ШОКАНТНА ПОНУДА РУСА АМЕРИКАНЦИМА! Шта се то дешава у Сирији?

ŠOKANTNA PONUDA RUSA AMERIKANCIMA! Šta se to dešava u Siriji?

4 avgusta 2018

Rusko Ministarstvo odbrane predložilo je Sjedinjenim Američkim Državama saradnju po pitanju sirijskih izbeglica, deminiranju i preuzimanju baze Tanif od njih.

Komandant Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u pismu upućenom u julu navodi da je Moskva spremna da razgovara o bezbednosnim garancijama za izbeglice smeštene u kampu u Rukbanu, te o stvaranju uslova za njihov povratak kući. Rukban se nalazi 55 kilometara unutar takozvane deeskalacione zone, koju su uspostavile SAD radi osiguranja bezbednosti svog garnizona u blizini iračko-sirijske granice.

„Predložena je i koordinacija u humanitarnom deminiranju, uključujući i Raku, te ostala prioritetna humanitarna pitanja“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Takođe se navodi i da Rusi nude da oni budu posrednik u preuzimanju američke baze Tanif u Siriji, koja bi kasnije bila predata sirijskoj vojsci.

(Pravda/Srna)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Što se tiče važnih zadataka koji su preostali Siriji - rešavanje baze AL TANF je baš sazrelo i nalazi se na dnevnom redu, u samom vrhu je svih prioriteta. Naime u Siriji nakon oslobodjenja Dare i Kunejtre trenutno se vodi operacija za čišćenje istočne Suvejde što je po težini srednja operacija. Najvažnija pitanja odnosno buduće operacije koje joj preostaju su: Al Tanf, Idlib i Rožava (Kurdi). Sa Kurdima se vode uspešni pregovori ali se oni neće brzo završiti jer treba da budu zadovoljene tri strane Kurdi i Damask, ali i Turska. U Idlibu operacija SAA neće početi pre septembra. Ranije bilo je čak i najava da će i kurdski SDF u ime obnavljanja saradnje sa Damaskom učestvovati zajedno sa snagama SAA u oslobadjanju Idliba. Bilo je još puno interesantnih konkretnih vesti kako i u čemu sve Kurdi će obnoviti odnose sa Sirijom, ali o tome će tek biti vesti i to kad Amerikanci odu! Dakle sada je značajno i na dnevnom redu je da Amerikanci ovako ili onako konačno napuste Al Tanf, a zatim i celu Siriju. ... Reč je o prepisci koja je trebala biti tajna, a procurela je od strane Amerikanaca. Tajni ruski predlog o Siriji načelnika generalštaba Valerija Gerasimova upućen je njegovom kolegi protivniku Danfordu. Osnovna poruka ovog pisma je da Sirija posle rata će biti u teškoj humanitarnoj situaciji i bilo bi dobro ako bi SAD pomogle u obezbedjenju preseljenja i povratka izbeglica te i u obnovi zemlje. (Sličan poziv upućen je i Francuskoj te ona zasad poslala je neku manju humanitarnu pomoć u lekovima.) U principu ovo je bila meka ponuda gde se Americi diplomatski nudi da bar delimično nadoknadi štetu preuzimanjem dela troškova obnove Sirije. Znamo da SAD je svojim delovanjem itekako pogodila i nanela puno štete Siriji. Takodje stoji i dalje da Sirija neće dozvoliti nikakav Maršalov plan SAD i Zapadu za obnovu zemlje jer to bi bio vid porobljavanja Sirije. ALI NIJE TEŠKO POGODITI DA SAD NE ŽELI DA SNOSI POSLEDICE SVOJIH SOPSTVENIH POLITIKA U SIRIJI. ZATO SU AMERIKANCI I DOZVOLILI DA PROCURI OVO PISMO.... Po meni pismo je ujedno i probni balon na temu: KAD ĆE AMERIKANCI NAPUSTITI BAZU AL TANF. AKO BAŠ NEĆE OVAKO DOSTOJANSTVENIJE (što se unapred moglo pretpostaviti) NAPUSTIĆE AL TANF SIGURNO ALI NA MANJE DOSTOJANSTVEN I PO NJIH BOLNIJI NAČIN. Šta će organizovati i izvesti a da to ne bude direktan sudar licem u lice snaga SAA i američkih trupa u Al Tanfu - to ćemo tek čuti u nekim sledećim vestima.

  2. Miraš says:

    Odlazak Američkih trupa iz Al Tanfa bio bi koristan sa više aspekata. 1. Bezbednost! Sem zapadnog dela i same zapadne granice zemlje, Sirija bi imala potpunu kontrolu južne strane i cele južne granice, a središnji deo zemlje koje je isto pod kontrolom Sirije takodje bi postao bezbedniji. 2. Pregovori Damaska sa Sirijskim Kurdima, tačnije njihova realizacija usporeni su zbog američkog prisutva u Siriji. 3. Izrael bi odlaskom američkih trupa iz Al Tanfa mogao postati mirniji, zapravo na buduće napade Izraela sirijska PVO mogla bi tada postati još efikasnija. I dosad je na takve napade postojao odgovor sirijske PVO, ali ipak ne prejak da ne bi dražili djavole (Izrael + Amerikanci). Izraelski napadi aviona vršeni su najčešće sa libanskog neba, ali izraelski avioni koristili su i nebo iznad baze AL Tanf za napade na Siriju. Položaj te baze u odnosu na ostatak Sirije i njena veličina su takvi da preko nje ili iz nje mogu da se tuku razni ciljevi po skoro celoj Siriji. 4) Sirijske izbeglice u Rukbanu su surovo prevaspitivane i zatim korišćene za borce u FSA ili da budu šehid-teroristi smrtnici. Kad jednom konačno primi nazad tih oko 50 ili 60 hiljada izbeglica iz Rukbana Sirija će morati dobro da povede računa koga je ona sve primila medju svojima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *