ШОКАНТНА ОДЛУКА РУСИЈЕ: „Руска војска заувек остаје у Сирији!“

ŠOKANTNA ODLUKA RUSIJE: „Ruska vojska zauvek ostaje u Siriji!“

11 avgusta 2016

Putin-soighu 4356 720Vladimir Putin je juče predao predlog parlamentu o tome da se ruske vazdušne snage za stalno postave u Siriji.

Moskva i Damask su se prošle godine dogovorili da ruske vazdušne snage neograničeno ostanu u Siriji. Ruska vlada je to odobrila i sada se očekuje da parlament ratifikuje sporazum.

Između ostalog, Rusija će imati pun pristup avio bazi Hmejmim.

U tekstu sporazuma stoji da je Rusiji donirana baza i da će moći u potpunosti da koristi i bazu i svu njenu infrastrukturu. Takođe, postavljanje rusih aviona i helikoptera biće neograničeno.

Sada samo preostaje da se odredi status oblasti koje se nalaze odmah pored aerodroma, a u kojima će se nalaziti ruska vojska.

Ruske vazdušne snage se nalaze u bazi Hmejmim još od početka operacije protiv ISIS-a.

Predsednik Odbrambenog komiteta ruske Dume, Vladimir Komedov, izjavio je već da će ministri podržati sporazum sa Damaskom.

„Sirija će još dugo biti u problemima, te je neophodno da vojne snage ostanu u borbenoj pripravnosti. Kao što je luka Tartus do sada bila naša glavna baza pomorskih snaga na Sredozemnom moru, tako će i Hmejmim postati jedna od naših glavnih avio baza“, rekao je Komedov, dodavši da je Rusija spremna da pomogne vladi Sirije u ponovnom uspostavljanju integriteta države.

Webtribune.rs

KOMENTARI2 komentara

  1. sinisa says:

    Zauvek. Oduvek. Urvidek.

  2. Ivan says:

    Sledeca u Prizrenu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *