ШОКАНТНА ТВРДЊА ДУГИНА: „Ако се Србија окрене Евроазијској Унији – Косово ће директно решавати Русија!“

ШОКАНТНА ТВРДЊА ДУГИНА: „Ако се Србија окрене Евроазијској Унији – Косово ће директно решавати Русија!“

9 јула 2017

Како би се спасила Србија с Косовом, постоји само један начин: оштар заокрет према Русији. Укључење у евроинтеграције значи губитак земље, и то не само Косова, јер се неће завршити на томе, каже Александар Дугин, лидер Међународног евроазијског покрета.

Даље ће кренути Санџак, Војводина… Србија је фронт која пролази између два типа цивилизације, атлантске и еуроазијске, и једини начин да се спасите јесте улазак у Евроазијску унију (руску верзију ЕУ) и Организацију за колективну сигурност (ОДКБ – војни савез неколико земаља бившег СССР-а под окриљем Русије).

То је поручио Александар Дугин (55), један од водећих руских десничарских филозофа, идеолога и теоретичара „конзервативне револуције“, близак Кремљу и лидер Међународног евроазијског покрета. Он сматра да ће Русија, ако Србија приступи тим руским интеграцијама, преузети Косово као свој проблем јер „то тада постаје питање Русије“.

– У том случају апсолутно постајемо гарант територијалног интегритета Србије – изјавио је Дугин у великом интервјуу Спутњику.

Истовремено се Јуриј Ушаков, помоћник руског председника Владимира Путина, осврнуо на недавну изјаву нове српске премијерке Ане Брнабић, коју је дала Блумбергу, да ће Србија у избору између ЕУ и Русије изабрати Брисел.

– Колико је Србија блиска ЕУ, то ћемо тек видети – рекао је опуштено Ушаков, пославши тиме снажнију поруку Београду него Бриселу, а портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је ЕУ:

– Не желимо да се Србија доводи у ситуацију да мора да бира између ЕУ и Русије.

Дугин је, пак, поручио Вучићу да сада балансира између Запада и Русије, али „у једном (врло скором) тренутку нестаће могућност компромиса па ће морати да направи егзистенцијални одабир“.

Русија последњих дана шаље све отвореније поруке Београду да се коначно одреди. Наиме, Србија даје жмигавац према Русији, а скреће према ЕУ (или обратно). Русији се жури јер јој у Европи остаје све мање маневарског простора за деловање. С друге стране, и ЕУ тражи да се Србија отараси Русије, а за њих би такав знак добре воље било увођење санкција Русији, што Београд избегава на све могуће начине.

Вучића чекају тешке одлуке које могу знатно да промене геостратешки положај Балкана: или ће на Бајакову пролазити нова хладноратовска граница или ће Русија изгубити и своју задњу изоловану оазу у Европи. Додуше, и у Бриселу неки с опрезом гледају на српско приближавање, сматрајући да примањем Србије добијају, осим још једног балканског и додатног руског тројанског коња у ЕУ.

Александар Дугин, који је лидер је тзв. Четврте политичке теорије за 21. век, каже да су 20. век обележили фашизам, комунизам и либерализам и да су прва два пропала, а либерализам се („дивљачки мрзим либерализам“, тврди), сада кад је остао сам, понаша тоталитаристички.

Либерализам је за њега „нова форма фашизма“. Дугин тако пропагира радикални неоконзервативизам као идеологију 21. века, а Русију поставља у средиште тог источног евроазијског окупљања у које, осим бившег СССР-а,  ставља и Србију.

– Недемократска форма власти не мора се увек сматрати лошом. Формула мањег зла је пропагандистичка замка. Демократија није мање од свих зала. Можда демократија није зло, али може бити и зло – сматра он.

Он је свет поделио на две савремене цивилизације: „атлантску“ (за Хрвате каже да припадају „католичком сектору германске Средње Европе“) и евроазијску (православну).

– Србија је у истуреним редовима евроазијске цивилизације. То је Русија на Балкану. Срби су заправо ми. Срби су руско ја – објашњава Дугин који је недавно у Београду одржао предавања о својој новој политичкој теорији.

Тако Дугин сматра да су се земље које, према његову мишљењу, природно припадају тој руској православној цивилизацији – Грузија и Украјина – одметнуле па нису само угрозиле свој национални интегритет, него су и остале без дела територија. Oн каже да би се то могло догодити и Србији с Косовом и упозорава да би Србија морала да изврши самоубиство (мисли на губитак Косова) ако жели да уђе у ЕУ.

– У току је битка за Балкан. Москва не сме да остави Србе да се сами боре са САД – тврди руски војни аналитичар Александар Тихонов.

(jutarnji.hr)

KOMENTARI2 коментара

  1. Gordan says:

    Šta će Rusija ?? Gde ?? EU neće da zna(politički) za Rusiju tokom konsolidacije "Evro-Kontinenta(EU)"..., čak su Rusiji uveli i sankcije...!! Rusija ima EvroAziju, ali i mnogo toga kod sebe da rešava...!! Svako bi trebalo da gleda svoja posla(u skladu sa Legalitetom, i Medjunarodnim Pravnim Sistemom).

  2. Радомир Д. Ђорђевић says:

    На питање "Шта ће Русија" је провокативно питање од стране оног ко га поставља. Русија је у тој мери снажна држава да она зна у сваком тренурку шта жели и докле жели да иде. Никада немојте потцењивати Русију. Старе Русије више нема нити ће је бити. Нове генерације су пошле путем напретка и више је нико не може зауставити. Нека се запитају атлантске земље куда ће оне са својом бедом коју све вештије прикривају у својим редовима. Пиајте, њихово становништво куда хрли Америка- САД? То што видимо, тзв. гламур САД на ТВ ИЛИ ФИЛМУ, ТО ЈЕ ЈЕДНА страна САД. ДРУГА СЕ ОБИЧНО ИЗБЕГАВА ДА СЕ ПОКАЖЕ. САД ће потонути под сопственим теретом неолиберализма И ИМПЕРИЈАЛИЗМА. Србија у свему овом, свакако има излз и имаће га увек. Косово ће бити наше, јер и не може друачије. Зашто се не питате - зашто Ватикан није признао Косово? Taчно је, у питању су интереси Ватикана - али какви? Са друге стране, Русија после Другог св. рата неће више дозволити да буде жртвено јагње. у НОВОМ ЕВЕНТУАЛНОМ РАТУ - ако га и буде, Русија ће намирити све оно што је могла добити после Другог св. рата. И још нешто, Русија је пре свега европска земља па тек затим и азијска. Али, она има своје пријатеље и у Европи и у Азији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u