ШОКАНТНА ИЗЈАВА АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА: САД се надају да ће Русија дозволити Израелу да бомбардује… (ВИДЕО)

ŠOKANTNA IZJAVA AMERIČKOG AMBASADORA: SAD se nadaju da će Rusija dozvoliti Izraelu da bombarduje… (VIDEO)

11 novembra 2018

SAD žele da isteraju sve strane vojne snage iz Sirije, rekao je američki ambasador u Siriji. Pored ruskih, naravno.

Američki ambasador u Siriji Džejms Džefri izjavio je u sredu da se Vašington nada da će Rusija dozvoliti da izraelske snage bombarduju iranske vojne snage na teritoriji Sirije nakon isporuke raketnog protivvazdušnog sistema S-300.

– Rusija je u dogovoru sa Izraelcima odobrila izraelske napade protiv iranskih ciljeva u Siriji. Sigurno se nadamo da će se takav pristup nastaviti – rekao je Džefri na konferenciji za novinare, prema pisanju “Biznis insajdera”.

Ranije u oktobru, Rusija je isporučila svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 u Siriju nakon incidenta u kojem je ruski Il-20 avion oboren projektilom S-200 zbog manevra izvedenog od strane izraelskog aviona. Iran je još jedan ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada, pored Rusije. Međutim, Izrael smatra Teheran neprijateljem broj jedan i obećao je da će se boriti protiv iranskog vojnog jačanja u Siriji.

– Izrael ima egzistencijalni interes da blokira Iran od primene sistema za formiranje snažnih snaga unutar Sirije a protiv Izraela. Mi razumemo egzistencijalni interes i podržavamo Izrael – rekao je Džefri.

– Naši neposredni napori su da pokušamo da smirimo situaciju i onda pređemo na dugoročno rešenje – rekao je on.

Prema Džefriju, SAD imaju za cilj da se kreću ka političkom rešenju konflikta i da se osigura da se sve strane vojske povuku iz Sirije – naravno, pored Rusije.

– Rusi, budući da su bili tamo ranije, u stvari ne bi se povukli, ali imate još četiri vojne sile – Izraelce, Turke, Irance i Amerikance – koji se nalaze u Siriji. To je opasna situacija – rekao je Džefri.

Teheran je rekao da će ostati u Siriji sve dok predsednik Bašar al-Asad to želi. Kao i Rusija, Iran ima službeni poziv predsednika Asada da bude u zemlji. Ranije u junu, Asad je naglasio da je pozvao saveznike u svoju zemlju i nikada ne bi tražio od njih da odu, kako to zahtevaju SAD i Izrael, čak i kao deo bilo kakvog mirnog rešenja. Turska je s druge strane, od 2016. godine dva puta upala u severnu Siriju, i ima za cilj uništenje kurdskih snaga koje sada ratuju protiv džihadista Islamske države uz podršku SAD i Koalicije.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Micko says:

    Rusi su kao prijatelji Irana, sa kojim imaju mnogo zajednickih ugovora, odobrili Izraelcima da gadjaju Irance u Siriji, Izvinite, ako je tako, onda su Rusi jos veci licemeri i hohstapleri od Amerikanaca. Deluje nestvarno, ali se ukazuje kao mogucnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *