ШОКАНТНА ОДЛУКА АМЕРИКЕ! Венецуелу чека пакао!

ŠOKANTNA ODLUKA AMERIKE! Venecuelu čeka pakao!

25 januara 2019

Odbijanje američkih diplomata da napuste Venecuelu posledica je činjenice da su SAD priznale novog predsednika, čime automatski smatraju da odluka legalnog predsednika Nikolasa Madura ne važi.

Američke diplomate u Venecueli odbile su po nalogu Stejt departmana da napuste Karakas, iako je legalni predsednik ove zemlje Nikolas Maduro objavio da raskida diplomatske odnose sa Amerikom i naložio njihovim diplomatama da napuste državu za najviše 72 sata.Amerika, koja je posle nemira u ovoj državi, priznala „novog“ samoproglašenog predsednika države Huana Guajada, Maduru je zapretila silom ako pokuša da protiv njihovih diplomata primeni — silu.

Zapetljana politička situacija u Venecueli, koja trenutno ima dva predsednika — jednog legalnog i drugog samoproglašenog na ulici, otvorila je i pitanje ponašanja američke diplomatije i njene samovolje.

Činjenica da su odbili da odu iz države u kojoj su proglašeni nepoželjnim i time prekršili sve diplomatske kodekse i Bečku konvenciju nameće dilemu: Da li za američke diplomate važe neka druga pravila?

Zoran Milivojević, karijerni diplomata, saglasan je da su američke diplomate prekršile sve međunarodne norme i pravila. On objašnjava da im je to na neki način „omogućeno“ jer je njihova vlada priznala novog „predsednika“ Venecuele, čime je ostavila prostor za manevar kada je reč o ponašanju svojih diplomata.

„Svi koji su priznali ’novog‘ predsednika samim tim činom krše međunarodno pravo, jer je Maduro legalno izabran, a nije legalno smenjen sa te funkcije. Dakle, nije bilo izbora, niti bilo kojih drugih legitimnih načina promene vlasti koji podležu međunarodnom pravu i demokratskim principima. Maduro je kao legalni šef države prekinuo odnose sa Amerikom, na šta ima pravo. Amerikanci su izigrali međunarodne norme činom priznanja ovog novog šefa države i sada njemu daju autoritet vlasti i nadležnost da odlučuje o pitanjima koja se tiču diplomatske prakse“, objašnjava Milivojević.

Podsećanja radi, Maduro je na neki način „optužio“ Ameriku da se upravo u njihovoj ambasadi u Karakasu nalazi centar iz kojeg se „diriguje subverzivnim akcijama opozicije“.

Milivojević kaže da samim tim što su Amerikanci odbili da se povuku, samo potvrđuje da će slediti svoj stav da Maduro nije više predsednik Venecuele.

„Iz te činjenice izvode i sve ostale činjenice, pa i ponašanje njihove diplomatije. U tom smislu, za njih diplomatske donose nije prekinuo novi predsednik, te ostanak diplomata smatraju legitimnim“, navodi naš sagovornik, uz ocenu da će takvo stanje ostati na snazi sve dok se situacija ne raščisti.

Naš sagovornik je uveren da će Amerikanci ići do kraja, sve dok ne legalizuju novu vlast i predsednika koga su priznali. On kaže da će i u ovoj situaciji koristiti metodologiju koju su upotrebljavali i ranije kako bi legalizovali neku vlast, kao na primer u Ukrajini.

Ovakvo bahato ponašanje američkih diplomata i vlade Amerike nije nepoznato, niti se prvi put dešava da zaobilaze sve priznate diplomatske forme, bilo da je reč o kodeksu ili konvencijama koje važe za ceo svet. Predstavnici američkih vlasti ušli su u zdanje zatvorene rezidencije Generalnog konzulata Rusije u Sijetlu u aprilu ove godine, čime su narušili ne samo međunarodno pravo, nego i sopstveno zakonodavstvo koje štiti pravo na privatnu svojinu.

Inače se ambasade svih država sveta na teritoriji zemlje domaćina smatraju teritorijom države koja se u njoj nalazi, sve dok ih domaćin ne proglasi nepoželjnim.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Osoblje američke ambasade u Karakasu ne verujem da će direktno napasti, ali postoje drugi načini da se njihov rad onemogući. U Venecueli će pokušavati da deluju iznutra podsticanjem protesta, nešto slično kao u vreme majdana u Kijevu (21 novembar 2013. - 22.02.2014.). Sećamo se slike Viktorije Nuland sa kolačićima u društvu sa američkim ambasadorom u Ukrajini Džefri Pjat-om i svega ostalog... Sličan pokušaj bio je i u Iranu u decembru 2017 godine organizovanjem masovnih protesta protiv vlasti, ali Iran je u prednosti jer američka ambasada u Teheranu ne radi još od 1979 godine pa su za organizovanje protesta koristili uticaj iz susednih zemalja.

  2. Vesko says:

    Predsjednika ne moze smijeniti Skupstina kada u toj Skupstini opozicija postane vecina. Kada bi to bilo moguce onda bi Demokrate mogle da proglase Trampa za nelegalnog izabranog predsjednika i postave nekog svog da se kobajagi zakune da je on novi predsjednik. Ovo sto SAD pokusavaju i ti degeni sto ih slijede je smijesno, totalno neodbranjivo i samo pokazuje do kojeg stepena je SAD posrnula i ne moze da se izvuce iz tog vrtloga tonjenja. Rat protiv SAD i degenerika koji ih prate je vec duboko u toku, ovakve sprdnje od argumenata koje oni koriste je dokaz da je rat u poodmakloj fazi i da se blizi oruzani sukob sa zapadnim nacistima.

  3. Miraš says:

    Maduro ponudio Guajdu da razgovaraju: „Ako je potrebno da dođem go – spreman sam“ - 25.01.2019. STEJT DEPARTMAN POZVAO SVE AMERIKANCE DA NAPUSTE VENECUELU PREDSEDNIK Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da je spreman da se bez postavljanja uslova sretne sa spikerom parlamenta Huanom Guajdom koji se proglasio za vd šefa države. Pritom je bio slikovit: „Ako treba –doći ću na razgovor u tri sata iza ponoći. Ako je za dijalog potrebno da dođem go – spreman sam i na to“. Nimalo uzgred, poručio je Guajdu i svima koji iza njega stoje da on (Maduro) nikakva razlog da podnosi ostavku na položaj predsednika Venecuele. Naglasio je da je prekinuo odnose sa Trampovom administracijom, ali da nije prekinuo odnose sa Sjedinjenim Državama. Dodao je da će njegova zemlja nastaviti da izvozi naftu u SAD – ako Amerikanci nastave da je kupuju. Guajdo je, inače, odbacio <<<<<<<<madurovu ponudu, uz tvrdnju da mu je ponuđen „falš dijalog“. Podvukao je da je spreman da razgovara jedino o uslovima pod kojima mu Maduro može predati vlast. Maduro mu je uzvratio da je on legalni predsednik Venecuele da da je on (Guajdo) „američka marioneta“. Stejt departman je pozvao sve Amerikance koji se nalaze u Venecueli da napuste tu zemlju. Upozorio je neće biti u stanju da pruži pomoć onima koji na svoju ruku budu ostali i posavetovao im – da potraže „neko od sigurnih mesta“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *