ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА: Kонтраофанзива Украјине је нешто друго од оног што су објавили

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА: Kонтраофанзива Украјине је нешто друго од оног што су објавили

26 септембра 2022

„Украјинска контраофанзива у области Харкова заправо је била веома скроман успех, због чега је Kијев морао да претрпи велике губитке“, сматра бивши виши саветник америчког секретара за одбрану и пуковник у пензији, Даглас Мекгрегор.

Он је у интервјуу за Јутјуб канал „Јудгинг Фреедом“ истакао, да ће украјинске власти моћи да искористе плодове свог деловања само у пропагандне сврхе, и то у кратком року, убеђујући Запад да се Украјина „и даље држи”.Ова посебна контраофанзива је покренута у области где Руси нису имали више од 2.000 лако наоружаних војника. Украјинци су од наших сателитских обавештајних података сазнали да им се указала прилика. Прикупили су свеже трупе и снаге, које су се састојале углавном од необучених складиштара и малог броја искусних бораца.

Покренуто је око 40 тенкова, плус још 40-50 оклопних транспортера, а иза њих је главнина снага већ била на камионима, на које су монтирали војно наоружање.

Пробили су се кроз Руску линију одбране, а затим прешли око 50-60 миља и стигли до града Изјума, у близини границе са Русијом.

Док су се возили, добијали су страшну ватру из ракетних бацача, артиљеријских оруђа и авиона. Тих 2.000 Руса је вероватно претрпело мање жртве и повукло се у генерално добром стању, али су Украјинци, зарад тако врло скромног успеха, морали да жртвују према различитим проценама, од 5.000 до 10.000 војника.

Руске снаге су се преселиле на југ, у Херсонску област, а такође и у Донбас, да би завршиле операције које се тамо одвијају.

Водитељ: Овај успех називате „скромним“?

Даглас Мекгрегор: Да.

Па шта је са територијама које су, према речима председника Зеленског, Украјинци вратили себи – да ли је овај повратак вредан губитака, које су морали да претрпе?

Даглас Мекгрегор: Не, није вредно. Већину украјинских ресурса – минерала, индустрије, па чак и најплодније земље – тренутно контролишу Руси. Ако упоредимо ову област са остатком територија које су под контролом Русије, испада да је реч о једном проценту.

Руси су одлучили да ураде оно, што се понекад мора учинити током непријатељстава- ризиковали су из разлога штедње снага и средстава. Потребно је или обезбедити људство за фронт, или повући најефикасније снаге и покретну резерву, и пребацити их на друго место, где су неки много важнији задаци. Руси су ризиковали, а Украјинци су то сазнали.

Ово је краткорочно „велика“ победа за Украјину, посебно уочи предстојећег састанка у Тексасу, између Зеленског и челника свих америчких одбрамбених индустрија. То ће омогућити да се створи илузија, да се Украјина још увек држи.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI4 коментара

 1. milorad5 says:

  Ukro armija NE POSTOJI to je bajka.Oni će se raspasti na prvi jači udar rusa,a rusi ,opušteno i polako to pripremaju,jer imaju vremena.Zelenski i ekipa u kijevu će videti jasno sa američkih satelita kako im se približavaju ruske oklopne divizije,to je zaista smešno na kraju krajeva.Posle toga više neće biti satelita:)

  • V.D. Raka says:

   Naravski sve je bilo gotovo za 3 dana. Putin od marta u Kijevu sprema povrat MiM Srbiji.

 2. Kulak says:

  Rusi su na prostoru od 8.000 km2 držali 2.000 vojnika. To je bilo u istočnom delu Herkovske oblasti, jednom od najređe naseljenih prostora bivše propale države ukrajine. Kad su ukri navalili sa 33.000 vojnika, tih 2.000 Rusa se povuklo na položaje istočno od reke Oskol.Zanimljivo da su za vreme 2. svetskog rata nemački nacisti upravo u oblasti Harkova naneli Sovjetima neke od najtežih gubitaka u ljudstvu. Bilo pa prošlo, uskoro se vraćamo u gradove gde se govori ruskim jezikom, Kupjansk i Izjum.

 3. padre says:

  Koliko sam ja razumeo činove, pukovnik vodi jedan puk i samo izvodi ono što mu narede, a ono što kaže o strategiji armije, je na nivou kavanske priče!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u