ШОКАНТНА ТВРДЊА ДУГИНА: „Ако се Србија окрене Евроазијској Унији – Косово ће директно решавати Русија!“

ŠOKANTNA TVRDNJA DUGINA: „Ako se Srbija okrene Evroazijskoj Uniji – Kosovo će direktno rešavati Rusija!“

9 jula 2017

Kako bi se spasila Srbija s Kosovom, postoji samo jedan način: oštar zaokret prema Rusiji. Uključenje u evrointegracije znači gubitak zemlje, i to ne samo Kosova, jer se neće završiti na tome, kaže Aleksandar Dugin, lider Međunarodnog evroazijskog pokreta.

Dalje će krenuti Sandžak, Vojvodina… Srbija je front koja prolazi između dva tipa civilizacije, atlantske i euroazijske, i jedini način da se spasite jeste ulazak u Evroazijsku uniju (rusku verziju EU) i Organizaciju za kolektivnu sigurnost (ODKB – vojni savez nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a pod okriljem Rusije).

To je poručio Aleksandar Dugin (55), jedan od vodećih ruskih desničarskih filozofa, ideologa i teoretičara „konzervativne revolucije“, blizak Kremlju i lider Međunarodnog evroazijskog pokreta. On smatra da će Rusija, ako Srbija pristupi tim ruskim integracijama, preuzeti Kosovo kao svoj problem jer „to tada postaje pitanje Rusije“.

– U tom slučaju apsolutno postajemo garant teritorijalnog integriteta Srbije – izjavio je Dugin u velikom intervjuu Sputnjiku.

Istovremeno se Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, osvrnuo na nedavnu izjavu nove srpske premijerke Ane Brnabić, koju je dala Blumbergu, da će Srbija u izboru između EU i Rusije izabrati Brisel.

– Koliko je Srbija bliska EU, to ćemo tek videti – rekao je opušteno Ušakov, poslavši time snažniju poruku Beogradu nego Briselu, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je EU:

– Ne želimo da se Srbija dovodi u situaciju da mora da bira između EU i Rusije.

Dugin je, pak, poručio Vučiću da sada balansira između Zapada i Rusije, ali „u jednom (vrlo skorom) trenutku nestaće mogućnost kompromisa pa će morati da napravi egzistencijalni odabir“.

Rusija poslednjih dana šalje sve otvorenije poruke Beogradu da se konačno odredi. Naime, Srbija daje žmigavac prema Rusiji, a skreće prema EU (ili obratno). Rusiji se žuri jer joj u Evropi ostaje sve manje manevarskog prostora za delovanje. S druge strane, i EU traži da se Srbija otarasi Rusije, a za njih bi takav znak dobre volje bilo uvođenje sankcija Rusiji, što Beograd izbegava na sve moguće načine.

Vučića čekaju teške odluke koje mogu znatno da promene geostrateški položaj Balkana: ili će na Bajakovu prolaziti nova hladnoratovska granica ili će Rusija izgubiti i svoju zadnju izolovanu oazu u Evropi. Doduše, i u Briselu neki s oprezom gledaju na srpsko približavanje, smatrajući da primanjem Srbije dobijaju, osim još jednog balkanskog i dodatnog ruskog trojanskog konja u EU.

Aleksandar Dugin, koji je lider je tzv. Četvrte političke teorije za 21. vek, kaže da su 20. vek obeležili fašizam, komunizam i liberalizam i da su prva dva propala, a liberalizam se („divljački mrzim liberalizam“, tvrdi), sada kad je ostao sam, ponaša totalitaristički.

Liberalizam je za njega „nova forma fašizma“. Dugin tako propagira radikalni neokonzervativizam kao ideologiju 21. veka, a Rusiju postavlja u središte tog istočnog evroazijskog okupljanja u koje, osim bivšeg SSSR-a,  stavlja i Srbiju.

– Nedemokratska forma vlasti ne mora se uvek smatrati lošom. Formula manjeg zla je propagandistička zamka. Demokratija nije manje od svih zala. Možda demokratija nije zlo, ali može biti i zlo – smatra on.

On je svet podelio na dve savremene civilizacije: „atlantsku“ (za Hrvate kaže da pripadaju „katoličkom sektoru germanske Srednje Evrope“) i evroazijsku (pravoslavnu).

– Srbija je u isturenim redovima evroazijske civilizacije. To je Rusija na Balkanu. Srbi su zapravo mi. Srbi su rusko ja – objašnjava Dugin koji je nedavno u Beogradu održao predavanja o svojoj novoj političkoj teoriji.

Tako Dugin smatra da su se zemlje koje, prema njegovu mišljenju, prirodno pripadaju toj ruskoj pravoslavnoj civilizaciji – Gruzija i Ukrajina – odmetnule pa nisu samo ugrozile svoj nacionalni integritet, nego su i ostale bez dela teritorija. On kaže da bi se to moglo dogoditi i Srbiji s Kosovom i upozorava da bi Srbija morala da izvrši samoubistvo (misli na gubitak Kosova) ako želi da uđe u EU.

– U toku je bitka za Balkan. Moskva ne sme da ostavi Srbe da se sami bore sa SAD – tvrdi ruski vojni analitičar Aleksandar Tihonov.

(jutarnji.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. Gordan says:

    Šta će Rusija ?? Gde ?? EU neće da zna(politički) za Rusiju tokom konsolidacije "Evro-Kontinenta(EU)"..., čak su Rusiji uveli i sankcije...!! Rusija ima EvroAziju, ali i mnogo toga kod sebe da rešava...!! Svako bi trebalo da gleda svoja posla(u skladu sa Legalitetom, i Medjunarodnim Pravnim Sistemom).

  2. Radomir D. Đorđević says:

    Na pitanje "Šta će Rusija" je provokativno pitanje od strane onog ko ga postavlja. Rusija je u toj meri snažna država da ona zna u svakom trenurku šta želi i dokle želi da ide. Nikada nemojte potcenjivati Rusiju. Stare Rusije više nema niti će je biti. Nove generacije su pošle putem napretka i više je niko ne može zaustaviti. Neka se zapitaju atlantske zemlje kuda će one sa svojom bedom koju sve veštije prikrivaju u svojim redovima. Piajte, njihovo stanovništvo kuda hrli Amerika- SAD? To što vidimo, tzv. glamur SAD na TV ILI FILMU, TO JE JEDNA strana SAD. DRUGA SE OBIČNO IZBEGAVA DA SE POKAŽE. SAD će potonuti pod sopstvenim teretom neoliberalizma I IMPERIJALIZMA. Srbija u svemu ovom, svakako ima izlz i imaće ga uvek. Kosovo će biti naše, jer i ne može druačije. Zašto se ne pitate - zašto Vatikan nije priznao Kosovo? Tačno je, u pitanju su interesi Vatikana - ali kakvi? Sa druge strane, Rusija posle Drugog sv. rata neće više dozvoliti da bude žrtveno jagnje. u NOVOM EVENTUALNOM RATU - ako ga i bude, Rusija će namiriti sve ono što je mogla dobiti posle Drugog sv. rata. I još nešto, Rusija je pre svega evropska zemlja pa tek zatim i azijska. Ali, ona ima svoje prijatelje i u Evropi i u Aziji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *