ШОКАНТНА ИЗЈАВА КОЛИНДЕ: Хрвати и Албанци су дословце браћа по оружју

ŠOKANTNA IZJAVA KOLINDE: Hrvati i Albanci su doslovce braća po oružju

19 jula 2018

DRUGOG dana zvanične posete Tirani, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, obraćajući se u parlamentu, osim kurtoazne podrške putu Albanije ka EU, poručila da su Hrvati i Albanci „doslovce braća po oružju”, te da su mnogi Albanci žrtvovali svoj život za Hrvatsku.

Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.„Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala”, navela je Grabar Kitarović.

Osvrnuvši se, kako se navodi, na „trajno i nerazdvojno prijateljstvo” između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Podsetivši na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu, Kitarović je kazala:

„Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi – Hrvatska to neće zaboraviti”.

Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota i integracije raznih kultura i religija.

„Albanci su u potpunosti integrirani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (…) vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja”, rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.

Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog Đerđa Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila „Godinom Skenderbega”, s brojnim kulturnim događanjima, a Grabar Kitarović je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za svoj doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Podsetivši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarović je svoj govor u parlamentu završila rečima: „Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo”.

KOMENTARI11 komentara

 1. padre says:

  Sad se vidi, sad se zna, koji koga rad ima!

  • Željko says:

   Shvatite da ako "veliki" budu željeli novi rat na Balkanu da će Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Makedonci, tko zna možda i Bugari i Rumunji, zaboraviti na sve nesporazume i krenuti na Srbe, nažalost svi smo mi "mali" i igramo kako "veliki" hoće!

   • Velika Metla says:

    Željko,i šta si ti sada novo nama napiskarao ovde? Pa UVEK su pomenuti instant "narodi"i napadali na Srbe! A kako se to zavržavalo znamo! Pomenuti su najbrži na svetu u presvlačenju uniformi,a vatikanoidi su rekorderi!

    • Dragan says:

     Kad im du/pe bude plavo, biće kasno da im gazda "poljubi da prođe"...

 2. Za Srbiju says:

  I jesu isti. Isti korov, ista kuga.

 3. Za Srbiju says:

  Nije mi jasno, zašto u naslovu piše da je izjava "šokantna"? Kosorka je u Prištini (kada je bila premijer hrvacke) izjavila su oni najbolji prijatelji i partneri u regionu. Taj se odnos produbio do bratskog.

  • RASPUCHIN says:

   Ne znam kome ova izjava može biti šokantna? Od "krvavog uskrsa na Plitvicama" pa kroz čitav rat šiptari su bili u ustaškim postrojbama. Meni je šokantno što se skriva broj poginulih na Plitvicama i samo se , sa njihove strane , pominje Josip Jović a prećutkuje se pun autobus šiptara koji su izgorili u istome. Mnogo je šiptara poginulo a prevoženi su nazad u Srbiju otetim hladnjačama u vlasništvu srpskih firmi i završili širom Srbije pa i u nekim jezerima. Naravno , sve su to "službe" znale ali te iste "službe" , navodno naše , i dalje rade protiv nas.

 4. goran says:

  Srbija bi clanstvom u Nato-u posdtala glavna sila na Balkanu i svim okolnim narodima zavrnula siju. Ali, mi nismo ni tamo ni ovamo. Rusi nas ne podrzavaju, a Amerikanci nas mrze i svakodnevno nam prete. Odnosi sa Kinom ostali su neiskorisceni. Srbi idu u propast, a ni sami ne znaju zasto. Izgubili su epsku matricu, svest o sebi, svest o heroju. Postali smo robovi, a nestanak robova nikoga ne uzbudjuje.

 5. Nenad says:

  Dok lav spava, hijene trče u krug i kevću, vazda bilo...

 6. Velika Metla says:

  Naravno da jesu braća,ali po služenju drugima! Cilj zapada je da se cela obala Jadranskog mora sva podvede pod kontrolu zapada! Da ni jedan milimetar ne ostane a da nije pod njihovom kontrolom! Šiptari iz Albanije će da uzmu deo,a vatikanoidi deo,i šiptogora ostade bez obale! Nije zapad baš 100% siguran u ove današnje njihove saradnike u šiptogori,jer su oni IPAK pravoslavci!

 7. Monster haubica says:

  Samo u mojoj postrojbi , tijekom Domovinskog rata je bilo 18 Šiptara , 14 srba , ostalo mi Hrvati. Poginulo je šest Šiptara , troje teško ranjeno , osam Srba poginulo , dvoje ranjeno , šesnaest poginulih Hrvata , devetnaest ranjeno što teže , što lakše........, a zapravo ovo želim reći ovoj balavoj srbijanskoj mladeži i ne samo srbijanskoj : Nikada , ali ama baš nikada nečete moći spoznati dubinu , širinu i visinu i taj strahovit nepokolebljiv duh BRATSTVA PO ORUŽJU . Nitko od vas ne razumije i nikadA neće moći razumijeti rijeći i pravu poantu Hrvatske predsjednice...., ne zato što biste bili "glupi i nedorasli" , već zato što vam takova veličanstvena spoznajA , jednostavno..., nije data od Boga , odnosno niste prošli kroz oganj i strahote rata u najboljim godinama. I bolje da niste i nitko vas ne krivi zbog toga. Uistinu , tek u strahoti se osjeti i golim okom vidi od čega je sazdan čovijek i tek u strahoti i potrebi se vidi i osjeti pravo značenje rijeći BRAT. Želim reći i to da Hrvati vrlo , ali vrlo rijetko nazivaju stranca (pa čak i sunarodnjaka) bratom i zato Kolindine rijeći imaju ogromnu težinu. U ratu sam spoznao i to da ne postoji samo vatreno srce Hrvatsko , već i Srpsko i Albansko ...., srca koja su izgarala za svoju spaljenu Domovinu Hrvatsku. Htio bih još jednom prije smrti osjetiti takovu mješavinu osječaja i povezanosti i srce me vuče tome ,ali...., razum govori nikad više iiiiii, bolje je tako...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *