ŠOKANTNA ODLUKA: Povučena objava poznate studije o štetnosti GMO hrane

ŠOKANTNA ODLUKA: Povučena objava poznate studije o štetnosti GMO hrane

1 decembra 2013

miceNaučni časopis koji je objavio studiju o štetnosti GM hrane, povukao je članak i zvaničnu objavu, sa obrazloženjem da ne postoji jasna veza između bolesti miševa i GM kukuruza.

Naučni časopis pod nazivom “Prehrambena i hemijska toksilogija” je formalno povukla objavljenu studiju koja povezuje genetski modifikovan kukuruz sa rastom tumora i smrtnu opasnost kod pacova.

Studija se pojavila 19. septembra 2012. godine analizom prehrambene i hemijske toksikologije povodom koje  su osvanuli naslovi širom sveta sa snimcima pacova koji su imali velike tumore zbog hranjenja Monsantovim genetskim modifikovanim kukuruzom.

Ali sada izdavač časopisa, Elsevier, kaže da je objavljena studija koju je predvodio biolog Dr Gil Erik Seralini sa Kan Univerziteta u Francuskoj,  povučena zbog sumnje na metodologiju istraživanja.

„Ovo poricanje dolazi nakon temeljne i dugotrajne analize objavljenog članka i podataka u izveštaju zajedno sa recenzijijom pozadine ovog teksta“ navodi Elsevier u saopštenju.  „Na kraju krajeva, rezultati koji su prezentovani su neubedljivi i nisu dovoljni za publikaciju ovakvog časopisa koji se bavi prehrambenom i hemijskom toksikologijom“.

U originalnoj studiji, oko 200 albino pacova su podeljeni u grupe od po 10 i hranjeni obrocima GMO kukuruznom kulturom. Dvadeset pacova su izolovani od GMO kukuruza i služili su kao kontrolna grupa.

Utvrđeno je da su ženke pacova na GMO ishrani imali dva do tri puta veće šanse da uginu od onih u kontrolnoj grupi. Oko 50 % mužjaka i 70 % ženki koje su hranjene Monsantovim GMO kukuruzom je umrlo prerano u poređenju sa 30% mužjaka i 20% ženki koje nisu jele kukuruz.

Veliki tumori u predelu grudi kod miševa ženki su se razvijali 4 meseca u toku 2 godine koliko je trajala studija, neki su bili toliko veliki da su blokirali funkciju organa.

Međutim, neki stručnjaci su dovodili u pitanje zaključke nalazeći da su albino miševi podložniji razvoju tumora te da je brojka od 20 miševa koja je svrstana u kontrolnu grupu previše mala da bi se moglo sa njom porediti.

„Imajući u vidu da ovi miševi imaju veće šanse da razviju tumore ne može se postići definitivan zaključak budući da imamo mali uzorak ukupnog mortaliteta izazvan tumorom“, navodi se u časopisu.

Dr Seralini i njegov tim koji su obavili istraživanje, izjavili su Rojtersu da je kritika njihovog rada neprihvatljiva i da će zahtevati pravnu argumentaciju jer oni stoje iza svojih istraživanja.

Džoel Spirou predsednik Odbora za istraživanje i nezavisne informacije o genetičkom inženjerstvu sa sedištem u Francuskoj, koji je učestvovao u studiji, opisao je događaj kao javni skandal u zdravstvu.

Novinari nisu mogli da dođu do bilo kakave izjave od Monsanta.

(Vestinet.rs)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vesela says:

    Samo ste zaboravili mozda i jednu od najbitnijih cinjenica a to je da je umedjuvremenu (od pablisovanja do povlacenja) Elsvire zaposlio kao jednog od Editora, urednika, biotehnicara Richard Goodman, koji je prethodno bio samonekih godina zaposljen u Montesanu. Izvor: http://www.nature.com/news/study-linking-gm-maize-to-rat-tumours-is-retracted-1.14268 Pozdrav ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *