ШОКАНТНА ТВРДЊА РУСКОГ АМБАСАДОРА: Знате ли шта крију када Србију терају да уђе у НАТО?

ŠOKANTNA TVRDNJA RUSKOG AMBASADORA: Znate li šta kriju kada Srbiju teraju da uđe u NATO?

16 septembra 2019

„Rusija se ne zalaže za podelu Kosova, niti za bilo koju od varijanti rešavanja ovog pitanja, ali ne razume ni zašto bi podela Kosova bila presedan u Evropi“, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno“, izjavio je Bocan-Harčenko u intervjuu za „Politiku“.Ruski ambasador je precizirao da Rusija ne podržava eventualnu podelu, ali i da takvo rešenje može da podrži samo kao varijantu koja donosi kompromis.

On primećuje da sada nema ni pregovora, ni uslova, a ni preduslova.

„U suštini, sada nema ničega. Treba sačekati da prođu izbori i da se pojavi rezultat u Prištini, a zatim analizirati njihovu realnu politiku, a ne graditi pregovaračku taktiku i tvrditi da je pregovore moguće započeti i brzo završiti, u situaciji kada nemate apsolutno ništa“, dodao je on.

Ispada, kako je napomenuo, da se vrše pritisci na dve strane, „od kojih je jedna Beograd, stvarna i opipljiva, a druga virtuelna“.

Bocan-Harčenko je dodao da je uveren da Zapad, kada je reč o Kosovu, „ne želi dugoročna, izbalansirana rešenja, zasnovana na međunarodnom pravu“.

„Žele da Rusija ode sa Balkana i da sve zemlje, među kojima je i Srbija, uđu u NATO. Šta mislite, zašto su tako uporni da Srbija uđe u NATO? Zato što bi ulazak Srbije u NATO opravdao sva zverstva koja je NATO ovde počinio“, naglasio je ruski ambasador.

Ruski ambasador kaže da su danas uslovi za odnose Beograda i Moskve povoljniji nego pre i da su u usponu bez presedana.

„Najvažniji su poverenje i intenzitet političkih kontakata na najvišem nivou. Srbija zauzima važno mesto u našoj spoljnoj politici, to su dugoročni interesi“, istakao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko smatra da su za takav uspon u bilateralnim odnosima presudna dva faktora.

„Prvi je politika srpskog rukovodstva, koju određuje predsednik (Aleksandar) Vučić sa svojim saradnicima, a koja je aktivna i okrenuta prema Rusiji. Dostignut je najoptimalniji balans između evrointegracijskog i ruskog vektora, a taj balans nije na štetu ni jednog, ni drugog. Drugi faktoru su povoljniji uslovi za razvoj odnosa i ruske kompanije su spremne da uđu u realizaciju strateških projekata“, ističe Bocan-Harčenko.Upitan da prokomentariše kritike iz EU zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, Bocan-Harčenko je rekao da kampanja koja je pokrenuta protiv tog Sporazuma nije utemeljena na pravnim osnovama, niti se bilo ko poziva na dokumenta kojima bi potkrepio takve tvrdnje.

„Čujemo samo pozive, upozorenja i prekore Srbiji — ako želite u EU, ne smete čak ni da gledate na drugu stranu. To su samo pokušaji da Srbiju, koja nije članica EU, vežu uz sebe i izoluju od Rusije, a da Rusiju istisnu odavde i da prekinu naše odnose“, zaključuje ruski ambasador.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. rajko says:

  Da, ulazak Srbije u nato bi opravdao nato zverstva počinjena prema Srbima, a osim toga, omogućio bi im i delimično prikrivanje ili umanjivanje njihovih najgorih zločina, kao što su npr. uranijumske bombe, hemijsko i biološko oružje koje su koristili itd. Još kad bi uspeli da potpuno istisnu sve eventualne svedoke medju kojim je Rusija najvažniji, jer se njen glas najdalje čuje, onda bi ameri bili srećni ljudi. Nadam se da im se neće posrećiti, da Srbija nikad neće postati član natoa.

 2. 1 od njih says:

  1 od njih nas je bombardova 1944, 1 od njih 1992 uveo sankcije, 1 od njih je proterao Srbe iz Krajine, 1 od njih je proterao Srbe iz Slavonije, 1 od njih je proterao Srbe iѕ Bosne, 1 od njih je bombardovao Srbe u Bosni, 1 od njih je bombardovao Srbiju, 1 od njih je proterao Srbe sa KIM ...

 3. Miraš says:

  Šta mislite, zašto su tako uporni da Srbija uđe u NATO? 1. Aleksandar Bocan-Harčenko: Zato što bi ulazak Srbije u NATO opravdao sva zverstva koja je NATO ovde počinio“. - To je u pitanju i pored SveUbihvatnog sporazuma Beograd-Priština još i ulaskom Srbije u NATO sasvim sigurno bi zacementirali otimačinu Kosova i Metohije. 2. Ako Srbija udje u NATO onda su sigurniji da njihov celokupan poredak namenjen za neokolonije, koji već uveliko sprovode u Srbiji, ovde neće biti uzdrman. 3. "Zapadni Balkan" bi tek tada zaozbiljno zaokružili pod njihovom zapadnom kontrolom.

  • Miraš says:

   ... namenjen = predvidjen za neokolonije

   • Ko To Tamo Peva says:

    Vucic Predsednik nemoze sam odbraniti ni Kosovo ni Srbe u Srbiji Amerika i svi Americki saveznici su protiv rbije i srba na balkanu

 4. Beli Orao says:

  Svaka Ti čast Rusko momče !!! Pozdrav Tebi lično od Krajišnika !!!

 5. milorad2 says:

  Ma ne kriju oni ništa i ne mogu da sakriju više ŠTA su ovde radili.To što je izostala odgovornost, politička i kriminalna u EU i USA zbog pokušja organizovanog genocida koalicije koja nas je napala, to znči samo jedno.Oni nisu odustali i nataviće napad na nas prvom prilikom, zato je krucijalno važno da imamo ili jaku garantovanu neutralnot sa solidnom armijom ili da udjemo u savez sa partnerima koji će braniti i naše ako ništa bar vitalne interese koji nam omogućavaju PREŽIVLJAVANJE daljeg NATO napada koji će sigurno uslediti.Ako udjemo u NATO e onda mogu na miru u tišini i mraku da na dokolju i niko nam neće pomoći, i ulazak u NATO i EU u ovakvoj situaciji sa ovakvim političkim akterima i zahtevima odatle je potpis na TESTAMENT "SAMOUBICE". Jer to oni hoće, našu zemlju, naše rude, naše reke, naše žito i zato moraju da nas pobiju da bi to bilo NJIHOVO LEGALNO :)Ne gajite iluzije ovaj haos nije još gotov, ovo je samo poluvreme i treba pametno da ga iskoristimo a najpametnije je da se vojno priključimo rusima i kinezima, to garantuje vrlo čvrsto da dalji napad na nas neć biti lako sprovedeni a možda i neće ni doći do toga, sve ostalo je kockanje sa glavom i životimja SVIH NAS OVDE.Ne gajite iluzije u z.evropi smatraju da smo mi nacija na izdisaju i već oštre viljuške za nove nekretnine TO je razlog njihovog ponašanja.

 6. persida says:

  Ovaj Bocan lupeta ko Maksim, on ni sam ne zna za koju je varijantu. Na pocetku navoda se vidi da on nije protiv podele, bas onako kao i Vucic. Bocane, idi kuci, takvih smo se nagledali.

  • Miraš says:

   Kad kaže da ne razume "zašto bi podela Kosova bila presedan u Evropi" u tome "podela" uopšte nije stav Rusije. Te reči se odnosi na poznati stav Nemačke i EU koji smo čuli ove godine, jer baš Nemačka je bila protiv ideje o podeli Kosova. On govori sasvim logično o veoma upadljivoj nedoslednosti Zapada. Dok su komadali tj. radili podele većih državnih teritorija južnih Slovena sve je bilo u redu ( Bošnjaci su takodje južnoslovenski narod), a kad treba dirnuti u tkzv. Kosovo sa nekakvom minimalnom podelom onda odjednom podele nisu dozvoljene. „Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine.(rasčlanjena je u ratovima uz NATO i CIA prisutnost i još uz odluke UN, pa su otpale 3 republike Zlovenija, Rvatska i BIH, 4-ta Makedonija je izašla mirno, ostala je SR Jugoslavija). I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ (podeljena je mirnim putem na Srbiju i Crnu Goru, ali pod uticajem i nadzorom EU), ni same Srbije (de fakto podela na krnju Srbiju i tkzv. Kosovo), a da bi (na kraju) podela Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno“,

  • T.M.N says:

   persida -gnjida

 7. persida says:

  Da li iko zna poreklo ovog Bocana, ja nikada nisam cula za Rusa sa takvim prezimenom?

  • T.M.N says:

   Ko se svojim neznanjem hvali - u glavi mu nesto fali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *