ШОКАНТНЕ НАЈАВЕ МАТЕА САЛВИНИЈА: Да ли његове речи најављују крвави сценарио у Европи?

ŠOKANTNE NAJAVE MATEA SALVINIJA: Da li njegove reči najavljuju krvavi scenario u Evropi?

10 januara 2019

Italijanski potpredsednik vlade Mateo Salvini ističe da bi Italija i Poljska mogle da izazovu “evropsko proleće“.

Kako je naveo, to bi značilo prekidanje dominacije nemačko-francuske dominacije u Evropskoj uniji, a instrument za takvu akciju bi trebalo da bude formiranje “desničarskog saveza”.Salvini je to izjavio uoči puta u Poljsku, gde će se sastati sa liderima partije Prava i pravde, sa kojima deli antiimigrantske i evroskeptične stavove.

”Evropa koja bi mogla da se izrodi posle izbora za Evropski parliament ove godine bi donela renesansu evropski vrednosti i odvela bi nas daleko od one koju danas vode birokrate”, naveo je Salvini.

Podsetimo, Dojče vele je naveo da je važan faktor u “desničarskom bloku” i mađarski premijer Viktor Orban.

“Uz netrpeljivost prema strancima, nacionalno orijentisane populiste u Italiji i Poljskoj povezuju i socijalna obećanja. To im je donelo i izborne pobede. U Poljskoj je najvažnije bilo uvođenje mesečnog dečjeg dodatka. Uz to je snižen i prag za odlazak u penziju, a uvedeni su i državni podsticaji za stambeno zbrinjavanje mladih parova. U Varšavi se trenutno raspravlja i o dodatnoj pomoći za penzionere. Takvi projekti, kroz koje građani dobijaju više novca, mogli su da budu sprovedeni zahvaljujući dobrom stanju u privredi. Svojim socijalnim programom, PiS preuzima tradicionalne političke teme ionako slabih levih stranaka u Poljskoj. I italijanska desnica ima socijalnu agendu. U predizbornoj kampanji najavila je uvođenje osnovnog dohotka i sniženje praga za odlazak u penziju, što je vlada nameravala da sprovede tako što bi se država dodatno zadužila. Ali kada je Evropska komisija zapretila postupkom zbog prevelikog deficita, desni populisti su u decembru 2018. popustili, doduše nakon višemesečnog natezanja. Antievropsku retoriku Italijana tokom tog natezanja, mediji bliski poljskoj vladi s odobravanjem su komentarisali – ono im je ličilo da poljsko natezanje s Briselom oko reforme pravosuđa. U oba slučaja protestovalo se protiv ‘diktata Brisela’. Pritom se Poljska pokazala kao manje popustljiva od Italije, jer se sporna reforma pravosuđa u Poljskoj sistematski provodi – uprkos svim kritikama”, navedeno je u tekstu Dojče velea.

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Živ bio, Mateo, nema ništa bez obnove države i vraćanja dostojanstva svome narodu.

 2. Slobodanka says:

  Države kao Francuska, zatim Italija, Poljska, Španija imaju kapacitet da bitno menjaju ovakvu Evropsku uniju. Međutim šta to sve donosi? Koliko će da traje? Zapadna i Srednja Evropa su uvek lako primale poremećaje i štetne uticaje iz SAD. I kad hoće da budu bolji i dobri, to njihovo dobro nećemo lako dočekati.

  • Deda Micko says:

   On se makar bori za svoju drzavu i svoj narod, ne stvara iluziju da ce pomoci Srbiji kao sto radi Putin. Mateo nikada ne bi dao orden Vucicu, a Putin dolazi cak iz Moskve da ordenuje izdajnika srpskoga naroda, a sve to u ime "bratske ljubavi" prema Srbima. Bilo bi smesno, da nije tragicno.

   • Slobodanka says:

    Putin je mudriji. Jako površno gledate stvari, pa ne vidite dalje od nosa ponosita. Uopšte ne čudi da u Evropi sada trenutno dato je Italiji i Italijanima da oni mogu da se bore za nešto novo, a da to kod nas mora da kasni. Oni su jedan od superiornih naroda Evrope, a nama to iz Evrope ne bi ni dozvolili jer za nas planiraju da moramo ostati zaostala zemlja i robovska neokolonija. Ovo drugo je naglašeno od 05.Oktobra.2000 godine. Sportskim jezikom rečeno: za nas nije predviđeno fer takmičenje u toj Evropi pod kapom Zapada. Jasno je da ne koračaju pod ravnopravnim uslovima Italija i Srbija pa da ostvari ko koliko može. ... Gledajte to iz drugog ugla. Da smo se mi prvi sada istakli u nečem novom opet bi nas žestoko tresnuli iz te zapadne Evrope. Evropa ne podnosi da joj nešto novo i dominantno stigne iz ovog dela Evrope, npr, iz Grčke, Srbije, Bugarske, Slovačke, itd. Jednostavno ne dozvoljavaju da Evropom dominira nešto bilo šta iz slovenskog ili iz pravoslavnog sveta. Tako nastupaju vekovima i u tome se neće skoro promeniti. Sva popuštanja tenzija prema Moskvi i prema celom istoku, a iz većih evropskih prestonica kao što su Rim, Beč, Berlin, Pariz koja se već primećuju i kojih će tek biti, a biće ih puno više nego danas - nama stvaraju povoljniju klimu da možemo više da sarađujemo sa Rusijom i drugim istočnim zemljama a da zbog toga ne dobijemo po ušima. Da je Rusija išla drugačije da najpre otrgne Ukrajinu i Balkan od te grabežljive i preterano dominantne Evrope onda bi ušla u još jači konflikt sa tom priglupom, ljubomornom i osionom zapadnom Evropom. Nije samo to problem, nego u takvom pretpostavljenom scenariju u Ukrajini bi se postojeći sukobi još više pojačali, a ovde na Balkanu zamrznuti konflikti bi već davno bili otvoreni. Jesu problematični i Kijev, i Beograd i Atina i Sofija, svako na svoj način. Međutim pobrojani povodljivci nisu glavni krivci za ovakve loše odnose, nego moćniji centri zapadne Evrope. U tome je mudrost da treba da budu slomljeni glavni i najmoćniji kreatori neprijateljstva, pa će se smiriti i razna boranija koja se nalazi između. Takvi odnosi i takva pravila postojali su unazad vekovima. Znamo mi veoma dobro da svi ovi sa Zapada sada popuštaju ne zato što su pametni, nego iz nužde jer ne ide im dobro u tom scenariju koji su zajedno zacrtali. Ukrajina se isto nalazi između istoka i zapada i toj zemlji će svanuti tek za otprilike 2-3 godine. Ovi na Zapadu će još više sami sebe izmoriti sa svojim glupostima, lutanjima i sukobima te za nekoliko godina neće imati ni snage ni interesovanja da investiraju zle projekte u Ukrajinu kao što rade već nekoliko godina. Sukobi u Ukrajini će prestati kad zapadni mentori izgube sadašnju ludu snagu, kad budu morali da se više bave sobom, e onda neće imati ni snage ni volje da sprovode svoje zamisli i svoj diktat po Ukrajini. Tek tada će ostaviti tu zemlju na miru. Jedino ne mogu da zamislim da će se London promeniti u nečemu.

   • Slobodanka says:

    Iz Gorskog vijenca "iz grmena velikoga lafu izać' trudno nije, u velikim narodima geniju se gnj'jezdo vije" - stihovi koji nas podsećaju da veoma je diskutabilno ko su veliki narodi. Ali ne možemo ni mi stalno sagorevati na evropskim vetrometinama, nestaćemo kao Pavle Korčagin glavni lik romana "Kako se kalio čelik" od Nikolaja Ostrovskog. Već smo žestoko platili 90-tih, izgubili smo tada mnogo od nekadašnjeg etničkog prostora i još su nas žigosali gore nego stoku. Na to treba dodati i stalna iseljavanja zbog nedostatka posla. Ovo sada kod nas mora nekako drugačije da se rešava. ... Pomenula sam npr. Poljake. Nisu oni od nas pametniji, nego svoje dupe su dobro držali u zavetrini. Međutim njihova neslaganja sa unijom imaju smisla, ipak sa Poljskom ne valja to što će sigurno ostati u NATO i još nastoje da direktno sarađuju sa vojskom SAD. To znači da rado pristaju da budu poligon za sukobe, znamo i zašto, a u tome nema velikog naroda. Španiju nisam pomenula, a i ona ima svojih neslaganja sa unijom. Šta reći kad jasno je da naša "braća" Španci zaslužuju puno bolje ocene, nego slovenska braća Poljaci. Grozim se toga koliko su pali u istočnoj Evropi zagledani u bogati Zapad. Mi imamo onaj izraz-savet za naivne: Lepota se ne prenosi pogledom, a tek jasno je da bogatstvo se ne prenosi pogledom. Ipak smo nešto bolji od pomenutih. Najpre borili smo se 90-tih protiv svetskog zla uglavnom sami kako smo znali i umeli, posle smo pali, ali bar nismo toliko nisko pali da iz koristoljublja pljujemo po Rusima ili po nekim drugim narodima. Naš osećaj za pravdu postoji, nije umro ma koliko da nas šibaju. Ali sada više nije u našoj moći da vratimo etiku i moral u ovaj prilično isčašeni svet. Mi kao narod zaslužujemo orden, bez obzira što je jasno i da je jedan deo našeg naroda prilično otupeo i potonuo. Ne budi toliko gord. Da su ordenovali npr. mene koja od av-ava sigurno imam čistiju dušu i srce, ama Srbija to ne bi ni primetila. Jednostavno moraju od njega takvog da krenu, kako god da je posađen na vlast, on trenutno predstavlja Srbiju. Shvati da je ovo tek otvaranje procesa koji će trajati i da će biti još promena u našu korist. Za par godina doći će kod nas na vlast neki novi ljudi. Imamo mi i sada puno sposobnih ljudi, ali u ovom glibu i muulju ljudi beže od aktivnog bavljenja politikom.

 3. Budi Bog s nama says:

  Da, krvavi scenario.

 4. Milica says:

  Još ni Bregzit nije završen. Tek 15 januara članovi britanskog parlamenta glasaće o bregzitu. Mejova je tako razvlačila kao da je kupovala vreme za nesupeh bregzita. A sa druge strane i EU nastoji da ta procedura islaska bude komplikovana, čisto da druge članice EU ne požele da izađu. Postoji Zakon o bregzitu potpisan od strane kraljice i taj zakon stupa na snagu 29.03.2019. godine. Šta ako se održi ponovni referendum?

  • Gigamoravac says:

   Ja bih voleo da se Begzit dogodi ali sumnjam da hoce. Ipak sva ta zapadnjacka fukara pripada istom sistemu. Vec su poceli da zagovaraju ponovni referendum. Po principu: utakmica traje sve dok ja ne pobedim. Vec vidjeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *