Šokantna vest: Papa se povlači. Zašto?

Šokantna vest: Papa se povlači. Zašto?

11 februara 2013

pope1s6-c10Poglavar  Rimokatoličke crkve Benedikt XVI povlači se 28. februara, nakon nepunih osam godina na toj funkciji.  Papa Benedikt šesnaesti, ovu svoju odluku obrazložio je „nedostatkom snage za dalje obavljanje dužnosti“ i navodeći da to radi za „dobrobit crkve“.

„U današnjem svetu, koji se brzo menja i potresaju ga pitanja od suštinske važnosti, da bi bio na čelu Katoličke crkve neophodna je snaga uma i tela, snaga koja je u meni posustajala u poslednjih nekoliko meseci, do te mere da moram da priznam da sam u nemogućnosti da u potpunosti ispunim zadatak koji mi je dodeljen”, naveo je papa u obraćanju.

„Papa je rekao da će svoje mesto napustiti 28. februara u 20 čaova i tada počinje period ‘prazne stolice’ (sede vacante)“, rekao je portparol  Svete stolice Federiko Lombardi.

Ovo je prvi put u 600 godina da se papa povuče. Do sada samo jedan papa je odstupio i to papa Celestin V koji je izabran 1294. godine. On je odstupio samo nekoliko meseci nakon što je izabran, a njegov naslednik Bonifacije VIII naredio je njegovo zatvaranje.

Izbor novog pape

Period  „prazne stolice“ nastupa u slučaju smrti pape ili njegove odluke da se odrekne tog mesta. U tom periodu, crkvu preuzima kardinal koji treba da pripremi konklavu na kojoj će biti izabran novi papa. Konklava se održava u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu. Tačan datum izbora novog pape, određuju kardinali, koji će biti zatvoreni u Vatikanu do izbora novog pape. Kada papa bude izabran, on potvrđuje da li prihvata odluku i saopštava koje ime želi da uzme. Kada se izbor novog pape završi, on oblači papinu odoru, seda na papski presto u Sikstinskoj kapeli, i zatim mu ostali kardinali odaju počast. Vest o izboru novog pape, narod saznaje tako što jedan od zvaničnik bude spalio listiće, na koje su kardinali rukom ispisivali imena kandidata, dodajući posebnu hemikaliju koja stvara beli dim koji će se izdizati iz kapele. Kolegijum kardinala se zatim pojavljuje na na balkonu Bazilike svetog Petra i rečima „habemus papam“ (imamo papu), saopštava vest okupljenom narodu. Novoizabrani rimokatolički poglavar se zatim pojavljuje na balkonu u svojoj novoj odori i upućuje blagoslov. Ukoliko papa ne bude izabran, koriste se supstance koje stvaraju crni dim.

Reakcije na povlačenje

Ovakvu odluku pape Benedikta XVI, mediji ocenjuju kao odluku bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

Britanski Telegraf, podsetio je da je papa Benedikt XVI, još prošle godine koristio štap da bi hodao i da je sve teže čitao.

Italijanski premijer Mario Monti je „vidno potresen“ vešću, i kaže da „nije u stanju da komentariše ovu vest pre nego što bude upoznat sa detaljima“.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je papina odluka da podnese ostavku „za svako poštovanje“.

Papin Brat:  Papa mesecima razmišljao o ostavci

Brat rimokatoličkog poglavara Benedikta Šesnaestog, Georg Racinger rekao je da je lekar savetovao papi da ne ide na prekookeanska putovanja i da je on mesecima pomišljao da podnese ostavku.

Georg Racinger koji živi u Regensburgu je za novinsku agenciju DPA rekao da njegov brat sve teže hoda i da je njegova ostavka deo „prirodnog procesa“.

„Godine su ga pritisle. U ovim godinama moj brat želi više odmora“, rekao je Georg Racinger (85).

REAGOVANJA

Bliski prijatelj pape, Maks Sekler, rekao je da su Papu neki događaji i teret koji sa sobom nosi ova funkcija ozbiljno oštetilii da je teško je shvatiti koliko intriga postoji u Rimu.

Mnogi komentari u svetskim medijima, u vezi papinog povlačenja i eventualni razlozi zbog kojih je on to uradio, odnose se na mnoge skandale tokom njegovog  pontifikata. Uglavnom se kao razlozi navodi umor od skandala u Rimokatoličkoj crkvi. Kao najveći skandali, navode se slučajevi u vezi sa pedofilijom i pokušaji Benedikta XVI da to zataška. Nekoliko seksualnih zlostavljanja maloletnika u crkvama širom Evrope, a posebno u Austriji, Belgiji, Holandiji, Norveškoj i Nemačkoj. Papa je imao i javne gafove prilikom davanja izjava. Zgrozio je muslimanski svet izjavom da je Muhamed iza sebe ostavio samo „zlo i nehumanost“. Naljutio je i domoroce u Latinskoj Americi tvrdnjama da kolonizacija njihovog kontinenta nije uključivala „nametanje stranih kultura“, a Jevreje  je naljutio pozivom da ih „izbavi iz tame“.

Odmah po objavljivanju odluke, pape Benedikta XVI, da se povlači sa te funkcije, krenule su priče ko bi mogao da bude njegov naslednik. Po mnogim medijima, najveći kandidat za naslednika Benedikta XVI je Piter Turkson, kardinal iz Gane. Ravnopravan sa kardinalom iz Gane je kardinal iz Kanade Mark Oule, a potom sledi kardinal iz Nigerije, Fransis Arinze. Pored pomenute trojice kojima se daju najveće šanse, tu su još Žoao Braz de Aviz i Odilo Šerer iz Brazila, Anđelo Skola i Đanfranko Ravazi iz Italije, Kristof Šoenborn iz Austrije, Luis Talje sa Filipina, Leonardo Sandri iz Argentine i Timoti Dolan iz SAD.

Portparol Svete stolice, Federiko Lombardi, obratio se javnosti i rekao da papi Benediktu XVI niko nije sugerisao da donese tu odluku i dodao „Poslednjih je meseci gubio snagu. Znamo u kojoj je dobi i normalno je da osobe u poodmakloj dobi proživljavaju pad svoje snage, a Papa je to osetio poslednjih meseci i on je to lucidno prepoznao“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *