ШОКАНТНА ПОРУКА ЗА СРБИЈУ: Американци мењају политику! СРБИ ОВО НИСУ ОЧЕКИВАЛИ

ŠOKANTNA PORUKA ZA SRBIJU: Amerikanci menjaju politiku! SRBI OVO NISU OČEKIVALI

8 avgusta 2018

Dugo se čekalo da se neko ko ima težinu u američkom političkom životu pojavi na nekom srpskom državnom mediju i pošalje suštinski pozitivne poruke srpskoj javnosti. Nikakva uslovljavanja, nikakva nadmena deljenja lekcija, nikakve osude za navodne grehove iz prošlosti. Još kada ta osoba da intervju jednoj srpskoj televiziji u svom domu, u opuštenoj ali intelektualno ozbiljnoj atmosferi, u stojećem položaju koji svesno ukazuje na uvažavanje ravnopravnog sagovornika, onda se ipak mora primetiti da to predstavlja novost, dah svežeg vazduha, potencijal neke suštinske promene.Reč je, naravno, o intervjuu koji je izborni strateg, bivši politički savetnik i ideološki saveznik Donalda Trampa, Stiv Benon, dao za RTRS krajem jula. Nikakvu konkretnu podršku nije Benon dao ni Republici Srpskoj ni Srbiji, niti je o njima posebno govorio. Ali je jasno da sam intervju predstavlja svojevrsnu poruku, i da se mnogo toga korisnog po srpske interese može naći u njegovoj političkoj viziji i prioritetima.

BENON I SRPSKI INTERESI

To su na prvom mestu borba protiv Soroša i svega što on predstavlja: globalizma, masovnih migracija i liberal-intervencionističkog uplitanja u unutrašnje stvari drugih država, i koruptivno-totalitarnog spoja korporativnih i birokratskih elita i njihovog centralizma. S druge strane, tu je podrška nadirućim nacional-populističkim pokretima širom Evrope i – možda najvažnije za nas u ovom trenutku – okončanje Hladnog rata i nalaženje zajedničkog jezika sa Rusijom.

Ovo poslednje je posebno važno, jer ako se spuste tenzije na relaciji SAD/EU-Rusija, onda se automatski smanjuju i pritisci na srpski prostor. Ako NATO više nije usmeren ka Rusiji kao glavnom neprijatelju, onda se smanjuje i njegov pritisak na Srbe kao potencijalni „neprijateljski element” u pozadini fronta prema Moskvi. A još ako bi se moglo postići i obostrano razumevanje o pretnjama koje su zajedničke i NATO-u i Rusiji – na prvom mestu islamski terorizam i masovne migracije sa juga – onda bi se otvorili, posle dužeg vremena, i potencijalni modusi saradnje na evropskom kontinentu koji bi bili u skladu sa pre deset godina odbačenom ruskom inicijativom o evro-azijskom prostoru jedinstvene, nedeljive bezbednosti.

Naravno, s obzirom na histeričnu antirusku kampanju koju potpiruju, na prvom mestu američki, ali i evropski mejnstrim globalistički mediji – koje Benon, inače, naziva „glavnom opozicionom partijom” – put do toga neće biti nimalo lak, a možda čak i nemoguć. No, to je cilj za koji se vredi boriti, jer je alternativa – porast tenzija između dve vodeće svetske nuklearne sile i Hladni rat 2,0 – i mračna i nesagledivo opasna.

Zanimljivo je i Benonovo insistiranje na „odbrani zapadne civilizacije”, zasnovane na „judeo-hrišćanskim vrednostima”. Intervju je bio isuviše kratak da bi Benon imao prilike da izloži sve što o tome misli, ali se iz nekih njegovih ranijih intervjua jasno vidi šta pod tim podrazumeva: povratak tradicionalnim, nacionalno-utemeljenim vrednostima, porodici i veri (ili bar vrednostima koje iz vere izviru) i, što je takođe zanimljivo, neka vrsta reforme ili obnove kapitalizma, koji treba opet da omogući običnom čoveku, radničkoj i srednjoj klasi, pristojan i dostojanstven život.

Po Benonu se kapitalizam – za koji još uvek smatra da je najbolji sistem – izvitoperio, mutirao u dva negativna pravca: interesnom spajanju državnih i korporativnih elita, i čistom „libertarijanskom”, bezličnom kapitalizmu koji od ljudi pravi robu i objektivizuje ih, stavljajući čist profit ispred čoveka. Ovo poslednje je rezultat još jednog procesa koja zabrinjava Benona, a to je masovna sekularizacija zapadnog čoveka.

Nasuprot toj sekularizaciji, on vidi veliku opasnost od onoga što je u drugim intervjuima otvoreno nazvao „džihadističkim islamskim fašizmom”. Uz masovne migracije, koje su opet usko povezane sa ovim problemom, Benon to smatra najvećom spoljnom pretnjom zapadnoj civilizaciji, i smatra da odgovor mora da bude čvrst i radikalan, evocirajući čak i hrišćanske pobede nad islamom kod Poatjea i pod Bečom kao civilizacijske putokaze i tačke preloma.

Suprotno viđenju sorošoida i liberal-intervencionista, to je za njega daleko opasniji protivnik od Rusije. Naravno, ne treba zaboraviti da je Benon katolik, i da vrlo drži do tradicionalnog katoličanstva. S druge strane, mada se nikako ne može reći da je veliki ljubitelj Rusije – za koju smatra da je „kleptokratija” – njemu su Rusija i Putin, osim na bezbednosnom polju, zanimljivi kao saveznici upravo na polju povratka tradicionalnim vrednostima, i primećuje da je to slučaj i sa rastućim brojem američkih konzervativaca.

JEDINI PUT

Benon je izrazito podozriv prema Kini, i smatra je glavnim rivalom SAD. On je, inače, nekoliko godina uspešno radio u Šangaju i Hong Kongu na polju globalne industrije internet video igrica, i još uvek povremeno ide u Kinu, gde se njegovo mišljenje pažljivo sluša – iako su, razume se, Kinezi vrlo dobro upoznati sa njegovim stavovima. Dakle, tu nam se viđenja ne podudaraju, s obzirom da je Kina cenjeni srpski saveznik koji ne postavlja uslove za razvijanje ravnopravne ekonomske saradnje, i koji nedvosmisleno podržava Srbiju po pitanju njenog teritorijalnog integriteta, i ne vrši nikakav pritisak na Srpsku da se utopi u centralizovanu BiH.

Benon takođe smatra da su Turska i Iran (koga je, namerno ili ne, nazvao „Persijom”) faktori na čiji rastući uticaj na Evropu preko Balkana takođe treba obratiti pažnju, dok s druge strane ne samo da ne pominje opasnost od vehabističkog fundamentalizma, već apostrofira pozitivne aspekte Trampove prošlogodišnje posete Rijadu, koji je glavni vehabistički sponzor, i daljeg razvijanja savezničkih odnosa sa zalivskim monarhijama.

Jasno je, međutim, da je ovde prvenstveno reč o pogledu na Bliski istok koji je u podudarnosti sa izraelskim, a Izrael je glavni američki saveznik u regionu, sa najjačim lobijem u Vašingtonu. No, ono što nas ovde prvenstveno treba da zanima je činjenica da Benonov gorepomenuti pogled na „džihadistički islamo-fašizam” svakako isključuje bilo kakvu podršku njegovoj agresivnoj ekspanziji ka severu i Evropi, kakvu je uživao pod Obamom i Klintonom. Pre bi se reklo da Benon – kao i Tramp – osnovano ili ne, polaže nade u „reforme” konzervativnih zalivskih monarhija, što je već posebna tema.

Treba takođe biti svestan činjenice da ni Benon ni njegovi politički istomišljenici u SAD i Evropi nisu u dovoljnoj meri upoznati sa komplikovanim nasleđem ratova na prostoru bivše SFRJ, niti su do sada bili u prilici da čuju neku jasnu, opštesrpsku viziju budućnosti i potencijalne saradnje. Ipak, i Benonov intervju za RTRS, i sastanci koje je delegacija Republike Srpske imala u Vašingtonu predstavljaju važan prvi korak u tom pravcu, kao i nagoveštaj potencijala za pozitivne promene u našim odnosima sa Zapadom, ili bar njegovim boljim delom. Ne onim koji je sve učinio da od nas napravi neprijatelje a od nekadašnjih nacističkih saveznika prijatelje, već onim koji je identifikovao (zajedničkog) neprijatelja u sopstvenim redovima i bori se da se nekako iskobelja iz spirale civilizacijske smrti.

Onim koji je pozdravio sastanak Putina i Trampa u Helsinkiju, i shvata da je zapravo to jedini put, koji ne bi trebalo da ima alternativu.

(ALEKSANDAR PAVIĆ / Standard)

KOMENTARI12 komentara

 1. goran says:

  Samo sprovodi naredbu Kisindzera o kojoj smo nedavno citali. Okreni ceo svet protiv Kine, a u korist Amerike. Mogu samo da kazem: ZIVELA KINA I KINESKI NAROD, koji ce dotuci Zapadne naciste.

 2. Zaharije qSerak says:

  Nema nista od toga.Vi mislite da je Amerika “banana Drzava” I da mijenja vanjsku politiku.Ne,nikada kao sto je sigurno da ce Izrael uvijek imati podrsku.Srbija se nije opametila,a cini mi se I da nece nazalost.Vrijeme prolazi,a ista ekipa evo vodi Srbiju vec 30tak godina.U bolje sigurno ne,To je evidentno.Sada dolazi ekonomska kriza u Srbiji,jer niko ne voli da radi na nesigurnim podrucjima.Evo Slovenci se povlace,a bice toga jos.......Srbijo voditi racuna koliko daleko ides,jer moze da se vrati.Svijet pamti Hitlerovo :”Svi Njemci u Rajh,a Srbija voli da kaze:”Svi Srbi u jednoj Drzavi “ Srbijo nemoj racunati na mene.

  • goran says:

   Pomesao si loncice u tekstu, jasno je da na kraju krajeva ostaju samo dve sile na ovoj planeti: cionisticki Zapad i Kina. To je kljucni sukob koji ce se desiti. Ja tvrdim da ce Kinezi izgaziti i cioniste i Zapad. Srpsko odbijanje saradnje sa Kinom ispostavice se kao kljucno, a ne nas odnos prema Rusiji. Srbi ce se utopiti u ostale narode jer su odbili pomoc Kine.

   • Miraš says:

    Integralni Zapad : Evroazijski blok + neke druge države iz ostalog sveta. Ni ova podela ne bi trebala da bude dugotrajna zato što je "podela". Svet bi mogao postati multipolarni, a to znači da svet bi bio manje u podelama. "NAJVEĆI PROBLEM I OPASNOST U SVETU JE PODELA."- Dostojevski.

  • Velika Metla says:

   Balijaneru,a ti naravno skromno ggovedo,pa pomislio da Srbija i Srbi računaju na tebe? Hahahahahahahahaha.............! Jedan vozač grtalice manje više.............,koga briga bbudalo nepotpregnuta? Ko si ti budalo pa da neko,BILO KO,računa na tebe? Govedo jedno! Pa ti si toliko glup da i beton pod tobom popušta!

   • Zaharije qSerak says:

    Danas se pacijentu pokazalo da sam ja rekao istinu.Donesene su nove sankcije I Slusaj mene ne i zadnje Rusiji.Ti citaj budalastine Obrada Kesica ili Aleksandra Pavica koji jednostavno ne zna kako funkcionise Amerika.Ide sve kao voz koji ulazi u stanicu,a kada stane onda tesko,vrlo tesko krene.Ja evo pokusavam,ali izgleda da nema nekog napredka kod tebe.Kada bi znao da ce tebi pomoci pristao bih da budem i “balijaner “.Dolaze teska vremena i za Rusiju,a i za Srbiju jer.....

  • padre says:

   Bogami amerika jeste banana država, i to najveća!

 3. Branka says:

  Dobry clanek, hezky blog! :)

  • Goran says:

   Sk astrology

 4. Get says:

  Vuk dlaku mijenja, ali ćud - nikada. A pas koji laje, ne ujeda dok laje- , nego - u pauzi.

 5. Za Srbiju says:

  Cilj uvek ostaje isti. Samo se menja retorika.

 6. STEVAN says:

  Kao prvo smatram da Tramp Benon uopste nisu naklonjeni Srbima.Prvo i osnovno Tramp Benon i Izrael i Rusija Hrvatsku vide kao nekog.Preko koga treba slamati Globalistickog Sorosevog eksponenta koji se zove Srbija.Ne znam kome uopste pada na pamet ideja da su Tramp Benon Izrael i Rusija Srpski saveznici? Nisu nam saveznici niti ce ikad biti.Srbiji su saveznici upravo Globalisti Soros i ta ekipa okupljena oko Merkelove Makrona NATOa i Deep State ali i muslimani Bosnjaci su na istoj strani sa Srbijom.Kad kazem Srbija i Srbi tu ne mislim na Republiku Srpsku.Jer Republika Srpska je eksponent Izraela Rusije Trampa Benona ali i Hrvatske.I zato mozemo u narednom periodu ocekivati velike sukobe na liniji Beograd Banja luka.I bas zbog toga ce Beogradu Sarajevo biti mnogo blize nego Banja Luka.Politika Republike Srpske je izrazito pro Hrvatska i pro Ruska i pro Trampovsko Izraelska i antiBosnjacka.Sto se nikako ne uklapa u Globalisticko Sorosevsku politiku koju Beograd vodi.Beograd upravo trazi suprotnu politiku da RS vodi.A to je cvrsto vezanje Srba i Bosnjaka.Sto Dodik uporno odbija uradi.Zbog starih Milosevicevsko Tudjmanovski planova da se Bosna podeli Dodik odbija poslusati Beograd.Vec nastavlja sa Covicem realizovati ono sto nisu Tudjman i Milosevic.Na stetu Srba iz Hrvatske i Bosnjaka.Taj plan podele Bosne je izvorno Ruski plan star priblizno 100 godina.Zapamtite dobro saveznik Srbije su Globalisti i Deep State Merkelova Makron NATO Bosanski muslimani.A saveznici Republike Srpske je Tramp Putin Izrael ali i Hrvatska.Zato pamet u glavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *