ШОКАНТНО ПРЕДВИЂАЊЕ РУСКОГ ЕКСПЕРТА: Неће бити поделе Косова! ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

ŠOKANTNO PREDVIĐANJE RUSKOG EKSPERTA: Neće biti podele Kosova! EVO ŠTA ĆE SE DESITI

16 avgusta 2018

Smisao Briselskih pregovora nije jasan ni srpskom narodu, ni srpskoj eliti, ni Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, ni Rusiji. Takvo mišljenje je za EADaily iznela ekspert-balkanist Anja Filimonova, odgovarajući na pitanje do koje tačke su stigli pregovori između Beograda i Prištine i može li se poslednja izjava Hašima Tačija smatrati pretnjom daljeg teritorijalnog drobljenja Srbije u slučaju da Beograd potpiše „pravno obavezujući sporazum“ sa Prištinom. 

„Mi kao da živimo u jednoj realnosti i u toj realnosti Kosovo je i po Rezoluciji 1244 SB OUN i po Ustavu Republike Srbije – sastavni deo Srbije. Nije jasno ko je opunomoćio predsednika Srbije Aleksandra Vučića za vođenje ovakvih pregovora, nije jasno ko je ovlastio albansku stranu da tako izričito postavi nezavisnost Kosova kao cilj. No, zato se svi mi susrećemo sa neshvatljivom neophodnošću da donosimo nekakva apokaliptička rešenja, sa nekakvim apokaliptičkim pretnjama, koje ispod sebe nemaju nikakvih realnih osnova. I zašto se sve to mora rešiti upravo sada“ – ispričala je ekspert.Po njenom mišljenju, te pretnje i ucene, čiji smisao nikome nije jasan, dolaze iz jednog centra. Predsednik Srbije, prema rečima eksperta, skriva od javnosti svoje realne namere, isto tako kao što je skrivao rezultate Briselskog procesa. No, pri tom, kako je ocenila Filimonova, Vučić preti celokupnom srpskom društvu. „Te pretnje se nalaze u dijapazonu od rata do budućnosti dece. Predsednik strahuje da te dece u Srbiji uopšte neće biti i to, iz nekog razloga, upravo zbog Kosova. To jest, u svakom slučaju je neophodno predati Kosovo“ – napomenula je Anja Filimonova.

PREGOVORI – VELIKA TAJNA

Prema rečima eksperta, Briselski pregovori su predmet veoma velike tajne sa kojom je upoznata veoma uska grupa ljudi. Javnosti se pritom pruža potpuno drugačija slika. „Po rezultatima Briselskih pregovora mi vidimo da Priština sistematski dobija sve što traži. Takav je utisak da delegacija Prištine dolazi u Brisel samo zbog toga da dobije traženo, a srpska strana da joj to pruži. To je prvo.

Drugo – ja bih htela obratiti pažnju na veoma čudan momenat. Priština, dobivši sve, ne može realizovati dobijeno na lokalu zbog suprotstavljanja srpskog stanovništva. No, u rezultatu svega, Beograd obezbeđuje Prištini tu mogućnost putem provokacija“ – izjavila je ruski ekspert Filimonova.

Kao primer, ona je navela istoriju sa vozom, koji je ustrojen kao muzej sa pravoslavnim ikonama i natpisom „Kosovo je Srbija“. „On ionako nije stigao do Kosova, nestao je u neizvesnosti. Ali mi imamo direktan rezultat – kosovska policija ROSU prvi put je ušla na teritoriju severa pokrajine. Pre toga oni to nisu mogli učiniti sami, bez ozbiljnijeg povoda. A sada im je povod pružio Beograd“ – istakla je ekspert.

Filimonova je takođe podsetila na istoriju sa Markom Đurićem, šefom kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. „Da, sve što se desilo jednostavno je zbunjujuće i ponižavajuće. No, Ramuš Haradinaj („premijer“ separatističkog Kosova — EADaily) u svom intervjuu povodom događaja jasno i otvoreno je rekao da je posle 24 časa Đuriću istekao rok zabrane posećivanja teritorije Kosova. Da je on stigao 24 časa kasnije, ništa ne bi bilo. Zašto srpska vlast, koja ionako u Briselu predaje sve što može predati, provocira Prištinu na ekstremna dejstva sa posetom koja ne znači ništa i činovnikom koji ne znači ništa? – zadaje pitanje ekspert.

Kako je pojasnila Filimonova, Priština koristi taj incident u cilju zastrašivanja stanovništva, zato što je narod video kako se do zuba naoružani „specijalci“ obračunavaju sa predstavnicima srpske vlade. „To je nesumnjivo akcija zastrašivanja“ – smatra ona.

Sledeći momenta na koji je podsetila ekspert – su događaji od 4. avgusta kada je istekao rok za formiranje Zajednice srpskih opština. „Svi svetski mediji su 4. avgusta preneli vest da navodno Priština priprema specijalni odred na jezero Gazivode. Toga dana je bilo predviđeno proglašenje u jednostranom poretku partije „Srpska lista“ nekakvog projekta zloglasne Zajednice srpskih opština.

Da je u Beogradu postojala volja za samostalnim rešenjima, onda su se ona morala izneti na međunarodnoj areni, na pregovorima u Briselu, gde to ima pravnu validnost. A ovde to nosi karakter provokacije koja obezbeđuje Prištini realizaciju toga što ona nikako nije mogla uraditi samostalno u jednostranom poretku“ – smatra Filimonova.

Prema oceni eksperta, kada se radi o regulisanju kosovskog pitanja, mi se suočavamo sa veoma višeslojnim procesom, gde se na strani pokreta ka nezavisnosti ne radi samo o nezavisnosti Kosova, nego i njegovog članstva u OUN i tu su u igru umešani i Beograd i Priština i Vašington.

„Dalje, mi vidimo drugi globalni proces – nastavlja Filimonova – Albanci deluju neverovatno sistemski i njihovi apetiti rastu. Oni već traže teritoriju juga Srbije. Što se tiče podele, nikakve podele nema i ne može je biti, jer Amerikanci i Albanci, dobivši u svoje ruke stratešku tačku – Sever Kosova, nipošto je neće predati. To su bajke za malu decu. Može se govoriti samo o zauzimanju novih srpskih teritorija“ – istakla je ona.

„Zašto Aleksandar Vučić insistira na prihvatanju „sveobuhvatnog rešenja“? Jer su protiv toga bukvalno svi – to je 95% stanovništva Srbije, to je naučna elita i što je najvažnije, to je stub i osnova srpskog društva – Srpska Pravoslavna Crkva. Patrijarh Srpski Irinej je jasno i glasno rekao da jedino adekvatno rešenje može biti samo Kosovo u sastavu Srbije. Tačka. Vučić ide protiv čitavog naroda i što je najvažnije, protiv SPC. Tada mi imamo pravo postaviti pitanje: a ko pravi problem?“ – primetila je Filimonova.

Prema njenom mišljenju to je onaj ko je inicirao omogućavanje Kosovu mesta u OUN. „To je vapijući proces koji ima veoma ozbiljne posledice za sve. Za Rusiju na primer“ – dodala je ona, podsetivši da se na Kosovu nalazi baza „Bondstil“, „i samo Bog zna šta se tamo nalazi“. „To da su tamo pripremali bojevike za Ukrajinu od 2010. godine – već je dokumentovano. Najverovatnije ih i dalje pripremaju za slučaj sukoba na post-sovjetskom ili na ruskom prostranstvu i nezavisnost Kosova će takvu situaciju zacementirati, no stvar se neće ograničiti time. Sve je mnogo ozbiljnije“ – smatra ekspert.

PREKO KOSOVA DO VELIKE ALBANIJE

Po njenom mišljenju, sledeći stupanj je velikoalbanski projekat o kome svi tako vole da govore. „Da, velikoalbanski projekat podrazumeva ovaj ili onaj oblik ujedinjenja teritorija naseljenih Albancima. No, to je samo jedna polovina priče.

To će samo po sebi ukloniti bilo kakav uticaj Rusije u regionu, no stvar je još ozbiljnija“ – pojasnila je Filimonova. Prema njenom mišljenju nužno je obratiti pažnju na infrastrukturne projekte u regionu Balkana, na kojima insistira Zapad i koji i pri površnim, a pogotovo detaljnim izučavanjima, za Srbiju nemaju nikakvog ekonomskog smisla.

„Na primer, to je auto-put Niš-Priština. Zašto je nužno povezivati srpske zemlje sa Kosovom i Albanijom kada će čitav taj velikoalbanski projekat biti orjentisan sam na sebe i na američku politiku? Priština, Tirana, Drač i Niš, ako pogledamo na kartu – to je koridor za prebacivanje snaga NATO pakta. Iz slabog južnog krila NATO, iz Jadransko-Jonskog regiona, na teritoriju Centralne Evrope. Na teritoriju Francuske pre svega“ – rekla je Filimonova.

„Zbog toga anglosaksonska politika na Balkanu ostvaruje globalnu operaciju u kojoj sitne jednostrane provokacije Vučića predstavljaju samo malo značajne korake u globalnoj igri. A globalna igra – to je velikoalbanski projekat s tim da Rusije na Balkanu nikada ne bude“ – istakla je Filimonova sagovorniku EADaily.

Kako je ona istakla, ovde je američka politika neumoljiva: SAD su postavile rok za priznavanje Kosova i davanjem mesta Kosovu u OUN do 2019. godine, no, oni to ne mogu uraditi bez priznanja od strane Srbije. O tome se jasno govori u Prištini, napomenula je ona.

„Zato srpski predsednik ostvaruje politiku antinacionalnih interesa. Apsolutno ispravno se može postaviti pitanje, čije interese on zastupa, ako je apsolutno čitavo srpsko društvo protiv priznanja Kosova?“ – izjavila je Anja Filimonova, dodavši da „mi imamo pravo postaviti pitanje o ruskoj politici na Balkanu“.

Prema njenim rečima, Rusija stavlja akcenat samo na jednog čoveka, „na nekakav režim koji praktično vodi borbu sa srpskim identitetom“, zato što je Kosovo – osnova srpske nacionalne samosvesti. „Izvadite temelj i sve će se srušiti.

Moćna zapadna propaganda upravo po srpskoj nacionalnoj samosvesti udara svom snagom, od NVO do diplomatije“ – istakla je ekspert. Kako smatra Filimonova, ne sme se dozvoliti Zapadu da ponovi u Srbiji makedonski scenario, kada su Makedoniju, pošto su se srušili planovi o izgradnji „Južnog toka“, Vašington i Brisel uzeli bukvalno istog trena.

„Najjača zemlja u regionu je Srbija. Ni u kom slučaju se ne sme govoriti da se ruska politika može smestiti u Banja Luku. Republika Srpska je deo apsolutno druge države Bosne i Hercegovine. A čak i pri postojanju najstabilnije vlade, Republika Srpska je veoma osetljiva pred institucijom Kancelarije Visokog predstavnika EU.

Njene bezbednosne službe nesumnjivo kontrolišu specijalne službe Zapada, a ekonomija zavisi i od BiH i od Zapada“ – pojasnio je ekspert. Republika Srpska je poslednji bastion i ako se Rusija usredsredi samo na nju, to će biti potpuni promašaj, dodala je ona.

„Osnovna pažnja mora biti dodeljena Srbiji. Zato je pitanje prema RF: koga je važnije podržavati – čoveka ili principe? I ako je važnije podržavati principe, onda je nužno staviti žestok akcenat samo na međunarodno pravo i samo na narod. Zato što je vrednost narod, a ne vlast“ – smatra Anja Filimonova.

Prevod sa ruskog: https://eadaily.com/ru/news/2018/08/10/ekspert-budet-ne-razdel-kosovo-a-zahvat-novyh-serbskih-territoriy

(autor: Anja Filimonova)

https://www.anfor.org/nece-biti-podele-kosova-nego-zauzimanje-novih-srpskih-teritorija/

(anfor.org)

KOMENTARI35 komentara

 1. Dragi says:

  Za one koji ne razumeju srpski, Anna Igorevna Filimonova (ne Anja, kako tu piše) govori da Vučić predaje Kosmet po zadatku Zapada. Pa sada se vi SNP-ovce i dalje kunite u vašeg vUČKa. Kojem normalnom čoveku treba autoput Niš-Drač? Ko sme sa srpskim tablicama da se provoza kroz Prištinu? Ali će Srbija da plati izgradnju tog autoputa koji joj nije potreban, kako bi NATO snage lakše i brže, za slučaj potrebe, stigle do obale Crnog mora.

  • PASTOR AETERNUS says:

   Imam osećaj da Gospođa nešta zamera Srbima i Srbiji apostrofirajući Vlast Srbije !!?? U čemu je problem ? Pa Srbi su samo bezvredna biološka tvar za laboratorijske eksperimente koji se uz doradu primene nad Rusima. Pa zar treba 30 godina da se shvati naša sudbina u globalnom vrtlogu.? Napredujemo braćo Rusi...bogami puževim korakom !!

   • Nina says:

    Jasna je Ana u svemu. Obratite pažnju na kraj: „Najjača zemlja u regionu je Srbija. Ni u kom slučaju se ne sme govoriti da se ruska politika može smestiti u Banja Luku" ... „Osnovna pažnja (Ruske federacije) mora biti dodeljena Srbiji. Zato je pitanje prema RF: koga je važnije podržavati – čoveka ili principe? I ako je važnije podržavati principe, onda je nužno staviti žestok akcenat samo na međunarodno pravo i samo na narod. Zato što je vrednost narod, a ne vlast“ – Rusija danas svuda u svetu, za razliku od Zapada, poštuje izabranu vlast u svakoj zemlji. Mislim da je na taj "princip" i njegovo poštovanje mislila i u slučaju Srbije. Zato podseća čak i kada su principi u pitanju da je starija i osnovna kategorija narod, a ne trenutno "izabrana" vlast. U našem slučaju to je "posadjena" vlast od strane zapada, a simbiotski odnosi naroda i takve vlasti su veoma čudni. Narod je svestan NATO i EU okruženja te mislio je da je za smanjenje tenzija i neprijateljstava korisno da ima prozapadnu vlast, ali to je preraslo u parazitizam na sve veću štetu naroda.

    • PASTOR AETERNUS says:

     Za "posađenu vlast" u Srbiji ( & Crnoj Gori) nisu glasali Zapadnjaci već građani - glasači u i iz Srbije (& Duklje, Zete, Crne Gore). Otkada je to ruskoj oligarhiji na prvom mestu "vozljubljeni narod" a ne princip profita?? Nisam obavešten ! (ovo reče Vojislav Koštunica). ...paralelni anahronizam: nećemo kralja-hoćemo Tita- NAROD SE PITA !

     • Miraš says:

      1. Rezultati Brexita u V.B. znali su se već sutradan i svuda u svetu rezultati izbora se znaju uglavnom već za jedan dan, sem u Srbiji. 2016 izbori za skupštinu i premijera 5 ili više dana je RIK prebrojavao rezultate, a kad je Parlament sastavljen Vučić je zabranio kontrolu tog izbornog materijala. 2. Zatim govori se o oko 800.000 do 1.000.000 rezervnih glasova za friziranje rezultata. 3. Treće on i to godinama kontroliše gotovo sve domaće medije. 4. Ruski mediji: Vučić namešta Moskvi da bude KRIVAC za Kosovo RT 22.12.2017. Ruski medij "RT", objavio je analizu posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Rusiji, ističući da ga Moskva tretira kao kredibilnog partnera, ali i ukazuje na njegovu izjavu da je zadovoljan predlozima Atlantskog saveta o obnavljanju američkog angažovanja u regionu. Kako piše kolumnista ruskog medija Nebojša Malić, u autorskom tekstu za "RT", dok predsednik Srbije pregovara energetske i trgovinske poslove u Moskvi, američki politički establišment radni na "završavanju posla na Balkanu, i već dominira medijskim prostorom". U tekstu se navodi da su predsednici razgovarali o nabavci oružja i pridruživanju Srbije Evroazijskoj trgovinskoj uniji kao i pristipu ruskom gasu i nafti. Zvanično, Srbija zadržava vojnu neutralnost odbija da se pridruži sankcijama SAD i EU prema Rusiji, ali je Beograd sa druge strane potpisao Individualni partnerski akcioni plan sa NATO 2015. godine, navodi autor. U tekstu se navodi da je Vučić na vlast došao 2012. godine kao "klijent Zapada", u čemu mu je pomogla britanska konsultantska firma "Bel Potinger", koja je za Pentagon pravila i lažne video snimke terorističkih napada. U tekstu se navodi i da SAD i NATO dominiraju medijskim prostorom Srbije još od 2000. godine. RT kao "savršen primer" navodi televiziju N1. - Mada je u oktobru iz Rusije poslato šest lovaca MiG-29 kako bi pomogli da se nadoknade gubici napada NATO 1999. godine, oni ne mogu ništa protiv medijskog rata u samoj Srbiji - navodi se u tekstu. U tekstu se dodaje da bi "ogorčeni Srbi možda mogli da kažu da Vučić namešta Moskvi da bude krivac za Kosovo, kako bi konačno uradio ono što želi i popustio pred zahtevima Vašingtona", i dodaje se da bi bilo teško tvrditi da ne bi bili u pravu. ZAKLJUČAK. Posadjeni su.

     • Deda Micko says:

      Ne daj boze da se narod pita, glasace za Tita.

   • Agent Kibo says:

    Gospodjina dela govore da je predstavnik organizovane kriminalne bande,koja je ceo svet dovela do ivece ambisa,ko nju placa,Rusija pod Nacistima,mani me se te priče problem je na globalnom nivou.

 2. Deda Micko says:

  Vrednost su pare koje su kupile Vucica, sta drugo? Jos nesto: ako je Rusima stalo da budu na Balkanu, oni bi morali da budu prisutniji upravo zbog Vucica, a ne da im on sluzi za izgovor kako ne mogu nista. Ruska pozicija nije iskrena do kraja.

 3. Dragi says:

  Nisam znao da i ovde caruje Vučićeva cenzura. Vaši cenzori su obrisali moj komentar. Nadam se da ovaj neće obrisati. Evo jedan link sa YouTube-a, pa ko razume ruski neka posluša izlaganje Anne Igorjevne Filimonove. Veoma je interesantno, jer se tiče ekumenizma, Vatikana i Srbije. https://www.youtube.com/watch?v=3-zHByaMSxg

 4. Miroslav says:

  Svi se trude da pokvare Vuckove planove,a dobar kes je u pitanju...

 5. sergej says:

  Problem je Vučić i njegov domaći zadatak što je dobio od onih što su ga doveli na vlast. Englezima i Amerikancima je potreban neko ko je bio radikalan i nacionalan da bi što više potcenili Srbe da će upravo taj izdati Kosovo da se Srpski narod ne može ni ukoga pouzdat jer su svi izdajnici.ALI GOSPODO RUSI POMOZITE SRPSKOM NARODU JER 41. PLAN BARBAROSA JE POMEREN ZBOG SRBA JER SU NEMCI VANREDNO MORALI NAPRAVITI INVAZIJU NA JUGOSLAVIJU. NOVI SVECKI POREDAK JE KASNIO 4. GODINE ZBOG SRBA DOVELI SU JELCINA NA VLAST I RAZGRAĐIVALI SSSR ALI ZBOG SRBA NISU REALIZOVALI DO KRAJA VI JEDINI MOŽETE SKINUTI VUČIĆA SA VLASTI I POMOGNETE SRPSKOM NARODU NEMOJTE DA VAM SE DESI UKRAINA I GRUZIJA JER NEMATE NIKOG U EVROPI OSIM NAS SRBA.

 6. ARTILJERAC says:

  IZDAJA

 7. Deda Micko says:

  Da hoće, Rusi bi najurili Amerikance iz Bondstila za nekoliko sati. Ali, oni to NEĆE. Što pre to shvatimo, biće nam bolje.

  • Miraš says:

   Te 1999. godine do kraja godine Boris Jeljcin je bio predsednik Rusije, a Rusija je tada bila u velikoj krizi. Takodje ni druge države nisu se tada usudjivale da pružaju političkii vojni otpor bilo u UN bilo na terenu američkoj i atlantističkoj dominaciji. Zato su neka rešenja u samoj Rezoluciji 1244 ispale nepovoljne po nas. ... Nama sada više odgovora raspad i slabljenje NATO-a, a ne da Rusi jure pripadnike bezbednosnih mirovnih snaga UN, konkretno sa KIM. Može i Rezolucija 1244 da se menja, tačnije njeni dodaci te da sastav tih snaga bude drugačiji. Odgovara nam i pad petrodolara te da Amerika mora da smanji broj baza u svetu uključujući i Bondstil. ... KFOR su bezbednosne medjunarodne mirovne snage na KIM. Paradoks je da su to snage pod vodjstvom NATO-a i u celini to su snage NATO-a (SAD, V.B., Francuska, Italija, Nemačka), a ne neutralne snage po sastavu. Snage KFOR-a su napravljene na osnovu Rezolucije 1244, dodatak 2 tačka 4. u kojoj stoji "Medjunarodno bezbednosno prisustvo uz značajno učešće Severnoatlantskog pakta ..." Te bezbednosne snage na teritoriju KIM ušle su 12.06.1999.godine. Američka baza Bondstil izgradjena je u okviru te misije. ...

   • Deda Micko says:

    Zaboravio si da je Jeljcin doveo Putina na vlast.

    • Miraš says:

     Čak i ta Jeljcinova Rusija da je tada bila jača možda bi se usudila da nam više pomogne. Ako ništa drugo ovde je dugo vremena bila i njihova interesna te bar iz tog razloga ni njima nije prijalo uzmicanje. Nije uvek stvar u tome ni ko je bio na vlasti, nego sa čime je tada raspolagao. Za ekonomski oporavak Rusije trebalo je dosta vremena. Takodje ni ovo novo naoružanje ne verujem da je smišljeno i napravljeno za kratko vreme.

     • Miraš says:

      ...interesna SFERA...

 8. Za Srbiju says:

  Nadam se da će ovaj tekst stići do Putina, kao i do svakog Srbina.

  • Jevrem says:

   Ana Filimonova je analitičar čiji stavovi odražavaju stavove vlade Ruske Federacije,ne spada u klasu Lazanski i slični koji mogu i da trućaju "šta bi bilo kad bi bilo..."...a Srbi...Pa šta hoćete?Da dođe Putin i da vam da sve "umešeno i obešeno"?Jednostavno smo postali beskičmenjaci,kenjkavi,ali u isto vreme prepametni,svako "zna šta treba" ali niko ničim ne mrda?!?!!!?Rusi bolje od svih nas ovde znaju kakav je moral u narodu,šta se na pregovorima događa,ali,ako se ne vidi da mi sami imamo svest o tome,i spremnost da ne podržimo ni jedno drugo rešenje osim da se Kosovo proglasi OKUPIRANOM TERITORIJOM,onda niko ne može da pomogne.To,da će neko u naše ime,da učini nešto dobro za nas same,a da mi pasivno sve posmatramo,nema od toga ništa.Evo,razlog za ovo pisanije je taj,što ne čineći ništa,puštamo da nam drugi kroji kapu pa vidimo kako to izgleda,i videćemo tek.Potvrđuje se da pasivno učestvujemo pametovanjem,aktivno gubimo svaki dan.Nemoguće je da se bilo kad i bilo gde,bilo šta promeni ako se ništa ne učini,ne čineći ništa-ništa se i ne menja.I treba prestati sa mudrovanjem i "dubokoumnim promišljanjem",kukumavčenjem i traženjem i žigosanjem krivca,ukoliko sami ništa ne činimo.Nema sile koja je na to spremna,nema ni pokušaja da se komadanje Srbije spreči,pa,kad je tako,ni ova kukumavka ni ovo iznalaženje krivaca ničemu ne služi.Čista danguba lišena smisla a pri tom totalno bez rezultata!

  • Agent Kibo says:

   Putin je figura u rukama Nacista,mnogi su okupirani na ugovor,Putin se ne pita,kao ni Merkelova i Tramp,njima su pokidani neuroni sa elektromagnetnim talasima,potpisuju sve šta im se servira,roboti model za 21.veka koje ne ezanimamaju ni ljudi ni deca ni braca ni sestre.

   • Miraš says:

    A čija li si ti figura? O izabrani nik ti je baš domaći i uliva poverenje.

 9. Nina says:

  "Građani, stanite uz hrabrog i odvažnog Vučića" 16. avgust 2018. | 11:21 -> 11:55 | Izvor: Tanjug To je poručila premijerka Ana Brnabić. Ona je istovremeno pozvala sve aktere političkog i javnog života na odgovoran odnos prema tom pitanju, a građane - da stanu uz predsednika Republike, u nastojanju da se nađe rešenje za Kosovo i Metohiju i za budućnost zemlje. "Pronalaženje rešenja za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine bez sumnje je najvažnije političko pitanje za budućnost naše zemlje i našeg naroda", istakla je premijerka u izjavi za Tanjug. Otvaranjem unutrašnjeg dijaloga i teškim, ali nikad konstruktivnijim, razgovorima sa najvažnijim svetskim liderima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je, ističe Brnabić, odvažnost, hrabrost, najveći mogući stepen političke odgovornosti i liderstva da proba da reši teško i emotivno pitanje koje decenijama unazad opterećuje naše društvo. Premijerka podseća da Kosovo i Metohija nije pitanje za jednokratnu upotrebu, a posebno ne za političku zloupotrebu. "Ono se, međutim, već neko vreme pretvara u predmet dnevno-političkih rasprava koje, ne samo da ne doprinose demokratskom političkom dijalogu, već ga dodatno degradiraju i to na pitanju oko koga moramo uspostaviti nacionalni konsenzus", rekla je premijerka. Ako su period za nama obeležile nekonstruktivne rasprave, i dalje imamo vremena, ističe ona, da pokažemo punu odgovornost i političku zrelost. "Apelujem na sve učesnike u političkom i javnom životu da nastupaju kao odgovorni pojedinci, svesni da će rešenje ovog pitanja obeležiti budućnost generacija. U trenutku kada se odnos velikih sila prema Srbiji menja i kada se naš glas čuje mnogo više nego pre nekoliko godina, vreme je da pokažemo što veće jedinstvo o ovoj temi", kaže Brnabić i dodaje da celo društvo treba da se pokrene ka rešenju, izvuče glavu iz prošlosti i okrene budućnosti koju sada stvramo "To znači da se građanima ne nude rešenja koja lepo zvuče, a koja, na žalost, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti i političkom trenutku u kome se nalazimo", primećuje predsednica vlade i ističe: "Da li ćemo promovisati ideje koje su prevaziđene jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova, koje najmoćnije zemlje sveta smatraju već zatvorenim pitanjem, ili ćemo pokazati zrelost i tražiti kompromis u okvirima mogućeg, najdirektnije će uticati na to kakva će naša budućnost biti i kako će mlade generacije stasavati: na mitovima iz prošlosti ili kreirajući budućnost po meri svakog građanina". Želim još jednom da pozovem sve građane, kaže ona, da stanu uz svog predsednika, "da zajedno gledamo u budućnost, pre svega zbog generacija koje dolaze, ali i zbog sadašnjih generacija, koje mogu da prekinu niz loših i gubitničkih odluka koje su donošene u ne tako dalekoj prošlosti". "Sada je trenutak da izađemo iz zamrznutog konflikta i krenemo putem kojim bi krenule nacije koje rešavaju probleme i tako postaju pobednici", zaključila je Ana Brnabić.

  • Nina says:

   Brnabić medju najmoćnijim zemljama sveta vidi samo Zapad. Traži od nas zapravo da se pridružimo kapitulaciji i naše učešće u kapitulaciji kad kaže da podržimo "hrabrog" predsednika. Čuvanje teritorijalnog integriteta zemlje smatra prevazidjenom idejom te osudjuje naše navodne mitove iz prošlosti, ali ti "mitovi" su na savremen način pretočeni i regulisani u raznim dokumentima UN. Sada nije trenutak da izlazimo iz zamrznutog konflikta, mada naravno uvek treba pregovarati ali na zdravoj osnovi a ne kao što nas i ona uči da trampimo svoje za svoje kroz "traženje kompromisa u okvirima mogućeg".

   • Vido_je says:

    Došlo vreme da IZDAJNICI pokažu pravo lice. Maske su pale. Da li će uspeti? To zavisi samo od nas Naroda Srbskog, naše Svete SPC. Još nešto veoma važno, nikad nam nisu dali pravo objašnjenje zašto je to toliko važno da to mora da se uradi baš sada i tako brzo. Zašto se to radi protivno mišljenju 95% Naroda i protiv stava SPC. Ako se pregovara tolike godine, zar je smak sveta ako potraje još koju godinu? Ne znamo ni šta se razgovara na tim pregovorima, kažu tajna, "ne mogu da kažu narodu jer bi ugrozili položaj Srbije u pregovorima". Pa položaj se valjda zna, to je stav 95% naroda + stav SPC.

    • rajko says:

     Nećeš nikad dobiti taj odgovor. Da pokušam ja? Zapad jako žuri jer mu je za kakvu-takvu konsolidaciju sopstvenih redova potrebna neka pobeda, neki makar mali uspeh. Na svim stranama doživljavaju poraze, naročito od Rusije i Kine, najveći broj korporacija ili beleži gubitke ili ih predvidja u skorije vreme, što će dovesti do ozbiljne nestabilnosti, ne samo privrede, nego i čitavih zapadnih društava, EU je u nekom bezizlazu, nešto kao čistilište, SAD kao da tapkaju u mraku tražeći nove načine za pljačku sveta. Pritom Rusija i Kina grabe krupnim koracima napred i već su ih u mnogim oblastima dostigli i prestigli. Jedina nada je makar najmanja pobeda, a potom njeno naduvavanje u spetakularni trijumf, a jedini koji im se čini da mogu pobediti jesu Srbi. Jednom smo im već poslužili u te svrhe onomad 1999. kad su nas istamburali kao vreću za boks i tako spasli svoj zločinački NATO. Zato će oni insistirati na pritiskanju Srba do poslednjeg daha. Mi smo najslabije, a iole pažnje vredno mesto na svetu, mali, ali sladak zalogaj pun vitamina za zanemoćali Zapad.

    • Agent Kibo says:

     SPC se finansira od krvavog novca.Veroučitelji izmanipulisani manipulatori imaju zadatak da šire praznoverje i huškaju ljude protiv drugih ljudi.Veroučitelji su prodane duše koje su izmanioulisale svoje"ovce"zarad sitne koristi,izmanipulisanim vernicima se lako upravlja da izvršavaju prljave radne zadatke.

     • Jevrem says:

      Nije red da ovolika manipulacija prođe bez odgovora.NIJE SPC blagosiljala nikakve zločine,nit na zločina podstrekivala,podsticala i ohrabrivala kao što je to činio Vatikan.VICARIUS FILI DEI je čak imao Papu nunicja u ndhaziji koji je sa lica mesta pratio kako se "provodi od svete stolice poveren im zadatak"-za ovo postoje dikumenti.Ovčice pljačka crkva koja prodaje indulgencije,i koja je cela od Svete Crkve otpala...Nije prvi ni usamljen slučaj da se pojavljuju ljudi koji bi da veličaju Vatikan a unize SPC.Ima problema u SPC-a gde ih nema?Ali Vatikan vodi u svemu,pedifiliji,saradnji sa nacistima čak,u mržnji prema Srbima,setimo se izjava Papinihi pred bombardovanje....

   • Deda Micko says:

    Nina, nema nikakvog pregovaranja, to je samo po sebi izdaja, pogledaj na jutjubu intervju sa K. Cavoskim o tome.

 10. rajko says:

  Šiptari ne mogu da realizuju od AV poklonjenu državnost ne zato što im Srbi smetaju, oni su manji od makovog zrna, već jednim delom zato što je to, ispostavilo se, neostvarivo, a drugim delom zbog svoje potpune nesposobnosti. Znajući za tu nesposobnost Šiptara da urade bilo šta ljudski, pogotovu vezano za državu i institucije, Zapad im poslao AV da im on pomogne i usreći ih. Našli su koga će. Ni on ne zna ni da zašilji ni da zatupi, niti ga bilo šta zanima, osim novca i, kažu, zgodnih muškarčića.

 11. Ognjen says:

  Formiranje Sns je finansiski pomogao SOROS . Prvo to treba objaviti kada tackno i sa koliko para. Rusi ne daju ni kinte a i ovi tekstovi su zlonamerni kao da mi to sve ne znamo. Pa zato elita i crkva neveruju predsedniku. Svi odlicno znamo da ce nas nato sravniti da se to nebi desilo ovde vec moraju biti instalirani najsavremeniji pvo sistemi a ne prvo da cekamo da nas razvale pa onda da nam neko pomaze. Da imamo pvo sve price bi bile drugacije. Kao sto smo videli u siriji amerikace zaustavlja samo reciprocna sila ali smo takodje videli da je sirija pretvorena u Vukovar. Zato svaki patriotizam koji ce povesti goloruk narod u vatru je vrlo opasan. Najveci patriotizam je smisliti kako da razvijemo sopstveni pvo.

  • Deda Micko says:

   A zasto nam Rusi ne pomognu u tome, nego nam jos i dele packe. Pri tome, podizu Vuckov rejting pred izbore, Putin obozava Vucka, pa to vidi i malo dete.

   • Miraš says:

    Ne dobijaju Rusi kod nas značajan informativni prostor od ovoga uglavnom preko interneta tako da dobar deo domaćeg naroda ne shvata. Domaći mandarin Rin-Tin-Tin itekako čuva svoju parohiju i od meke sile prijateljske Rusije. Zatim još se kod nas vesti iz Rusije medijski izvrću za domaće potrebe. To je napomenula i Zaharova u poslednjoj poseti Srbiji, ustvari opomenula ih je. Rusima jedino preostaje da pokušaju da pridobiju takve vlasti jer zna se da oni kadtad od svojih gazda budu odbačeni kao stare cipele. Da bi sačuvali glavu i guzu onda im je jako dobra Rusija, ali to je i prilika za Rusiju da preotme igrača-lutku i poveća svoj uticaj.

 12. Miljurko says:

  Samo nešto treba da bude jasno svima, Neće ameri da daju sever kada su to čekali 50 godina. Tu je Gaѕivode bez kojega Kosovu nema života kako za pice tako ѕa elektrane (navodnjavanje je farsa jer oni ne rade ništa osim šverca i droge), zatim Trepča gde vade rezerve koje su zapečaćene nekada za ,,crne dane,, gde ima molibdena i drugih retkih metala uz naravno srebro i zlato koje uzgred rečeno kopaju u Srbiji samo je ulaz u jame na Kosovu, i na kraju Kopaonik, o njemu je suvišno i pričati ko imalo zna strateški značaj njegov! Tako braćo i sestre pustite bata Vula šta priča i sneva (ako uopšte i sneva)! Zamrzni i čekaj priliku! Dobro je reko patrijarh neka uzmu ali im nemoj dat ono što nisi steko!!!!

 13. vanja says:

  Gospodja Filmonova je dobar poznavalac prilika na Balkanu. Ako ona smatra da je Vucic (i dobar deo njegove vlade) izdajnik, pudimo sigurni da ruski drzavni vrh ima istu percepciju. Naslucujem da cemo sa tim covekom izgubiti i tu relikviju od relikvija koja se naziva Srbija.

 14. Pingback: SVE JE OVO PREDSTAVA: PREDSEDNIKOVO KOMPROMISNO REŠENJE KAO PRIPREMA ZA RASHODOVANJE KOSOVA I METOHIJE!?? | GETO SRBIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *