ШОКАНТНА СЕЧА ОФИЦИРА У РУСИЈИ: Путин смењује војне команданте који не желе да се боре против НАТО пакта!

ŠOKANTNA SEČA OFICIRA U RUSIJI: Putin smenjuje vojne komandante koji ne žele da se bore protiv NATO pakta!

15 jula 2016

Russia PutinRuski predsednik Vladimir Putin je otpustio sve komandante u ruskoj baltičkoj floti koji ne žele da se bore protiv Zapada u ratu koji sledi.

Putin je otpustio 50 oficira flote zajedno sa viceadmiralom Viktorom Kravčukom, ali i njegovog šefa osoblja, podadmirala Sergeja Popova, pokušavajući da eliminiše potencijalne izdajice iz ruske vojske.

Neki izveštaji u Rusiji navode da je do otpuštanja došlo nakon zataškavanja incidenta sa podmornicom, problema s regrutacijom i nekih vojnih građevinskih projekata.

Razmera i publicitet ovih otpuštanja su veoma neobični za rusku vojsku koja obično uklanja više oficire suptilnijim metodama.

Ovaj postupak je još čudniji kada se uzme u obzir da je Putin prošle godine posetio baltičku flotu u Kalinjingradu i pohvalio njen rad.

Međutim, pojavile su se spekulacije da su ove drastične mere primenjene nakon susreta ruskih bombardera i američkog broda USS Donald Cook u aprilu, kada nije došlo do ozbiljnog sukoba.

Priča se da ruska baltička flota nije želela da pristane na tako opasna naređenja, te da je Putin iz tog razloga otpustio pomorske oficire.

U međuvremenu, Moscow Times je naveo da još od Staljina nije došlo do tako masovnog otpuštanja za kratak period vremena.

Baltička flota je postala izuzetno značajna Rusiji od raspada Sovjetskog saveza i odvajanja baltičkih država Estonije, Letonije i Litvanije.

Jedina ruska enklava na baltičkoj obali je Kalinjingrad, najmilitarizovanije parče zemlje u Evropi i jedan od razloga zbog kojeg zapadni vojni savez nagomilava svoje snage na istočnom krilu Evrope.

Iako je Kalinjingrad veoma mali, lideri na samitu NATO-a u Varšavi mu pridaju mnogo pažnje.

Vojska NATO-a i lideri se boje da bi Rusija mogla da iskoristi Kalinjingrad kako bi stvorila „mehur bez pristupa“, koristeći protivvazdušne sisteme da onemogući NATO-u pristup na sopstvenoj teritoriji u slučaju konflikta.

„Nije bilo razloga za strah pre oko 5 godina kada se moglo računati na miroljubivo ponašanje ruske strane“, rekao je Igor Sutjagin, istraživač ruskih studija na Kraljevskom institutu u Londonu. „Sada su sve veće šanse da bi Rusija mogla da iskoristi te snage i to je razlog za zabrinutost“.

Pre Drugog svetskog rata, Kalinjingrad se zvao Kenigsberg i pripadao je istočnoj Pruskoj. Tamo je rođen Imanuel Kant, nemački filozof iz 18. veka.

Na kraju Drugog svetskog rata, provincija je pala u ruke Sovjetskog saveza, a iz nje je proterano 1,2 miliona Nemaca koji su tamo živeli. Ovu baltičku provinciju su zatim naselili Sovjeti, a ona je postala vojna baza Crvene armije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. pele says:

  Web tribunike i trabunje

 2. Uf says:

  Junad se okitila činovima i samo bi plandovala uz dobre plaće! Bravo care, sklanjaj idiote i dovedi patriote ...

 3. Pero Joksimovic says:

  Ko je to u šoku od ove šokantne priče za dobro jutro? Imate li vi u toj vebtrabunje nekog novinara pesnika koji zna šta hoće da kaže bez gatanja u pasulj ili žablja crevca.

 4. Miraš says:

  Deo teksta "koji ne žele da se bore protiv Zapada u ratu koji sledi" napravljen je sa ciljem da se čitaoci ubede da će se rat sigurno desiti, i da NATO u svemu tome ima samo odbrambenu ulogu. Možda do takvog sukoba i ne dodje, jer spremna vojska je i faktor odvraćanja od rata. U ruskoj vojsci ima preko 1,8 miliona vojnika te u ovakvoj kombinaciji sa agresivnim NATO-om normalno je da bude nekih smena u samom rukovodstvu te vojske.

 5. kosovac says:

  Ovaj „Webtribune.rs“ nije baš loš, ali i on nekad „Webtrabunja“ kao sada kako kaže kolega. Ako je tamo rođen Imanuel Kant, ne vidim po čemu bi bio on popularan sem što je kod nas zidara uspeo da stvori izraz „na kant“, to je kada ciglu umesto po širini, ti je pljusneš da se osloni na debljinu. Tako se dobio zid „na kant“, 6,5 cm' debljine. Ali u žargonu ako neko nije baš normalan, prišije mu se da je „na kant“ ili da „nije u vagres“. Eto naš Emanuel ne treba da se ljuti što mu je rodno mesto okupirao Sovjet, važno da nije Rus..... A dobro je da je neko i Nemce terao, kao što smo ih mi iz Srpske Vojvodine. Ali džabe, Nemci najviše uživaju da teraju Srbe, pa su tako uz pomoć onih koji se ne stide, oterali dosta Srba. A kada su ih etnički počistili, angažovali su B92 i ostale da te Srbe proglase „Etničkim čistačima“..... Svi mi medijumski potrošači, koji smo čitali novine, romane, gledali filmove, odlično smo upoznati sa načinom stvaranja izdajnika u nekom društvu. Izdajnika ima svuda, čak i u USA, pitanje je samo koliko treba uložiti sredstva. Sećate se generala Perišića, pa Stanišića CIA, pa saradnike Den Haga, sve je to normalna pojava. Zato je i Putin preduzeo mere smanjenja izdajstva, nikako drukčije nego na tref i to je dobro, one najbolje izdajnike može otkriti samo u trenutku izdaje. I to nije strašno, strašno je ako Putin kao kod nas u Srbiji, otkrije izdajnika, pa umesto da ga strelja, on njegovim imenom nazove neki Bulevar u Beogradu. Pa izdajnika postavi da bude predsednik akademije nauka, pa izdajnika postavi da bude predsednik Ustavnog suda, pa izdajnika postavi da bude predsednik Skupštine Srbije, predsednik Vlade Srbije, ministar. Onda je sve otišlo u „Pirot za Malter“. (PM)

 6. baja says:

  razlika izmedu putina i milosevica milosevic je stavijo oficire koji se nece boriti protiv tudmana a one druge sklonijo a putin mena one koji nece da cekaju nato stavlja koji hoce boze razlike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *