ШОКАНТНА ПОРУКА АУСТРИЈЕ ЗА СРБИЈУ! Брисел изненађен и бесан!

ŠOKANTNA PORUKA AUSTRIJE ZA SRBIJU! Brisel iznenađen i besan!

23 jula 2018

Nema razloga da Beograd i Priština ne okrenu novu stranicu u odnosima kad su to mogli da urade vekovni neprijatelji Francuska i Nemačka i mnogi drugi, i u potpunosti podržavamo napore visoke predstavnice Federike Mogerini da pomogne u traženju rešenja, izjavila je ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl.„Što se tiče sadržaja sporazuma, na veštinama diplomata i dalekovidosti lidera je da rade na mudrom i fer, kompromisnom rešenju“, rekla je Knajslova za Novosti.

Evropska unija stalno naglašava važnost dijaloga Beograda i Prištine, zemlje EU su više nego oprezne u pogledu uvoza otvorenih pitanja od novih članica i odlučne su da u budućnosti ne dođe do takve situacije, kaže Knajslova.

„Na stolu je potraga za sveobuhvatnom normalizacijom odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma. To je ključno za evropske puteve Srbije i Kosova i biće kamen-temeljac za održivu regionalnu stabilnost“, navodi austrijska ministarka.

Upitana da li Srbija može da zadrži dobre odnose sa Rusijom i da napreduje ka EU, Knajslova kaže da je Srbija istakla da je njen jasan strateški prioritet pridruživanje EU.

„Unija je najvažniji ekonomski partner Srbije. Međutim, pridruživanje evropskoj porodici ne znači da moraju da trpe veze između Srbije i Rusije. Beograd sigurno može da pronađe pragmatičan pristup održavanju dobrih odnosa sa Moskvom. Kad se postaje član EU, onda to podrazumeva postepeno produbljivanje odnosa, uključujući i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao što je nedavno izraženo u deklaraciji samita EU — Zapadni Balkan“, rekla je Knajslova.

Ona navodi da je po pitanju migrantske krize Austrija uspostavila odličnu saradnju sa Srbijom i da cene napore Srbije.

„Istovremeno, očekujemo od Srbije da blisko uskladi svoju migracionu i viznu politiku sa EU kako bi se izbegao jaz u našem sveobuhvatnom pristupu“, rekla je šefica austrijske diplomatije.

Upitana da li će Srbija na svojoj teritoriji morati da otvara prihvatne centre za migrante, Knajslova kaže da je ideja regionalnih centara za prihvat potvrđena na nedavnom samitu EU, a da je cilj uklanjanje podsticaja od opasnih putovanja.

„Podrazumeva se da će osnivanje takvih centara biti jedino moguće u bliskoj saradnji sa zemljama kojih se to tiče. Prvo moramo da razradimo mnogobrojne praktične i pravne detalje, tako da su spekulacije o tome ’gde‘ i ’kako‘ definitivno preuranjene“, rekla je austrijska ministarka.

Po pitanju pridruživanja Srbije EU do 2025. godine, Knajslova kaže da Srbija napreduje dobro, ali da su ostale da se urade važne stvari.

KOMENTARI15 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Pusi ga strvino Habzburska…..

  • Istina booli says:

   Živeli primitivci i seljačine!!

   • Slovenci fašisti says:

    Tako je, živela primitivna i fašistička Slovenija! Slovenija, zemlja koja ubija decu! Slovenci narod koji se klanja svakom osvajaču! Živela tvoja mama Srpkinja koja se prodala tvom tati fašisti decoubici Slovencu. Ja samo ponavljam tvoje reči!

   • Velika Metla says:

    Istinski usRašo,sa vama koji vređate ljudima prirodnu inteligenciju nikako drugačije do primitivno i najgore što postoji ćemo da se obraćamo! To što ste vi uvek skidali (sada ih već držite spuštene,umorili ste se sigurno od spusti-diži)gaće je vaš problem! Sa vama usRašama smo lepo posle Prvog svetskog rata iako ste ratovali protiv Srba,pa ste na to lepo vratili u Drugom svetskom ratu da samo pomenem Jasenovac dovoljno je,pa smo opet sa vama lepo posle Drugog rata čak i bratstvo i jedinstvo imali,pa nam se devedesetih "zahvaliste"na isti način! I ti sada hoćeš lepo,a? E nema više lepo! Sada na najgori mogući način,pa kom opanci,kom obojci!

 2. Osvajac Wimbledona says:

  Vi ste i stvorili Albaniju kao drzavu, muslimansku teroristicku tvorevinu u Evropi samo da napakostite Srbiji iRusiji jer su vama blizi teroristicku muslimani od hriscana, to je bila vasa "zahvala" zato sto smo vekovima stitili osim sebe i vas ysrani Bec. Toliko i verujemo svakoj vasoj reci, misli, obecanju ili ugovoru, katolici kazljivi !

  • Osvajac Wimbledona says:

   Katolici lazljivi

  • harry neron says:

   Grešiš. Albanija je stvorena od engleza jer su jedino oni imali interes za nečim takvim jer im je razlog bio da kontorlišu Jadran čija je istočna obala bila u ono vreme u germanskim ( habzburskim/ austriskim)rukama. Habzburška monarhija je samo i izključivo levi bok nekadašnje Zapadne rimske imperije i ništa drugo na što ukazuju i njezine granice koje idu na jugu i istoku tačno po crti razgraničenja sa Istočnom rimskom imperijom iz 4. veka naše ere kada se Rimska imperija podelila na dva dela, zapadni i istočni. I Albanije i albanaca u toj priči nema jer je to teritorija i narod koji pripada nelkadašnjoj istočnoj rimskoj imperiji i o njoj ne odlučuju u Rimu ( Vatikanu) nego u vizantiskim centiorma moči ( Istanbul, Moskva, London).

   • Turbo hrvat u Švabiji says:

    KROmanjonče bedni, kopaj kontejnere i ne bulazni.

   • Milica says:

    Već po procenama o snagama Osmanskog carstva unapred se znalo i tako se i desilo da sve veće bitke koje je kraljevina Srbija vodila u Prvom balkanskom ratu (1912/1913) kao jedna od 4 države učesnice u oslobodilačkom ratu od Osmanlija bile su na prostorima Makedonije. Plan srpske vojske je bio da uništi Tursku Vardarsku armiju pre nego što Osmanlije uspeju da završe mobilizaciju i koncentraciju svojih snaga. Tako su jedna za drugom održane: Kumanovska bitka 23-24.Oktobra, Bitka kod Prilepa 03. Novembra, bitka kod Bitolja 16-19 Novembra. Srpskom pobedom u bici kod Bitolja, petovekovna osmanlijska vlast nad Makedonijom je okončana. Tri srpske armije su bile zadužene za oslobodjenje Makedonije, a od njih bila je najbrojnija i najjača Srpska Prva armija te je vodila većinu najvažnijih bitaka u tom ratu. Na osnovu toga a nakon oslobodjenja Makedonije neki Srbi su želeli da Prva armija nastavi da napreduje niz vardarsku dolinu do Soluna. Vojvoda Radomir Putnik je to odbio, POŠTO JE BIO SVESTAN DA AUSTROUGARSKA (!) NEĆE PRIHVATITI SRPSKI IZLAZAK NA MORE I POSEBNO NE NA JONSKO MORE.

   • Milica says:

    CRNOGORSKA VOJSKA u Prvom Balkanskom ratu je uspešno delovala u Sandžaku gde se spojila sa srpskom vojskom kod Novog Pazara (23. oktobra 1912).Takođe, crnogorska vojska je izvela i uspešnu opsadu Skadra, a deo tzv. treće srpske armije prešao je preko Šar planine u Albanske planine i oslobodio najveći deo teritorije današnje Albanije; tako je srpska vojska izašla na Jadran. AUSTROUGARSKOJ NIJE ODGOVARAO TAKAV RAZVOJ SITUACIJE, PA JE POSTAVILA ULTIMATUM DA SE CRNOGORSKA VOJSKA POVUČE IZ SKADRA, A U JEKU RATA 28. NOVEMBRA 1912. GODINE, AUSTROUGARSKA JE U VALONI PROGLASILA NEZAVISNU ALBANIJU. Zatim je sklopljeno primirje krajem decembra 1912. godine na tri meseca i po tom primirju Turska je prihvatila da sve što je osvojila vojska Balkanskog saveza da to ostane u sastavu članica saveza. No to je bilo lažno primirje jer Turska je taj period od tri meseca želela da iskoristi, sa jedne strane da reorganizuje svoju vojsku, a sa druge strane da obezbedi potpunu naklonost Austrougarske, i da nekako velike sile uvede u ovaj rat. Kada je sklopljen Balkanski savez, istaknuto je da u slučaju spora među članicama saveza, arbitraža (posredovanje) može pripasti samo Ruskom caru (sve 4 države članice Balkanskog saveza su pravoslavci); a ta odluka tokom balkanskog rata dovodila je do zaoštravanja odnosa između Austrougarske i Rusije. Takodje kad god se Austrougarska nekim ultimatumom obratila članicama Balkanskog saveza, istovremeno je taj ultimatum išao i na Ruskog cara od kog se tražilo da deluje na Balkanski savez. Primirje je isteklo krajem marta 913 i operacije su se nastavile. Crnogorska i srpska vojska zauzele su Skadar i tada se Austrougarska (!) ultimativno obratila kralju Nikoli tražeći da se crnogorska vojska povuče sa Skadra u protivnom Crna Gora će biti bombardovana sa mora (istovremeno ultimatum je otišao i Ruskom caru). Tek u završnoj fazi rata umešale su se i Francuska i Engleska koje su istakle da je netrperljivost narasla do te mere da će Balkanski rat prerasti u Evropski i otkuda pravo Srbiji i Crnoj Gori da one samoinicijativno (nisu opominjali Bugarsku i Grčku) prekrajaju granice na Balkanu (granice postavljene na Berlinskom kongresu). Sve u svemu kad su 4 balkanske države jadnice smogle snagu da se nakon viševekovnog ropstva oslobode, onda su se našle razne evropske velike sile da im to brane: najpre Austrougarska, zatim Francuska i Engleska, a pored toga postojali su još i diplomatski protesti Italije i Nemačke.

 3. Vendej says:

  Tolika neskrivena želja za uništenje Srba a glavni grad im se i dalje zove po Srbima Wienna(Wiennden- Srbi - nemački)

 4. gaga says:

  Vienna nije na nemackom Srbi .srbi se na staronemackom kaze Wenden!A satro ime za Bec je Vindobona sama rec je mesavina geramansko romanska i izvedena je it reci windisch wendisch vindo i dodata bona!Sto u prevodu znaci Srpska dobra

  • harry neron says:

   Windisch je staronemačka rečenica za staroslavene, a staroslaveni nisu samo srbi.

 5. gaga says:

  Vienna nije na nemackom Srbi .srbi se na staronemackom kaze Wenden!A satro ime za Bec je Vindobona sama rec je mesavina geramansko romanska i izvedena je it reci windisch wendisch vindo i dodata bona!Sto u prevodu znaci Srpska dobra

 6. Dane Radakovic says:

  Srbi i Srbska Vojska su izgubili sve ratove za Zelenim Stolom P E N K A L O M

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *