ШОКАНТНА ТВРДЊА РУСА: Турска мора хитно бити избачена из Азербејџана, ЕВО ЗБОГ ЧЕГА…

ŠOKANTNA TVRDNJA RUSA: Turska mora hitno biti izbačena iz Azerbejdžana, EVO ZBOG ČEGA…

4 oktobra 2020

Politikolog Jevgenij Satanovski ukazao je na kritičan primer koji Erdogan pokazuje Moskvi svojom politikom u vezi sa sukobom u Nagorno-Karabahu.

Sukob u Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana zapravo je prerastao u punopravni rat.

Istovremeno, neviđena aktivnost Turaka na strani Azerbejdžana navodi na razmišljanje o uspešnoj primeni plana turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana o oživljavanju nekadašnje veličine njegove zemlje u granicama Osmanskog carstva.Satanovski je objasnio da bi u takvim uslovima za Rusiju sukob u Karabahu mogao rezultirati gubitkom ruskog uticaja u drugoj zemlji postsovjetskog prostora.

Kada po obodu Ruske Federacije ne ostane nijedna proruska država, tada će naši sadašnji „partneri“, bez ikakvih posebnih prepreka, početi da dele glavno „jelo“, u čijem će središtu biti Moskva.

Međutim, čak i u sličnoj situaciji, Moskva ima izlaz. Da bi se osiguralo sigurno postojanje Rusije, neophodno je obnoviti zonu političkog uticaja unutar granica bivšeg SSSR-a, ili čak i više.

„Sve što ometa je zamrznuto ili otkazano, počev od Beloveških sporazuma, u automatskom režimu. Na postsovjetskom prostoru ne sme ostati ništa antirusko.

Ni proturski, ni proamerički, ni pronemački ni profrancuski“, rezimirao je Satanovski, ukazujući na prisustvo značajnog sloja stanovništva u Azerbejdžanu koji se drži proturskih stavova.

Moskva je već uputila pretnju Turskoj da ukoliko obore jermenski avion SU-25 mogu računati na ulazak ruske vojske u rat.

Ruski politikolog smatra da Rusija hitno treba da silom izbaci Tursku iz Azerbejdžana, jer je Turska već pokazala dvoličnost na ratištima Sirije i Libije.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI18 komentara

 1. Kulak says:

  Kod Vladimira Putina je jedino sigurno da neće uraditi ništa protiv nacionalnih interesa Židova i državnih interesa Izraela.Kućni odgoj je moćna stvar,a njega je odgajala mati Židovka Marija Šelomova.A šta se tiče jermenskih hrišćana,njima izgleda jedino može pomoći Bog.

  • Avangard-Kinzal says:

   Pročitaj tekst i drži se teme kad komentarišeš primatu botovski.

   • Kulak says:

    Strogo se držim teme i nisam nikakav bot već Srbin koji želi dobro Srbiji i mom srpskom narodu.Samo želim reći da će židovsko-ruski političar Vladimir Putin izbaciti Turke iz Azerbejdžana ako mu takva instrukcija dođe iz Tel Aviva.Ništa drugo.

    • doktrina soka says:

     Turska je poluga Izraela, Turci su kripto Jevreji. Odkuda Turska sva sjebana moze voditi tolike ratove,dajte se u pamet,a cinjenica je da Putin pinpla oko Turske i Izraela, i jedni idrugi su rusili ruske avione i pojeo vuk magare,a sva oligarhijska elita oko Putina nisu Rusi,pa ni glavno komandujuci RVS je Sojgu,koji nije Rus,ona glavna bankarka nije Ruskinja.

 2. M says:

  Nema li Rusija vojni savez i s Jermenijom?!?Zašto onda ne brani svoga saveznika?!?A Turska brani Azerbejđan iako nije u vojnom savezu s njim,i u protiv Rusiji!Nije to lijepo od Rusije,a nije ni pametno!Kako Rusija sutra može računati na svoje saveznike?!?!??A trebat će joj!!!!!!!!!

  • Slobodanka says:

   Rusija jeste u nešto bližim odnosima sa Jermenijom, ali je u bliskim odnosima i sa Azerbejdžanom. Koliko je Jermenija prijateljski nastrojena prema Rusiji? Zbog svoje naklonjenosti prema Zapadu koliko je Jermenija trezvena? Imajte u vodu da je u Jermeniji 2018 godine pobedila baršunasta revolucija. Nju je predvodio sadašnji premijer Jermenije Nikol Pašinjan. Na Zapadu su sa oduševljenjem pozdravili dolazak Pašanjina na vlast, a on je EU proglasio za glavnog spoljnopolitičkog partnera, a ne Evroazijski savez u kom se Jermenija nalazi. Takodje 2016 kao član parlamenta glasao je protiv predloga da Jermenija izgradi zajedno sa Rusijom objedinjeni PVO sistem na Kavkazu! Tada je govorio da Jermenija treba da razvija svoje sopstvene PVO sisteme. Da budemo ozbiljni: Tromilionska Jermenija koja ne spada u bogate zemlje i ima slabu ekonomiju da li uopšte može da razvija sopstvene PVO sisteme? Jasno je da ne može. Ali kad je 2018 konačno osvojio vlast Pašinjan je izjavio da Jermenija ne može da napusti ODKB niti EAU. Ipak takva lutanja Jermenije mogao je da prepozna susedni Azerbejdžan koji je od Jermenije značajno ekonomski jači, te da se dobro pripremi za ovaj napad. ... Jermenija je naprimer prespavala da primeti da na Bliskom istoku počev negde od 2016 pa do danas ratovi se sve više odvijaju uz pomoć dronova. Turska je stari istorijski i najveći neprijatelj Jermena, a u Jermeniji ne primećuju da Turska od 2018 godine na ovamo intenzivno koristi dronove i u Iraku i u Siriji. Tako je Jermenija dočekala ovaj rat nespremna te sad trče u Moskvu da kupe odgovarajuće naoružanje: odgovarajuće PVO sisteme i sredstva radioelektronske borbe. Ali to su trebali da nabave ranije pre ovog rata, a ne tokom njega. Jermenija je ta koja obezbedjuje PVO sisteme za odbranu Nagorno Karabaha, a zbog takvog kašnjenja matice Jermenije sada Nagorno Karabah trpi veće gubitke.

   • Portopranco says:

    Turska je pristrasna i navija za Azere zato što su oni muslimani,a Rusija je neutralna.Bakir Izetbegović je pristrasan i navija za Azere zato što su oni muslimani,a Vučić je neutralan.Zanimljiva je ta muslimanska pristrasnost,a pravoslavna neutralnost.

    • Slobodanka says:

     Sviše smo mi mali da bi se poredili sa Rusijom ili sa Turskom. ... Turska ne čini ovo zbog bratskog Azerbejdžana, to je zgodna priča za Azerbejdžan. Nego glavno je da Turska pokazuje da je sila koja može da smanji neutralnu tampon zonu oko južnih granica Rusije, slično kao što je NATO uradio u istočnoj Evropi prema zapadnim granicama Rusije. Ako bi Azerbejdžan zbog ovog rata upao u loše odnose sa Rusijom, na osnovu toga Erdogan može da očekuje da će izbeći sankcije SAD i Zapada. Inače ekonomske prilike već sada u Turskoj su lošije zbog čega Erdoganu i njegovoj stranci opada popularnost. Zato Erdogan ratovanjem u inostranstvu nastoji da ipak postigne i održi neku popularnost. Kad negde dobije po nosu brzo se povuče, a zatim traži sledeće ratište. Zato je i Aja Sofiju pretvorio u džamiju.

   • Željko says:

    Azerbaijan ima legitimno pravo da oslobodi privremeno okupiranih 16 % svoga teritorija, Gorski Karabah koji čini 10% i još 6 % teritorija gdje je susjedna Armenija okupirala, a Azeri su bili većina, da napravi koridor ka Gorskom Karabahu! Znači, situacija podsjeća na tzv. paradržavu "Srpsku Krajinu" u Hrvatskoj koja je redarstvenom akcijom vraćena u sustav hrvatske države !

    • Ivke says:

     U prav si tako se to resava. NPR. Hrvatska je cela paradržava, a po najvise srpski Dubrovnik i srpski Split. Pa ce valjda uskoro biti vracena jednom akcijom u sastav maticne Srbije

  • Avangard-Kinzal says:

   Kad uđu u rat onda ćeš ko tvoj kolega hrvoje kulak da pređeš na Putinovo rodoslovlje jer kritike ovog tipa više neće biti moguće. Standardni antiruski bot na srpskom medijskom tržištumu vlasništvu švaba i kauboja...dobro vas plaćaju, jogurta ko u priči,i to kaubojskih i švapskog😆

   • Dražen Jovan Petrović says:

    Daleko je najvažnije na čiju će se stranu svrstati jaka rvacka.Ta gaće para!

 3. Pravda says:

  Turcima verovati je isto kao verovati đavolu...

 4. Zorana says:

  Koliko ste pljuvali svakog komentatora koji kaze istinu za putina, a evo sad se svima otvorise oci ili sto kazu, doslo iz uzice u glavu. Polako, jos cete se vi nama Srbima izvinjavati zbog putinoljupstva.

  • Mile says:

   Kako bi bilo da ti tvoju "_uzicu" odneseš na punjenje, pa da i tebi dodje iz guzice u glavu.

 5. Avangard-Kinzal says:

  Fino Rusi vraćaju istom mjerom kako nju EU/NATO fašisti iz 4.rajha terete za navodnu želju da povrate teritorije SSSR. Okrive tursku za agresiju da mogu na poziv Jermenije da legalno vojno uđu i razlupaju munđose i NATO pekinezere.

 6. petrovgrad says:

  Sve ratove i revolucije, a i ovaj izaziva zapad sa jednim ciljem da pokori Rusiju. Podjimo od širenje NATO na istok, raketni štitovi, vojne baze, vojne vežbe, obojene revolucije Ukrajina, Belorusija, Gruzija, Jermenija,.. što je vidljivo a šta se još dešava na Artiku, morima to možemo da predpostavljamo. Samo lud nije shvatio. Sav islamski faktor ISIL i ostali, koji su preživeli Siriju uz pomoć i podršku zapada sada će da nagrnu na Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *