ШОКАНТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О НАТО пакту!

ŠOKANTNE ČINJENICE O NATO paktu!

19 jula 2016

20081117_040209-consensus_rdax_775x505Elementi koje ćemo izneti u ovom članku o NATO-u su zaista šokantni, ali nemoguće je negirati činjenice koje se nalaze pred nama.

Samit šefova osoblja i lidera NATO-a je održan u Varšavi 7. i 8. jula ove godine. On je trebalo da bude trijumf SAD nad ostatkom sveta ali je zapravo označio njihov pad, piše Tijeri Mejsan za “Voltairenet.org”.

Podsetimo se šta je NATO savez nekada bio…

Prvobitni Atlantski savez

Kada je evropska elita počela da paniči zbog mogućeg uspona komunističkih partija nakon Drugog svetskog rata 1949. godine, ona je potražila spas pod kišobranom SAD. Ona je zapravo na ovaj način htela da spreči udruživanje Sovjeta i zapadnih komunista.

Zapadne države su progresivno širile svoj savez, pri čemu se 1955. godine pridružila i zapadna Nemačka, kojoj je tad odobreno da ponovo izgradi svoju vojsku. Zabrinut zbog kapaciteta saveza, SSSR je kao odgovor na to stvorio Varšavski pakt šest godina nakon stvaranja NATO-a.

Međutim, za vreme Hladnog rata, NATO-om su počeli da dominiraju SAD i u manjoj meri Velika Britanija, a Varšavskim paktom Sovjetski savez. Kao rezultat toga, postalo je nemoguće napustiti ove strukture, pošto NATO nije oklevao da organizuje različite prevrate i preventivne političke atentate, dok je Varšavski pakt povećavao uticaj na Mađarsku i Čehoslovačku koje su želele nezavisnost.

Sovjetski savez je odustao od ovog sistema još pre pada Berlinskog zida. Mihail Gorbačov je omogućio svim članicama Varšavskog pakta da proglase nezavisnost. Kada se SSSR raspao, njihovi saveznici su se raštrkali i bilo je potrebno nekoliko godina stabilizacije dok nije nastala Kolektivna organizacija za bezbednost (CSTO).

Važno je napomenuti da ni NATO ni Varšavski pakt nisu bile organizacije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija pošto su njihove države članice gubile nezavisnost stavljanjem vojske pod komandu SAD ili Sovjeta.

Za razliku od Rusije, SAD su i dalje carstvo i nastavljaju da koriste NATO kako bi činile svoje saveznike poslušnima. Prvobitni cilj sprečavanja udruživanja Sovjeta i zapadnih komunista više ne postoji, te ova organizacija sada služi čisto za unapređivanje američkih interesa.

NATO je svoj prvi rat počeo 1998. godine protiv Srbije koja nije predstavljala nikakvu pretnju po SAD. SAD su namerno stvorile uslov za konflikt, formirajući terorističku mafiju na Kosovu kojom se upravljalo iz turske baze Inčirlik.

U Srbiji je organizovana teroristička kampanja, a zatim je srpska vlada optužena za represiju. Kada je NATO zgazio Srbiju bez puno muke, savez je shvatio da nije preterano efikasan i počeo je sa reformama.

NATO savez nakon 11. septembra 2001. godine

S raspadom SSSR u svetu nije ostala nijedna država koja je mogla vojno da parira SAD, a kamoli NATO-u. U tom trenutku NATO je trebalo da se razmontira, ali to se nije desilo.

Umesto toga, izmišljen je novi neprijatelj – terorizam, koji je zatim pogodio nekoliko prestonica saveza, primoravajući članice da podrže jedna drugu.

Naravno da se jedan Varšavski pakt i banda bradatih fanatika iz neke pećine u Avganistanu ne mogu uporediti, ali članice NATO-a su se pravile da je jedini način da zaštite svoje stanovništvo potpisivanje sporazuma kojim se one obavezuju na unilateralno delovanje.

Da je NATO odbrambeni savez, on bi sebe ograničio samo na odbranu država članica, ali umesto toga on širi svoju zonu geografskih intervencija. Kada pročitate izveštaj sa samita u Varšavi, videćete da se NATO meša u brojna pitanja širom sveta, uključujući Koreju i Afriku. NATO se jedino još uvek ne meša u pitanja Latinske Amerike.

Savez je danas umešan u sve moguće ratove i upravo je NATO savez taj koji je doveo do invazije na Libiju 2011. godine. NATO je taj koji je pokrenuo rat protiv Sirije 2012. godine.

Malo po malo, brojne neevropske države su postale deo NATO-a, pa su sada članice saveza čak i Bahrein, Izrael, Jordan, Katar i Kuvajt.

Šta savez predstavlja danas

Od svake države saveza se traži da se naoruža u pripremi za sledeće ratove i da posveti 2% svog BDP-a pripremama iako je taj broj daleko od tačne neophodne cifre. Pošto oružje mora biti u skladu sa standardima NATO-a, članice moraju oružje kupovati od Vašingtona.

Iako ima još malo nacionalnih proizvođača oružja, NATO je u poslednjih 20 godina sistematski uništio sve oružane i aeronautičke industrije svojih država članica.

NATO u neku ruku funkcioniše kao mafijaški reketaš – one države koje ne kupe oružje mogu da očekuju teroristički napad.

Sada kada su saveznici SAD postali njihovi robovi, vojna industrija je prestala da se nadograđuje. U međuvremenu, Rusija je ponovo izgradila svoju industriju oružja, a ni Kina mnogo ne zaostaje. Ruska vojska je već naveliko prevazišla Pentagon po pitanju konvencionalne opreme. Sistemi koje je Rusija postavila u zapadnoj Siriji, Crnom moru i Kalinjingradu omogućili su joj da ometa komunikacione mreže NATO-a, koji više ne može da vrši praćenje u tim regionima. Po pitanju aeronautike, Rusija je proizvela brojne borbene avione sa više funkcija kojima piloti saveza mogu samo da zavide. Što se tiče Kine, ona će prevazići NATO u konvencionalnom oružju za najviše dve godine.
Dakle, članovi saveza su svedoci toga da NATO postepeno propada.

Slučaj ISIS-a

Nakon histerije oko Al Kaide pre 15 godina, sada se svet suočava sa novom pretnjom – Islamskom državom. Sve države članice NATO-a su pozvane da se pridruže Globalnoj koaliciji i unište ovu terorističku organizaciju.

Pošto svi znaju da je Islamski emirat stvoren 2006. godine od strane SAD, sada nam se nameće priča po kojoj se organizacija okrenula protiv njih, isto kao što je bio slučaj sa Al Kaidom. Ipak, i pored toga, američke vazdušne snage su 8. jula doletele da zaštite teroriste dok se sirijska vojska borila protiv njih. Za četiri sata, koliko su američke snage pokrivale teroriste, ISIS je metodički uništio cevovod koji povezuje Siriju, Irak i Iran. Slično se dogodilo i 4. jula u Saudijskoj Arabiji kada su teroristi ISIS-a iskoristili veoma napredne eksplozive koje samo Pentagon poseduje. Dakle, nije teško shvatiti da se Pentagon istovremeni bori i protiv terorista i zajedno s njima.

Ukrajinski primer

Pored terorizma, druga pretnja po NATO je Rusija čije „agresivno delovanje“ destabilizuje region i predstavlja fundamentalni izazov za savez.

Savez krivi Rusiju za „aneksiju“ Krima, ignorišući činjenicu da je CIA namestila nacističku vladu u Kijev. Ukratko, NATO može da radi šta god hoće, a Rusija biva iskritikovana čim uradi nešto što se savezu ne dopada.

Samit u Varšavi

Velika Britanija, koja je nedavno napustila Evropsku uniju, odbila je da poveća svoje učešće u savezu kao kompenzaciju za otkazano partnerstvo sa EU. London se trenutno krije iza smene vlasti kako bi izbegao sva dodatna pitanja.

NATO u najboljem slučaju može da donese dve odluke – da instalira stalne baze duž ruske granice i razvije antiraketni štit. Pošto je prva odluka protivna angažmanu NATO-a, savez će verovatno slati svoju vojsku rotaciono tako da vojnici uvek budu prisutni, ali da se nijedan kontingent ne zadržava za stalno. Što se druge odluke tiče, NATO će iskoristiti savezničku teritoriju da postavi antiraketne štitove pod komandom saveza.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. DUSKO says:

  NATO NE SME DA NAPADNE NI RUSIJU NI KINU; OVO SU SAMO POKUSAJI OPRAVDAVANJA POSTOJANJA NATO-a ! ALI NJIHOV KRAJ SE BLIZI !!!

 2. kosovac says:

  Evo dokaza da i „Webtribune.rs“ može da napravi pravu analizu NATO pakta. Šteta što se autor nije potpisao, ali ipak da mu kažem da je napisao mnogo bolje čak i od Lazanskog iz vremena pre kurvanja sa Vučićem. Ipak izgleda da je „Webtribune.rs“ na putu da prestane da bude „Webtrabunja.rs“

 3. vlada says:

  Dobra analiza, izuzev gluposti da je NATO "zgazio" Srbiju. Srbija nije porazena vojno, naprotiv, pobedila je, a nije porazena ni za pregovarackim stolom, gde se, grubo govoreci, potpisan sporazum moze smatrati pola-pola kompromisom. Srbiju su morali da podjarme podmuklo, novcem, kupujuci politicku trulez Srbije i dovodeci na vlast svoje marionete.

 4. Voka says:

  NATO - North Atlantic Terrorist Organization

 5. dejan says:

  rUSIJA TREBA POD BROJ 1 NE PRODAVATI I KINA LEMENTE TRECEG PERIODNOG SISTEMA OVOJ FASISTICKOJ TVOREVINI ITIME SVE RAKETE NAVODENE PADAJU U VODU JER NE MOGU PRAVITI SENZORE NITI RADARSKE SISTEME. TO RUSIJA I KINA MORAJ U Z NATI ZNACI NE PRODAVATI IM UGALJ ZA OKLOPE NITI ELEMNTE RETKE I TIME CE SE ONI SMANJITI

 6. milovan nedimovic says:

  95 je nato prvo napao republiku srbsku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *