice i porodilje, kojima su primanja prvi put u istoriji novim zakonom spuštena ispod socijalnh davanja, daleko ispod minimalne zarade... to je naša briga za decu!? Ovakvu politiku može podržati samo težak izrod, nepismenost ne sme biti izgovor za sistematsko uništavanje naroda čiji si precednik ili premijer. Ko nam je premijer-ka? Šta o njoj znamo? A o ministru zdravlja koji prisilno vakciniše, sa nadimkom doktor smrt da ne počinjem... Bilo kakav napredak vidimo samo na TV ekranima, ali u stvarnom životu ubrzano toneme, dinar jak a cene rastu, pa i cene državnih servisa i administracije, dok se plate smanjiju, rastu i uvode se nove akcize...!?

 5. Velika Metla says:

  U vazduhu ne znam da li se oseća,ALI zato u zemlji se i te kako oseća otrovni uranijum kojim ste gamadi jedna zasuli Srbiju!

 6. rajko says:

  Sprovode svoju prljavu politiku svršenog čina nadajući se da ćemo mi nasesti opet, posle 2836. puta. Istina je da u Srbiji neraspoloženje prema NATOU raste iz dana u dan, kako svakog dana saznajemo nove činjenice o njihovim zločinima prema nama. Nema tu pomirenja, a ono što oni osećaju u vazduhu je možda muratov smrad.

 7. Miraš says:

  Po Vučiću Srbija je emotivna i nije razumna (racionalna), ali on lično će joj pomoći da odraste (da ne bude na nivou emotivnog deteta) i da postane razumnija. Ozbiljno mu nedostaje etika. Šta je ispravno ponašanje? Da li Srbija treba da postane maloumna sestrica NATO-u koji i dan danas bombarduje Siriju na veoma sličan način kao nekad Srbiju, svežije od bombardovanja Srbije je veoma slično bombardovanje Libije. Koliko je naše moralno padanje ako se sada bratimimo i sa našim ubicama i sa ubicama naroda širom sveta? Na ovom svetu ne postoje samo atlantističke zemlje i šta ako drugi vojni savezi prevladaju NATO. Gde nas vodja vodi? Bićemo još jednom ubijani ali kao saveznici NATO-a? Pritom nije bitno da li smo i formalno članica te alijanse, vidi se suština da sa tom alijansom postali smo ili postajemo suviše bliski. Koliko god da priča o neutralnosti Srbije, očigledno je po praktičnim potezima da Vučić navija za NATO Srbiju.

 8. Taipova Češma says:

  Nikad u đubre nikad u blato. Nikad u eu nikad u nato.

 9. Aleksandra says:

  Nikada Srbija neće ući u NATO. Nato je okupator i agresor. NATO je ratni zločinac i ubica....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *